• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 28, 2016 · 12 Comments

Prajitura Maria cu crema caramel, biscuiti si ciocolata

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 5.3K     
5.3K
Shares

Prajitura Maria cu crema caramel, biscuiti si ciocolata. Prajitura festiva pentru Pasti sau Craciun. Reteta de prajitura de casa usor de facut.

Am promis zilele trecuta ca o sa scriu reteta de la prajitura Maria cu crema caramel, ca sa ai un exemplu practic de folosire a acestei creme. Este o reteta de prajitura usor de facut, fara mari batai de cap. Se poate face chiar in doua zile, adica pe bucatele. Ceea ce mie imi place foarte mult. De ce?

Pentru ca pot coace blatul si crema de vineri seara cand deja e tarziu si nu mai am chef sa fac cine stie ce. A doua zi, dimineata montez totul si pana la masa de pranz am prajiturica numai buna de mancat.prajitura Ana cu crema caramel

 

In plus, este si o prajitura economica pentru ca din patru oua faci si blatul de baza dar si crema iar a doilea radn de blat e din biscuiti care nici acestia nu sunt scumpi.

Te invit si in grupul de Facebook – apasa aici
Poti sa ma urmarești și pe Instagram, Facebook, Youtube

Prajitura cu caramel, biscuiti si ciocolata are deci la baza o reteta simpla si usor de facut, care seamana cu cea a prajiturii Tosca, daca ati observat. Desi am pus denumirea simpla, dupa componentele ei, mi-ar placea ca aceasta prajitura sa fie cunoscuta sub numele de prajitura Maria cu caramel, biscuiti si ciocolata. Asa ca, daca o incercat si vorbiti si altora despre ea sa o recomandati sub acest nume :)

prajitura cu crema caramel

5.0 from 1 reviews
Prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata
 
Save Print
Prep time
24 hours
Cook time
45 mins
Total time
24 hours 45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
pentru crema
  • 4 galbenusuri
  • 400 ml lapte dulce
  • un varf de cutit de sare
  • 100 grame de zahar
  • 40 grame de faina alba de grau
  • 200 smantana pentru frisca, de minim 20% grasime
  • 4 grame de gelatina granule
  • 20 grame de apa
pentru blat
  • 4 albusuri
  • 100 grame de nuca macinata
  • 100 de grame de zahar
  • 25 grame de faina alba de grau
  • um varf de cutit de sare
pentru stratul de biscuiti
  • 12 biscuiti Petit Beure
  • 2-3 linguri de lapte
pentru glazura
  • 100 grame de smantana pentru frisca
  • 100 grame de ciocolata cu minim 45 % cacao
pentru decorat
  • o mana de nuci prajite cu putina sare
3.5.3226

Mod de preparare pentru prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata
  • Spargem ouale si separam albusul de galbenusuri. Din albusuri vom face primul blat iar din galbenusuri facem crema caramel cu lapte.
  • Pentru a face prajitura cu crema caramel, incepem prin a face blatul iar pentru asta, in primul rand aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt intr-o tava de 24/23 cm.
  • Batem foarte bine albusurile cu un praf de sare. Ideal ar fi sa folosim un mixer cu bol sau de mana dar se poate si pur si simplu cu un tel. Cand albusurile s-au intarit adaugam treptat zaharul si batem continuu cu mizerul pana cand albusurile se intaresc la loc si zaharul se topeste.
  • Adaugam, de data aceasta folosind o lingura de lemn sau o paleta de silicon, nuca macinata fin si apoi faina. Incorporam totul cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu distruge aerarea albusurilor obtinuta prin baterea acestora mai devreme.

prajitura cu crema caramel si biscuiti

  • Turnam compozitia in tava pregatita in prealabil, nivelam usor cu paleta de silicon si dam la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. In functie de cum coace cuptorul timpul poate sa difere, plus minus cinci minute. Cel mai bine este sa faci testul cu scobitoarea. Intepi blatul si cand vezi ca aluatul este copt adica scobitoarea iese uscata din aluat scoti tava din cuptor si lasi la racit.

