• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 4, 2016 · 9 Comments

Tort diplomat cu fructe

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 182     
182
Shares

Tort diplomat cu fructe – rețetă veche, de familie

La multi ani, dragii mei! Sa aveti un mai bun si mai frumos, un an asa cum il visati! Prima zi lucratoare din an m-a adus in fata calculatorului pentru a incepe sa scriu retelele cu care am ramas datoare dupa Craciun precum si cele pe care le-am folosit in alcatuirea meniului de Revelion. Fiindca suntem inca in spiritul zilelor de sarbatoare am decis sa o iau invers si sa scriu astazi o reteta de tort.

Anul acesta, in meniul de Revelion am ales sa avem un desert festiv racoros, si, din toate variantele avute la dispozitie, alegerea a mers catre un tort diplomat cu fructe. Ca si fructe pentru crema din interior am ales sa folosesc un compot de fructe exotice pe care l-am primit ca premiu atunci cand am participat la un concurs iar pentru partea de ornat am folosit cativa struguri, merisoare si mandarine. Voi insa puteti sa folositi orice fel de fruct din compot doriti: de ananas, de piersici, de cirese, etc. Adica cam ce aveți la indemana in casa.

tort diplomat

Un tort diplomat se face foarte usor si, ca principiu, avem nevoie de un blat, fie el unul obisnuit, copt in casa, fie facut din piscoturi speciale care se gasesc de cumparat. Deoarece nu aveam piscoturi in casa, am ales varianta ”cu blat” copt de mine.

Inscrie-te și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome – apasă AICI
Urmărește-mă și pe Youtube, Instagram, Facebook

Dupa blat urmeaza o crema simpla care are la baza oua ce se gatesc pe baie de aburi si apoi se combina cu frisca, totul urmand a se ”lega” cu ceva gelatina. Finisarea si ornatul tortului sunt usor de facut. Folosim un strat generos de frisca si ceva fructe. Si gata tortul nostru. Simplu, nu? Acum, sa va dau si detaliile. :)

Vezi mai jos cum se face si un tort cu blat umed si ciocolata
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

Reteta de tort diplomat cu fructe

  • Ingrediente pentru tort diplomat cu fructe

– pentru blat

3 oua
3 linguri rase de zahar
3 linguri de faina
un plic de praf de copt
o lingura de coaja de portocala rasa

– pentru crema

4 galbenusuri
100 grame de zahar
o cutie de 400 grame de compot cu fructe exotice
20 de grame de gelatina
500 grame de smantana

– pentru ornat

500 grame de smantana pentru frisca
30 de grame de zahar
fructe: struguri, merisoare

  • Mod de preparare pentru reteta de tort diplomat cu fructe
  • Pentru ca incepem sa facem tortul pornind de la baza, adica de la prepararea unui blat de pandispan, va trebuie mai intai sa aprindem cuptorul la 180 de grade si sa pregatim o tava rotunda pentru tort, cu fundul detasabil, de 24 cm diametru, in care punem hartie de copt.
  • Separam albusurile de galbenusuri.
  • Amestecam galbenusurile cu zaharul si, cu ajutorul unui tel sau mixer de mana, le batem foarte bine pana cand isi dubleaza volumul dupa care adaugam praful de copt si aromele (vanilie, portocala, etc) si amestecam bine.
  • Separat, batem si albusurile pana cand devin o spuma ferma.
  • Adaugam in crema de galbenusuri si zahar albusurile si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu pierde aerarea obtinuta prin baterea acestora. 
  • Punem treptat si cele trei linguri pline cu faina si procedam la fel.
  • Dupa ce am terminat de incorpotat albusurile si faina, punem aluatul obtinut in tava pregatita mai devreme si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul), facem testul cu scobitoarea si daca iese curata oprim focul, scoatem tava din cuptor si lasam putin la racit dupa care scoatem blatul din tava si il punem pe  un gratar ca sa se raceasca in continuare.

