• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 21, 2015 · 11 Comments

Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 9     
9
Shares

Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide

Tort musuroi de cartita. Cine nu il stie?! Cui nu ii place? E un tort, care nu are un zece plus la partea estetica dar care se face foarte usor iar copii vostri vor fi super incantati de el, va asigur. Cel putin baietelul meu mai ca nu avea rabdare sa stea tortul la rece, peste noapte, in frigider si dorea sa il guste atunci, pe loc, cand l-am facut.

L-a incantat, de data asta nu neaparat ideea ca va avea un desert dupa masa ci ca acel desert este… un musuroi de cartita. Si chiar m-a intrebat unde e cartita si cum o vom pune in varful tortului. Intrebare care m-a luat cumva prin suprindere pentru ca talentele mele artistice nu ma prea pot ajuta sa fac cartite sau alte elemente de decor din aluat.musuroi de cartita

M-am descurcat insa, improvizand un nas de cartita din cativa fulgi de migdale si i-am explicat ca abia atunci scoate cartita capul din musuroi. Explicatie care l-a multumit si a trecut la degustat o felie din tortul musuroi de cartita.

Lasand la o parte povestea amuzanta din spatele acestei retete, trebuie sa va spun, ca indiferent daca avem cartita sau nu in musuroiul nostru dulce, acest tort musuroi de cartita, asa cum l-am gandit eu este pur si simplu delicios.

Nu am folosit reteta clasica ca sa zic asa, cea cu banane si crema cu galbenus de ou sau facuta din plicuri de budinca. Nu mi-a placut ideea si am trecut dincolo de comoditatea de a folosi un praf semipreparat ca sa fac o reteta de tort atat de simplu, sa fie bun si sanatos mult mai sanatos.

Si cum tocmai imi propusesem sa testez un unt de arahide de la Solaris (de care sunt super incantata si pe care vi-l recomand) am zis ca ar fi bine sa incerc sa fac un mousse lejer din frisca si unt de arahide. Mousse de care pur si simplu m-am indragostit si cu care am mai pregatit si un tort cu struguri a carui reteta o voi scrie zilele urmatoare.

musuroi de cartita 3Combinatia dintre banana si unt de arahide din acest tort musuroi de cartita cu banane si unt de arahide s-a dovedit a fi una foarte buna. Dulceata bananelor s-a imbinat perfect cu aroma alunelor din untul de arahide in combinatie cu frisca dulce acrisoara. Asa ca vi-l recomand cu incredere. Mai ales ca este si usor de facut.

5.0 from 1 reviews
Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide
 
Save Print
Prep time
1 hour
Cook time
30 mins
Total time
1 hour 30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romanească
Serves: 6 portii
Ingrediente
  • - pentru blat:
  • 3 oua
  • 70 grame de faina alba
  • 15 grame de cacao premiul de la Solaris
  • 60 grame de zahar
  • un praf de sare
  •  - pentru mousse-ul de unt de arahide:
  • 200 de smantana pentru frisca de 32 % grasime
  • o lingura si jumatate de unt de arahide de la Solaris
  • o lingura de zahar pudra vanilat
  • o banana medie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 gram de gelatina granule
  • 5 ml apa rece
3.5.3228

Mod de preparare tort musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide

Incepem prin a face blatul care este de fapt un blat genoise cu cacao si care se face foarte simplu dupa cum o sa va explic in continuare.

  • Scoatem ouale din frigider cu cateva ore bune inainte de a incepe sa facem blatul.
  • Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda pentru tort, cu inel detasabil, de 17 cm. Punem hartie de copt pe fundul acesteia iar lateralele fie le ungem foarte bine cu unt fie punem la fel ca la baza fasii de hartie de copt.
  • Cand ouale au ajuns la temperatura camerei le spargem, le punem intregi intr-un castron, adaugam un praf de sare si le batem un minut cu ajutorul mixerului, dupa care adaugam zaharul si continuam mixarea acestora timp de zece minute, pana cand totul devine ca o crema aerata si isi tripleaza volumul.
  • Cernem faina impreuna cu cacaoa si apoi o adaugam treptat in compozitia de ou cu zahar pe care am mixat-o foarte bine. Amestecam, de data aceasta cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule din silicon, prin miscari usoare, de jos in sus, incercam sa incorporma faina in crema pastrand in acelasi timp aerarea cremei.
  • Dupa ce am incorporat si amestecul de faina si cacao punem compozitia in tava si o dam la cuptor pentru 20 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca vedem ca iese curata scoatem tava din cuptor.
  • Lasam un minut, doua la racit in tava dupa care rasturnam blatul pe o farfurie, ii scoatem usor hartia de copt si apoi il lasam la racit pe un grilaj din inox.

