• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

July 15, 2016 · 19 Comments

Prajitura Irina cu mac si jeleu de mure

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 833     
833
Shares

Prajitura Irina cu mac si jeleu de mure. Prajitura de casa usor de facut.
Prajitura de casa cu crema de vanilie si blat cu mac.

Prajitura cu mac, crema de vanilie si jeleu de mure isi are inspiratia in cunoscuta prajitura ”Tosca”. Initial asa ceva am dorit sa fac insa, cred ca v-ati obisnuit deja. Nu ma pot abtine sa mai modific cateceva in functie de gusturile noastre. Si am tot modificat planul de actiune pana cand, ideea de prajitura ”Tosca” s-a transformat in prajitura cu mac.

Am renuntat la stratul de biscuiti din prajitura ”Tosca”, care este de fapt o prajitura cu mac si crema de vanilie ”incheiata” cu un strat de biscuiti peste care se pune o glazura de ciocolata. Si, in loc de acesta am folosit, tot in ideea de a valorifica ce am in frigider, niste mure ramase neconsumate de anul trecut.

prajitura cu mac

Si cum in curand incepe si sezonul murelor, reteta aceasta o sa va prinda numai bine ca o sa testati folosind mure proaspete, de sezon. Daca reusiti sa va abtineti sa nu le consumati asa crude cum sunt ele ;)

In plus, aceasta prajitura cu mac este si una cu buget redus si economica. Din patru oua face un blat si o crema ceea ce mi se pare foarte eficient ca sa zic asa. Plus ca se face si rapid. Cat blatul se coace in cuptor noi facem crema si mai ramane sa avem rabdare pana cand se racesc ambele si apoi pana se intareste gelatina din crema si jeleu.

Vezi mai jos cum se face si prajitura Craiasa Zapezii!
Apasă pe poza si
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

Ca sa nu mai zic ca poate fi facuta in etape ceea ce mie cel putin imi place foarte mult. In seara asta pot face blatu, de exemplu iar maine dimineata pot termina prajitura facand crema si jeleul ;)

Nimic sofisticat dar va garantez ca rezultatul este unul de nota zece. Cel putin asa a spus prietena mamei mele, cea de la care v-am spus ca am primit niste legume pe care le-am valorificat in retete publicate pe blog. Reteta de fasole verde cu usturoi si cea de zacusca cu ciuperci si dovlecei ar fi doar doua dintre exemple.

5.0 from 1 reviews
Prajitura cu mac si jeleu de mure
 
Save Print
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Ingrediente
pentru blatul cu mac
  • 4 albuse
  • 80 grame de zahar
  • 50 grame de mac
  • 50 de grame de fulgi de nuca de cocos
  • 25 grame de faina alba de grau
  • un varf de cutit de sare
  • o lingurita de esenta de vanilie
pentru crema de vanilie
  • 4 galbenuse
  • 80 de grame de zahar
  • 400 ml lapte dulce
  • 40 grame de faina
  • o lingura de esenta concentrata de vanilie
  • 200 grame de smantana
  • 4 grame de gelatina
  • 20 grame de apa rece
pentru jeleul de mure
  • 600 grame de mure proaspete sau congelate
  • 50 de grame de zahar
  • 5 grame de gelatina
  • 25 grame de apa rece
pentru decor
  • o lingurita de nuca de cocos colorata
3.5.3208

prajitura cu mac si jeleu

Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu mac si jeleu de mure

  1. Incepem prin a prepara blatul. Pentru asta aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava de 24/23 cm in care pune hartie de copt.
  2. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le vom folosi la blat iar galbenusurile pentru a face crema de vanilie (cea galbena).
  3. Batem bine albusurile cu un praf de sare si esenta de vanilie, ideal ar fi folosind un mixer fix cu bol (eu am unul de genul acesta).
  4. Cand acestea sunt batute bine adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand acesta se topeste si obtinem o bezea tare si ferma, care nu curge daca intorci castronul.
  5. Adaugam treptat nuca de cocos, si macul iar la sfarsit faina, amestecand, de data asta cu ajutorul unei palete de silicon sau linguri de lemn. Facem miscari usoare, se jos in sus (pentru a pastra aerarea albusurilor) pana la incorporarea lor totala.
  6. Punem compozitia in tava pregatita mai devreme si o dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute in functie de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit.
  7. Cat timp acesta este in cuptor ne ocupam de crema care se face asa cum am arata in reteta de crema de vanilie clasica (vezi aici modalitatea de preparare) si lasam la racit.
  8. Intre timp punem si gelatina pentru crema de vanilie la inmuiat in apa rece pentru zece minute si apoi o topim pe baie de aburi.
  9. Facem si frisca asa cum v-am aratat aici (cum sa faci frisca batuta din smantana).
  10. Amestecam frisca cu crema de vanilie si adaugam gelatina topita pe baie de aburi.
  11. Asamblam prajitura astfel: punem folie alimentara in tava in care am copt blatul si il asezam inapoi in tava. Peste blat turnam crema de vanilie si frisca si dam la frigider 1-2 ore sa se intareasca gelatina.
  12. Pregatim intre timp si compozitia pentru jeleul de mure. Pasam murele cu ajutorul mini tocatorului electric, a blederului sau a robotului de bucatarie si separam semintele folosind o sita.
  13. Piureul obtinut in combinam cu zaharul si punem la fiert. Dam doua trei clocote, cat sa se gateasca putin si sa se topeasca zaharul si apoi oprim focul si lasam la racit.
  14. Punem la inmuiat si gelatina pentru jeleu in apa rece. Lasam zece minute si apoi o topim pe baie de aburi.
  15. Adaugam gelatina n piureul de mure si turnam peste stratul de crema de vanilie. Dam la frigider peste noapte sau macar cateva ore ca sa se intareasca jeleul.
  16. Pentru un aspect mai frumos putem presara, ca si decor putina nuca de cocos colorata peste jeleu.
  17. Taiem in functie de  preferinte si servim cu pofta.

prajitura cu mac crema de vanilie si jeleu de mure

Pofta buna sa aveti!

