• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 9, 2015 · 60 Comments

Cum sa faci frisca batuta din smantana si/sau crema Chantilly

Practic & Util

Spune si altora!
 68     
68
Shares

Cum sa faci frisca batuta din smantana si/sau crema Chantilly

Din pacate in ziua de azi multi dintre noi inca preferam sa cumparam frisca vegetala (nu scriu aici numele unui brand anume) in ideea, sau din teama ca, daca vom face frisca din smantana aceasta nu ne va iesi. Este, cred o idee inradacinata in mintea noastra de doar cateva generatii la care au contribuit, cu siguranta si marii producatori de frisca vegetala prin campaniile lor de publicitate.

Dragii mei, cei dintre voi care inca nu stiti, frisca cea gustoasa si sanatoasa se poate face in casa simplu, rapid, usor si gustos. Avem nevoie de smantana obtinuta prin centrifugare din lapte proaspat, dulce, care sa fie proaspata, cu gust si miros placut si fara urme de fermentare (acrire). Si se obtine extrem de usor cu conditia sa tii cont de anumite secrete.frisca batuta din smantana

Cum sa faci frisca batuta din smantana

Pentru a obtine frisca batuta din smantana trebuie doar sa tineti cont de cateva lucruri simple si de baza:

1. atat smantana care urmeaza sa fie folosita pentru a obtine frisca cat si castronul si telul cu ajutorul caruia se bate trebuie sa aiba o temperatura mai mica de zece grade Celsius. Cu alte cuvinte scoateti smanatana din frigider chiar inainte de a incepe sa faceti frisca si, cu jumatate de ora inainte puneti si castronul si telul tot in frigider sa fie si ele reci. Pentru a scurta timpul de racire le puteti pune chiar si in congelator pentru cateva minute. Daca smantana face ace de gheata nu e un inconvenient ci din contra se va bate mai repede.

2. pentru a obtine o frisca pufoasa si sa isi dubleze volumul prin aerare folositi o smantana cu continut mare de grasime, minim 30%. 

3. frisca se considera bine batuta daca nu cade de pe tel cand acesta se ridica sau daca observam ca acesta lasa urme prin ea

4. dupa ce am batut bine smantana si aceasta si-a dublat volumul adaugam zaharul pudra si o mai batem 1-2 minute. Recomandarile standard ar fi de 100 de grame de zahar pudra pentru un kilogram de frisca (bineinteles ca puteti sa mariti sau sa reduceti cantitatea in functie de gusturi). Parerile sunt impartite: unii sunt de parere ca frisca batuta e cea care se obtine inainte de a adauga zaharul. Altii insa considera ca aceasta include si zaharul in reteta.

5. Atentie, totusi sa nu bateti prea mult smantana! Daca insistati prea mult aceasta se poate transforma in unt. Adică se taie și se separa lichidul de grasime. O sa scriu separat si reteta de unt ca sa intelegeti cum se face si acesta. De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca daca smantana este foarte grasa, aceasta se va bate mult mai repede decat una mai slaba. Precizez acest lucru tocmai pentru a da atentie timpului de batere asa incat sa nu se transforme in unt!

Deci,  frisca batuta se obtine din smantana simpla, nefermentata, pe care am batut-o foarte bine cu ajutorul telului sau mixerului electric si in care am adaugat o cantitate anume de zahar. Sau nu :)

Daca in aceasta smantana adaugam de la inceput semintele de la pastai de vanilie in final vom obtine ceea ce unii cofetarii numesc “crema Chantilly“. Iata deci si explicatia titlului pe care l-am pus articolului de astazi. Crema Chantilly este nimic altceva decat frisca batuta din smantana dar care are in compozitie zahar si vanilie. Parerile sunt insa impartite, unii considerand ca sunt de fapt doua denumiri ale aceluiasi produs. Ceea ce nu e departe de adevar.

