Poate ai auzit si tu despre prajitura aceasta, O noapte la Venetia. Eu am auzit de curand, citind o discutie dintr-un grup culinar de pe Facebook. Discutia era despre ce prajituri fac gospodinele acum de sarbatori. Si a fost mentionata, nu doar o singura data aceasta prajitura. O noapte la Venetia.
Curioasa din fire cum sunt, m-am apucat de facut cercetari pe net. Originea retetei nu am reusit sa o aflu. Pare ca sursa ar fi site-ul bucataras.ro. Insa nu sunt sigura. Oricum eu am facut prajitura ”O noapte la Venetia” in stilul meu propriu deci nu veti gasi in continuare reprodusa reteta originala ci varianta reinterpretata.
De ce se cheama O noapte la Venetia nu am reusit sa aflu. Asta o fi fost inspiratia pentru titlu a celui ce a creat-o in momentul in care a publicat reteta. Nu ar fi insa singura reteta cu un nume mai altfel, sa recunoastem. Exista chiar si prajitura ”Petre Roman” si la fel ma intreb de ce i-o fi spunand asa. Poate o sa o fac si eu de curiozitate in viitorul apropiat.
Pana una alta sa revenim la prajitura noastra, O noapte la Venetia. Este o prajitura simpla si usor de pregatit si cred ca de asta este atat de facuta de gospodine.
Practic este vorba de doua blaturi, unul de cocos si unul de cacao, coapte impreuna peste care se pune o crema de vanilie cu unt si se incheie prajitura cu o glazura de ciocolata. Simplu, nu? Si interesant.
Vezi AICI cum se face prajitura Snickers!
Bun, zis si facut. Dupa ce m-am documentat in ce priveste felul in care se face prajitura O noapte la Venetia m-am apucat de treaba. Iar cum mie nu imi plac cremele cu unt am folosit si aici aceeasi crema ca la prajitura cu mac si jeleu de mure – vezi aici reteta.
In plus, ca sa mai reduc din calorii (da, am un fix si cu asta) am renunta si la glazura de ciocolata de deasupra. Dar nu la ciocolata. Am inlocuit glazura cu ciocolata rasa. Mai simplu, mai usor de facut si mai economic.
- 5 albusuri
- 100 grame de zahar
- 70 grame de fulgi nuca de cocos foarte bine macinati
- 60 grame de faina
- un varf de cutit de sare
- 4 oua
- 100 grame de faina alba de grau
- 80 grame de zahar
- 25 ml ulei
- 20 grame de cacao
- un varf de cutit de sare
- o lingura de esenta de rom
- 5 galbenusuri
- 80 grame de zahar
- 40 grame de faina alba de grau
- 400 ml lapte dulce
- o varf de cutit de sare
- semintele de la o pastaie de vanilie sau o lingura de esenta de vanilie
- 200 grame de smantana cu 30% grasime
- 4 grame de gelatina granule
- 20 grame de apa rece
- 50 grame de ciocolata neagra
Mod de preparare prajitura O noapte la Venetia
– pentru blatul de cocos
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 20/30 cm (punem hartie de copt in ea).
- Batem albusurile, in care am pus sarea, cu ajutorul unul mixer de mana pana cand acestea cresc in volum si devin ferme.
- Adaugam treptat zaharul batand in continuare pana cand isi recapata fermitatea. Daca vei intoarce castronul vei vedea ca nu vor cadea.
- Cernem faina si o adaugam in albusurile batute, impreuna cu fulgii de cocos treptat, amestecand de data aceasta cu miscari usoare, de jos in sus, folosindu-ne de o lingura sau paleta de silicon. Atentie! Nu folosi mixerul! Vei pierde toata aerarea albusurilor obtinuta mai devreme si blatul nu va mai creste deloc.
- Cand am terminat de incorporat bine totul punem compozitia in tava si nivelam. Dam deoparte si ne apucam sa facem celalalt blat de pandispan cu cacao care e la fel de simplu de facut.
Vezi mai jos cum se fac bomboanele Raffaello (rețeta veche).
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ce public nou!
– pentru blatul de cacao
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Batem bine albusurile, amestecate cu sarea, cu ajutorul unui mixer, pana cand cresc in volum si devin ferme.
- Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si amestecam in contiuare tot cu mixerul pana redevin ferme. Daca intorci castronul acestea nu vor cadea.
- Separat, in alt castron punem peste galbenusuri, restul de zahar si tot cu mixerul amestecam bine pana cand zaharul se topeste iar compozitia devine albicioasa la culoare.