Alte retete de prajitura

Prajitura cu visine si crema de vanilie (click aici pentru reteta)

prajitura cu visine

Prajitura cu mac si crema de mascarpone si ananas (click aici pentru reteta)

prajitura cu mac

Prajitura cu crema bavareza de vanilie (click aici pentru reteta)

prajitura cu crema bavareza de vanilie lecturi si arome


Spune si altora!
 833     
833
Shares
 
833
Shares
 833    
« Fasole verde cu usturoi
Inghetata cu coacaze »

Comments

  1. Andreea Purcareata says

    February 19, 2020 at 7:55 am

    La blat sunt 25 sau 250 g de faina?
    Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 19, 2020 at 9:17 am

      Sunt 25 de grame pentru ca mai aveti si mac si fulgi de cocos. Daca ati pune mai multa faina la 4 albusuri… nu prea ati avea cum sa faceti blatul…

      Reply
  2. Catalina says

    December 30, 2017 at 2:24 pm

    Se poate folosi frisca lichida in loc de smanatana? Am o cutiuta de frisca lichida. O pot prepara in schimbul celei batute cu smanatana?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 30, 2017 at 5:47 pm

      Da, puteti incerca insa sa tineti cont ca daca e prea lichida va mai trebui putina gelatina ca sa inchege crema.

      Reply
  3. Corina Jurcoane says

    November 8, 2017 at 1:31 pm

    As face si eu astazi numa ca nu am mure ar merge daca as pune in loc de mure sa pun zmeura ???? Multumesc frumos :)

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      November 9, 2017 at 8:15 am

      Da! Cum sa nu! Inlocuiti cu zmeura sau orice fruct de padure de exemplu. Sigur va iesi foarte buna si asa!

      Reply
  4. Ioana Dana says

    August 27, 2017 at 8:37 pm

    Arată de-mi vine să intru în calculator. Mâine fac și eu una. Mulțumesc frumos!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 28, 2017 at 6:21 am

      :)) Ma bucur ca iti place!

      Reply
  5. Oana says

    July 19, 2016 at 3:22 am

    Se gaseste jeleu de mure in comert sau un produs derivat?

    Reply
    • Claudia V says

      July 19, 2016 at 6:36 am

      Nu stiu daca se gaseste pentru ca nu folosesc. De ce as face-o atata timp cat pot sa fac eu in casa jeleul ;)
      Incearca si tu si ai sa vezi ca nu e greu :)

      Reply
  6. Laura C. says

    July 15, 2016 at 10:09 am

    Arata intr-un mare fel. Mmmmm!

    Reply
    • Claudia V says

      July 15, 2016 at 12:15 pm

      Multumesc mult pentru aprecieri, Laura!
      Ma bucur ca iti place. Nu vrei si tu o feliuta? :p

      Reply
  7. Iuliana says

    July 15, 2016 at 8:33 am

    Am o cafea pe birou, tot trag de ea si nu prea merge. Acum stiu ce-i lipseste: o portie din prajitura ta cu mac si mure pusa alaturi :)

    Reply
    • Claudia V says

      July 15, 2016 at 8:51 am

      Te rog… ”be my guest” :)

      Reply

Trackbacks

  1. Gem de mure conservat pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    August 10, 2020 at 5:51 pm

    […] îți recomand să încerci rețeta de prăjitură cu jelei de mure pe care o găsești dând click AICI iar dacă vrei ceva mai simplu și fără cremă poți încerca rețeta de prăjitură cu iaurt și […]

    Reply
  2. Cele mai bune rețete de prăjituri pentru masa de Paște - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2018 at 11:42 am

    […] Prajitură cu mac și jeleu de mure – vezi aici rețeta […]

    Reply
  3. Top 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori - Lecturi si Arome says:
    March 28, 2018 at 7:33 am

    […] Prajitura cu mac si jeleu de mure – click aici […]

    Reply
  4. Prajitura ”O noapte la Venetia” - Lecturi si Arome says:
    December 8, 2016 at 12:15 pm

    […] Bun, zis si facut. Dupa ce m-am documentat in ce priveste felul in care se face prajitura O noapte la Venetia m-am apucat de treaba. Iar cum mie nu imi plac cremele cu unt am folosit si aici aceeasi crema ca la prajitura cu mac si jeleu de mure – vezi aici reteta. […]

    Reply
  5. Prajitura cu afine si crema de ciocolata - Lecturi si Arome says:
    July 27, 2016 at 4:53 pm

    […] Prajitura cu mac si jeleu de mure(click aici pentru reteta) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

July 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Jun   Aug »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316