Am sa scriu mai jos si reteta pentru aceasta crema, desi e foarte simpla si deja sunt sigura ca ati inteles cum se procedeaza. Cum insa vor urma cateva retete de prajituri in care am folosit aceasta crema (frisca) am zis ca nu strica sa o notez separat pentru o mai buna organizare.

Reteta pentru crema Chantilly (frisca batuta)

  • Ingrediente pentru crema Chantilly (frisca batuta)

350 grame de smantana
o lingura de zahar pudra vanilat
o pastaie de vanilie

  • Mod de preparare pentru crema Chantilly ( frisca batuta)
  1. Taiem pastaia de vanilie in doua si apoi o despicam pe verticala asa cum vedeti in imaginea de mai josvanilie
  2. Cu ajutorul unui cutit radem de pe suprafata interioara semintele de la pastaia de vanilie si le adaugam in smantana care va urma sa o tranformam in crema. Ideal ar fi sa facem aceasta operatiune cu o seara inainte. Astfel frisca va devini mai aromata prin faptul ca semintele de vanilie isi vor elibera aroma in smantana. frisca
  3. Bateti smantana proaspat scoasa din frigider (deci foarte rece) cu ajutorul unui tel sau mixer electric si cand aceasta s-a trasformat in frisca adaugati si zaharul si mai bateti inca trei –  patru minute, asa cum am explicat mai sus cand am vorbit despre cum se face frisca batuta din smantana

Crema Chantilly, asa cum v-ati dat seja seama nu este nimic altceva decat o frisca din smantana batuta, indulcita si aromatizata cu semintele de la pastai de vanilie. Mai precizez doar ca eu am folosit in reteta doar o lingura de zahar pudra vanilat pentru ca prefer deserturile mai putin dulci. Voi insa puteti mari cantitatea de zahar dupa propriul gust.

Ca se numeste frisca batuta din smantana sau crema Chantilly, ca e cu zahar sau fara, cu vanilie sau nu, cert este ca aceasta este unul dinte ingredientele cele mai gustoase si mai populare din retetele de deserturi. Dupa parerea mea. Voi ce spuneti? :)

Spor la gatit!

Sugestii de retete cu frisca:

Desert rapid din cozonac si crema Chantilly (click aici pentru reteta)

desert rapid din cozonac

Desert rapid cu frisca si dulceata de trandafiri (click aici pentru reteta)

desert rapid cu frisca

Tort musuroi de cartita (click aici pentru reteta)

musuroi de cartita


Spune si altora!
 68     
68
Shares
 
68
Shares
 68    
« Concurs de februarie – “Gateste sanatos in vase de yena”
Smoothie de iarna cu rodie »

Comments

  1. Georgia says

    November 27, 2017 at 9:16 pm

    Crema Chantilly nu se obține prin a mestecarea cremei pasticcera cu frișcă bătută?!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      November 28, 2017 at 8:21 am

      Nu! Este inteles gresit acest lucru. Uite, am incarcat acum si un video in reteta ca sa se inteleaga mai bine.

      Reply
  2. violeta says

    January 5, 2016 at 3:12 pm

    Eu am incercat sa bat smantana de 20% grasime de la Lidl si nu s-a batut sa stea bat.Am incercat de 3 ori si curgea.Poate ai un secret sa ni-l spui,altfel nu se bate tare.Sau poate ai pus intaritor de frisca.Cu stima, Violeta
    Eu folosesc frisca la cutiute de 200 gr de la Lidl si se bate frisca tare.

    Reply
    • Claudia V says

      January 5, 2016 at 3:44 pm

      Violeta, chiar nu am nici un secret in afara de ce am scris in articol. Si nu folosesc niciodata intaritor.
      Folosesc de obicei smantana din galetuse mari de un kg.
      Insa, da, se bate mai bine cea de 30%. Adica sta mai ferma si se bate mai repede insa cum eu am facut torturile doar pentru noi, ai casei nu m-a deranjat usoara diferenta dintre ele.
      In nici un caz nu curgea ca altfel nu as fi putut sa o pun peste tort ca sa il imbrac. :)
      Unde am folosit smanantana mai grasa, de 30% am specificat.

