Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide
Tort musuroi de cartita. Cine nu il stie?! Cui nu ii place? E un tort, care nu are un zece plus la partea estetica dar care se face foarte usor iar copii vostri vor fi super incantati de el, va asigur. Cel putin baietelul meu mai ca nu avea rabdare sa stea tortul la rece, peste noapte, in frigider si dorea sa il guste atunci, pe loc, cand l-am facut.
L-a incantat, de data asta nu neaparat ideea ca va avea un desert dupa masa ci ca acel desert este… un musuroi de cartita. Si chiar m-a intrebat unde e cartita si cum o vom pune in varful tortului. Intrebare care m-a luat cumva prin suprindere pentru ca talentele mele artistice nu ma prea pot ajuta sa fac cartite sau alte elemente de decor din aluat.
M-am descurcat insa, improvizand un nas de cartita din cativa fulgi de migdale si i-am explicat ca abia atunci scoate cartita capul din musuroi. Explicatie care l-a multumit si a trecut la degustat o felie din tortul musuroi de cartita.
Lasand la o parte povestea amuzanta din spatele acestei retete, trebuie sa va spun, ca indiferent daca avem cartita sau nu in musuroiul nostru dulce, acest tort musuroi de cartita, asa cum l-am gandit eu este pur si simplu delicios.
Nu am folosit reteta clasica ca sa zic asa, cea cu banane si crema cu galbenus de ou sau facuta din plicuri de budinca. Nu mi-a placut ideea si am trecut dincolo de comoditatea de a folosi un praf semipreparat ca sa fac o reteta de tort atat de simplu, sa fie bun si sanatos mult mai sanatos.
Si cum tocmai imi propusesem sa testez un unt de arahide de la Solaris (de care sunt super incantata si pe care vi-l recomand) am zis ca ar fi bine sa incerc sa fac un mousse lejer din frisca si unt de arahide. Mousse de care pur si simplu m-am indragostit si cu care am mai pregatit si un tort cu struguri a carui reteta o voi scrie zilele urmatoare.
Combinatia dintre banana si unt de arahide din acest tort musuroi de cartita cu banane si unt de arahide s-a dovedit a fi una foarte buna. Dulceata bananelor s-a imbinat perfect cu aroma alunelor din untul de arahide in combinatie cu frisca dulce acrisoara. Asa ca vi-l recomand cu incredere. Mai ales ca este si usor de facut.
- - pentru blat:
- 3 oua
- 70 grame de faina alba
- 15 grame de cacao premiul de la Solaris
- 60 grame de zahar
- un praf de sare
- - pentru mousse-ul de unt de arahide:
- 200 de smantana pentru frisca de 32 % grasime
- o lingura si jumatate de unt de arahide de la Solaris
- o lingura de zahar pudra vanilat
- o banana medie
- zeama de la jumatate de lamaie
- 1 gram de gelatina granule
- 5 ml apa rece
Mod de preparare tort musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide
Incepem prin a face blatul care este de fapt un blat genoise cu cacao si care se face foarte simplu dupa cum o sa va explic in continuare.
- Scoatem ouale din frigider cu cateva ore bune inainte de a incepe sa facem blatul.
- Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda pentru tort, cu inel detasabil, de 17 cm. Punem hartie de copt pe fundul acesteia iar lateralele fie le ungem foarte bine cu unt fie punem la fel ca la baza fasii de hartie de copt.
- Cand ouale au ajuns la temperatura camerei le spargem, le punem intregi intr-un castron, adaugam un praf de sare si le batem un minut cu ajutorul mixerului, dupa care adaugam zaharul si continuam mixarea acestora timp de zece minute, pana cand totul devine ca o crema aerata si isi tripleaza volumul.
- Cernem faina impreuna cu cacaoa si apoi o adaugam treptat in compozitia de ou cu zahar pe care am mixat-o foarte bine. Amestecam, de data aceasta cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule din silicon, prin miscari usoare, de jos in sus, incercam sa incorporma faina in crema pastrand in acelasi timp aerarea cremei.
- Dupa ce am incorporat si amestecul de faina si cacao punem compozitia in tava si o dam la cuptor pentru 20 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca vedem ca iese curata scoatem tava din cuptor.
