Reteta pe care o sa v-o spun astazi se incadreaza in categoria acelor retete simple si rapide de care ai nevoie atunci cand vrei un desert dulce, gustos si in acelasi timp cu un aspect cat mai frumos, asa ca de cofetarie. Ideea dar si “nevoia” de a face acest desert rapid mi-a venit dupa o zi de plimbare cu cel mic prin Bacau. Dupa plimbarea prin parc si mall am intrat si intr-un supermaket unde cel mic a vazut deserturi de cofetarie. Acele prajituri pe care le stiti si voi, cunoscute sub denumirile de “ora 12”, “savarina”, “nufar”, etc. Adica prajituri cu frisca multa, din belsug. Cum stiam ca acea frisca nu e una naturala ci e frisca vegetala am facut cu cel mic o conventie, sa luam cateva produse de patiserie din Bacau, asa, de pofta si ca sa nu intervina frustrarea, dupa care sa facem noi amandoi acasa un desert cu frisca muuuulta si frumos aranjat in farfurie :)
Stiam eu ce pe mizez cand am facut propunerea. Deja planuisem sa transform intr-un desert mai “elaborat” cozonacul tip panettone primit cadou de Craciun de la rudele mele din Italia. Un panettone cu fructe uscate pe care, de cand l-am primit, l-am si vazut combinat cu niste frisca facuta din smantana adevarat. Asa ca, o data ajunsi acasa ne-am apucat de treaba. Am facut niste crema Chantilly, adica niste frisca cu seminte din pastaie de vanilie, spus mai pe romaneste. Am taiat panettone felii si am facut un mic tort dar si doua prajituri asa cum vedeti in imagine, adica taiate bucati pe lungime, nu rotunde, ca la tort.
Le-am unit una de alta cu crema Chantilly, am ornat pe deasupra cu cateva bobite de rodie pentru contrast si am “nins” cativa fulgi cazuti dintr-o bucata de ciocolata rasa. Efectul obtinut a fost un wow! Ce bine arata! Si yam, yam, ce bun e mami! :)
Am sa scriu si reteta in forma in care scriu retetele pe site desi multe nu ar mai fi de spus. La drept vorbind nici nu e o reteta propriu-zisa ci mai mult o idee despre cum sa “reciclati” un cozonac sau un panettone pe care nu vreti sa il consumati ca atare.
Reteta de desert rapid din cozonac si crema Chantilly
- Ingrediente pentru reteta de desert rapid din cozonac si crema Chantilly
cozonac sau panettone
frisca/crema Chantilly
seminte de rodie si ciocolata rasa pentru decor
- Mod de preparare pentru reteta de desert rapid din cozonac si crema Chantilly
- Taiem cozonacul/panettone felii. Daca avem panettone sub forma rotunda, ansamblam feliile ca la tort. Daca avem cozonac autohton, care are forma dreptunghiulara taiem feliile si le suprapunem doua, cate doua forman prajituri, asa cum vedeti in poze.
- Daca avem panettone de forma rotunda si dorim sa facem desertul sub forma de prajitura si nu de tort taiem rotundurile pe mijloc si indepartam surplusul.
- Punem frisca/crema Chantilly facuta dupa explicatiile de aici, pe una din foi, cu ajutoul unui posh pentru a-i da o forma mai deosebita, peste aceasta asezam a doua foaie si repetam operatiunea de ornare cu frisca.
- Asezam din loc in loc cateva bobite de rodie si presaram ciocolata rasa pe deasupra.
- Obtinem astfel un desert rapid si frumos asezat pe farfurie, desert care va fi cu siguranta apreciat atat de cei mici cat si de eventualii musafiri veniti pe neasteptate pentru care puteti pregati rapid acest mic rasfat dulce.
- Tips & Trics
Daca aveti cozonac de casa, traditional romanesc, insiropati feliile inainte de a pune crema Chantilly. Daca folositi panettone, dupa parerea mea nu mai este necesara aceasta operatiune dat fiind faptul ca acest tip de cozonac specific bucatariei italiene este foarte pufos si aerat.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut ideea nu ezitati sa o distribuiti pe retetele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
Iuliana says
Panettone nu am, dar ideea se retine pentru cozonacul care de obicei ramane nemancat dupa Paste ;)
Claudia V says
Da, merge si cu cozonac. O sa fac si eu din cozonac cu prima ocazie. Probabil tot dupa Pasti, cum bine zici si tu ;)