De prajitura inteligenta sau prajitura desteapta cred ca a auzit deja multa lume. Desi cu siguranta mai sunt si multe persoane care nu au auzit pana acum. Ca si mine pana de curand. Si cum tot am vazut eu ca e o reteta de prajitura laudata pentru rapiditatea cu care se face mi-am propus sa o testez.
Daca sunteti curiosi si credeti ca doar pe la noi gasiti aceasta reteta, aflati ca ea e facuta cam prin toata lumea. Francezii o numesc “gateaux magique”, italienii “torta magica” iar americani, “magic cake”.
Daca il intrebati pe stimabilul Google despre aceste denumiri veti gasi o multime de retete identice sau cu mici modificari. Asa ca inca nu sunt lamurita cine o fi inventat reteta asta atat de simpla dar totusi atat de… eficienta.
Ma refer la faptul ca prajitura desteapta, cum mai e numita ea, isi trage numele tocmai de la faptul ca e atat de inteligenta incat atunci cand pregatesti aluatul o faci amestecand toate ingredientele la un loc dar cand o scoti din cuptor vei fi surprins sa vezi ca ai obtinut o prajitura in trei straturi. Primul, cel de baza, seamana cu un blat, al doilea cu o crema si ultimul cu un pandispan. Interesant, nu? :)
Daca ai toate ingedientele pregatite pe masa de lucru, nu iti ia mai mult de un sfert de ora sa le combini intre ele. Important e sa respecti exact ordinea si instructiunile de pregatire a compozitiei, pui compozitia in tava, o dai in cuptorul incins in prealabil si setezi timerul la 50 de minute dupa care lasi timpul sa treaca si verifici prajitura daca e gata.
Daca nu ai aragaz cu timer, ca sa iti aduca aminte ca a trecut timpul de coacere, iti poti lua unul separat, sau de ce nu, ca tot vine acum 8 martie, poti sugera partenerului tau ca pe langa celelalte cadouri sa primesti si asa ceva. ;) Asta daca esti si tu interesat de gatit ca si mine si consideri astfel de gadget-uri de bucatarie un cadou pe gustul tau :)
Dar sa nu mai stam de vorba si sa revenim la prajitura inteligenta ca sa vedem cum se face, nu?
- 125 grame de unt
- 4 oua
- 100 grame de zahar tos
- 115 grame de faina
- 1 lingura de apa
- 500 ml lapte dulce
- un strop de sare
- o pastaie de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de prajitura inteligenta cu lapte si vanilie
- Incinge cuptorul la foc mic (150 de grade) si pregatim o tava. Eu am folosit rotunda, de silicon, de 23 centimetri.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Topim untul pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde.
- Scoatem semintele din pastaia de vanilie procedand ca in reteta de aici.
- Incalzim laptele si punem in el semintele de vanilie.
- Amestecam foarte bine galbenusurile cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si adaugam in compozitie, exact in aceasta ordine, untul topit, faina, apa si apoi laptele. Omogenizam compozitia.
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru a fi primul care afla ce e nou!
- Adaugam in albusuri putina sare si incepem sa le batem bine, cu telul sau cu mixerul electric, pana cand se transforma intr-o spuma ferma care nu se mai desprinde de castron (ca la bezea).
- Adaugam treptat albusurile batute spuma in amestecul de oua si lapte si omogenizam.
- Va rezulta un amestec de consistenta mai lichida pe care il vom pune in tava pregatita in prealabil.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 50 maxim 60 de minute (in functie de cuptorul fiecaruia).
- Cand prajitura inteligenta cu vanilie este gata oprim cuptorul, scoatem tava si o dam la rece pana a doua zi. Compozitia din tava va parea inca lichida dar la rece se va intari.
- A doua zi se taia prajitura inteligenta cu lapte in bucati de marimea dorita si se pudreaza pe deasupra cu putin zahar pudra.
Alternative:
Prajitura cu cacao si bezea (click aici pentru reteta)
Prajitura cu banane, nuci si ciocolata (click aici pentru reteta)
Prajitura cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
Haplea says
Ce bunatate!!! Te invit cu drag la concursul meu mistetios….cu ciocolata http://retete-haplea.ro/va-invitam-la-concurs-misterios/
Paula Gafitescu says
O deliciosenie de prajitura! SI mie imi place mult tocmai pentru ca e rapida si cremoasa. Te pup!
Claudia V says
Sa stii ca aveam dubii daca sa o fac sau nu pentru ca exista si pareri contra. Sunt si persoane carora nu le place. Dar eu sunt incantata pentru ca celui mic cel putin ii place foarte mult. Si cum se face usor si are mult lapte e dulcele perfect ;)
Iuliana says
Uite ca si eu, desi tot aud de prajitura desteapta ba cu vanilie, ba cu ciocolata, inca nu m-am invrednicit sa o fac. A ta arata minunat!
Claudia V says
Pai si eu, atat de mult am auzit de prajitura asta incat am zis ca neaparat trebuie sa o incerc si eu. Si ne-a placut asa de mult, cel putin celui mic, incat vreau sa incerc si alte variante. Mai ales pe cea cu ciocolata :)