Tort diplomat cu fructe – rețetă veche, de familie
La multi ani, dragii mei! Sa aveti un mai bun si mai frumos, un an asa cum il visati! Prima zi lucratoare din an m-a adus in fata calculatorului pentru a incepe sa scriu retelele cu care am ramas datoare dupa Craciun precum si cele pe care le-am folosit in alcatuirea meniului de Revelion. Fiindca suntem inca in spiritul zilelor de sarbatoare am decis sa o iau invers si sa scriu astazi o reteta de tort.
Anul acesta, in meniul de Revelion am ales sa avem un desert festiv racoros, si, din toate variantele avute la dispozitie, alegerea a mers catre un tort diplomat cu fructe. Ca si fructe pentru crema din interior am ales sa folosesc un compot de fructe exotice pe care l-am primit ca premiu atunci cand am participat la un concurs iar pentru partea de ornat am folosit cativa struguri, merisoare si mandarine. Voi insa puteti sa folositi orice fel de fruct din compot doriti: de ananas, de piersici, de cirese, etc. Adica cam ce aveți la indemana in casa.
Un tort diplomat se face foarte usor si, ca principiu, avem nevoie de un blat, fie el unul obisnuit, copt in casa, fie facut din piscoturi speciale care se gasesc de cumparat. Deoarece nu aveam piscoturi in casa, am ales varianta ”cu blat” copt de mine.
Inscrie-te și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome – apasă AICI
Urmărește-mă și pe Youtube, Instagram, Facebook
Dupa blat urmeaza o crema simpla care are la baza oua ce se gatesc pe baie de aburi si apoi se combina cu frisca, totul urmand a se ”lega” cu ceva gelatina. Finisarea si ornatul tortului sunt usor de facut. Folosim un strat generos de frisca si ceva fructe. Si gata tortul nostru. Simplu, nu? Acum, sa va dau si detaliile. :)
Vezi mai jos cum se face si un tort cu blat umed si ciocolata
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Reteta de tort diplomat cu fructe
- Ingrediente pentru tort diplomat cu fructe
– pentru blat
3 oua
3 linguri rase de zahar
3 linguri de faina
un plic de praf de copt
o lingura de coaja de portocala rasa
– pentru crema
4 galbenusuri
100 grame de zahar
o cutie de 400 grame de compot cu fructe exotice
20 de grame de gelatina
500 grame de smantana
– pentru ornat
500 grame de smantana pentru frisca
30 de grame de zahar
fructe: struguri, merisoare
- Mod de preparare pentru reteta de tort diplomat cu fructe
- Pentru ca incepem sa facem tortul pornind de la baza, adica de la prepararea unui blat de pandispan, va trebuie mai intai sa aprindem cuptorul la 180 de grade si sa pregatim o tava rotunda pentru tort, cu fundul detasabil, de 24 cm diametru, in care punem hartie de copt.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Amestecam galbenusurile cu zaharul si, cu ajutorul unui tel sau mixer de mana, le batem foarte bine pana cand isi dubleaza volumul dupa care adaugam praful de copt si aromele (vanilie, portocala, etc) si amestecam bine.
- Separat, batem si albusurile pana cand devin o spuma ferma.
- Adaugam in crema de galbenusuri si zahar albusurile si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu pierde aerarea obtinuta prin baterea acestora.
- Punem treptat si cele trei linguri pline cu faina si procedam la fel.
- Dupa ce am terminat de incorpotat albusurile si faina, punem aluatul obtinut in tava pregatita mai devreme si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul), facem testul cu scobitoarea si daca iese curata oprim focul, scoatem tava din cuptor si lasam putin la racit dupa care scoatem blatul din tava si il punem pe un gratar ca sa se raceasca in continuare.
Vezi mai jos cum se face un blat pentru torturi si prajituri
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Intre timp pregatim crema incepand prin a separa fructele de zeama din compot
- Galbenusurile le punem intr-o craticioara si le frecam cu zaharul, dupa care adaugam zeama de la compot, omogenizam bine si apoi punem craticioara pe baie de aburi si, amestecand continuu lasam sa se gateasca crema pana cand aceasta se ingroasa.
- Cand crema este gata o dam deoparte si pregatim gelatina.
- Punem gelatina la inmuiat in apa rece timp de zece minute dupa care, tot pe baie de aburi o dizolvam si apoi o adaugam in crema, amestecand bine.
- Lasam la racit in continuare, cat facem frisca asa cum am descris in articolul ”Cum sa faci frisca din smatana batuta” pe care o incorporam apoi in crema, amestecand bine.
- Adaugam si fructele, eventual taiate bucati mai mici daca sunt mari.
- Pentru a monta tortul punem folie alimentara in tava in care am copt tortul si turnam compozitia de crema obtinuta mai devreme.
- Peste crema asezam baltul de tort si apoi dam la rece pana a doua zi sau macar doua-trei ore, ca sa le lege gelatina.
- A doua zi facem frisca folosind o smantana de buna calitate, cu un continut de grasime de 30% si putin zahar, asa cum am explicat pe larg aici.
- Punem peste tava in care avem tortul nostru o farfurie/platou de diametru tavii si o intoarcem, scotand astfel tortul din tava. Vom avea, acum, blatul la baza si crema deasupra peste care vom aseza frumos, cu ajutorul unui cutit, frisca obtinuta.
- Ornam simplu, folosind cateva fructe de sezon pe care le asezam lateral. Sau ne folo
sim imaginatia si il ornam asa cum dorim :)
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Tort cu struguri (click aici pentru reteta)
Tort cu crema pana cotta din lapte de cocos (click aici pentru reteta)
Tort cu ciocolata si portcocale (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Foarte frumos arata! Cremos si racoros, e tortul ideal pentru sarbatori.
Claudia V says
Multumesc, Iuliana! :)
Cam da, e perfect dupa sarbatori cand avem pe masa atatea mancaruri ”grele” :)