Reteta de inghetata cu coacaze asteapta la rand, de cateva saptamani ca sa vada ”lumina tiparului”. Este, ca si celelalte retete de inghetata pe care le puteti gasi pe blog (vezi aici colectia), o reteta simpla si usor de facut. Practic se difera de celelalte retete de inghetata publicate anul acesta pe blog prin existenta coacazelor in compozitie. In rest baza e aceeasi: lapte, oua, zahar.
Asa ca daca nu gasiti coacaze puteti sa le inlocuiti fara probleme cu afine de exemplu si sa faceti o alta versiune a retetei de inghetata cu afine pe care o stiti deja de aici. De asemenea daca nu aveti masina de inghetata puteti face reteta si fara aceasta. Doar sa tineti cont ca va trebui sa amestecati in compozitia data la congelator din doua in doua ore pentru a impiedica formarea acelor de gheata.
- 3 oua
- 600 ml lapte dulce
- 150 grame de zahar
- 450 grame de afine (din care obtinem 320 grame de piure fara seminte)
- 200 ml de smantana pentru frisca de 20% grasime
Cel mai bine ar fi totusi sa investiti intr-o masina de facut inghetata pentru ca este o investite care merita din toate punctele de vedere. Ce sens are sa cumparati inghetata de la magazin cand puteti face una sanatoasa, in casa si cu minim de efort?! Daca vreti sa stiti mai multe despre cum se foloseste o masina de inghetata ca reamintesc ca aveti detalii in acest articol.
Mod de preparare pentru reteta de inghetata cu coacaze
- Pregatim baza pentru inghetata amestecand bine oul cu zaharul dupa care turnam peste ele si laptele.
- Punem compozitia intr-o craticioara pe baie de aburi (intr-o alta cratita cu apa fiebinte avand grija ca fundul in care este compozitia de ou sa nu atinga apa fierbinte din aceasta).
- Lasam sa se gateasca compozitia si sa scada, amestecand continuu pana cand aceasta se ingroasa.
- Cand este gata lasam compozitia sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei dupa care o putem baga in frigider pentru a o raci si mai bine.
- Cat timp compozitia de baza se raceste pregatim piureul de coacaze.
- Spalam bine coacazele, le curatam de micile ”codite” si apoi le pasam cu ajutorul blenderului transformand totul intr-un piure.
- Separam semintele strecurand piureul obtinut mai devreme printr-o sita deasa.
- In piureul astfel obtinut adaugam zaharul, punem totul intr-o craticioara pe aragaz si lasam sa fiarba un un sfert de ora pana can observam ca incepe sa le lege putin compozitia. Ne dorim sa reducem cat mai mult posibil apa din acesta pentru a preveni formarea acelor de gheata mai tarziu si a obtine o inghetata cat mai cremoasa.
- Lasam piureul la racit si la fel, cand ajunge la temperatura camerei bagam in frigider pentru macar o jumatate de ora.
- Intre timp facem frisca din smantana asa cum am aratat aici.
- Amestecam cele doua compozitii racite, adaugam si smantana apoi le punem in cuva de la masina de facut inghetata lasand-o sa isi faca programul obisnuit. Nota: Din cantitatea precizata la ingrediente iese o cantitate mai mare decat capacitatea masinii mele de inghetata, respectiv 1 litru. Asa ca am impartit compozitia in doua. Un litru l-am inghetat cu ajutorul masinii de facut inghetata si restul am pus in forme speciale pentru inghetata ”pe bat”.
- Cand este gata programul de la masina de facut inghetata, punem inghetata intr-o caserola si o dam la congelator pana a doua zi.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de inghetata:
Inghetata cu coacaze si iaurt grecesc (click aici pentru reteta)
Inghetata din curd de capsuni (click aici pentru reteta)
Inghetata cu zmeura (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Ce culoare frumoasa! Am facut si eu saptamana trecuta, dar de mure cu mascarpone. Pana seara s-a terminat :)) Sa vad daca gasesc coacaze in piata si incerc si eu reteta ta.
Claudia V says
Da, de data asta seamana a inghetata cu coacaze ca si culoare :))
Laura C. says
Sunt delicioase!