Vezi mai jos si cum se face prajitura Craiasa Zapezii
Apasa pe poza si aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

  • Desprinde apoi blatul de pe hartia de copt, aseaza hartie in tava si apoi blatul peste aceasta.
  • Cat timp sta blatul la cuptor ne apucam de crema. Nu mai descriu in amanunt tot procesul de pregatire al cremei ci te voi ruga sa il citesti in amanunt in reteta de crema fiarta de caramel cu lapte (click pe link).
  • A doua zi sau dupa cateva ore, timp suficient blatului si cremei sa se raceasca ne putem apuca de montat prajitura.
  • Batem smantana foarte bine – vezi aici cate sfaturi despre cum sa obtii frisca perfecta din smantana adevarata – si o incorporam in crema. Luam cateva linguri de frisca si amestecam in crema pentru a o subtia, dupa care combinam totul impreuna.
  • Punem gelatina la inmuiat impreuna cu apa pentru 10 minute dupa care o topim pe baie de aburi.
  • Dupa ce gelatina s-a topit o temperam combinand cateva linguri de crema caramel cu frisca si apoi turnam toata gelatina peste crema.
  • Amestecam foarte bine si turnam crema peste blatul deja pus in tava. Uniformizam cu o paleta de silicon sau un cutit.
  • Biscuitii ii trecem rapid prin lapte si apoi ii asezam peste crema dupa care dam putin la rece pana cand facem glazura.prajitura cu crema caramel lecturi si arome
    Nota: eu am folosit biscuiti de tip Petit Beure dar se pot folosi orice fel de biscuiti cu conditia ca acestia sa fie inmuiati in functie de cat de tari sunt. Cei populari vor putea fi lasati un pic mai mult in lapte insa cei de tip Petit Beure sunt foarte fragili si daca stau mult in lapte se sfarama.
    Laptele il poti inlocui cu cateva linguri de cafea. Eu nu am folosit cafea pentru ca mananca si baietelul meu din prajituri.
  • Pentru glazura: incalzim smantana si cand aveasta este fierbinte adaugam ciocolata rupta bucati. Lasam 10 minute fara sa amestecam si abia apoi amestecam totul bine, cu un tel. Turnam calda peste prajitura, presaram nuca prajita usor cu un strop de sare si dam la rece pentru cateva ore, pana se mai intareste gelatina.
  • Taiem felii, folosind un cutit bine ascutit, inmuiat in prealabil in apa fierbinte.

Spor la pregatit prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata!

Alte retete de parjituri gasesti si AICI (click pe link)

Spune si altora!
 5.3K     
5.3K
Shares
 
5.3K
Shares
 5.3K    
« Gutui la cuptor cu vin rosu si scortisoara
Cartea online de bucate – octombrie 2016 »

Comments

  1. miorel says

    October 30, 2016 at 7:10 am

    Vreau s-o fac dar voiam sa intreb daca in loc de gelatin se poate folosi altceva>
    Multumesc

    Reply
    • Claudia V says

      October 30, 2016 at 11:25 am

      Da, ai putea pune unt in loc de frisca si gelatina.
      Sau daca vrei cu frisca incearca sa folosesti agar agar in loc de gelatina.
      Cu unt iese o crema mai grasa si mie nu prea imi place asa. De aceea am ales varianta mai ”light”, adica cu frisca si in cazul asta a trebuit sa pun putina gelatina ca sa se intareasca si sa se taie frumos

      Reply
  2. Iuliana says

    October 28, 2016 at 2:35 pm

    Mmmm si ce bine arata! :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 28, 2016 at 4:00 pm

      Sa vezi si ce buna e! :)

      Reply
  3. stefy says

    October 28, 2016 at 7:31 am

    tare buna!

    Reply
    • Claudia V says

      October 28, 2016 at 7:45 am

      DA! Chiar foarte buna! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Cele mai bune rețete de prăjituri pentru masa de Paște - Lecturi si Arome says:
    March 27, 2018 at 2:35 pm

    […] Prăjitură cu cremă caramel, biscuiți și ciocolată – vezi aici rețeta […]

    Reply
  2. Prajitura Krantz cu nuca si caramel (reteta veche) - Lecturi si Arome says:
    December 23, 2017 at 10:33 am

    […] Vezi AICI cum se face prajitura cu crema caramel […]

    Reply
  3. Top 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori - Lecturi si Arome says:
    December 21, 2017 at 2:46 pm

    […] Prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata – click aici […]

    Reply
  4. Prăjitură cu blat din albușuri și mousse de ciocolată (GF) - Lecturi si Arome says:
    November 24, 2017 at 10:47 am

    […] adaptat cumva rețeta de prăjitură cu biscuiți, cremă caramel și ciocolată, a cărei rețetă o găsiți aici, făcând crema de vanilie cu acest tip de făină fără gluten în loc de amidon și adăugând […]

    Reply
  5. Prăjitură Parlament (variantă reinterpretată) - Lecturi si Arome says:
    October 10, 2017 at 5:19 pm

    […] din albușuri l-am făcut ca la prăjitura Tosca reinterpretată, crema de ciocolată este un ganache nebătut dacă pot zice așa, iar la crema de gălbenuș și […]

    Reply
  6. Prajitura Snickers cu nuca si caramel - Lecturi si Arome says:
    November 4, 2016 at 8:01 am

    […] Vezi cum se face si prajitura cu biscuiti si crema caramel […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

October 2016
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316