Pentru mousse-ul din unt de arahide procedam astfel:

  1. Batem bine smantana cu ajutorul mixerului si o transformam in frisca procedand asa cum am explicat deja in articolul ”Cum sa faci frisca batuta din smantana”, adaugand la sfarsit si o lingura de zahar.
  2. Punem intr-un castronel mic o lingura de unt de arahide peste care adaugam o lingura de frisca. Amestecam bine transformand totul intr-o crema dupa care, pentru a o subtia mai adaugam si o a doua lingura de frisca.
  3. Omogenizam si apoi punem crema de unt de arahide peste frisca.
  4. Amestecam foarte bine totul, punem la frigider pentru zece minute cat pregatim gelatina.
  5. Punem un gram de gelatina intr-un vas de inox, adaugam apa rece peste ea si lasam zece minute sa se hidrateze.
  6. Dupa ce au trecut cele zece minute scoatem vasul cu frisca si unt de arahide din frigider si topim gelatina incalzind-o pe baie de aburi. Cand gelatina este topita luam o lingura din crema de unt de arahide si o punem in vasul cu gelatina. Omogenizam si apoi turnam gelatina peste crema de unt de arahide si amestecam bine.
  7. Dam crema deoparte si o lasam cateva minute la temperatura camerei, timp in care pregatim blatul de tort.

Montarea tortului:

  1. Taiem o felie transversala subtire, din partea de sus a blatului de tort, si o dam deoparte. Aceasta felie va fi in plus si daca avem pofticiosi prin casa acum e moment sa o dam spre degustare.musuroi de cartita 7
  2. Partea ramasa din blat o scobim in interior cu ajutorul unei linguri, lasand pe margini cam un centimetru blatul intreg.tort musuroi
  3. Bucatile din blatul scobit le sfaramam cu ajutorul unei furculite sau a robotului de bucatarie (eu am folosit un mini tocator electric care imi e de mare ajutor in bucatarie) si il tranformam practic in firmituri. 
  4. Curatam banana de coaja si o taie felii sau bucati mici, turnam peste ea zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze), amestecam bine dupa care punem banana in locul scobit din blatul de tort si daca mai ramane ceva zeama de lamaie o turnam si pe aceasta peste banana.tort musuroi 1
  5. Restul de jumatate de lingura de unt de arahide ramasa o intindem peste banana pusa pe blat dupa care acoperim totul cu mousse-ul din unt de arahide. Nota: Daca nu sunteti sigur ca puteti sa va miscati rapid cand taiati si scobiti a tortului e de preferat sa faceti acest lucru inainte de a pune gelatine in mousse.
  6. Dupa ce am pus tot mousse-ul de unt de arahide peste tort, avand grija sa il intindem nu doar peste banane ci si pe partea de blat de pe margini si sa il adunam mai mult in mijloc, punem pe deasupra firmiturile din blat facute mai devreme, dandu-i un aspect de musuroi de cartita.
  7. Dam tortul la rece pana a doua zi, ca sa se intareasca gelatina dupa care il putem taie felii si servi cu pofta.musuroi de cartita 2

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 9     
9
Shares
 
9
Shares
 9    
« Papanasi moldovenesti
Zacusca de vinete pentru iarna »

Comments

  1. Laura says

    August 28, 2017 at 6:29 pm

    Arata absolut minunat, cred ca imi fac curaj sa incerc si eu reteta ta.

    Reply
  2. Katy says

    March 21, 2016 at 12:29 am

    Cu ce am putea inlocui untul de arahide? Multumesc.

    Reply
    • Claudia V says

      March 21, 2016 at 8:10 am

      Kat, poti renuntaa de tot la el. Faci doar cu frisca. Sau eventual poti pune, daca ai, niste mascarpone ;)

      Reply
  3. Raluca says

    September 21, 2015 at 5:13 pm

    Pentru mine tortul asta a avut mereu 10 la partea estetica sau la orice. Si acum il fac pentru copii dar mi-l faceau si mie parintii cand eram mica si ma bucuram la maxim de el, mai bun decat orice as fi gustat vreodata. Nu era aceeasi reteta, era ceva similar. Tot un musuroi facut cu multa crema, cacao, un blat foarte pufos si uneori fructe(cui nu-i plac torturile cu fructe?).

    Reply
    • Claudia V says

      September 21, 2015 at 6:23 pm

      :) Sa stii ca m-am gandit si eu sa mai incerc si alte combinatii de tort musuroi. E bun, usor de facut si distractiv :)

      Reply
  4. Iuliana says

    September 21, 2015 at 2:03 pm

    Unul din torturile mele preferate, chiar daca il fac putin altfel. Mie imi place si partea estetica, e mai originala decat torturile clasice in straturi plus ca se face mult mai usor :)

    Reply
    • Claudia V says

      September 21, 2015 at 3:31 pm

      Da, e usor de facut si simpatic. Mai putin firmiturile din farfurie :)))

      Reply

Trackbacks

  1. Cum sa faci frisca batuta din smantana si crema Chantilly says:
    November 28, 2017 at 8:25 am

    […] Tort musuroi de cartita (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  2. Banana bread in doua culori - Lecturi si Arome says:
    August 28, 2017 at 9:36 am

    […] AICI cum se face tort mușuroi cu […]

    Reply
  3. Prajitura cu banane, nuci si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    March 30, 2016 at 7:38 pm

    […] Musuroi de cartita cu banane si unt de arahide (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  4. Carte de bucate - luna septembrie 2015 - Lecturi si Arome says:
    September 30, 2015 at 8:12 am

    […] Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide September 21, 2015 […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316