• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 8, 2016 · 29 Comments

Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 134     
134
Shares

Ce putea fi mai potrivit pentru o zi ca aceasta decat o reteta de tort. Si nu orice fel de tort ci un tort cu blat umed, ciocolata alba si sirop de trandafiri. Este reteta de tort pe care l-am facut pentru ziua fiului meu, cand a implinit, saptamana trecuta, de 1 martie, cinci anisori.

Inainte de ziua, lui, intr-o seara ne-am uitat amandoi pe Pinterest la poze cu torturi. Mie imi plac torturile numite, in engleza ”naked cake” adica, in traducere, ”tort dezbracat”. De obicei, stiti si voi, torturile sunt imbracate, invelite intr-un strat de crema si pe partile exterioare asa ca blatul nu se vede. Acum vreo doi ani, in SUA, a aparut moda aceasta a torturilor naked si incet, incet a ajuns, timid si la noi. Inca sunt preferata torturile invelite in atat de dulcea pasta de zahar sau imbracate in tot felul de creme. Bune si acestea, nu pot contrazice gusturile nimanui. tort cu blat umed

Noua insa, si ma bucur ca si cel mic a fost in asentimentul meu, ne plac mai mult acestea simple, cu crema mai putina si usor mai nedulci. Poate ca asa l-am si educat, sa incerce sa fie mai moderat in ce priveste cantitatea de zahar consumata si de aceea, de ziua lui, a ales sa aiba un tort de acest gen. A vazut o poza pe Pinterest si mi-a spus hotarat: asa il vreau, blatul sa fie cu ciocolata neagra si apoi intre blat sa fie frisca. In traducere, blat negru si crema alba. Ii place mult frisca si ciocolata. Seamana cu maica-sa :)

Bineinteles ca nu prea puteam eu face un tort naked cu frisca pentru ca nu cred ca ar fi putut sustine asa frumos blaturile umede care sunt ceva mai grele. Si apoi ar fi fost prea simplu, asa ca am facut o combinatie de frisca cu mascarpone si ciocolata alba, totul aromatizat cu putin sirop de trandafiri, din care am facut in vara (vezi aici reteta). Sirop din care am putin putin si in blat.

Am mai folosit si cateva capsuni congelata, dar, daca aveti posibilitatea, cum deja primavara sa semne ca isi intra in drepturi, ar fi mai bine sa folositi capsuni proaspete.

Ca si decor final, cum folosisem sirop de trandafiri in blat si crema, am folosit un trandafir de la care am cristalizat cateva petale dar si restul ramas intreg. Totul, simplu, usor de facut dar elegant, zic eu. gustos si primavaratic, datorita capsunilor si trandafirilor. Merita sa il incercati.

Am decis sa va dau astazi reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri pentru ca am considerat acest tort ca fiind potrivit pentru a serba impreuna atata de speciala zi de 8 martie, ziua femeilor, mamicilor, bunicilor, din toata lumea. ”La multi ani!” dragele mele, sa fiti fericite si implinite!

Reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri

  • Ingrediente pentru reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri

– pentru blat:

285 grame de faina
150 grame de zahar
40 grame de cacao
2 oua
250 grame de iaurt grecesc
125 ml ulei
200 ml apa
100 grame de ciocolata neagra cu 55% cacao
50 ml sirop de trandafiri
o lingurita de bicarbonat
o lingurita de praf de copt
un sfert de lingurita de sare

– pentru crema:

