Enciclopedie culinara – ghid practic de alegere, preparare, aranjare si degustare a mancarii
De cand tot public eu retete pe blogul asta, sunt mai bine de trei ani deja, te indemn nu doar sa gatesti ci si sa citesti. Adica sa te documentezi inainte de a gati. O poti face fie de pe bloguri fie din carti de bucate. Sau din ambele.
Dupa parerea mea o carte de bucate al carui autor este o autoritate in domeniu te poate invata mai multe decat daca frunzaresti un blog. Ei uite ca pare ca imi fac antireclama. Dar nu, nu e asa. Consider ca pe bloguri gasesti mai mult abordari personale ale unor retete.
Sunt si bloguri care face exceptie de la regula. Si care au multe informatii exacte in domeniul culinar. Dar sunt putine. Pe majoritatea blogurilor, si nu va nimic rau in asta, gasesti retete care sunt expresia gusturilor persoanei care detine blogul respectiv.
La urma urmei e si normal sa fie asa. Blogul, ne spune chiar Wikipedia, este (sau ar trebuie sa fie) ”o publicatie web care contine articole periodice sau/si actualizate neintrerupt, ce au de obicei un caracter personal”. Insusi cuvantul blog vine din engleza de la web log, adica jurnal pe internet.
Acest blog este jurnalul meu de gatit. Gusturile si ideile mele se regasesc aici, in fiecare reteta. Ce mie imi poate parea dulce sau prea sarat, tie poate sa ti se para fara gust.
Un blog este deci un ghid pentru gusturile tale. Un loc din care sa te inspiri atunci cand gatesti. Motiv pentru care incurajez nu respectarea retetei publicate cat punerea acesteia in practica cu imaginatie, adaptand-o la ingredientele si imaginatia ta.
Incerc insa, pe cat posibil sa fac din acest blog si un mic ghid pentru ca cei incepatori sa aiba si o sursa de informare. Asa s-au nascut articole de genul ”cum sa… faci frisca sa transezi economic un pui, sa faci lapte de ovaz in casa, etc.
Insa, oricate sfaturi as incerca sa dau eu aici pe blog, sunt putine comparativ cu cate poti aflat tu daca te documentezi singur. Si documentarea e bine sa o faci din carti de bucate care te pot invata tehnici simple de baza folosite in bucatarie, retete gatite folosind tehnici corecte pentru a obtine o mancare mai gustoasa, etc.
Asa ca am sa incerc sa iti recomand acest gen de carti din care poti invata cum sa gatesti singur acasa, fara frica si fara complexe. Ti-am vorbit deja despre cartea Tehnici culinare si ustensile de bucatarie pe care am primit-o spre recenzie in cadrul colaborarii inceputa cu editura All.
Iar astazi o sa iti vorbesc despre o alta carte de acest gen primita tot in cadul colaborarii cu editura All: Enciclopedie culinara – ghid practic de alegere, preparare, aranjare si degustare a mancarii – o gasesti aici.
Cand am desfacut coletul si am vazut cartea am exclamat ”wow!”. M-a lasat fara cuvinte. Imagineaza-ti… coperti cartonate, aproape 500 de pagini format mare, tip A4. Plina cu retete! 700 de retete cu poze. Mari si frumoase! Ce sa iti mai doresti de la o carte de acest gen?! Mi s-a parut perfecta. Si rasfoind-o m-am simtit ca un copil care intra in magazinul de jucarii si nu stie ce jucarie sa isi aleaga de pe raft.
Asa si eu cu retetele din carte. Ma tot uit la ele si zic… ”ah.. uite, vreau sa o incerc pe asta….. ba nu… pe asta ca uite ce poza apetisanta are sau pe cealalta pentru ca e asa de simplu de facut”.
Cam asa cu mine si cu cartea. Indecisa cum sunt nu am reusit sa testez nici o reteta. Mai ales ca au fost sarbatorile intre timp si deci mai mult vacanta. Dar ma mobilizez si trec la treaba cat de curand asa ca o sa va arata, practic si una (sau mai multe) din retete gasite in carte. Doar sa ma decid, ca asta e mai greu :)
Enciclopedie culinara fiind, gasesti retete din toate categoriile in ea, retete grupate in capitole ca: ”Aperitive si gustari”, ”Cartofi”, ”Paste”, ”Legume”, ”Carne”, ”Salate”, ”Peste”, ”Vanat”, ”Pasare”, ”Tocanite si ghiveciuri”, ”Preparate savuroase”, ”Deserturi”.
Daca imi urmaresti de ceva timp blogul, stii ca am o atractie deosebita fata de retetele putin mai neobisnuite. Asa ca nu te-ar mira daca as alege, de exemplu, sa testez din carte reteta de… ”Supa de bere Hostein”… ”Supa crema de vin alb”. Suna destul de intrigant si.. exotic, nu-i asa?
Stai linistit. Daca retetele de acest gen nu sunt pe gustul tau gasesti si retete ”normale” in carte. De fapt asa sunt majoritatea lor, retete simple, cu ingrediente pe care le poti procura usor si sunt la indemana. Exemple luate la intamplare: ”cartofi cu sos de mustar”, ”cartofi copti”, ”chipsuri”, ”pizza cu aluat de cartofi”, ”broccoli mimoza”, ”cotlete de porc cu sos de mere”… si chiar reteta de ”supa de ardei din Transilvania”.
As putea sa va scriu titlurile la toate retetele din carte dar nu asta este scopul articolul de azi ci cel de a-mi spune parerea despre carte. Si pot spune simplu: da, mi-a placut si o recomand cu incredere desi inca nu am testat nimic din retetele cuprinse in ea. Cred ca merita sa o ai in biblioteca ta culinara si sa gatesti din ea.
Cristina Dragomir says
Nu stiu daca am voie sa fiu Gică Contra azi. Eu nu prea mai cumpar carti de genul asta si nici reviste. Mi se pare ca gasesc informatiile si pe net. Chiar merita banutii pentru un amator ca mine? :D
Claudia V says
Mai.. acum ce sa zic… fiecare cu pasiunile lui :))) Mie imi sclipesc ochi la feicare carte de bucate pe care o cumpar. Apreciez mai mult cartile de bucate decat revistele.
Bine, nu orice carte de bucate, se intelege :p
Cartea asta chiar m-a impresionat placut. E voluminoasa, are poze super misto si retete foarte abordabile de noi astia… de zi cu zi.
Reviste nu prea cumpar. Am cam vazut eu cum e cu unele. Pozele preparatelor, de multe ori nu sunt cele reale.
In schimb la o carte de genul asta nu cred ca isi permite nimeni sa copie.
Pe mine ma mai si inspira. Iau idei din ele.. Idei altfel… :)
Nu stiu cat de amator esti tu sau cat de mult iti place sa gatesti ca sa iti spun daca merita sau nu.
Dar din punctul meu de vedere merita :)