Prajitura Maria cu crema caramel, biscuiti si ciocolata. Prajitura festiva pentru Pasti sau Craciun. Reteta de prajitura de casa usor de facut.
Am promis zilele trecuta ca o sa scriu reteta de la prajitura Maria cu crema caramel, ca sa ai un exemplu practic de folosire a acestei creme. Este o reteta de prajitura usor de facut, fara mari batai de cap. Se poate face chiar in doua zile, adica pe bucatele. Ceea ce mie imi place foarte mult. De ce?
Pentru ca pot coace blatul si crema de vineri seara cand deja e tarziu si nu mai am chef sa fac cine stie ce. A doua zi, dimineata montez totul si pana la masa de pranz am prajiturica numai buna de mancat.
In plus, este si o prajitura economica pentru ca din patru oua faci si blatul de baza dar si crema iar a doilea radn de blat e din biscuiti care nici acestia nu sunt scumpi.
Te invit si in grupul de Facebook – apasa aici
Poti sa ma urmarești și pe Instagram, Facebook, Youtube
Prajitura cu caramel, biscuiti si ciocolata are deci la baza o reteta simpla si usor de facut, care seamana cu cea a prajiturii Tosca, daca ati observat. Desi am pus denumirea simpla, dupa componentele ei, mi-ar placea ca aceasta prajitura sa fie cunoscuta sub numele de prajitura Maria cu caramel, biscuiti si ciocolata. Asa ca, daca o incercat si vorbiti si altora despre ea sa o recomandati sub acest nume :)
- 4 galbenusuri
- 400 ml lapte dulce
- un varf de cutit de sare
- 100 grame de zahar
- 40 grame de faina alba de grau
- 200 smantana pentru frisca, de minim 20% grasime
- 4 grame de gelatina granule
- 20 grame de apa
- 4 albusuri
- 100 grame de nuca macinata
- 100 de grame de zahar
- 25 grame de faina alba de grau
- um varf de cutit de sare
- 12 biscuiti Petit Beure
- 2-3 linguri de lapte
- 100 grame de smantana pentru frisca
- 100 grame de ciocolata cu minim 45 % cacao
- o mana de nuci prajite cu putina sare
Mod de preparare pentru prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata
- Spargem ouale si separam albusul de galbenusuri. Din albusuri vom face primul blat iar din galbenusuri facem crema caramel cu lapte.
- Pentru a face prajitura cu crema caramel, incepem prin a face blatul iar pentru asta, in primul rand aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt intr-o tava de 24/23 cm.
- Batem foarte bine albusurile cu un praf de sare. Ideal ar fi sa folosim un mixer cu bol sau de mana dar se poate si pur si simplu cu un tel. Cand albusurile s-au intarit adaugam treptat zaharul si batem continuu cu mizerul pana cand albusurile se intaresc la loc si zaharul se topeste.
- Adaugam, de data aceasta folosind o lingura de lemn sau o paleta de silicon, nuca macinata fin si apoi faina. Incorporam totul cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu distruge aerarea albusurilor obtinuta prin baterea acestora mai devreme.
- Turnam compozitia in tava pregatita in prealabil, nivelam usor cu paleta de silicon si dam la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. In functie de cum coace cuptorul timpul poate sa difere, plus minus cinci minute. Cel mai bine este sa faci testul cu scobitoarea. Intepi blatul si cand vezi ca aluatul este copt adica scobitoarea iese uscata din aluat scoti tava din cuptor si lasi la racit.
Vezi mai jos si cum se face prajitura Craiasa Zapezii
Apasa pe poza si aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Desprinde apoi blatul de pe hartia de copt, aseaza hartie in tava si apoi blatul peste aceasta.
- Cat timp sta blatul la cuptor ne apucam de crema. Nu mai descriu in amanunt tot procesul de pregatire al cremei ci te voi ruga sa il citesti in amanunt in reteta de crema fiarta de caramel cu lapte (click pe link).
- A doua zi sau dupa cateva ore, timp suficient blatului si cremei sa se raceasca ne putem apuca de montat prajitura.
- Batem smantana foarte bine – vezi aici cate sfaturi despre cum sa obtii frisca perfecta din smantana adevarata – si o incorporam in crema. Luam cateva linguri de frisca si amestecam in crema pentru a o subtia, dupa care combinam totul impreuna.
- Punem gelatina la inmuiat impreuna cu apa pentru 10 minute dupa care o topim pe baie de aburi.
- Dupa ce gelatina s-a topit o temperam combinand cateva linguri de crema caramel cu frisca si apoi turnam toata gelatina peste crema.
- Amestecam foarte bine si turnam crema peste blatul deja pus in tava. Uniformizam cu o paleta de silicon sau un cutit.
- Biscuitii ii trecem rapid prin lapte si apoi ii asezam peste crema dupa care dam putin la rece pana cand facem glazura.
Nota: eu am folosit biscuiti de tip Petit Beure dar se pot folosi orice fel de biscuiti cu conditia ca acestia sa fie inmuiati in functie de cat de tari sunt. Cei populari vor putea fi lasati un pic mai mult in lapte insa cei de tip Petit Beure sunt foarte fragili si daca stau mult in lapte se sfarama.
Laptele il poti inlocui cu cateva linguri de cafea. Eu nu am folosit cafea pentru ca mananca si baietelul meu din prajituri. - Pentru glazura: incalzim smantana si cand aveasta este fierbinte adaugam ciocolata rupta bucati. Lasam 10 minute fara sa amestecam si abia apoi amestecam totul bine, cu un tel. Turnam calda peste prajitura, presaram nuca prajita usor cu un strop de sare si dam la rece pentru cateva ore, pana se mai intareste gelatina.
- Taiem felii, folosind un cutit bine ascutit, inmuiat in prealabil in apa fierbinte.
Spor la pregatit prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata!
miorel says
Vreau s-o fac dar voiam sa intreb daca in loc de gelatin se poate folosi altceva>
Multumesc
Claudia V says
Da, ai putea pune unt in loc de frisca si gelatina.
Sau daca vrei cu frisca incearca sa folosesti agar agar in loc de gelatina.
Cu unt iese o crema mai grasa si mie nu prea imi place asa. De aceea am ales varianta mai ”light”, adica cu frisca si in cazul asta a trebuit sa pun putina gelatina ca sa se intareasca si sa se taie frumos
Iuliana says
Mmmm si ce bine arata! :)
Claudia V says
Sa vezi si ce buna e! :)
stefy says
tare buna!
Claudia V says
DA! Chiar foarte buna! :)