      Reply
  3. Geta says

    October 27, 2015 at 9:26 pm

    buna.se poate face frisca din smântâna la găletuță , cea pe care o folosim la gatit? Sau nu inteleg eu bine din articol? Sau e vorba de smântâna pt frisca gen LaDorna?

    Reply
    • Claudia V says

      October 28, 2015 at 8:02 am

      Da, poti face frisca din smantana la galetusa cum zici tu. Adica smantana din aia in cutie mare de 1 kilogram (900 grame) pe care o poti cumpara de la LIDL. Smantana trebuie sa fie smantana dulce si sa aiba mai mult de 20% grasime. Ideal ar fi 30 cum gasesti cea marca LaDorna la Penny de exemplu.
      Sper sa iti fi fost de ajutor. Daca nu, mai intreaba :)

      Reply
      • Geta says

        October 28, 2015 at 9:47 am

        Multumesc Pt raspuns.eu folosesc de obicei LaDorna uht.dar nu am încercat niciodata cu cea pe care o folosesc la gatit. Dar o sa incerc… E mult mai ieftină ?

        Reply
        • Claudia V says

          October 28, 2015 at 11:13 am

          Geta, asta despre care vorbesc eu nu e UHT ci e din cea care se tine la frigider. Cred ca e un pic diferenta intre una si alta. Dar poti incerca. Stii cum se zice: ”incercarea moarte n-are” ;)
          Daca iti iese si asa poate revii cu un comentariu ca sa stie si altii care vor sa o foloseasca daca e buna sau nu pentru facut frisca :)

          Reply
  4. Diaconta Claudia says

    February 21, 2015 at 8:50 pm

    Frisca de la Lidl nu este fermentata?
    Eu nu am incercat sa fac frisca din ea desi am mai cumparat.
    Cand am fost in Belgia,gazda noastra a cumparat smantana de 40% grasime :))))))
    Era de dieta :))))

    Reply
    • Claudia V says

      October 27, 2015 at 9:58 am

      Nu este fermentata cea de la LIDL si poti face linistita frisca din ea. Eu doar de acolo cumpar ;)

      Reply
  5. mikirafaela says

    February 10, 2015 at 11:23 am

    Foarte bun articolul! Felicitari pentru rezultatul final!
    Ce grad de grasime trebuie sa aiba smantana pentru frisca? Multumesc!

    Reply
    • Claudia V says

      February 10, 2015 at 12:07 pm

      Multumesc!
      Am specificat in prima parte a articolului. In mod normal ar trebui sa aiba peste 30% grasime ca sa isi dubleze volumul insa eu de obicei o fac cu smantana de 20% si sunt multumita de rezultat :)

      Reply
      • mikirafaela says

        February 10, 2015 at 12:41 pm

        E foarte bine daca merge si cu 20%, dar de unde procuram smantana nefermentata. Este o marca anume?

        Reply
        • Claudia V says

          February 10, 2015 at 2:21 pm

          Eu folosesc din cea de la LIDL in cutie mare de un kg, marca lor proprie si sunt multumita de ea :)

          Reply
          • mikirafaela says

            February 11, 2015 at 6:35 am

            Multumesc!

          • Claudia V says

            February 11, 2015 at 7:58 am

            cu placere! :)

  6. Iuliana says

    February 9, 2015 at 7:17 pm

    Excelenta ideea acestui articol, felicitari! Sper ca vor da faliment producatorii de frisca la plic sau la tub :)

    Reply
    • Claudia V says

      February 9, 2015 at 7:19 pm

      :) Multumesc, Iuliana!
      Si eu sper :p

      Reply

Trackbacks

  1. Prajitura cu mascarpone si piure de castane - Lecturi si Arome says:
    June 11, 2022 at 10:09 am

    […] primul rand incepem prin a face frisca procedand asa cum am explicat aici iar la sfarsit adaugam zaharul si mai batem un minut doua cu ajutorul […]

