• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 8, 2016 · 7 Comments

Prajitura ”O noapte la Venetia”

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 638     
638
Shares

Poate ai auzit si tu despre prajitura aceasta, O noapte la Venetia. Eu am auzit de curand, citind o discutie dintr-un grup culinar de pe Facebook. Discutia era despre ce prajituri fac gospodinele acum de sarbatori. Si a fost mentionata, nu doar o singura data aceasta prajitura. O noapte la Venetia.

Curioasa din fire cum sunt, m-am apucat de facut cercetari pe net. Originea retetei nu am reusit sa o aflu. Pare ca sursa ar fi site-ul bucataras.ro. Insa nu sunt sigura. Oricum eu am facut prajitura ”O noapte la Venetia” in stilul meu propriu deci nu veti gasi in continuare reprodusa reteta originala ci varianta reinterpretata.

o noapte la venetia

De ce se cheama O noapte la Venetia nu am reusit sa aflu. Asta o fi fost inspiratia pentru titlu a celui ce a creat-o in momentul in care a publicat reteta. Nu ar fi insa singura reteta cu un nume mai altfel, sa recunoastem. Exista chiar si prajitura ”Petre Roman” si la fel ma intreb de ce i-o fi spunand asa. Poate o sa o fac si eu de curiozitate in viitorul apropiat.

Pana una alta sa revenim la prajitura noastra, O noapte la Venetia. Este o prajitura simpla si usor de pregatit si cred ca de asta este atat de facuta de gospodine.

Practic este vorba de doua blaturi, unul de cocos si unul de cacao, coapte impreuna peste care se pune o crema de vanilie cu unt si se incheie prajitura cu o glazura de ciocolata. Simplu, nu? Si interesant.

Vezi AICI cum se face prajitura Snickers!prajitura snickers

Bun, zis si facut. Dupa ce m-am documentat in ce priveste felul in care se face prajitura O noapte la Venetia m-am apucat de treaba. Iar cum mie nu imi plac cremele cu unt am folosit si aici aceeasi crema ca la prajitura cu mac si jeleu de mure – vezi aici reteta.

In plus, ca sa mai reduc din calorii (da, am un fix si cu asta) am renunta si la glazura de ciocolata de deasupra. Dar nu la ciocolata. Am inlocuit glazura cu ciocolata rasa. Mai simplu, mai usor de facut si mai economic.

Prajitura ”O noapte la Venetia”
 
Save Print
Prep time
60 mins
Cook time
45 mins
Total time
1 hour 45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
blat cu nuca de cocos
  • 5 albusuri
  • 100 grame de zahar
  • 70 grame de fulgi nuca de cocos foarte bine macinati
  • 60 grame de faina
  • un varf de cutit de sare
blatul cu cacao
  • 4 oua
  • 100 grame de faina alba de grau
  • 80 grame de zahar
  • 25 ml ulei
  • 20 grame de cacao
  • un varf de cutit de sare
  • o lingura de esenta de rom
crema vanilie
  • 5 galbenusuri
  • 80 grame de zahar
  • 40 grame de faina alba de grau
  • 400 ml lapte dulce
  • o varf de cutit de sare
  • semintele de la o pastaie de vanilie sau o lingura de esenta de vanilie
  • 200 grame de smantana cu 30% grasime
  • 4 grame de gelatina granule
  • 20 grame de apa rece
pentru ornat
  • 50 grame de ciocolata neagra
3.5.3226

Mod de preparare prajitura O noapte la Venetia

– pentru blatul de cocos

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 20/30 cm (punem hartie de copt in ea).
  • Batem albusurile, in care am pus sarea, cu ajutorul unul mixer de mana pana cand acestea cresc in volum si devin ferme.
  • Adaugam treptat zaharul batand in continuare pana cand isi recapata fermitatea. Daca vei intoarce castronul vei vedea ca nu vor cadea.
  • Cernem faina si o adaugam in albusurile batute, impreuna cu fulgii de cocos treptat, amestecand de data aceasta cu miscari usoare, de jos in sus, folosindu-ne de o lingura sau paleta de silicon. Atentie! Nu folosi mixerul! Vei pierde toata aerarea albusurilor obtinuta  mai devreme si blatul nu va mai creste deloc.
  • Cand am terminat de incorporat bine totul punem compozitia in tava si nivelam. Dam deoparte si ne apucam sa facem celalalt blat de pandispan cu cacao care e la fel de simplu de facut.

Vezi mai jos cum se fac bomboanele Raffaello (rețeta veche).
Abonează-te și tu la canalul de Youtube! 
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ce public nou!

– pentru blatul de cacao

  • Separam albusurile de galbenusuri.
  • Batem bine albusurile, amestecate cu sarea, cu ajutorul unui mixer, pana cand cresc in volum si devin ferme.
  • Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si amestecam in contiuare tot cu mixerul pana redevin ferme. Daca intorci castronul acestea nu vor cadea.
  • Separat, in alt castron punem peste galbenusuri, restul de zahar si tot cu mixerul amestecam bine pana cand zaharul se topeste iar compozitia devine albicioasa la culoare.
  • Adaugam si uleiul si esenta si mai mixam putin cat sa se incorporeze si acesta.
  • Lasam mixerul deoparte si amestecam compozitia de galbenusuri cu cea de albusuri. Cu grija ca sa nu stricam aerarea albusurilor.
  • Cernem faina si cacaoa si le adaugam si pe ele treptat, cu miscari usoare, de jos in sus, pana la incorporarea completa. NU folosim mixerul ci o lingura sau o paleta de silicon. In mod normal, daca albusurile sunt bine batute aluatul va creste bine in cuptor. Insa, daca nu esti sigur pe tine, poti adauga si o lingurita de praf de copt pentru siguranta. Exista si varianta aceasta. Eu nu am folosit praf de copt.
  • Turnam compozitia obtinuta peste blatul de cocos facut mai devreme si nivelam cat mai bine astfel incat sa fie bine repartizata.
  • Dam la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade. Pentru siguranta facem testul cu scobitoarea si daca iese uscata scoatem tava din cuptor si lasam la racit blatul pe un grilaj.o noapte la venetia lecturi si arome

