• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 8, 2018 · 21 Comments

Prăjitură Crăiasa Zăpezii – cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 7.1K     
7.1K
Shares

Prăjitură Crăiasa Zăpezii – cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată

Mi-am propus ca anul acesta să testez mai mai multe rețete de prăjituri cunoscute și îndrăgite de români. Știu că asta va dăuna grav siluetei mele dar… îmi asum riscul.

Prea mare poftă mi se face când văd pe grupurile de Facebook în care activez cum aceste deserturi sunt atât de lăudate încât nu rezist să nu gust și eu din prăjiturile aclamate ca fiind nemaipomenite.

prăjitură crăiasa zăpezii

Așa că acest nou proiect vine cumva, se împletește perfect cu celălalt proiect pe care l-am început acum câțiva ani și prin care îmi propusesem să readuc la viață rețetele vechi din caietul de bucate al mătușii mele.

Vă mai amintiți, sper, de prăjitura ”Alba ca Zăpada” (rețeta aici) sau de prăjitura ”Televizor” (rețeta aici) ca să iau doar 2 exemple de rețete vechi testate și apoi publicate în varianta lor originală.

Apasă AICI ca să devii și tu membru al grupului de Facebook,
locul în care facem schimb de rețete și sfaturi în bucătărie

Între timp m-am gândit că aceste rețete vechi necesită puțină ”aerisire” adică merita și ele prezentate într-o altă variantă, mai modernă. Așa că am început să testez rețete noi pornind de la rețete vechi. Un exemplu ar fi rețeta reinterpretată de prăjitură Albă ca Zăpada – vezi aici –  publicată săptămâna trecută pe blog.

Ei bine, astăzi o să fie vorba despre o altă prăjitură îndrăgită de români și a cărei rețetă am descoperit-o pe grupurile culinare de Facebook, cu ocazia sărbătorilor de iarnă când toți românii se întrec în a face prăjituri cât mai multe. Este vorba despre prăjitura Crăiasa Zăpezii. Între timp am aflat că Amaliei ar trebui să-i mulțumim pentru aceasta rețetă pe care a găsit-o în caietul vechi de rețete al mamei sale.

Mi-a plăcut conceptul acestei prăjituri deși nu i-am înțeles pe deplin denumirea de Crăiasa Zăpezii. Dar multe sunt prăjiturile cu nume ciudate și greu de înțeles. O neînțelegere în plus a denumirii nu mai contează mai ales atunci când rezultatul final este unul incredibil de gustos.

Și, ohooo, cât de gustoasă poate fi această prăjitură! Fiul meu, care e foarte mofturos și cârcotaș chiar și când vine vorba de deserturi a fost super, mega încântat de prăjitura Crăiasa Zăpezii.

Urmărește-ma și pe Instagram (apasă aici) sau pagina de Facebook (apasă aici)

Pai cum să nu fie când vorbim de un blat din albușuri, o cremă de vanilie și una de ciocolată, despărțite de un rând de biscuiți între ele și ceva frișcă deasupra. Pentru că despre asta este vorba în rețeta de prăjitură Crăiasa Zăpezii.

5.0 from 3 reviews
Prăjitură Crăiasa Zăpezii - gustoasă și ușor de făcut
 
Save Print
Prep time
1 hour
Cook time
20 mins
Total time
1 hour 20 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: 24 portii
Ingrediente
  • - blat din albușuri
  • 4 albușuri
  • 110 grame de zahăr
  • 85 grame de făină
  • o lingură de esență de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare
  • - crema de vanilie/cu ciocolată
  • 4 gălbenușe
  • 400 ml lapte dulce
  • 120 de grame de zahăr
  • 40 grame de făină albă de grâu tip 000 (sau 30 de amidon)
  • o lingură de esență concentrată de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 150 grame de unt cu 85% grăsime
  • 75 grame de ciocolată neagră
  • - stratul de biscuiți
  • 12 biscuiti tip Petit Beurre (aproximativ)
  • 100 ml lapte dulce
  • - stratul de frișcă
  • 400 ml de smântână cu 30% grăsime
  • o lingură de zahăr
  • o lingură de esență de vanilie
  • - pentru ornat
  • fulgi de cocos
3.5.3240

Mod de preparare pentru prăjitură Crăiasa Zăpezii

Mod de preparare blat din albușuri

  • Începem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade și a pregăti o tavă cu dimensiunile de 23/20 în care punem hârtie de copt.
  • Punem albușurile într-un bol sau în vasul mixerului, dacă avem unul cu picior fix, adăugăm un vârf de cuțit de sare și începem să mixăm până când acestea devin ca o spumă și își măresc volumul.
  • Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când ajungem la consistența unei compoziții de bezea (alb, ferm, lucios). Dacă întoarcem vasul albușurile bătute astfel nu trebuie să curgă.
  • Dăm mixerul deoparte și cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să păstrăm aerarea albușurilor obținută mai devreme.
  • Turnăm compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit câteva minute în tavă după care îl scoatem și îl așezăm pe un grătar ca să se răcească de tot, timp în care ne ocupăm de cremă.

