Se face rapid, este gustos, are ciocolata, frisca dar si putina portocala. Nu-i asa ca pare a fi desertul ideal? Ei bine, prajitura de astazi indeplineste toate aceste conditii. Este o prajitura cu foietaj care are la baza o reteta simpla si rapida de tort gasita rafoind cartea de bucate a Ginei care luna asta este gazda paradei de la provocarea “Weekend cu spor” la care particip impreuna cu alti bloggeri culinari. Mi-a placut mult ideea aceasta de tort rapid. Mi-a placut si crema din tortul Ginei si cred ca este tare gustoasa insa cum noi incercam sa evitam in perioada asta a consuma prea multe calorii si cum la mine intra in ecuatie si cel mic atunci cand vine vorba de desert, am decis sa reduc cantitatile si sa fac alta crema.
Si m-am gandit ca aluatul de foietaj transformat in blat merge bine cu o crema usoara si aerata cum e mousse-ul de ciocolata pe care l-am mai folosit si in alte retete asa ca m-am apucat de treaba si asa a iesit aceasta reteta simpla de prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si cateva bucatele de portocala, pentru ca tot e sezonul portocalelor si pentru ca aroma lor se completeaza foarte bine, dupa parerea mea cu cea a ciocolatei.
Reteta de prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale
- Ingrediente prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale
275 de grame de aluat de foietaj
400 de grame de smantana dulce pentru frisca
100 de grame de ciocolata neagra
o lingura de zahar vanilat
o portocala
ciocolata rasa pentru ornat
- Mod de preparare prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale
- Incingem cuptorul la 190 de grade.
- Punem aluatul de foietaj intr-o tava si il intepam cu furculita din loc in loc.
- Dam tava la cuptor si coacem aluatul timp de aproximativ 15 minute (pana cand incepe sa se rumeneasca pe deasupra).
- Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam aluatul sa se raceasca.
- Dupa ce aluatul s-a racit bine in sfaramam cat mai marunt, cu ajutorul mainilor. Am obtinut astfel blatul pentru prajitura noastra. :)
- Pentru crema procedam ca in reteta de capsuni cu mousse de ciocolata alba, incepand prin a face mai intai un ganache de ciocolata, topind pe baie de aburi 100 de grame de ciocolata impreuna cu 100 de grame de smantana. Lasam sa se raceasca.
- Intre timp facem frisca din restul de smantana si zaharul vanilat procedand ca AICI.
- Amestecam frisca cu ganache-ul de ciocolata.
- Adaugam bucatile de portocala taiate cubulete.
- O data ajunsi in acest punct, pentru asamblarea prajiturii avem doua variante: fie folosim un singur vas, cum ar fi o tava de tort cu peretii detasabili si facem o singura prajitura/tort, fie folosim inele de metal speciale, asa cum am procedat eu, si facem patru prajituri individuale.
- Asezam inele pe farfurii si punem la baza fiecarui inel din metal un strat de foietaj sfaramat. Peste acesta punem un strat de crema si apoi inca unul de foietaj si unul de crema, terminand cu unul de foietaj sfaramat. Atunci cand impartiti compozitia este important sa tineti cont de faptul ca ultimul strat trebuie sa fie din foietaj si sa pastrati putin mousse de ciocolata pentru ornat.
- Dupa ce am terminat de format prajiturile le dam la rece minim cateva ore sau pana a doua zi cand le scoatem din inele, le ornam cu restul de mousse, portocale si putina ciocolata rasa.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retetele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
Au incercat reteta:
Radu says
Se poate folosi ciocolata si alba? Sau ii strica gustul?
Arata super!
Claudia V says
Multumesc! Gusturile sunt discutabile :)
Eu una as incerca si cu ciocolata alba…de ce nu?! ;)
simonacallas says
Dupa cum se vede in fotografii, e o prajitura fantastica, felicitari! Portocala face casa buna de tot cu ciocolata :)
Claudia V says
Da, e simpla si buna :)
Iar ciocolata si portocala eu mereu le vad impreuna :)
Diana says
Mistooo , s-a retinut :)
ginabradea says
Minunat arata prajitura ta, felicitari! E grozava combinatia cu portocala :)
Claudia V says
Multumesc, Gina. Ma bucur ca iti place cum am reinterpretat-o :)
cozia says
o idee minunata :) imi place, ma gandesc s o incerc cu aluat foietaj care se gaseste in comert, de forma rotunda, si pot prepara ca un fel de tort aceasta prajitura.
Claudia V says
:) Ma bucur ca iti place, Cozia!
Faptul ca foietajul se pune ca baza sfaramat nu necesita o foaie speciala, rotunda. Poti lua si dreptunghiulara. La final o sfarami si faci desertul sub forma de tort, nu de prajitura, cum am facut eu :)
Iuliana says
Ce reteta simpla! S-a notat! :)
Claudia V says
Chiar foarte simpla si pratica. Merita sa o incerci si tu :)