Savarine cu pesmet – economice si usor de facut
Cred ca acest desert nu mai are nevoie de nici o prezentare. Spui pur si simplu ”Savarine” si ai spus tot. Ai spus bun. Ai spus delicios. Ai spus gust de copilarie. Si in acelasi timp ai spus desert usor de facut.
Si laudele la adresa acestui simplu desert pe care il stii sub denumirea de ”Savarine” pot continua. Cred ca macar o data in viata ai mancat si tu macar o savarina. De la cofetarie, evident. Si probabil ti-ai imaginat ca daca e de la cofetarie sigur e si greu de reprodus in propria bucatarie.
Ei bine te inseli. Poti face savarine la tine acasa. Si culmea, rapid, simplu, gustos si mult, mult mai sanatos decat cele pe care le mananci la cofetarie. Stii, cred, ca savarinele de la cofetarie au frisca vegatala. Iar o frisca vegetala nu se va putea niciodata compara la gust cu una naturala. Facuta din smantana adevarata, obtinuta din lapte de vaca.
Savarina e un desert simplu. O combinatie de aluat bine insiropat si frisca din belsug. Exista chiar doua variante de savarine. Ai sa gasesti in cartile de bucate varianta aceasta pe care o sa ti-o dau astazi, de savarine cu pesmet si inca una, facuta dintr-un aluat dospit, adica aluat cu drojdie.
Cum ideea retetelor de pe blog este sa iti fie de ajutor atunci cand nu ai timp, sau atunci cand nu stii prea multe despre bucatarit, am ales sa testez in primul rand reteta de savarine cu pesmet.
Pentru ca reteta de savarine cu pesmet este una uimitor de usor de facut. Chiar si un copil de scoala o poate face. Si la fel de surprinzator este si rezultatul final.
M-am inspirat dintr-o reteta pe care am gasit-o intr-o carte veche de bucate, de prin anii 1975, ”Aluaturi, foietaje – fursecuri” si mi-a placut pentru simplitatea ei. Pentru faptul ca practic pentru a face savarine cu pesmet, la partea de blat ai nevoie doar de trei ingrediente: oua, zahar si pesmet.
Recunosc ca am fost sceptica in privinta reusitei retetei. Cum poate ceva atat de simplu sa fie si atat de bun? Si chiar a fost, putin spus bun. Excelent! Toti membri familiei au cerut refacerea retetei si acum de sarbatori pentru ca e un desert nemaipomenit de bun!
Aceasta reteta are printre altele si avantajul ca blatul pentru viitoarele savarine cu pesmet poate fi facutcu o zi sau chiar doua inainte. E mai bine sa fie insiropat atunci cand savarinele nu sunt proaspat facute ci mai vechi, de macar o zi. Dar sa scriu totusi cum se fac, nu? :)
- 5 oua
- 100 grame de pesmet
- 100 grame de zahar
- 500 ml apa
- 100 grame zahar
- esenta de vanilie
- 400 grame de smantana cu 30% grasime
- o lingura de unt pentru sosul caramel (optional)
- doua linguri de gem acrisor (capsuni, piersici,etc)
Mod de preparare pentru reteta de savarine cu pesmet
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim 12 forme. Eu nu am avut forme speciale de facut savarina si am folosit 12 forme rotunde din aluminiu, care aduceau cat de cat a formele de savarina originale. Poti coace savarinele si in forme mai mari de briose sau intr-o tava de acest gen – vezi aici.
- Ungem foarte bine cu unt formele in care vom coace savarinele cu pesmet.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Punem jumatate din cantitatea de zahar peste galbenusuri si bate bine cu ajutorul mixerului electric pana cand acestea isi schimba culoarea, devin albicioase iar zahar se topeste. Lasam deoparte si ne ocupam de albusuri.
- Batem albusurile foarte bine pana cand isi maresc volumul si devin o spuma alba ferma dupa care incepem sa adaugam treptat restul de zahar, amestecand continuu cu mixerul pana cand isi recapata fermitatea. Albusurile trebuie sa fie atat de bine batute astfel incat atunci cand vrei sa intorci castronul aceste nu vor cadea. Incearca. Nu te costa nimic :)
- Punem in galbenusuri pesmetul si amestecam bine.
- Turnam amestecul de galbenusuri peste albusuri, treptat, amestecand, de data asta folosind o spatula de silicon sau o lingura, cu miscari usoare, de jos in sus. ATENTIE! Nu folosi mixerul! Vei pierde toata aerarea obtinuta priin baterea anterioara a albusurilor si aluatul nu va mai creste la copt.
- Dupa ce am terminat de incorporat totul foarte bine punem cu lingura aluatul in formele pregatite mai devreme si le dam in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15 minute.
- Cand sunt gata scoatem formele din cuptor, lasam putin la racit, dupa care desprindem cu grija de pe margine si scoate savarinele pe o tava pentru racirea completa.
- Lasam savarinele cu pesmet pana a doua zi, poate chiar si a treia (sfat luat din cartea de bucate a Silviei Jurcovan) si apoi le pregatim pentru ornat si servit.
- Facem un sirop din zahar cu apa in care adaugam si putina vanilie. Fierbem siropul pana cand se topeste zaharul dupa care lasam putin la racit.
- Pregatim frisca asa cum am aratat aici. Daca dorim ii mai adaugam zahar. Eu nu am folosit pentru ca savarinele sunt deja foarte dulci, fiind si insiropate.
- Luam fiecare blat de savarina si il trecem rapid prin acest sirop, intorcand-ul pe o parte si pe cealalta. Nu tinem mult savarina in sirop pentru ca blatul este foarte pufos si deci devine fragil.
- Restul de sirop care va ramane il trecuram ca sa inlaturam resturile de la blat si apoi il punem la fiert pana cand se ingroasa. La final adaugam putin unt si amestecam bine. Acest sos de caramel obtinut in felul acesta il vom folosi la ornat.
- Pregatim savarinele pentru servit, astfel: taiem fiecare blat de savarina in partea de sus, la un sfert distanta de varf, dar nu de tot. Lasam blatul (capacelul) putin prins intr-o parte.
- Cu ajutorul unui posh punem din belsug frisca intre cele doua straturi de blat.
- Ungem cu putin gem pe deasupra si mai adaugam un mot de frisca.
- Turnam din loc in loc siropul de caramel obtinut mai devreme.
- Servim pe loc sau punem la frigider pentru mai tarziu. Daca rezistam.
Spor la facut savarine cu pesmet!
Lamiita Petre says
M-ai omorat azi, trebuie sa caut un motiv ca sa o fac, vad eu ce, pana la ziua mea e cam mult, nu cred ca rezist. De ce imi trebuie un motiv? Din cauza diabetului si al kg. in plus.
Claudia Vasilache says
Of, imi pare rau.. cam greu daca ai diabet sa mananci savarine… Dar poate merge si cu inlocuitor de zahar… Nu am incercat.
Laura says
Fabuloasa reteta, minunata prezentare. Si explicata asa de bine <3
Claudia Vasilache says
multumesc! :)
Iuliana says
Uaaa, lasa-ma-n pace! Imi vine sa inghit monitorul! Nu mai trec pe la tine, gata!
Pai intai imi arati sunca afumata si pe urma-mi vii cu de-astea…cum le zice…savarine! :))
Claudia V says
Ce sa fac… e post..stii tu… acum apar ispitele :))))))))))))