250 grame de mascarpone
150 grame de ciocolata alba
200 grame de smantana de 30%
doua linguri de sirop de trandafiri

capsuni si trandafiri cristalizati (pentru decor)tort cu blat umed ciocolata

  • Mod de preparare pentru reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri
  1. Pentru a coace blaturile incepem prin a incalzi cuptorul la 180 grade C si tapetam 2 tavi rotunde pentru tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 18 cm. Punem hartie de copt pe fundul acestora iar peretii ii ungem cu unt.
  2. Amestecam toate ingredientele uscate intr-un bol.
  3. Incalzim apa intr-o craticioara si cand aceasta este fierbinte luam vasul de pe foc, adaugam siropul de trandafiri si amestecam bine.
  4. Rupem ciocolata in bucati si o punem in apa cu sirop de trandafiri. Lasam cinci minute sa se topeasca, fara sa amestecam dupa care amesteacam bine continutul pentru a ajuta la topirea completa a ciocolatei.
  5. Separat, in alt bol/castron amestecam ouale, uleiul si iaurtul intr-un bol si le mixam usor cu un tel din inox in forma de para.
  6. Adaugam peste acestea amestecul de sirop de trandafiri si ciocolata topita si amestecam.
  7. Turnam ingredientele lichide peste cele uscate.
  8. Amestecam rapid doar pana la incorporare. Nu insistam cu amestecatul deoarece riscam sa obtinem in final un aluat cleios si cu multe gauri cand de fapt ar trebui sa avem un blat umed si pufos.
  9. Impartim aproximativ egal cantitatea de aluat obtinuta si o turnam in cele doua tavi pregatite initial.
  10. Dam tavile la cuptor si coacem pentru aproximativ 30-35 de minute (in functie de cuptor) pana cand blaturile trec testul scobitorii. Atentie, sa nu lasati prea mult in cuptor blaturi deoarece se vor usca si nu vom mai avea in final un blat umed ci unul uscat si deloc gustos.
  11. Cand sunt gata, scoatem tavile din cuptor si lasam blaturile sa se raceasca in tavile in care s-au copt. Cand s-au racit le scoatem, le nivelam usor cu ajutorul unui cutit, daca au crescut neuniform si apoi le taiem in doua avand in final patru blaturi de tort, de dimensiuni aproximativ egale, moment in care putem sa trecem la crema.
  12. Pentru a face crema de mascarpone si ciocolata alba incepem prin a topi pe baie de aburi ciocolata alba, cu mare atentie pentru ca aceasta se poate usor arde.
  13. Cand ciocolata este topita o lasam sa se raceasca putin si intretimp frecam mascarpone cu o lingura pentru a-i da o consistenta cremoasa.tort cu trandafiri sectiune
  14. Adaugam ciocolata alba peste mascarpone si o incorporam bine.
  15. Separat batem bine smantana pentru a o transforma in frisca asa cum am explicat pe larg aici.
  16. Incorporam frisca in crema de mascarpone si ciocolata, adaugam si siropul de trandafiri si apoi dam crema la rece macar o ora ca sa se intareasca si sa o putem aseza mai bine intre blaturi.
  17. Pentru a monta tortul vom taia blaturile in doua iar daca acestea au crescut inegal in sus le vor nivela cu ajutorul unui cutit, indepartan partea care este in plus. Parte pe care o vom manca impreuna cu cel mic, de exemplu ;)
  18. Scoatem crema din frigider si o impartim in patru parti egale.
  19. Punem pe un platou o parte dintr-un blat de tort, peste acesta o parte din crema, ajutandu-ne de un posh pentru a avea un aspect mai frumos pe margine, taiem cateva capsuni si le asezam peste crema apoi punem urmatorul blat si continuam la fel pana cand ultimul strat va fi de crema. Pe acesta nu vom mai pune capsuni ci petale si flori de trandafiri cristalizate pe care le vom pregati cu o seara inainte astfel: batem bine un albus de ou, ungem petalele de trandafiri sau bobocii cu putin albus, ii dam prin zahar tos, scuturam putin si apoi lasam la uscat pana a doua zi. Nota: petalele de trandafiri sunt comestibile deci pot fi si ele consumate. Insa ar trebui sa stiti sigur ca acestea nu sunt stropite cu diverse chimicale.
  20. Lasati tortul la rece cateva ore si il puteti consuma chiar in aceeasi zi. Neavand nevoie de insiropare, acesta este de preferat a se monta chiar in ziua in care il veti consuma.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 134     
134
Shares
 