    Reply
  2. Prajitura Maria cu crema caramel, biscuiti si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    April 1, 2021 at 3:30 pm

    […] smantana foarte bine – vezi aici cate sfaturi despre cum sa obtii frisca perfecta din smantana adevarata – si o incorporam in crema. Luam […]

    Reply
  3. Tort bulgăre de zăpadă (FĂRĂ coacere) - Lecturi si Arome says:
    November 30, 2020 at 11:01 am

    […] doua zi batem bine smântâna de 30% grăsime, aromatizată cu vanilie și zahăr după gust. Vezi AICI cum se face corect frișca din smântână din lapte de […]

    Reply
  4. Prăjitură cu pișcoturi, cremă de iaurt și fructe. FĂRĂ coacere! - Lecturi si Arome says:
    August 18, 2020 at 6:50 pm

    […] frișca așa cum am arătat AICI, bătând smântâna împreună cu zahărul […]

    Reply
  5. Eton Mess. Rețetă de desert la pahar cu bezea și căpșuni. - Lecturi si Arome says:
    June 3, 2020 at 6:09 pm

    […] timp preparăm frișca așa cum am explicat pe larg AICI. Putem opta pentru varianta cu zahăr sau fără zahăr. Eu v-aș recomanda-o pe cea fără zahăr […]

    Reply
  6. Papanasi moldovenesti - Lecturi si Arome says:
    May 5, 2020 at 10:38 am

    […] Chiar m-am mirat cand am comandat la un restaurant niste papanasi si am primit o farfurie cu un fel de gogoasa mare cu un mot pe deasupra si ”ornata” bine cu dulceata si frisca. […]

    Reply
  7. Blat de tort cu albusuri si nuca de cocos - Lecturi si Arome says:
    April 22, 2020 at 5:50 pm

    […] crema fiarta de ciocolata, crema de patiserie, crema fiarta de caramel cu lapte sau pur si simplu frisca din smantana naturala etc. Orice e pe gustul […]

    Reply
  8. Prăjitură Kinder felie de lapte cu lapte condensat - Lecturi si Arome says:
    April 20, 2020 at 6:52 pm

    […] bine smântâna ca pentru frișcă (vezi aici cum) și adăugăm în ea laptele […]

    Reply
  9. Prăjitură cremșnit cu piscoturi - Lecturi si Arome says:
    April 13, 2020 at 4:23 pm

    […] și frișca combinând smântâna cu cele 2 linguri de zahăr pudră și dăm la rece. Aveți AICI detalii despre cum se […]

    Reply
  10. Prăjitură Crăiasa Zăpezii - cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată - Lecturi si Arome says:
    December 13, 2019 at 6:34 pm

    […] cu zahărul și vanilia până se întărește. Mai multe detalii despre cum se prepară frișca găsiți AICI. Atenție! Folosiți smântână de calitate, cu peste 30% grăsime pentru a obține o frișcă […]

    Reply
  11. Papanași moldovenești cu brânză dulce și matcha - Lecturi si Arome says:
    July 20, 2019 at 4:09 pm

    […] frișcă cu matcha și gem de coacăze. Notă: pentru a face frișca cu matcha procedăm ca aici cu mențiunea că la final adăugăm și puțină pudră de matcha pentru a o […]

    Reply
  12. Produse din lapte preparate în bucătărie - Eva Schiefer, Eva-Maria Lipp (recenzie) - Lecturi si Arome says:
    February 13, 2019 at 12:42 pm

    […] din lapte în propria bucătărie: lapte bătut, iaurt, brânză proaspătă, unt, smântână pentru frișcă, chefir, etc. Fiecare rețetă conține și informații despre valoarea nutritivă a […]

    Reply
  13. Prăjitură rapidă cu mere și cremă stracciatella (FĂRĂ coacere) - Lecturi si Arome says:
    October 24, 2018 at 7:31 pm

