Papanași moldovenești cu brânză dulce și matcha
Pentru mine rețeta de papanași moldovenești este una care mereu îmi aduce aminte de copilărie, de bunici dar și de vremurile în care a pune pe masă un papanaș plin cu brânză de vaci era un lux. Așa era în acele vremuri de restriște, până și brânza era un lux iar când bunica ne făcea papanași cu brânză era zi de sărbătoare.
Papanașii cu brânză eu așa i-am cunoscut multă vreme, simpli, cu o formă care mai degrabă aduce aminte de chiftele decât de atât de consacrații papanași care acum constituie desertul popular în mai toate restaurantele țării.
Ne bucuram de simplitatea și gustul lor pronunțat de brânză. Era bucuria noastră când puteam să-i mâncăm proaspăt scoși din tigaia în care erau prăjiți. Ușor crocanți la exterior, moi în interior. Perfecți, cu alte cuvinte.
Mult mai târziu am aflat că mai există pe lume și alt mod de a prepara papanașii, adică din acel aluat cu brânză și făină din care se modelau două forme diferite și se compunea la final papanașul. Dacă nu știți despre ce vorbesc, aveți AICI, rețeta de papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață.
Vezi AICI și reinterpretarea cunoscutei rețete de chisăliță moldovenească
Pe blog mai există o rețetă de papanași moldovenești, cea a mamei mele, una simplă. Astăzi însă, răspunzând provocării pe care prietenii de la Selgros Romania, de unde am luat o parte din ingrediente, mi-au adresat-o și inspirată de ofertele lor am încercat o reinterpretare a acelei rețete vechi aducând-i ceva noi și jucându-mă puțin în farfurie.
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
Chiar dacă din poză poate o să vă pară ceva mai complicat să știți că nu este deloc așa. E chiar la fel de simplu de făcut ca și rețeta originală. Doar am adaugat în papanași puțină pudră de matcha și niște fructe. Cred că brânza de vaci merge foarte bine, într-un desert, combinată cu niște fructe acrișoare așa că am ales coacăzele, că tot sunt de sezon.
Dacă doriți o altfel de prezentare în farfurie, puteți alege varianta simplă, cea pe care v-o propun în poza de mai jos.
- 250 grame de brânză de vaci
- 50 de grame de zahăr
- 50 de grame de griș
- 2 ouă
- o linguriță cu pudră de matcha
- un vârf de cuțit cu sare
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- 70 de grame de coacăze sau alte fructe de pădure
- 50 de grame de făină de grâu
- 2 linguri de ulei de cocos (sau altfel de ulei)
- pentru frișcă
- 200 grame de smântână pentru frișcă
- o jumătate de linguriță cu pudră de matcha
- o lingură cu zahăr pudră
- pentru servit
- gem de coacăze
Mod de preparare pentru papanași moldovenești cu brânză dulce și matcha
- Spălăm bine coacăzele și le lăsăm la scurs.
- Batem bine ouăle
- Pasăm brănza cu o furculiță și adăgăm peste ea ouăle bătute, sarea, zahărul, esența.
- Amestecăm totul și apoi adăugăm fructele și le încorporăm cu mișcări ușoare.
- Amestecă grișul cu pudra de matcha și le adăugăm peste amestecul de brânză. Vom obține un aluat moale și ușor lipicios pe care îl lăsăm 15 minute să se odihnească puțin cât să absoarbă grișul din umezeală și să se umfle.
- Punem făina pe o farfurie.
- Cu ajutorul mâinii luăm bucăți din aluat, mari cam cât o caisă, le dăm formă rotundă și apoi aplatizăm, ca la pârjoale.
- Dăm papanașul astfel format prin făină și îl punem deoparte. Formăm astfel toți papanașii.
- Încingem uleiul într-o tigaie și prăjim pe rând pananașii întorcându-i de pe o parte pe alta până când se rumenesc.
- Îi scoatem și îi punem pe un platou pe care am așezat în prealabil prosoape din hârtie absorbantă după care îi servim, calzi încă, având alături frișcă cu matcha și gem de coacăze.
Notă: pentru a face frișca cu matcha procedăm ca aici cu mențiunea că la final adăugăm și puțină pudră de matcha pentru a o colora.
Să aveți spor și poftă la papanași cu brănză dulce și matcha!
Ce frumos si simplu explicat! Cu siguranta de incercat.
Astept impresii :)
Arata intr-un mare fel. Neaparat trebuie sa incerc si eu reteta.
Multumesc :) Astept impresii :)
Cand vat matcha, e imposibil sa nu salivez! Uite ca voi incerca si eu reteta asta, de cateva zile imi fac doar clatite (din banana, oua si fulgi de cocos) si parca as mai schimba meniul :))
Super! Astept impresii .)
Vai cat de bine arata! Mereu salivez la pagina ta!
Nu pot sa zic decat ca ma bucur :) :p
Imi plac la nebunie papanasii dar nu i-am gustat inca in varianta asta. Sunt curioasa de cum vor fi.
Noua ne-au placut! Sper ca si voua :)
Ce bine arata, sunt curioasa daca imi va placea aceasta combinatie.
Multumesc :) Si eu sunt curioasa daca o sa iti placa. Astept impresii :)
Arata atat de delish si plaitingul facut e wow. Felicitari!
Multumesc! Ma bucur ca iti place :)
Vai de viața și dieta mea! Cat de bine arată ???
Multumesc! :)
Interesanta combinatie, cred ca sunt minunati la gust.
Noua ne-au placut asa :)
Arata bine si cred ca sunt foarte buni!
Noua ne-au placut :)
Arata extrem de interesant si recunosc ca n-am incercat pana acum o combinatie de acest gen. Iubesc papanasii deci ma astept la ceva super gustos
Noua ne-a placut combinatia. E dulce acrisoara :)
Ne tratezi cu rețeta. Am înțeles și apreciez, dar la degustare când ne inviți? Mie deja îmi plouă în gură. Sunt degustătoare profesionistă de papanși. Platingul e superb, cu siguranță pe măsura gustului!
Va astept cu drag oricand :)
eu fac genul aceia de pananasi cu branza si faina, si cu muuuulta smantana si dulceata. simt ca nu ma mai pot opri din mancat! deja salivez , imi place si ideea ta!
Cred ca orice papanas e bun. Doar sa fie :)))))))))
Yummy, cat de bine si delicios arata! Mi-e pofta de mult pe niste papanasi dar, cum eu nu stiu sa-i fac asa bine ca la restaurant, cred ca imi voi face un “cadou” sa merg sa mananc in oras papanasi buni. :D
Te astept la mine pentru o portie de papanasi moldovenesti :)