134
Shares
 134    
« Paste cu bacon si ciuperci
Mucenici moldovenesti (Sfintisori) »

Comments

  1. Maria says

    June 15, 2018 at 1:30 pm

    Daca pun fructe de padure congelate peste crema trebuie sa le las la dezghetat si apoi la scurs intr-o sita sau pot sa le pun direct congelate peste crema?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      June 15, 2018 at 1:43 pm

      Daca le puneti congelate peste crema ele vor lasa zeama multa cand se vor decongela asa ca nu v-as sfatui sa faceti asta. Decat doar daca, stiu eu, folositi foarte putine cantitativ si zeama lasata nu va influenta rezultatul final.
      Insa le puteti pune congelate, pentru decor, pe deasupra cu putin inainte de servire.

      Reply
  2. Cristina says

    January 27, 2017 at 4:42 pm

    cand am incorporat frisca în Mascarpone cu ciocolata, a început sa se taie. De ce?

    Reply
    • Claudia V says

      January 27, 2017 at 5:11 pm

      Le-ai amestecat cat era calda crema sau cum? Eu fac des crema asta si nu mi s-a taiat pana acum….

      Reply
  3. Antoaneta says

    January 27, 2017 at 9:20 am

    Arata delicios! Yummie!!!

    Reply
    • Claudia V says

      January 27, 2017 at 9:28 am

      Si este! Nu doar arata! ;)

      Reply
  4. Ioana says

    January 19, 2017 at 10:17 pm

    Este cea mai buna reteta de blat umed incercata de mine vreodata. Va multumesc ca ne-ati impartasit-o si noua!

    Reply
    • Claudia V says

      January 19, 2017 at 10:34 pm

      Cu mare placere! Ma bucur ca ti-a placut, Ioana :)

      Reply
      • Ioana says

        January 20, 2017 at 8:51 am

        As avea o rugaminte, daca ma puteti ajuta. Pentru un tort mai mare, de 24 cm, cum ar trebui sa calculez cantitatile? Voi ramane fidela acestei retete de blat si as vrea sa fac un tort mai mare pentru aniversari. Multumesc frumos!

        Reply
        • Claudia V says

          January 20, 2017 at 5:53 pm

          Ioana, nu as sti exact cum sa iti spun sa calculezi. Depinde si cat de mare vrei sa iasa tortul. Adica poti incerca sa pui toata compozitia intr-o forma de 24 si ca sa fii sigura ca nu da pe de laturi lasi mai multa hartie de copt pe margina. Sa iasa din tava hartia si cand creste blatul nu va da afara.

          Reply
          • Ioana says

            January 20, 2017 at 9:39 pm

            Multumesc frumos! Voi incerca sa procedez astfel. Va anunt dupa ce testez.? O seara frumoasa!

          • Claudia V says

            January 21, 2017 at 8:12 am

            Ioana, chiar te rog, daca incerci sa faci unul mai mare, sa revii cu un comentariu sa ne spui si noua. Eu cum nu am pentru cine face torturi mari nu cred ca voi experimenta prea curand si poate mai sunt persoane care vor avea nevoie de aceasta informatie.
            Spor la gatit si weekend placut :)

  5. Ana Maria says

    December 8, 2016 at 9:47 am

    In lista de ingrediente apare iaurt grecesc. La pct. 5 spui ca se amesteca cu laptele batut?? Consistenta acestora este diferita deci pana la urma ce se foloseste?

    Reply
    • Claudia V says

      December 8, 2016 at 9:53 am

      :) Da. Eu am folosit iaurt grecesc. Am sa modific in text pentru acuratete. Si laptele batut il poti folosi. Oricum difera ca si consistenta un lapte batut/iaurt de casa de unul de la magazin…Nu e obligatoriu sa fie iaurt grecesc.