    […] Din smântână și zahărul pudră pregătim frișca așa cum am arătat în detaliu aici/ […]

    Reply
  14. Tort cu mousse de căpșuni, delicios și mai ales ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    May 30, 2018 at 9:17 am

    […] frișca bătând smântâna de 20% grăsime cu zahărul (vezi AICI mai multe sfaturi despre cum să faci frișcă din smântână […]

    Reply
  15. Prajitura ”O noapte la Venetia” - Lecturi si Arome says:
    December 24, 2017 at 3:13 pm

    […] Lasam crema la racit si cand a ajuns la temperatura camerei amestecam crema cu frisca facuta din cele 200 grame de smantana – vezi aici cum se face. […]

    Reply
  16. Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide says:
    August 28, 2017 at 9:31 am

    […] cu ajutorul mixerului si o transformam in frisca procedand asa cum am explicat deja in articolul ”Cum sa faci frisca batuta din smantana”, adaugand la sfarsit si o lingura de […]

    Reply
  17. Înghețată stracciatella cu mascarpone - Lecturi si Arome says:
    July 10, 2017 at 7:51 am

    […] Facem frișca așa cum am explicat pe larg aici. […]

    Reply
  18. Inghetata cu ciocolata alba si mascarpone - Lecturi si Arome says:
    April 28, 2017 at 5:50 pm

    […] de smantana ramas in batem bine si il transformam in frisca. Vezi AICI cum se face […]

    Reply
  19. Enciclopedie culinara - ghid practic de alegere, preparare, aranjare si degustare a mancarii (recenzie) - Lecturi si Arome says:
    January 25, 2017 at 7:06 pm

    […] cei incepatori sa aiba si o sursa de informare. Asa s-au nascut articole de genul ”cum sa… faci frisca sa transezi economic un pui, sa faci lapte de ovaz in casa, […]

    Reply
  20. Budinca de paine cu lapte si cacao - Lecturi si Arome says:
    December 26, 2016 at 8:19 am

    […] Poti servi budinca rece sau chiar calda (depinde cum iti place mai mult), simpla sau avand alaturi o portie de inghetata sau frisca din smantana adevarata. […]

    Reply
  21. 7 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    November 26, 2016 at 8:40 pm

    […] Crema Chantilly sau frisca din smantana – click aici […]

    Reply
  22. Savarine cu pesmet - economice si usor de facut - Lecturi si Arome says:
    November 25, 2016 at 11:01 am

    […] au frisca vegatala. Iar o frisca vegetala nu se va putea niciodata compara la gust cu una naturala. Facuta din smantana adevarata, obtinuta din lapte de […]

    Reply
  23. Crema de mascarpone cu ciocolata alba - Lecturi si Arome says:
    November 15, 2016 at 1:27 pm

    […] din smantana frisca asa cum am explicat pe larg aici. NOTA: Daca nu ti se pare suficient de dulce crema de la ciocolata, acum e momentul sa mai adaugi […]

    Reply
  24. Tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata - Lecturi si Arome says:
    November 8, 2016 at 8:49 am

    […] Pregatim frisca batand bine cele 300 grame de smantana cu zaharul, asa cum am aratat aici. […]

    Reply
  25. Prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    October 28, 2016 at 12:08 pm

    […] smantana foarte bine – vezi aici cate sfaturi despre cum sa obtii frisca perfecta din smantana adevarata – si o incorporam in crema. Luam […]

    Reply
  26. Prajitura inteligenta cu lapte si vanilie - Lecturi si Arome says:
    October 7, 2016 at 1:37 pm

    […] Scoatem semintele din pastaia de vanilie procedand ca in reteta de aici. […]

    Reply
  27. Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale says:
    October 1, 2016 at 10:00 am

    […] Vezi aici cum se face corect frisca batuta din din smantana. […]

