Am vazut aceasta reteta de blat de tort fara faina in si mi-a placut ideea. Asa ca am facut un mini tort cu blat de nuci si crema ganache de ciocolata, reducand cantitatile si adaptandu-ne astfel la numarul mic de persoane din familie.
Daca doriti sa faceti tortul pentru mai multe persoane mariti proportional cantitatile din reteta. Asta pentru ca eu am facut tortul intr-o forma mica de tort, de 18 cm si va dati seama ca mai mult gusti din el decat mananci. Glumesc. :) E suficient daca sunt mai putin persoane care il vor degusta.
E si foarte simplu de facut si nu aveti nevoie de multe ingrediente sau de multa maiestrie ca sa il faceti.
Este vorba de un blat simplu de tort, cu nuca si o lingura de pesmet (deci nu cu faina) si un ganache de ciocolata ca si umplutura. Adica o crema usor de facut, din ciocolata si smantana.
Cred ca este tortul perfect pentru orice incepator in ale bucataritului. Nu e cine stie ce de sofisticat ca si aspect dar e foarte gustos. Si mult mai bun decat o prajitura de cofetarie in care nu stii ce este pus. Cel putin frisca pe care o pui in tortul asta stii ca este una de calitate. Le fel si ciocolata. Ca doar le alegi tu singur cand le cumperi.
Reteta de tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata
- Ingrediente tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata
– pentru blat
5 oua
4 linguri de zahar
o lingurita cacao
4 linguri nuca macinata
o lingura pesmet
un plic praf de copt
– pentru frisca
300 grame smantana 20%
o lingura de zahar
– pentru topping
o ciocolata neagra amaruie
100 grame smantana
– pentru sirop
o canita apa sau vin
1 lingura de zahar
- Mod de preparare tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata
- Pregatim o forma de copt de tort, detasabila, cu diametrul de 18 cm: o ungem bine cu ulei si o taptem usor cu faina.
- Frecam bine galbenusurile cu zaharul, adaugam cacao amestecata cu praful de copt, apoi nuca macinata si pesmetul. Amesteca totul bine.
- Separat se batem albusurile spuma.
- Adaugam albusurile peste compozitie si le inglobam cu miscari usoare, de jos in sus.
- Turnam compozitia in forma de copt si o dam la cuptor, la foc mic (140 grade) pentru aproximativ 40 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata stingem flacara de la cuptor si lasam blatul sa se raceasca lent la temperatura acestuia.
- Pregatim frisca batand bine cele 300 grame de smantana cu zaharul, asa cum am aratat aici.
- Facem siropul: fierbem apa cu zaharul pana acesta se topeste.
- Blatul il taiem in doua parti.
- Partea inferioara o scobim putin in interior ca un cuib.
- Partea scobita din blat o maruntim bine si adaugam peste ea doua linguri de sirop si amestecam compozitia cu frisca.
- Restul blatului se insiropeaza cu siropul ramas (din care mai pastram doua linguri) si se umple cu crema de frisca si blat.
- Deasupra asezam cealalta parte din blat pe care de asemenea o insiropam usor cu siropul pastrat.
- Peste blatul astfel format turnam crema ganache pe care o preparam ca aici.
- Putem sa decoram cu nuci caramelizate sau sa il lasam pur si simplu doar cu crema ganache pe care o aranjam cu ajutorul unui cutit, cat inca este calda, asa cum dorim.
- Dam la rece si servim a doua zi.
- Tips&Trics
Blatul este foarte sensibil si este posibil sa se lase dupa ce il coacem. Nu intrati in panica. Taiati partea superioara, detasati eventualele denivelari pe care le puteti prune in crema de frisca si blat, intoarceti si acoperiti cuibul format ;)
Daca sunteti intoleranti la gluten sau suferiti de celiachie puteti sa faceti acest blat folosind pesmet fara gluten sau sa il inlocuiti cu o lingura de faina fara gluten asa cum am procedat in reteta de tort fara gluten cu nuca si mac si in cea de tort cu blat de nuca si curd de capsune. Alte retete de acest gen gasiti si in mini cartea de bucate de pe pagina “Retete fara gluten“.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de tort cu ciocolata:
Tort cu ciocolata si migdale (click aici pentru reteta)
Tort cu ciocolata si portocale (click aici pentru reteta)
Tort cu ciocolata alba si caramel (click aici pentru reteta)
Jorjette says
Ce bine arata! Cred ca o sa incerc sa-l fac de sarbatori!
Claudia V says
Multumesc! Daca il incerci fa si o poza pentru rubrica “Retete testate de voi” ;)
Astept, oricum, impresii :)
Maria says
Deosebit de apetisant !
Claudia V says
Multumesc,Maria!
Ma bucur ca iti place…..vizual macar;)
aurelia says
mancate ar mama, la print,in afara de reteta si fotografii e necesar sa avem in remember si restul, reclame si liste si samd. :)
Claudia V says
Multumesc pentru sugestii, Aurelia :)))