M-am cam lasat dusa de val lunile astea cand, cu ocazia sarbatorilor de iarna, mi-a stat gandul doar la prajituri, torturi si alte mancaruri “consistente” specifice sezonului. Si din pacate am lasat pe planul doi consumul de fructe. Noroc de fiul meu care, zilele trecute mi-a “adus aminte” ca fructele se pot consuma usor, simplu si delicios daca le combini si le transform in ceea ce s-ar numi, “smoothie,” adica un fel de piure/suc de fructe si/sau legume in care se mai pune apa ori lapte, fie el vegetal, fie animal, fie dulce fie fermentat – mai pe inteles – iaurt sau chefir.
Cum fiului meu ii plac fructele dar refuza sa manance si coaja sau pielita cea subtire de la fructe precum portocalele, am gasit aceasta metoda de a ii furniza vitaminele din fructe si m-am apucat sa ii fac combinatii de piure-uri diluate din diverse fructe de sezon. Daca vi se pare o buna idee sa va dau retetele astea simple, lasati un comentariu si o sa continui cu astfel de mici articole, impropriu numite retete. Mai degraba le-as spune “sugestii” pentru consumarea fructelor si legumelor, decat retete dar cum moda e sa aiba denumiri sofisticate si aduse de pe meleaguri straine, combinatia de astazi am numit-o “smoothie de iarna“. Si nu oricum ci cu suc de rodie ;)
Reteta de smoothie de iarna cu rodie
- Ingrediente smoothie de iarna cu rodie
o rodie
un mar
o para
50 ml apa plata
indulcitor natural dupa gust (miere, Green Sugar)
- Mod de preparare smoothie de iarna cu rodie
- Taiem rodia in doua si scoatem cu grija semintele din ea
- Punem semintele in blender (minitocator) si le pasam.
- Compozitia rezultata o pune intr-o sita si o stoarcem prin presare, cu ajutorul unei lingurite, obtinand altfel sucul de rodie
- Curatam marul si para de coaja si cotor si le taiem bucati
- Punem bucatile de mar si para in blender si le pasam transformandu-le in piure de fructe
- Adaugam in piureul de fructe sucul de la rodie si apa si amestecam bine.
- In acest moment avem doua optiuni: fie consumam smoothie-ul obtinut asa, putin mai acru, fie il indulcim folosind indulcitori tot naturali cum sunt mierea sau stevia (eu folosesc de la Green Sugar)
Sa fiti sanatosi!
roberts says
pe mine m-ar interesa astfel de combinatii dar am o singura problema. eu trebuie sa le fac seara, sa tin rezulatul in frigider si spoi sa-l consum a doua zi dimineata, la munca. (trebuie sa procedez asa pentru ca nu am timp dimineata de facut asa ceva). in aceste conditii, se mai pastreaza calitatile intacte? si gustul? cum ar trebui procedat corect? seminte, cerealle, nuci, nu puneti? va multumesc.
Claudia V says
Sincera sa fiu nu ti-as recomanda sa le faci de seara si sa le tii la frigider.
Ai putea pune lamaie ca sa nu se oxideze insa… nu as garanta ca ar fi ok si si-ar pastra calitatile.
Tot ce e proaspat e mai bun si mai sanatos.
Cereale in general nu prea folosesc. Mai pun uneori nuci sau seminte dar cand imi aduc aminte :)
Din pacate nu am scris si retetele la gandul ca sunt prea simple si nu intereseaza. Dar am sa tin cont pe viitor si sa le postez totusi. Poate macar pentru inspiratie :)
roberts says
ok, multumesc!
dia.daria says
dupa cum stii, si eu fac des sucuri naturale si smoothie; am observat ca sunt chiar cautate si la mine pe blog–de altfel, ma bucur tare mult sa vad ca incepe sa se caute tot mai mult sanatatea la pahar :)
georgiana state says
si eu vreau inspiratie din asta ! :-D
Claudia V says
ok atunci, inspiratie sa fie! :)
Anamaria says
Si pe mine m-ar ajuta niste idei pentru sucurile de fructe, dar mai ales pentru cele de legume.
O seara buna,
Anamaria
Ioana says
Buna,
pe mine m-ar ajuta cateva ideei de combinatii pentru sucul de dimineata.
O seara frumoasa, Ioana