    Reply
  28. Tort cu piscoturi si mousse de pere - Lecturi si Arome says:
    September 8, 2016 at 4:57 pm

    […] A doua zi facem frisca din restul de smantana si un plic de zahar vanilat asa cum am explicat pe larg aici. […]

    Reply
  29. Prajitura cu piersici si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    July 20, 2016 at 5:24 am

    […] si smantana si o transformam in frisca. Acum este momentul sa mai adaugam si ceva daca daca dorim prajitura sa fie mai dulce. Pentru noi a […]

    Reply
  30. Inghetata cu coacaze - Lecturi si Arome says:
    July 18, 2016 at 7:29 am

    […] Intre timp facem frisca din smantana asa cum am aratat aici. […]

    Reply
  31. Prajitura cu mac si jeleu de mure - Lecturi si Arome says:
    July 15, 2016 at 3:39 pm

    […] Facem si frisca asa cum v-am aratat aici (cum sa faci frisca batuta din smantana). […]

    Reply
  32. Prajitura cu visine si crema de vanilie - Lecturi si Arome says:
    July 6, 2016 at 3:31 pm

    […] timp facem si frisca (vezi aici cum) si pregatim gelatina punand-o la inmuiat in apa rece pentru macar 10 […]

    Reply
  33. Inghetata din curd de capsuni - Lecturi si Arome says:
    July 3, 2016 at 12:35 pm

    […] foarte bine smantana, cu mixerul sau cu un tel, asa cum am explicat aici, pana cand aceasta devine aerata si obtinem din ea […]

    Reply
  34. Tort diplomat cu fructe - Lecturi si Arome says:
    March 30, 2016 at 7:39 pm

    […] la racit in continuare, cat facem frisca asa cum am descris in articolul ”Cum sa faci frisca din smatana batuta” pe care o incorporam apoi in crema, amestecand […]

    Reply
  35. Tarte cu piersici, ciocolata alba si levantica - Lecturi si Arome says:
    March 24, 2016 at 10:41 am

    […] pregatita in prealabil asa cum am explicat aici, o adaugam in crema de mascarpone procedand la fel ca in cazul gelatinei. Amestecam incet, cu […]

    Reply
  36. Prajitura cu crema bavareza (Bavarois) de vanilie says:
    March 24, 2016 at 8:17 am

    […] Frisca o preparam asa cum am explicat in articolul ”Cum sa faci frisca din smantana batuta” (vezi aici) […]

    Reply
  37. Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri - Lecturi si Arome says:
    March 8, 2016 at 7:24 am

    […] Separat batem bine smantana pentru a o transforma in frisca asa cum am explicat pe larg aici. […]

    Reply
  38. Papanasi moldovenesti - Lecturi si Arome says:
    October 28, 2015 at 8:07 pm

    […] Cum sa faci frisca batuta din smantana si/sau crema Chantilly […]

    Reply
  39. Prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale says:
    October 28, 2015 at 8:03 pm

    […] Cum sa faci frisca batuta din smantana si/sau crema Chantilly […]

    Reply
  40. Mini tort cu mousse de ciocolata neagra - Lecturi si Arome says:
    March 7, 2015 at 5:51 pm

    […] Facem frisca din cele 300 de grame de smantana procedand ca aici […]

    Reply
  41. Tort cu ciocolata si portocale - Lecturi si Arome says:
    March 3, 2015 at 5:06 pm

    […] Intre timp, din restul de smantana facem frisca. Daca nu stiti cum, puteti citi aici despre cum se face frisca batuta din smantana. […]

    Reply
  42. Desert rapid din cozonac si crema Chantilly - Lecturi si Arome says:
    February 13, 2015 at 8:40 am

    […] facuta din smantana adevarat. Asa ca, o data ajunsi acasa ne-am apucat de treaba. Am facut niste crema Chantilly, adica niste frisca cu seminte din pastaie de vanilie, spus mai pe romaneste. Am taiat panetone […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

February 2015
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
« Jan   Mar »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316