Prajitura cu piersici si, evident ciocolata, este o prajitura rapida si usor de facut. Perfecta pentru zilele caniculare de vara cand vrei ceva dulce dar nu iti vine sa te apropii prea mult de aragaz. Mai degraba de frigider :)
Are un blat simplu, facut din reciclarea biscuitilor scolari primiti de fiu-meu de la gradinita. Iar ”crema” este facuta dintr-un rest ramas de la un borcanel de iaurt grecesc care se cerea consumat. Plus niste smantana batuta bine si facuta frisca.
Combinat, evident de niste piersici ca doar de aia se cheama prajitura cu piersici. Daca nu le transformam intr-un gem rapid improvizat ar fi ajuns la gunoi. Lucru inacceptabil pentru ca la noi in casa mancarea nu se arunca ci se valorifica/recicleaza. Iar ce nu se poate si nu se poate folosi mai merge si la animalute. Si uite asa gatim noi in casa cu respect fata de resturi :) adica responsabil.
- 150 de biscuiti simplu (eu am avut biscuiti scolari)
- 80 grame de unt
- doua linguri de esenta de menta
- o lingura de cacao
- o lingura de zahar
- 400 grame de piersici curatate de coaja si samburi
- 300 grame de iaurt grecesc
- 200 grame de smantana pentru frisca
- 100 grame de zahar
- 10 grame de gelatina
- 50 grame de apa rece
- 50 grame de ciocolata neagra
- doua linguri de (apa sau lapte)
- bucati de fructe
Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu piersici si ciocolata
- Incepem, evident prin a pregati blatul de biscuiti. Sfaramam cu ajutorul choperului (daca avem) sau daca nu, pur si simplu cu ajutorul unui sucitor, biscuitii. Ii sfaramam nu prea tare pentru ca nu dorim sa devina de consistenta fainii.
- Punem peste biscuiti cacaoa si zaharul si amestecam si punem peste acestia untul topit (lichid). Il incorporam cat putem de bine.
- Apoi adaugam si esenta de menta. Eu am folosit doua linguri de esenta de menta facuta de mine in casa. Daca folositi esenta de menta concentrata, cumparata de la magazin adaugati una, doua linguri de lapte sau chiar apa cat se se lege putin ”aluatul”. Sa nu ”zboare”.
- Punem, intr-o tava de tort cu peretii detasabili (de 17 cm), pe fundul acesteia folie alimentara transparenta ca sa ne fie mai usor cand scoatem tortul la final.
- Aluatul nostru de biscuiti in punem pe fundul tavii presand usor cu mana, lingura sau un pahar, pana cand il transformam intr-un strat uniform. Si putem trece la pregatirea cremei.
- Piersicele, curatate de coaja si samburi le presam cu furculita sau mai bine, cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi (de genul acesta). Putem folosi si robotul de bucatarie pentru a transforma totul intr-un piure fin. Eu am ales aceasta varianta pentru ca am dorit sa ramana ceva bucati mai mari, sa zicem intregi dar totusi sa fie facut ca un piure.
- Punem peste piersicile zdrobite zaharul si asezam craticioara in care sunt pe aragaz. Lasam sa dea cateva clocote cat sa scada zeama lasata de ele si apoi oprim focul si lasam sa se raceasca.
- Punem la inmuiat, in apa rece, gelatina pentru zece minute.
- Cand gemul de piersici improvizat s-a racit il amestecam cu iaurtul.
- Batem si smantana si o transformam in frisca. Acum este momentul sa mai adaugam si ceva daca daca dorim prajitura sa fie mai dulce. Pentru noi a fost suficient doar cantitatea de zahar mentionata la ingrediente.
- Amestecam si frisca cu compozitia de iaurt si piersici.
- Punem gelatina la topit pe baie de aburi si cand este topita luam doua trei linguri din compozitia de iaurt si piersici si o adaugam in gelatina. Amestecam bine. Astfel ”temperam” gelatina adica o aduce la o temperatura apropiata de a celuilalt lichid.
- Turnam amestecul obtinut inapoi peste cel de iaurt, smantana si piersici, amestecam si turnam peste blatul de biscuiti din tava.
- Dam la rece minim 4 ore sau mai bine peste noapte, pana cand se intareste gelatina.
- Ornam cu cateva feliute de fruct si ciocolata topita impreuna cu doua linguri de apa sau lapte pe care o turnam cu ajutorul unui posh peste suprafata prajiturii. Sau dupa imaginatia fiecaruia :)
- Taiem si servim cu pofta o felie delicioasa de prajitura cu piersici.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu fructe:
Tarte cu piersici, ciocolata alba si levantica (click aici pentru reteta)
Tort diplomat cu fructe (click aici pentru reteta)
Bavareza cu capsuni si trandafiri (click aici pentru reteta)
Toma Simona says
Foarte bine arata! Imi puteti spune cum faceti esența de menta? Multumesc!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Am cumparat esenta :)
Ghiocel07 says
Sună foarte bine…..Ce dimensiune are tava?
Claudia V says
O tava mica, de 17 cm. Am completat si in text. Merci de intrebare :)
Iuliana says
Piersici si ciocolata, o combinatie mereu castigatoare. Imi place prajitura ta :)
Claudia V says
Ma bucur! :)
Pai…fara ciocolata nu se putea ca suntem fani :))))))))))