Mod de preparare cremă de vanilie și ciocolată

  • Pentru a putea prepara crema scoatem untul din frigider cu mult timp înainte pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei și să devină moale.
  • Prepararea cremei de vanilie (creme patissiere) am descris-o pe larg în rețeta pe care am publicat-o acum ceva timp pe blog și nu mai reiau toate explicații și sfaturile ci o să vă rog să dați click AICI pentru a o citi sau, puteți urmari video rețeta de mai jos.
Pentru mai multe rețete video, abonează-te și tu la canalul de Youtube!
– click AICI –

  • După ce obținem crema, așa caldă cum e, o împărțim în două. O parte o vom lăsa așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline. Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin acoperire vom împiedica formarea unei cruste deasupra.
  • În cealaltă jumătate adăugăm ciocolata ruptă bucăți și o lăsăm puțin să se tempereze, adică să ia din temperatura cremei ca să se poată topi uniform. Mixăm apoi rapid și obținem baza pentru stratul de cremă de ciocolată al prăjiturii
  • Untul, la temperatura camerei îl batem cu ajutorul unui tel până când obținem o cremă aerată.
  • Când cremele au ajuns și ele la temperatura camerei vom adăuga untul spumat și împărțit în două: 1oo de grame vom pune în crema de vanilie și 50 în cea de ciocolată.

Atenție! NU folosiți unt cu mai puțin de 85% grăsime pentru că se va tăia crema!
Untul se va adăuga TREPTAT și se va mixa după aceea.
NU vă grăbiți pentru că altfel riscați să se taie crema.

prăjitură Crăiasa Zăpezii

Preparare frișcă

Batem smântâna cu zahărul și vanilia până se întărește. Mai multe detalii despre cum se prepară frișca găsiți AICI. Atenție! Folosiți smântână de calitate, cu peste 30% grăsime pentru a obține o frișcă fermă.

Asamblare prăjitură

  • Așezăm blatul răcit în tava în care l-am copt și adăugăm peste el crema de ciocolată.
  • Luăm fiecare biscuite în parte și îl trecem rapid prin lapte apoi îl așezăm peste cremă, formând un rând de blat.
  • Peste acesta punem crema de vanilie, nivelăm foarte bine și dăm la rece pentru măcar câteva ore după care punem și frișca.
  • Decorăm cu fulgi de cocos și mai dăm la rece câteva ore.
  • Tăiem după preferință și servim cu mare poftă!

Vă garantez că o să vă surprindă plăcut așa încât o să vă pară rău că nu ați făcut porție dublă.

Să aveți spor la făcut prăjitură Crăiasa Zăpezii!

Vezi AICI colectia de retete de prăjituri festive!

retete de prajituri festive


Spune si altora!
 7.1K     
7.1K
Shares
 
7.1K
Shares
 7.1K    
« Prăjitură pufoasă cu cremă de lămâie (Albă ca Zăpada reinterpretată)
Papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață (rețetă tradițională) »

Comments

  1. Verona says

    October 3, 2022 at 9:38 am

    Buna ziua!
    Am citit reteta prajiturii dar nu am gasit la ce temperatura trebuie copt blatul. Puteti , va rog, sa-mi spuneti?
    Am vazut va se incalzeste cuptorul la 160°C, dar ramane tot la 160?
    Mulțumesc anticipat,
    Verona

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 3, 2022 at 11:28 am

      Da! Nu este nevoie sa schimbati temperatura. Ramane constanta pe toata durata coacerii!

      Reply
  2. Verona says

    October 3, 2022 at 9:24 am

    Buna ziua!
    Am citit reteta prajiturii dar nu am fasit la ce temperatura trebuie copt blatul. Puteti , va rog, sa-mi spuneti?
    Mulțumesc anticipat,
    Verona

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 3, 2022 at 9:35 am

      Buna ziua!
      Temperatura este trecuta chiar la inceputul modului de preparare al blatului si este de 160 de grade :)
      Folosim o temperatura mai mica deoarece este un blat din albusuri.
      O zi frumoasa!

