• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 24, 2016 · 15 Comments

Prajitura cu crema bavareza de vanilie

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 7.1K     
7.1K
Shares

Poate ati auzit deja despre crema bavareza (bavaroise), prajitura cu crema bavareza sau, poate varianta prescurtata adica despre ”bavareza”. Si poate ati si incercat o reteta de acest gen pana acum. Ceea ce poate nu stiati insa, este ca nu toate retetele de ”bavareza” de pe la noi sunt si … bavareze.

Prima data cand am vrut eu sa fac o prajitura de acest gen si m-am apucat de cautat informatii am ramas surprinsa si putin confuza pentru ca in unele retete ce purtau denumirea de prajitura cu crema bavareza era cu totul altceva decat crema bavareza.prajitura bavareza

Ca sa intelegeti mai bine despre ce vorbesc am sa va spun ca aceasta delicioasa crema, pe numele ei ”bavarian cream” sau ”creme bavaroise” sau mai simplu ”bavaroise” este de fapt un desert care se aseamana cu crema de patiserie (crème pâtissière) doar ca este ingrosat cu gelatina si nu cu amidon sau faina ca in cazul cremei de patiserie. Sa nu le confundam deci. Daca are amidon in ea si scrie ca e bavareza … nu prea e :)prajitura cu crema bavareza de vanilie lecturi si arome

Pentru a face o astfel de crema bavareza vom avea deci nevoie de lapte si galbenus de ou pe care le vom gati pe baie de aburi dupa care vom obtine o crema ce o vom combina cu ceva frisca si o vom ”intari” folosind gelatina. O crema perfecta pentru o prajitura cu crema bavareza facuta ”la rece” adica folosind un blat de biscuiti ca si baza pentru aceasta.

Vezi mai jos cum se face si prajitura cu rubarba si iaurt!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru notificari!

Desi nu se foloseste branza in compozitie cred ca o astfel de prajitura merge foarte bine si pentru a fi facuta pentru meniul de sarbatoare de Pasti. Mai ales daca sunteti o persoana careia nu prea ii place branza, prajitura cu crema bavareza de vanilie ar inlocui perfect traditionala pasca cu branza daca o facti intr-o tava cu forma rotunda asa cum am facut-o si eu.prajitura cu crema bavareza bavaroise

Reteta de prajitura cu crema bavareza de vanilie 

  • Ingrediente pentru reteta de prajitura cu crema bavareza de vanilie

– pentru crusta de biscuiti

200 grame de biscuiti populari
50 de grame de unt cu 82% grasime
doua linguri de smantana pentru frisca
2 lingurite de cacao
o lingura de zahar tos

– pentru crema bavareza de vanilie

4 galbenuse de ou
500 grame de lapte 1,5% grasime
500 grame smantana pentru frisca de 30% grasime
100 grame de zahar
15 grame de gelatina
75 ml apa rece
o pastaie de vanilie

– pentru ornat:

400 grame de smantana pentru frisca cu 30% grasime
trei linguri de sirop de trandafiri
cinci bomboane de ciocolata

prajitura bavareza lecturi si arome

  • Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu crema bavareza (Bavarois) de vanilie
  1. Incepem prin a pregati blatul de biscuiti sfaramand biscuitii cu ajutorul sucitorului.
  2. Punem biscuitii sfaramati intr-un castron si ii amestecam cu untul topit, smantana, cacaoa, zaharul si vanilia. Amestecam bine totul si apoi punem compozitia obtinuta intr-o tava rotunda de silicon cu diametrul de 21 cm, in care punem in prealabil un strat de folie alimentara pentru a fi mai usor cand vom scoate prajitura. Daca aveti tava rotunda cu inel detasabil atunci veti putea scoate prajitura din forma fara a mai pune folie inainte.
  3. Incepem a pregati crema bavareza care la urma urmei care seamana la modul de preparare cu cea a atat de cunoscutului tort diplomat (reteta aici).
  4. Galbenusurile le punem intr-o craticioara si le frecam cu zaharul, dupa care adaugam laptele si semintele de la pastaia de vanilie.
  5. Omogenizam bine si apoi punem craticioara pe baie de aburi.
  6. Amestecam continuu si lasam sa se gateasca crema pana cand aceasta se ingroasa.
  7. Cand crema este gata o dam deoparte si pregatim gelatina si frisca.
  8. Gelatina o punem la inmuiat in apa rece timp de zece minute dupa care o dizolvam, tot pe baie de aburi.
  9. Frisca o preparam asa cum am explicat in articolul ”Cum sa faci frisca din smantana batuta” (vezi aici)
  10. Amestecam frisca in crema de lapte si ou apoi adaugam si gelatina dizolvata pe baie de aburi in prealabil.
  11. Turnam crema bavareza astfel obtinuta peste blatul de biscuiti si dam la rece pana a doua zi.
  12. Ornam prajitura cu crema bavareza, cu frisca, ciocolata si sirop de trandafiri. Acestea au fost optiunile mele insa voi puteti orna prajitura cum doriti si cum va place :)prajitura cu crema bavareza

Pofta buna sa aveti!

