Cum sa faci frisca batuta din smantana si/sau crema Chantilly
Din pacate in ziua de azi multi dintre noi inca preferam sa cumparam frisca vegetala (nu scriu aici numele unui brand anume) in ideea, sau din teama ca, daca vom face frisca din smantana aceasta nu ne va iesi. Este, cred o idee inradacinata in mintea noastra de doar cateva generatii la care au contribuit, cu siguranta si marii producatori de frisca vegetala prin campaniile lor de publicitate.
Dragii mei, cei dintre voi care inca nu stiti, frisca cea gustoasa si sanatoasa se poate face in casa simplu, rapid, usor si gustos. Avem nevoie de smantana obtinuta prin centrifugare din lapte proaspat, dulce, care sa fie proaspata, cu gust si miros placut si fara urme de fermentare (acrire). Si se obtine extrem de usor cu conditia sa tii cont de anumite secrete.
Cum sa faci frisca batuta din smantana
Pentru a obtine frisca batuta din smantana trebuie doar sa tineti cont de cateva lucruri simple si de baza:
1. atat smantana care urmeaza sa fie folosita pentru a obtine frisca cat si castronul si telul cu ajutorul caruia se bate trebuie sa aiba o temperatura mai mica de zece grade Celsius. Cu alte cuvinte scoateti smanatana din frigider chiar inainte de a incepe sa faceti frisca si, cu jumatate de ora inainte puneti si castronul si telul tot in frigider sa fie si ele reci. Pentru a scurta timpul de racire le puteti pune chiar si in congelator pentru cateva minute. Daca smantana face ace de gheata nu e un inconvenient ci din contra se va bate mai repede.
2. pentru a obtine o frisca pufoasa si sa isi dubleze volumul prin aerare folositi o smantana cu continut mare de grasime, minim 30%.
3. frisca se considera bine batuta daca nu cade de pe tel cand acesta se ridica sau daca observam ca acesta lasa urme prin ea
4. dupa ce am batut bine smantana si aceasta si-a dublat volumul adaugam zaharul pudra si o mai batem 1-2 minute. Recomandarile standard ar fi de 100 de grame de zahar pudra pentru un kilogram de frisca (bineinteles ca puteti sa mariti sau sa reduceti cantitatea in functie de gusturi). Parerile sunt impartite: unii sunt de parere ca frisca batuta e cea care se obtine inainte de a adauga zaharul. Altii insa considera ca aceasta include si zaharul in reteta.
5. Atentie, totusi sa nu bateti prea mult smantana! Daca insistati prea mult aceasta se poate transforma in unt. Adică se taie și se separa lichidul de grasime. O sa scriu separat si reteta de unt ca sa intelegeti cum se face si acesta. De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca daca smantana este foarte grasa, aceasta se va bate mult mai repede decat una mai slaba. Precizez acest lucru tocmai pentru a da atentie timpului de batere asa incat sa nu se transforme in unt!
Deci, frisca batuta se obtine din smantana simpla, nefermentata, pe care am batut-o foarte bine cu ajutorul telului sau mixerului electric si in care am adaugat o cantitate anume de zahar. Sau nu :)
Daca in aceasta smantana adaugam de la inceput semintele de la pastai de vanilie in final vom obtine ceea ce unii cofetarii numesc “crema Chantilly“. Iata deci si explicatia titlului pe care l-am pus articolului de astazi. Crema Chantilly este nimic altceva decat frisca batuta din smantana dar care are in compozitie zahar si vanilie. Parerile sunt insa impartite, unii considerand ca sunt de fapt doua denumiri ale aceluiasi produs. Ceea ce nu e departe de adevar.
Am sa scriu mai jos si reteta pentru aceasta crema, desi e foarte simpla si deja sunt sigura ca ati inteles cum se procedeaza. Cum insa vor urma cateva retete de prajituri in care am folosit aceasta crema (frisca) am zis ca nu strica sa o notez separat pentru o mai buna organizare.
Reteta pentru crema Chantilly (frisca batuta)
- Ingrediente pentru crema Chantilly (frisca batuta)
350 grame de smantana
o lingura de zahar pudra vanilat
o pastaie de vanilie
- Mod de preparare pentru crema Chantilly ( frisca batuta)
- Taiem pastaia de vanilie in doua si apoi o despicam pe verticala asa cum vedeti in imaginea de mai jos
- Cu ajutorul unui cutit radem de pe suprafata interioara semintele de la pastaia de vanilie si le adaugam in smantana care va urma sa o tranformam in crema. Ideal ar fi sa facem aceasta operatiune cu o seara inainte. Astfel frisca va devini mai aromata prin faptul ca semintele de vanilie isi vor elibera aroma in smantana.