      Reply
      • Verona says

        October 3, 2022 at 9:40 am

        Mulțumesc frumos pentru raspuns!
        Am sa o incerc neaparat.
        Spor in toate sa aveti!
        O zi asa cum v-o doriti!
        Verona

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          October 3, 2022 at 11:29 am

          Cu drag!
          Spor si sper sa va placa prajitura. Este delicioasa! :)

          Reply
  3. Raisa Ciorega says

    December 27, 2019 at 11:54 am

    Nu m-am așteptat ca aceasta prajitura sa fie atat de buna😍
    Estetic e de nota 10 dar ca și gust și rafinament întrece cu mult!
    O recomand cu incredere,
    Va fi apreciată!

    Felicitări @Claudia Vasilache🎉

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 27, 2019 at 1:39 pm

      Ma bucur ca ti-a placut! E intr-adevar deosebita! Multumesc pentru aprecieri :) Sarbatori fericite!

      Reply
  4. Simon Raluca says

    May 23, 2019 at 2:57 pm

    Buna ziua, doresc sa fac aceasta prajitura, deoarece primim musafiri, insa…cred c anu citesc eu bine…sau…tava are dimensiunile 20/23 ? Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 23, 2019 at 3:59 pm

      Da, e o tava mica! Mai bine faceti cantitate dubla daca aveti musafiri. Noi am facut doar pentru membrii familiei si de aia e o cantitate mai mica.

      Reply
  5. Lamiita Petre says

    February 27, 2019 at 7:20 am

    Inainte de a citi reteta, am avut impresia ca e mai complicata, dar se pare ca, nu. Cred ca e delicioasa.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 27, 2019 at 9:15 am

      Nu e deloc complicata! Si e tareeee buna :))

      Reply
  6. Livia says

    January 24, 2019 at 8:43 pm

    Draga mea Claudia, am gatit aceasta prajitura de la tine, a fost super-laudata la sf. Ion, la onomastica sorei mele. Iti multumesc foarte mult, poti sa vezi experienta mea aici :) : http://livit.ro/2019/01/23/prajitura-craiasa-zapezii-cu-creme-de-vanilie-ciocolata-si-frisca/ Multumesc!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 24, 2019 at 8:54 pm

      Multumesc mult pentru incredere si aprecieri, Livia! Ma bucur tare mult ca v-a placut! <3

      Reply

Trackbacks

  1. Cremă de vanilie cu ciocolată neagră și unt - Lecturi si Arome says:
    February 18, 2022 at 8:09 pm

    […] folosesc deseori la deserturile pe care le pregătesc pentru ai mei. Spre exemplu, am folosit-o la prăjitura Crăiasa Zăpezii, o combinație de blat din albuș, cremă de vanilie cu unt, cremă de ciocolată cu unt, biscuiți […]

    Reply
  2. 10+ rețete cu ciocolată, savuroase și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    February 4, 2020 at 5:40 pm

    […] Prăjitură ”Crăiasa Zăpezii” cu cremă de vanilie și ciocolată […]

    Reply
  3. Top 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori - Lecturi si Arome says:
    December 2, 2019 at 11:05 am

    […] Prajitura ”Craiasa Zapezii” – click aici […]

    Reply
  4. Prajitura "Craiasa zapezii" cu creme de vanilie, ciocolata si frisca - Livit - Rețete culinare says:
    November 27, 2019 at 7:20 am

    […] ca este o prajitura care merita sa stea pe masa la o aniversare in familie o datorez blogului “Lecturi si arome” de unde mi-am notat reteta. Este minunata sa fie gatita nu doar iarna, ci pentru orice alta ocazie […]

    Reply
  5. Cele mai bune rețete de prăjituri pentru masa de Paște - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2019 at 11:06 am

    […] Prăjitură Crăiasa Zăpezii – vezi aici rețeta […]

    Reply
  6. Prajitura "Craiasa zapezii" cu creme de vanilie, ciocolata si frisca - Livit says:
    January 23, 2019 at 10:15 pm

    […] ca este o prajitura care merita sa stea pe masa la o aniversare in familie o datorez blogului “Lecturi si arome” de unde mi-am notat reteta. Este minunata sa fie gatita nu doar iarna, ci pentru orice alta ocazie […]

    Reply
  7. Retete de prajituri de casa pentru Craciun. Sunt cele mai gustoase - Ciao.ro says:
    December 18, 2018 at 7:11 pm

    […] Sursa: lecturisiarome.ro […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

May 2018
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316