      Reply
  6. flori says

    April 22, 2016 at 10:27 am

    buna.cu ce se poate inlocui siropul de trandafiri? cu orice sirop?am de zmeura, afine, mure, capsuni..si iaurtul grecesc se poate inlocui cu smantana de 12%?multumesc

    Reply
    • Claudia V says

      April 22, 2016 at 2:54 pm

      Poti sa il inlocuiesti cu sirop de capsuni sau zmeura. Chiar si mure. Si pot la fel si capsunile sa le inlocuiesti cu mure sau zmeura.
      Da, cred ca poti pune smantana de 12% in loc de iaurt grecesc.
      Daca il faci asa sa imi spui cum a iesit, da? :)

      Reply
      • flori says

        April 23, 2016 at 11:41 am

        OK..Dar nu stiu cand apuc sa il fac..am vrut azi dar sunt la servici :(

        Reply
        • Claudia V says

          April 23, 2016 at 12:51 pm

          EI, nu conteaza :) Cand, dupa si daca o sa faci ;)

          Reply
  7. Iuliana says

    March 8, 2016 at 10:08 am

    Mie imi plac torturile si imbracate si dezbracate. Inca sunt nostalgica si mi-e dor de torturile mamei imbracate in creme si atent decorate, bijuterii nu alta! Dar si astea naked au farmecul lor, imi place foarte mult cum se vad straturile de crema si blaturile intregi.
    Piciul tau are gusturi foarte rafinate, chiar ca seamana cu mama lui ;)

    Reply
    • Claudia V says

      March 8, 2016 at 10:27 am

      :) Multumesc.
      Mie de fapt imi plac toate torturile :)))) sa le gust :p
      Iar astea naked sa le fac si sa le gust :)) Deh, nu am rabdare la decorat :)))

      Reply

Trackbacks

  1. Tort de biscuiți cu ciocolată neagră - Lecturi si Arome says:
    March 1, 2022 at 1:41 pm

    […] tort cu blat umed, ciocolată albă și trandafiri […]

    Reply
  2. 10 + retete delicioase cu capsuni pe care trebuie sa le incerci - Lecturi si Arome says:
    May 22, 2020 at 7:41 pm

    […] Tort cu crema de mascarpone si capsuni – click aici […]

    Reply
  3. Retete de torturi festive pentru orice ocazie - Lecturi si Arome says:
    March 27, 2018 at 12:07 pm

    […] 2. Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri – click aici […]

    Reply
  4. 10 retete delicioase cu capsuni pe care trebuie sa le incerci - Lecturi si Arome says:
    May 13, 2017 at 5:30 am

    […] Tort cu crema de mascarpone si capsuni – click aici […]

    Reply
  5. 10 retete de torturi festive pentru Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    January 24, 2017 at 11:43 am

    […] 2. Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri – click aici […]

    Reply
  6. Crema de mascarpone cu ciocolata alba - Lecturi si Arome says:
    November 15, 2016 at 9:31 pm

    […] am folosit aceasta crema de mascarpone cu cicolata alba la tortul Raffaello si la tortul cu blat umed si sirop trandafiri, facut de ziua baietelului meu care dorea un tort cu blat negru si crema alba. Am zis ca e prea […]

    Reply
  7. Tort Raffaello cu crema de ciocolata alba - Lecturi si Arome says:
    November 11, 2016 at 4:43 pm

    […] ciocolata alba, pe care am folosit-o si la tortul cu trandafiri, facut de ziua fiului meu – vezi aici reteta – te duce cu gandul la un strat generos de […]

    Reply
  8. Sirop din petale de trandafiri si o dulceata improvizata says:
    May 26, 2016 at 8:01 pm

    […] Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  9. Crema cu mascarpone si ciocolata neagra - Lecturi si Arome says:
    May 17, 2016 at 4:09 pm

    […] Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri (click aici pentru reteta) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

March 2016
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316