Vezi mai jos cum se face un blat pentru torturi si prajituri
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

  • Intre timp pregatim crema incepand prin a separa fructele de zeama din compot
  • Galbenusurile le punem intr-o craticioara si le frecam cu zaharul, dupa care adaugam zeama de la compot, omogenizam bine si apoi punem craticioara pe baie de aburi si, amestecand continuu lasam sa se gateasca crema pana cand aceasta se ingroasa.
  • Cand crema este gata o dam deoparte si pregatim gelatina.
  • Punem gelatina la inmuiat in apa rece timp de zece minute dupa care, tot pe baie de aburi o dizolvam si apoi o adaugam in crema, amestecand bine.
  • Lasam la racit in continuare, cat facem frisca asa cum am descris in articolul ”Cum sa faci frisca din smatana batuta” pe care o incorporam apoi in crema, amestecand bine.
  • Adaugam si fructele, eventual taiate bucati mai mici daca sunt mari.
  • Pentru a monta tortul punem folie alimentara in tava in care am copt tortul si turnam compozitia de crema obtinuta mai devreme.
  • Peste crema asezam baltul de tort si apoi dam la rece pana a doua zi sau macar doua-trei ore, ca sa le lege gelatina.
  • A doua zi facem frisca folosind o smantana de buna calitate, cu un continut de grasime de 30% si putin zahar, asa cum am explicat pe larg aici.
  • Punem peste tava in care avem tortul nostru o farfurie/platou de diametru tavii si o intoarcem, scotand astfel tortul din tava. Vom avea, acum, blatul la baza si crema deasupra peste care vom aseza frumos, cu ajutorul unui cutit, frisca obtinuta.
  • Ornam simplu, folosind cateva fructe de sezon pe care le asezam lateral. Sau ne folo
    sim imaginatia si il ornam asa cum dorim :)

tort diplomat cu fructePofta buna sa aveti!

 

Alternative:

Tort cu struguri (click aici pentru reteta)

tort cu struguri

Tort cu crema pana cotta din lapte de cocos (click aici pentru reteta)

tort cu crema panna cotta_2

Tort cu ciocolata si portcocale (click aici pentru reteta)

tort de ciocolata si portocale


Spune si altora!
 182     
182
Shares
 
182
Shares
 182    
« Carte de bucate – luna decembrie 2015 si un bilant
Chiftelute din piept de pui la cuptor »

Comments

  1. Iuliana says

    January 4, 2016 at 9:53 pm

    Foarte frumos arata! Cremos si racoros, e tortul ideal pentru sarbatori.

    Reply
    • Claudia V says

      January 5, 2016 at 8:25 am

      Multumesc, Iuliana! :)
      Cam da, e perfect dupa sarbatori cand avem pe masa atatea mancaruri ”grele” :)

      Reply

Trackbacks

  1. Salam de biscuiți cu mascarpone, nucă și ciocolată - Lecturi si Arome says:
    December 28, 2022 at 8:54 pm

    […] tortul festiv din noaptea de trecere dintre ani, încă nu m-am decis ce voi face. Înclin spre un tort diplomat cu fructe, un tort de biscuiti cu ciocolată sau poate ceva extrem de simplu, transformând una din […]

    Reply
  2. Tort cu crema de mascarpone si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2018 at 2:31 pm

    […] Tort cu diplomat cu fructe (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  3. Retete de torturi festive pentru orice ocazie - Lecturi si Arome says:
    March 27, 2018 at 11:58 am

    […] 5. Tort cu diplomat cu fructe – click aici […]

    Reply
  4. 10 retete de torturi festive pentru Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    December 9, 2016 at 8:07 am

    […] 5. Tort cu diplomat cu fructe – click aici […]

    Reply
  5. Tort cu piscoturi si mousse de pere - Lecturi si Arome says:
    September 8, 2016 at 5:16 pm

    […] Tort diplomat cu fructe – click aici pentru reteta […]

    Reply
  6. Prajitura cu piersici si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    July 23, 2016 at 3:21 pm

    […] Tort diplomat cu fructe (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  7. Prajitura cu crema bavareza (Bavarois) de vanilie says:
    March 24, 2016 at 7:06 am

    […] Incepem a pregati crema bavareza care la urma urmei care seamana la modul de preparare cu cea a atat de cunoscutului tort diplomat (reteta aici). […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316