- Adaugam si uleiul si esenta si mai mixam putin cat sa se incorporeze si acesta.
- Lasam mixerul deoparte si amestecam compozitia de galbenusuri cu cea de albusuri. Cu grija ca sa nu stricam aerarea albusurilor.
- Cernem faina si cacaoa si le adaugam si pe ele treptat, cu miscari usoare, de jos in sus, pana la incorporarea completa. NU folosim mixerul ci o lingura sau o paleta de silicon. In mod normal, daca albusurile sunt bine batute aluatul va creste bine in cuptor. Insa, daca nu esti sigur pe tine, poti adauga si o lingurita de praf de copt pentru siguranta. Exista si varianta aceasta. Eu nu am folosit praf de copt.
- Turnam compozitia obtinuta peste blatul de cocos facut mai devreme si nivelam cat mai bine astfel incat sa fie bine repartizata.
- Dam la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade. Pentru siguranta facem testul cu scobitoarea si daca iese uscata scoatem tava din cuptor si lasam la racit blatul pe un grilaj.
– pentru crema de vanilie
- din galbenuse, zahar, vanilie, lapte, sare facem o crema clasica de vanilie asa cum explicat pe larg aici.
- Lasam crema la racit si cand a ajuns la temperatura camerei amestecam crema cu frisca facuta din cele 200 grame de smantana – vezi aici cum se face.
- Punem gelatina la inmuiat in 20 de grame de apa rece pentru zece minute dupa care o topim pe baie de aburi.
- Cand este topita o temperam, adica o aducem la temperatura cremei amestecand o lingura, doua de de crema in compozitia de gelatina dupa care o punem toata in crema si amestecam.
- Turnam crema peste blat si dam la rece pentru o ora dupa care scoatem tava din frigider si presaram din belsug ciocolata rasa.
- Dam iar la rece pana a doua zi cand o vom taia in portii de marimea dorita.
Tips&Trics
Prajitura este mai buna a doua zi cand blatul de cacao se mai inmoaie de la crema.
Personal mi s-a parut ca ar merge si usor insiropata. Nu am incercat dar cand o voi face iar de sarbatori voi pune si putin sirop pe blat inainte de a pune crema.
Tu ai incercat prajitura O noapte la Venetia? O faci de sarbatori? Sau pregatesti alte prajituri, retete clasice, retete vechi…?
viviana says
Am facut prajitura si este excelenta . Singura problema este blatul cu cocos, pe care desi l-am insiropat a ramas tot tare. Personal, cred ca trebuie mai putina faina. In rest totul la superlativ.
Claudia Vasilache says
Viviana, ma bucur ca ti-a placut. E posibil sa fi folosit fulgi de cocos de calitate diferite. Din experienta spun ca exista fulgi de cocos si mai fini. Dar cred ca da, merge pus si mai putin cocos. Cand o mai fac testez cu o cantitate mai mica si vad ce iese. Multumesc pentru sugestie!
Ana Maria says
Am încercat prajtura o noapte la Venezia…dar sincer cred că rețetă este scrisă în mod neclar și îmi așteptăm ceva mult mai simplu. Prajtura a ieșit în mod diferit de cum îmi așteptăm. Și cred că nu e așa corect să promiteți că e ușor de făcut și că cere puțin timp…nu e deloc adevărat asta și cred că rețetă e scrisă în mod aproximativ și încolăcit. Nu vă sfătuiesc deloc rețeta acesta!
Claudia Vasilache says
Eu zic ca am scris destul de explicit si nici nu am mintit cand am spus ca e usor de facut.
Sa recapitulam: facem o compozitie din albusuri si alta gen pandispan. Punem cea cu albusurile in tava. Peste ea turnam pe care neagra, cu cacao. Dam la cuptor sa se coaca. Un singur blat,da? Coacem o singura data!
Facem o crema de vanilie (pe care o putem face chiar cu o zi inainte), o amestecam cu niste frisca si gelatina si punem peste blatul bicolor copt.
Adica avem un blat si o crema de vanilie si …. wow! Complicat tare,nu?
Pai inseamna ca nu stiti cum e o prajitura complicata si greu de facut!
Nu e vina mea daca nu aveti experienta sau va asteptati la altceva cand ati vazut reteta. Din poze si din descriere se vede clar cum ar trebui sa fie! Nu consider ca am inselat pe nimeni mai ales ca aceasta prajitura este foarte cunoscuta si facuta de multe gospodine!