Alte retete de prajituri cu crema:

Tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine (click aici pentru reteta)

tarta cu crema de ciocolata

Cheesecake cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)

cheesecake cu mascarpone

Prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine (click aici pentru reteta)prajitura cu crema de ciocolata


Spune si altora!
 7.1K     
7.1K
Shares
 
7.1K
Shares
 7.1K    
« Mancare de urzici (de post)
Macrou prajit in crusta de malai »

Comments

  1. Irina says

    May 27, 2020 at 12:17 pm

    Buna ziua! As dori sa fac aceasta prajitura, insa vreau sa fie “tort” pentru o aniversare. :) Credeti ca ar iesi bine daca as folosi un blat de tort umed de ciocolata, in locul celui de biscuiti? Sau un blat de pandispan…..ar trebui insiropat? Nu stiu care e secretul sa se ” lipeasca” crema de blat….crema trebuie pusa pe blatul rece sau caldut? Mi s a mai intamplat la tortul diplomat, cu blat, cand am taiat felia, s-a desprins crema de blat. M-am intins cam mult cu povestitul, dar poate aflu mai multe secrete odata. :) Multumesc! Irina

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 27, 2020 at 2:49 pm

      Buna ziua! Nu as sti sa va spun un secret anume. Insa, as merge pe ideea unui blat umed de ciocolata ca sa fac tortul. Cred ca ar merge si nu s-ar mai desprinde. Daca incercati varianta aceasta am rugamintea sa reveniti cu un comentariu in care sa ne spuneti daca e buna, sau nu, aceasta idee.
      Multumesc :) O zi spornica!

      Reply
  2. Vesa L. Andrea says

    February 27, 2018 at 1:08 pm

    Buna! Pt crema bavareza se poate folosi si frisca vegetala? Nu facuta in casa adica din smantana cum ati precizat..multumesc!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 27, 2018 at 6:11 pm

      Buna! Nu, nu cred ca se poate folosi frisca vegetala. Eu una cel putin nu folosesc asa ceva. Dar puteti incerca…. Nu va garantez insa reusita…

      Reply
  3. violeta says

    July 30, 2016 at 6:03 pm

    Spune-mi,smantana este fermentata?sau pt frisca?E bine de specificat in reteta.Cu stima, Violeta

    Reply
    • Claudia V says

      July 30, 2016 at 6:08 pm

      Multumesc ca mi-ai atras atentia. O sa specific. :)
      Este smantana pentru frisca. Eu folosesc doar smantana din aceasta in retetele mele si de aceea nu am dat importanta acestui amanunt.

      Reply
      • Carmen says

        September 24, 2017 at 7:10 pm

        Buna seara. Am facut reteta dvs astazi si am o observatie de facut. Din cantitatile indicate in reteta stratul de bavareza iese foarte inalt. La dvs acest strat este foarte putin inalt. Ce cantitati ati folosit la ingrediente ca in nici un caz cele indicate in acesta reteta. Multumesc!

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          September 24, 2017 at 7:16 pm

          Pai, doamnă, poate ați pus în altfel de recipient! De altă formă și dimensiuni. Asta-i poza, alea sunt cantitatile.
          Altele nu am si nici nu am scris aiurea in retetă. Ce sens ar fi avut sa induc in eroare?!
          Sunt 500 de grame de smantana!
          Alea 500 de lapte plus 4 galbenuse.. dau o cantitate care mai scade la fiert!
          Deci nu vor ramane tot 500 de grame.
          Nu stiu cum de dumneavoastra v-a iesit foarte inalt! Ca nu are cum. Doar daca l-ati pus intr-o tava mai mica :)

          Reply
  4. Elena says

    March 24, 2016 at 2:43 pm

    Buna,

    Ce diametru are forma pe care ai utilizat-o?

    Mersi,
    Elena

    Reply
    • Claudia V says

      March 24, 2016 at 4:48 pm

      O tava de silicon cu diametru de 21 cm. Am completat si in reteta.
      Multumesc ca mi-ai atras atentia asupra faptului ca am uitat sa scriu :)

      Reply
  5. Iuliana says

    March 24, 2016 at 8:49 am

    Vai cat de bine arata! Bavareza-nebavareza, vreau si eu!!!

    Reply
    • Claudia V says

      March 24, 2016 at 9:53 am

      Pai hai, treci la treaba ca se face usor :p

      Reply

Trackbacks

  1. Bavareza cu capsuni si trandafiri - Lecturi si Arome says:
    May 27, 2021 at 9:45 am

    […] timp piureul se raceste ne apucam de facut crema de ou procedand ca in reteta de prajitura cu crema bavareza da vanilie. Punem intr-o craticioara galbenusurile, adaugam siropul si amestecam bine pana la omogenizare dupa […]

    Reply
  2. 20+ rețete de desert fără coacere. Prăjitură, tort, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    August 7, 2020 at 7:27 pm

    […] cu cremă bavareză de vanilie – click AICI pentru […]

    Reply
  3. Prajitura cu afine si crema de ciocolata - Lecturi si Arome says:
    July 28, 2016 at 3:07 pm

    […] Prajitura cu crema bavareza de vanilie (click aici pentru reteta) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

March 2016
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316