Poate ati auzit deja despre crema bavareza (bavaroise), prajitura cu crema bavareza sau, poate varianta prescurtata adica despre ”bavareza”. Si poate ati si incercat o reteta de acest gen pana acum. Ceea ce poate nu stiati insa, este ca nu toate retetele de ”bavareza” de pe la noi sunt si … bavareze.
Prima data cand am vrut eu sa fac o prajitura de acest gen si m-am apucat de cautat informatii am ramas surprinsa si putin confuza pentru ca in unele retete ce purtau denumirea de prajitura cu crema bavareza era cu totul altceva decat crema bavareza.
Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc am sa va spun ca aceasta delicioasa crema, pe numele ei ”bavarian cream” sau ”creme bavaroise” sau mai simplu ”bavaroise” este de fapt un desert care se aseamana cu crema de patiserie (crème pâtissière) doar ca este ingrosat cu gelatina si nu cu amidon sau faina ca in cazul cremei de patiserie. Sa nu le confundam deci. Daca are amidon in ea si scrie ca e bavareza … nu prea e :)
Pentru a face o astfel de crema bavareza vom avea deci nevoie de lapte si galbenus de ou pe care le vom gati pe baie de aburi dupa care vom obtine o crema ce o vom combina cu ceva frisca si o vom ”intari” folosind gelatina. O crema perfecta pentru o prajitura cu crema bavareza facuta ”la rece” adica folosind un blat de biscuiti ca si baza pentru aceasta.
Vezi mai jos cum se face si prajitura cu rubarba si iaurt!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru notificari!
Desi nu se foloseste branza in compozitie cred ca o astfel de prajitura merge foarte bine si pentru a fi facuta pentru meniul de sarbatoare de Pasti. Mai ales daca sunteti o persoana careia nu prea ii place branza, prajitura cu crema bavareza de vanilie ar inlocui perfect traditionala pasca cu branza daca o facti intr-o tava cu forma rotunda asa cum am facut-o si eu.
Reteta de prajitura cu crema bavareza de vanilie
- Ingrediente pentru reteta de prajitura cu crema bavareza de vanilie
– pentru crusta de biscuiti
200 grame de biscuiti populari
50 de grame de unt cu 82% grasime
doua linguri de smantana pentru frisca
2 lingurite de cacao
o lingura de zahar tos
– pentru crema bavareza de vanilie
4 galbenuse de ou
500 grame de lapte 1,5% grasime
500 grame smantana pentru frisca de 30% grasime
100 grame de zahar
15 grame de gelatina
75 ml apa rece
o pastaie de vanilie
– pentru ornat:
400 grame de smantana pentru frisca cu 30% grasime
trei linguri de sirop de trandafiri
cinci bomboane de ciocolata
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu crema bavareza (Bavarois) de vanilie
- Incepem prin a pregati blatul de biscuiti sfaramand biscuitii cu ajutorul sucitorului.
- Punem biscuitii sfaramati intr-un castron si ii amestecam cu untul topit, smantana, cacaoa, zaharul si vanilia. Amestecam bine totul si apoi punem compozitia obtinuta intr-o tava rotunda de silicon cu diametrul de 21 cm, in care punem in prealabil un strat de folie alimentara pentru a fi mai usor cand vom scoate prajitura. Daca aveti tava rotunda cu inel detasabil atunci veti putea scoate prajitura din forma fara a mai pune folie inainte.
- Incepem a pregati crema bavareza care la urma urmei care seamana la modul de preparare cu cea a atat de cunoscutului tort diplomat (reteta aici).
- Galbenusurile le punem intr-o craticioara si le frecam cu zaharul, dupa care adaugam laptele si semintele de la pastaia de vanilie.
- Omogenizam bine si apoi punem craticioara pe baie de aburi.
- Amestecam continuu si lasam sa se gateasca crema pana cand aceasta se ingroasa.
- Cand crema este gata o dam deoparte si pregatim gelatina si frisca.
