Am facut aceasta prajitura cu visine si crema de vanilie inspirata fiind de atat de cunoscuta prajitura ”Valurile Dunarii”. O reteta pe care, probabil, multi dintre voi o stiti deja. Mi-a placut mult ideea de a avea un aluat in doua culori, marmorat de insasi visinele care se lasa in el.
Tot aveam ceva visine culese dintr-unul dintre copacii fructiferi ai gradinei noastre. O parte le-am consumat asa cum sunt ele. Alta parte am pus-o la pastrare pe iarna, la congelator. Si evident ca am facut si o prajitura, spre deliciul celui mic.
Ma tenta sa fac iar un curd de visine si cu el alte variante de prajituri. Insa am zis ca sa incerc altceva, nu ceea ce deja, cumva am mai facut. Asa ca m-am oprit la aceasta savuroasa prajitura cu visine si crema de vanilie in varianta mea.
Am preferat, ca de obicei, o varianta mai ”light”, mai putin calorica. Am eliminat, sau mai bine spus am inlocuit aluatul dens, cu unt (pe care il veti gasi in majoritatea retetelor de prajitura ”Valurile Dunarii”) cu unul mai usor, mai simplu de facut. Si am ales pentru asta un blat genoise – vezi aici reteta, care se lucreaza rapid, folosind ouale intregi.
Pentru a fi la curent cu ultimele noutati video
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube
De asemenea, pentru a avea mai putine calorii am inlocuit si glazura de ciocolata, ultimul strat prevazut in prajitura ”Valurile Dunarii” si am pus doar ciocolata rasa peste stratul de crema de vanilie si frisca.
Sper sa incercati reteta si sa va placa si varianta propusa de mine. Nu uitati sa faceti si o poza preparatului final si sa il incarcati pe Facebook sau Instagram cu hastagul #lecturisiarome.
- 150 grame de visine fara samburi
- 4 oua
- 100 grame de zahar
- 115 grame de faina alba de grau
- 50 grame de unt topit si racit
- o lingura rasa cu cacao
- un varf de cutit de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
- 400 grame de crema de vanilie
- 200 grame de frisca
- 4 grame de gelatina
- 20 grame de apa
- 30 grame de ciocolata rasa
Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu visine si crema de vanilie
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 24/23 cm, in care vom pune hartie de copt.
- Punem intr-un vas ouale impreuna sarea si cu zaharul si le mixam cu ajutorul mixerului pana cand se albesc, zaharul se topeste si amestecul isi tripleaza volumul. Ideal ar fi sa aveti un mixer cu bol care sa faca treaba pentru voi fara a va tine ocupati.
- Cand sunt gata adaugam treptat faina si amestecam, cu miscari de jos in sus, cu o lingura de lemn sau cu o paleta de silicon, pana la incorporarea perfecta.
- La final adauga si untul topit si racit, amestecand la fel, de jos in sus si avand grija ca acesta sa fie complet incorporat (fiind mai greu, are tendinta de a se lasa la fund).
- Punem doua treimi din compozitie in tava pregatita in prealabil.
- In restul de o treime, ramasa in vas, adaugam o lingura de cacao si amestecam pana la incorporarea completa.
- Cu ajutorul spatulei de silicon punem din loc in loc, si intindem in acelasi timp, aluatul in care am pus cacao. Nu il amestecam ci doar il intindem usor pe suprafata celui alb.
- Adaugam din loc in loc visinele si apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute (in functie de cum coace cuptorul fiecaruia). Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit pe un suport metalic, de prajituri.
- Cat se raceste prajitura (sau a doua zi, daca nu dorim sa facem totul in aceeasi zi) facem crema de vanilie asa cum am explicat AICI si lasam sa se raceasca.
- Intre timp facem si frisca (vezi aici cum) si pregatim gelatina punand-o la inmuiat in apa rece pentru macar 10 minute.
- Dupa cele zece minute in care gelatina s-a imuiat punem vasul pe baie de aburi si o topim.
- Amestecam crema de vanilie cu frisca batuta bine si apoi luam doua trei linguri din aceasta compozitie si o adaugam peste gelatina topita, amestecand. In felul acesta temperam gelatina.
- Turnam gelatina astfel amestecata in crema de vanilie cu frisca si amestecam bine.
- Punem in tava in care am copt blatul cu visine folie alimentara, cuprinzand atat fundul tavii cat si peretii (ca sa ne fie mai usor cand scoatem prajitura).
- Peste folie punem blatul racit, turnam crema de vanilie si frisca si dam prajitura la frigider pentru un sfert de ora.
- Dupa un sfert de ora presaram peste crema si ciocolata rasa si dam din nou la rece pana a doua zi cand o taiem dupa plac si o servim cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri:
Prajitura cu rubarba si migdale (click aici pentru reteta)
Prajitura simpla cu cirese (click aici pentru reteta)
Prajitura cu crema de ciocolata si jeleu de visine (click aici pentru reteta)
anasylvi says
Arata minunat!
Claudia V says
multumesc! :)
Iuliana says
Ce frumusica este! :)
Claudia V says
:)) Multumesc. E si buna, sa stii. Poate o incerci si tu :p