– pentru crema de vanilie

  • din galbenuse, zahar, vanilie, lapte, sare facem o crema clasica de vanilie asa cum explicat pe larg aici.
  • Lasam crema la racit si cand a ajuns la temperatura camerei amestecam crema cu frisca facuta din cele 200 grame de smantana – vezi aici cum se face.
  • Punem gelatina la inmuiat in 20 de grame de apa rece pentru zece minute dupa care o topim pe baie de aburi.
  • Cand este topita o temperam, adica o aducem la temperatura cremei amestecand o lingura, doua de de crema in compozitia de gelatina dupa care o punem toata in crema si amestecam.
  • Turnam crema peste blat si dam la rece pentru o ora dupa care scoatem tava din frigider si presaram din belsug ciocolata rasa.
  • Dam iar la rece pana a doua zi cand o vom taia in portii de marimea dorita.

o noapte la venetia

Tips&Trics

Prajitura este mai buna a doua zi cand blatul de cacao se mai inmoaie de la crema.
Personal mi s-a parut ca ar merge si usor insiropata. Nu am incercat dar cand o voi face iar de sarbatori voi pune si putin sirop pe blat inainte de a pune crema.

Tu ai incercat prajitura O noapte la Venetia? O faci de sarbatori? Sau pregatesti alte prajituri, retete clasice, retete vechi…?

Vezi AICI cum se face prăjitura ”Parlament”

prajitură Parlament cu nucă


Spune si altora!
 638     
638
Shares
 
638
Shares
 638    
« Meniul Perfect – Gordon Ramsey (recenzie)
Macrou prajit in crusta de pesmet »

Comments

  1. viviana says

    July 11, 2018 at 1:19 pm

    Am facut prajitura si este excelenta . Singura problema este blatul cu cocos, pe care desi l-am insiropat a ramas tot tare. Personal, cred ca trebuie mai putina faina. In rest totul la superlativ.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      July 11, 2018 at 4:59 pm

      Viviana, ma bucur ca ti-a placut. E posibil sa fi folosit fulgi de cocos de calitate diferite. Din experienta spun ca exista fulgi de cocos si mai fini. Dar cred ca da, merge pus si mai putin cocos. Cand o mai fac testez cu o cantitate mai mica si vad ce iese. Multumesc pentru sugestie!

      Reply
  2. Ana Maria says

    December 24, 2017 at 12:59 pm

    Am încercat prajtura o noapte la Venezia…dar sincer cred că rețetă este scrisă în mod neclar și îmi așteptăm ceva mult mai simplu. Prajtura a ieșit în mod diferit de cum îmi așteptăm. Și cred că nu e așa corect să promiteți că e ușor de făcut și că cere puțin timp…nu e deloc adevărat asta și cred că rețetă e scrisă în mod aproximativ și încolăcit. Nu vă sfătuiesc deloc rețeta acesta!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 24, 2017 at 3:20 pm

      Eu zic ca am scris destul de explicit si nici nu am mintit cand am spus ca e usor de facut.
      Sa recapitulam: facem o compozitie din albusuri si alta gen pandispan. Punem cea cu albusurile in tava. Peste ea turnam pe care neagra, cu cacao. Dam la cuptor sa se coaca. Un singur blat,da? Coacem o singura data!
      Facem o crema de vanilie (pe care o putem face chiar cu o zi inainte), o amestecam cu niste frisca si gelatina si punem peste blatul bicolor copt.
      Adica avem un blat si o crema de vanilie si …. wow! Complicat tare,nu?
      Pai inseamna ca nu stiti cum e o prajitura complicata si greu de facut!
      Nu e vina mea daca nu aveti experienta sau va asteptati la altceva cand ati vazut reteta. Din poze si din descriere se vede clar cum ar trebui sa fie! Nu consider ca am inselat pe nimeni mai ales ca aceasta prajitura este foarte cunoscuta si facuta de multe gospodine!

      Reply

Trackbacks

  1. Negresa cu glazura de galbenus (Chinezoaica) - Lecturi si Arome says:
    January 30, 2021 at 12:19 pm

    […] nu le inteleg. Asa cum a fost si cu cea de la prajitura ”O noapte la Venetia” -vezi AICI reteta, al carui nume totusi nu mi-am permis sa il schimb desi se putea sa ii fi spus de exemplu […]

    Reply
  2. Top 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori - Lecturi si Arome says:
    December 30, 2016 at 9:08 am

    […] Prajitura ”O noapte la Venetia” – click aici […]

    Reply
  3. Negresa cu glazura de galbenus (Chinezoiaca) - Lecturi si Arome says:
    December 13, 2016 at 10:28 am

    […] nu le inteleg. Asa cum a fost si cu cea de la prajitura ”O noapte la Venetia” -vezi AICI reteta, al carui nume totusi nu mi-am permis sa il schimb desi se putea sa ii fi spus de exemplu […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

December 2016
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316