- Gelatina o punem la inmuiat in apa rece timp de zece minute dupa care o dizolvam, tot pe baie de aburi.
- Frisca o preparam asa cum am explicat in articolul ”Cum sa faci frisca din smantana batuta” (vezi aici)
- Amestecam frisca in crema de lapte si ou apoi adaugam si gelatina dizolvata pe baie de aburi in prealabil.
- Turnam crema bavareza astfel obtinuta peste blatul de biscuiti si dam la rece pana a doua zi.
- Ornam prajitura cu crema bavareza, cu frisca, ciocolata si sirop de trandafiri. Acestea au fost optiunile mele insa voi puteti orna prajitura cum doriti si cum va place :)
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri cu crema:
Tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine (click aici pentru reteta)
Cheesecake cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)
Prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine (click aici pentru reteta)
Irina says
Buna ziua! As dori sa fac aceasta prajitura, insa vreau sa fie “tort” pentru o aniversare. :) Credeti ca ar iesi bine daca as folosi un blat de tort umed de ciocolata, in locul celui de biscuiti? Sau un blat de pandispan…..ar trebui insiropat? Nu stiu care e secretul sa se ” lipeasca” crema de blat….crema trebuie pusa pe blatul rece sau caldut? Mi s a mai intamplat la tortul diplomat, cu blat, cand am taiat felia, s-a desprins crema de blat. M-am intins cam mult cu povestitul, dar poate aflu mai multe secrete odata. :) Multumesc! Irina
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Nu as sti sa va spun un secret anume. Insa, as merge pe ideea unui blat umed de ciocolata ca sa fac tortul. Cred ca ar merge si nu s-ar mai desprinde. Daca incercati varianta aceasta am rugamintea sa reveniti cu un comentariu in care sa ne spuneti daca e buna, sau nu, aceasta idee.
Multumesc :) O zi spornica!
Vesa L. Andrea says
Buna! Pt crema bavareza se poate folosi si frisca vegetala? Nu facuta in casa adica din smantana cum ati precizat..multumesc!
Claudia Vasilache says
Buna! Nu, nu cred ca se poate folosi frisca vegetala. Eu una cel putin nu folosesc asa ceva. Dar puteti incerca…. Nu va garantez insa reusita…
violeta says
Spune-mi,smantana este fermentata?sau pt frisca?E bine de specificat in reteta.Cu stima, Violeta
Claudia V says
Multumesc ca mi-ai atras atentia. O sa specific. :)
Este smantana pentru frisca. Eu folosesc doar smantana din aceasta in retetele mele si de aceea nu am dat importanta acestui amanunt.
Carmen says
Buna seara. Am facut reteta dvs astazi si am o observatie de facut. Din cantitatile indicate in reteta stratul de bavareza iese foarte inalt. La dvs acest strat este foarte putin inalt. Ce cantitati ati folosit la ingrediente ca in nici un caz cele indicate in acesta reteta. Multumesc!
Claudia Vasilache says
Pai, doamnă, poate ați pus în altfel de recipient! De altă formă și dimensiuni. Asta-i poza, alea sunt cantitatile.
Altele nu am si nici nu am scris aiurea in retetă. Ce sens ar fi avut sa induc in eroare?!
Sunt 500 de grame de smantana!
Alea 500 de lapte plus 4 galbenuse.. dau o cantitate care mai scade la fiert!
Deci nu vor ramane tot 500 de grame.
Nu stiu cum de dumneavoastra v-a iesit foarte inalt! Ca nu are cum. Doar daca l-ati pus intr-o tava mai mica :)
Elena says
Buna,
Ce diametru are forma pe care ai utilizat-o?
Mersi,
Elena
Claudia V says
O tava de silicon cu diametru de 21 cm. Am completat si in reteta.
Multumesc ca mi-ai atras atentia asupra faptului ca am uitat sa scriu :)
Iuliana says
Vai cat de bine arata! Bavareza-nebavareza, vreau si eu!!!
Claudia V says
Pai hai, treci la treaba ca se face usor :p