- Bateti smantana proaspat scoasa din frigider (deci foarte rece) cu ajutorul unui tel sau mixer electric si cand aceasta s-a trasformat in frisca adaugati si zaharul si mai bateti inca trei – patru minute, asa cum am explicat mai sus cand am vorbit despre cum se face frisca batuta din smantana
Crema Chantilly, asa cum v-ati dat seja seama nu este nimic altceva decat o frisca din smantana batuta, indulcita si aromatizata cu semintele de la pastai de vanilie. Mai precizez doar ca eu am folosit in reteta doar o lingura de zahar pudra vanilat pentru ca prefer deserturile mai putin dulci. Voi insa puteti mari cantitatea de zahar dupa propriul gust.
Ca se numeste frisca batuta din smantana sau crema Chantilly, ca e cu zahar sau fara, cu vanilie sau nu, cert este ca aceasta este unul dinte ingredientele cele mai gustoase si mai populare din retetele de deserturi. Dupa parerea mea. Voi ce spuneti? :)
Spor la gatit!
Sugestii de retete cu frisca:
Desert rapid din cozonac si crema Chantilly (click aici pentru reteta)
Desert rapid cu frisca si dulceata de trandafiri (click aici pentru reteta)
Tort musuroi de cartita (click aici pentru reteta)
Georgia says
Crema Chantilly nu se obține prin a mestecarea cremei pasticcera cu frișcă bătută?!
Claudia Vasilache says
Nu! Este inteles gresit acest lucru. Uite, am incarcat acum si un video in reteta ca sa se inteleaga mai bine.
violeta says
Eu am incercat sa bat smantana de 20% grasime de la Lidl si nu s-a batut sa stea bat.Am incercat de 3 ori si curgea.Poate ai un secret sa ni-l spui,altfel nu se bate tare.Sau poate ai pus intaritor de frisca.Cu stima, Violeta
Eu folosesc frisca la cutiute de 200 gr de la Lidl si se bate frisca tare.
Claudia V says
Violeta, chiar nu am nici un secret in afara de ce am scris in articol. Si nu folosesc niciodata intaritor.
Folosesc de obicei smantana din galetuse mari de un kg.
Insa, da, se bate mai bine cea de 30%. Adica sta mai ferma si se bate mai repede insa cum eu am facut torturile doar pentru noi, ai casei nu m-a deranjat usoara diferenta dintre ele.
In nici un caz nu curgea ca altfel nu as fi putut sa o pun peste tort ca sa il imbrac. :)
Unde am folosit smanantana mai grasa, de 30% am specificat.
Geta says
buna.se poate face frisca din smântâna la găletuță , cea pe care o folosim la gatit? Sau nu inteleg eu bine din articol? Sau e vorba de smântâna pt frisca gen LaDorna?
Claudia V says
Da, poti face frisca din smantana la galetusa cum zici tu. Adica smantana din aia in cutie mare de 1 kilogram (900 grame) pe care o poti cumpara de la LIDL. Smantana trebuie sa fie smantana dulce si sa aiba mai mult de 20% grasime. Ideal ar fi 30 cum gasesti cea marca LaDorna la Penny de exemplu.
Sper sa iti fi fost de ajutor. Daca nu, mai intreaba :)
Geta says
Multumesc Pt raspuns.eu folosesc de obicei LaDorna uht.dar nu am încercat niciodata cu cea pe care o folosesc la gatit. Dar o sa incerc… E mult mai ieftină ?
Claudia V says
Geta, asta despre care vorbesc eu nu e UHT ci e din cea care se tine la frigider. Cred ca e un pic diferenta intre una si alta. Dar poti incerca. Stii cum se zice: ”incercarea moarte n-are” ;)
Daca iti iese si asa poate revii cu un comentariu ca sa stie si altii care vor sa o foloseasca daca e buna sau nu pentru facut frisca :)
Diaconta Claudia says
Frisca de la Lidl nu este fermentata?
Eu nu am incercat sa fac frisca din ea desi am mai cumparat.
Cand am fost in Belgia,gazda noastra a cumparat smantana de 40% grasime :))))))
Era de dieta :))))
Claudia V says
Nu este fermentata cea de la LIDL si poti face linistita frisca din ea. Eu doar de acolo cumpar ;)
mikirafaela says
Foarte bun articolul! Felicitari pentru rezultatul final!
Ce grad de grasime trebuie sa aiba smantana pentru frisca? Multumesc!
Claudia V says
Multumesc!
Am specificat in prima parte a articolului. In mod normal ar trebui sa aiba peste 30% grasime ca sa isi dubleze volumul insa eu de obicei o fac cu smantana de 20% si sunt multumita de rezultat :)
mikirafaela says
E foarte bine daca merge si cu 20%, dar de unde procuram smantana nefermentata. Este o marca anume?
Claudia V says
Eu folosesc din cea de la LIDL in cutie mare de un kg, marca lor proprie si sunt multumita de ea :)
mikirafaela says
Multumesc!
Claudia V says
cu placere! :)
Iuliana says
Excelenta ideea acestui articol, felicitari! Sper ca vor da faliment producatorii de frisca la plic sau la tub :)
Claudia V says
:) Multumesc, Iuliana!
Si eu sper :p