- Lasam un minut, doua la racit in tava dupa care rasturnam blatul pe o farfurie, ii scoatem usor hartia de copt si apoi il lasam la racit pe un grilaj din inox.
Pentru mousse-ul din unt de arahide procedam astfel:
- Batem bine smantana cu ajutorul mixerului si o transformam in frisca procedand asa cum am explicat deja in articolul ”Cum sa faci frisca batuta din smantana”, adaugand la sfarsit si o lingura de zahar.
- Punem intr-un castronel mic o lingura de unt de arahide peste care adaugam o lingura de frisca. Amestecam bine transformand totul intr-o crema dupa care, pentru a o subtia mai adaugam si o a doua lingura de frisca.
- Omogenizam si apoi punem crema de unt de arahide peste frisca.
- Amestecam foarte bine totul, punem la frigider pentru zece minute cat pregatim gelatina.
- Punem un gram de gelatina intr-un vas de inox, adaugam apa rece peste ea si lasam zece minute sa se hidrateze.
- Dupa ce au trecut cele zece minute scoatem vasul cu frisca si unt de arahide din frigider si topim gelatina incalzind-o pe baie de aburi. Cand gelatina este topita luam o lingura din crema de unt de arahide si o punem in vasul cu gelatina. Omogenizam si apoi turnam gelatina peste crema de unt de arahide si amestecam bine.
- Dam crema deoparte si o lasam cateva minute la temperatura camerei, timp in care pregatim blatul de tort.
Montarea tortului:
- Taiem o felie transversala subtire, din partea de sus a blatului de tort, si o dam deoparte. Aceasta felie va fi in plus si daca avem pofticiosi prin casa acum e moment sa o dam spre degustare.
- Partea ramasa din blat o scobim in interior cu ajutorul unei linguri, lasand pe margini cam un centimetru blatul intreg.
- Bucatile din blatul scobit le sfaramam cu ajutorul unei furculite sau a robotului de bucatarie (eu am folosit un mini tocator electric care imi e de mare ajutor in bucatarie) si il tranformam practic in firmituri.
- Curatam banana de coaja si o taie felii sau bucati mici, turnam peste ea zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze), amestecam bine dupa care punem banana in locul scobit din blatul de tort si daca mai ramane ceva zeama de lamaie o turnam si pe aceasta peste banana.
- Restul de jumatate de lingura de unt de arahide ramasa o intindem peste banana pusa pe blat dupa care acoperim totul cu mousse-ul din unt de arahide. Nota: Daca nu sunteti sigur ca puteti sa va miscati rapid cand taiati si scobiti a tortului e de preferat sa faceti acest lucru inainte de a pune gelatine in mousse.
- Dupa ce am pus tot mousse-ul de unt de arahide peste tort, avand grija sa il intindem nu doar peste banane ci si pe partea de blat de pe margini si sa il adunam mai mult in mijloc, punem pe deasupra firmiturile din blat facute mai devreme, dandu-i un aspect de musuroi de cartita.
- Dam tortul la rece pana a doua zi, ca sa se intareasca gelatina dupa care il putem taie felii si servi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Laura says
Arata absolut minunat, cred ca imi fac curaj sa incerc si eu reteta ta.
Katy says
Cu ce am putea inlocui untul de arahide? Multumesc.
Claudia V says
Kat, poti renuntaa de tot la el. Faci doar cu frisca. Sau eventual poti pune, daca ai, niste mascarpone ;)
Raluca says
Pentru mine tortul asta a avut mereu 10 la partea estetica sau la orice. Si acum il fac pentru copii dar mi-l faceau si mie parintii cand eram mica si ma bucuram la maxim de el, mai bun decat orice as fi gustat vreodata. Nu era aceeasi reteta, era ceva similar. Tot un musuroi facut cu multa crema, cacao, un blat foarte pufos si uneori fructe(cui nu-i plac torturile cu fructe?).
Claudia V says
:) Sa stii ca m-am gandit si eu sa mai incerc si alte combinatii de tort musuroi. E bun, usor de facut si distractiv :)
Iuliana says
Unul din torturile mele preferate, chiar daca il fac putin altfel. Mie imi place si partea estetica, e mai originala decat torturile clasice in straturi plus ca se face mult mai usor :)
Claudia V says
Da, e usor de facut si simpatic. Mai putin firmiturile din farfurie :)))