• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 3, 2014 · 6 Comments

Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 108     
108
Shares

tort cu mere intregi caramelizate_1Poate ca multi dintre voi stiti deja reteta tortului cu mere si caramel. Si noi il facem acum, toamna, foarte des ca sa ne bucuram de savoarea merelor care sunt din belsug in acest sezon. Ei bine, cum ma plictisisem de clasica reteta m-am gandit ca o schimbare nu strica.

Si cum tocmai primisem, printre altele, in pachetul cu bunatati de la Green Sense (despre v-am povestit pe pagina de Facebook) migdale si fulgi de migdale mi-a venit ideea sa incerc clasica reteta de tort cu mere caramelizate in alta varianta, folosind, pe langa mere si nuci si migdale.

Nu va mai spun ce a iesit. O nebunie de arome si gusturi. Acrisor de la mar, dulce de la caramel, crocant de la nuci si migdale. Neaparat sa il incercati si in varianta asta! O sa va placa negresit. Si daca tot testati reteta, faceti si o poza, nu conteaza calitatea. O trimiteti apoi pe mailul de la adresa de contact de aici iar eu o incarc pe site, cu numele vostru, la aceasta postare :) 

Reteta de tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale

  • Ingrediente tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale

pentru blat:

6 oua
3 linguri de faina
6 linguri rase de zahar
1/2 plic de praf de copt
6-7 mere de marime medie (aproximativ 1 kg)
100 de grame de nuca macinata
70 de grame de migdale crude

un sfert de lingurita de scortisoara

pentru caramel:

3 linguri de zahar

pentru frisca:

400 grame smantana (minim 20% grasime)
o lingura de zahar pudra vanilat

pentru ornat:

o lingura de fulgi de migdale 
un sfert de lingurita de scortisoara

tort3M

Mod de preparare tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale

  • Incepem prin a face caramelul, astfel: zaharul se pune intr-o cratita (in care vom coace tortul) pe foc mic si se caramelizeaza, miscand cratita continuu si avand grija ca zaharul sa nu se arda ci doar sa se topeasca si sa se repartizeze  uniform pe tot fundul cratitei.
  • Cand zaharul s-a caramelizat luam cratita de pe foc si ne apucam de pregatit merele. Le curatatam de coaja si le scobim in mijloc cu cutitul special pentru curatat fructe.
  • Cu ajutorul robotului de bucatarie maruntim migdalele lasandu-le bucati mai mari si apoi le amestecam cu nuca macinata.
  • Merele curatate le asezam uniform in cratita in care am facut caramelul, le umplem in scobitura formata cu o parte din amestecul de nuca si migdale, presaram putina scortisoara, dupa care le dam la cuptor timp de aproximativ 20 minute ca sa se coaca partial.
  • Intre timp facem  pandispanul: cu ajutorul mixerului batem bine ouale intregi cu zaharul dupa care adaugam praful de copt amestecat cu faina, si trei linguri din amestecul de nuci si migdale ramas.
Vezi si reteta de tort cu mere caramelizate, mascarpone si ciocolata
  • Dupa 20 de minute scoatem cratita cu merele de la cuptor si turnam peste ele pandispanul facut. Dam din nou cratita la cuptor si lasam sa se coaca timp in continuare timp de 40-45 de minute, la 180 grade.
  • Cand este gata, scoatem vasul din cuptor si il acoperim cu un prosop ca sa nu se raceasca brusc si sa se lase blatul.
  • Il lasam sa se raceasca iar cand s-a racit desprindem cu ajutorul unui cutit marginile tortului de pe cratita si il rasturnam pe un platou, merele ajungand acum in partea de sus a blatului
  • Facem frisca batand bine smantana cu zaharul cu ajutorul mixerului de bucatarie pana cand aceasta devine ferma.
Vezi aici cum se face corect frisca batuta din din smantana.
  • Presaram deasupra merelor caramelizate din blat  restul de nuca si migdale macinate ramas si apoi acoperim tortul cu frisca.
  • Decoram cu fulgi de  migdale, presaram putina scortisoara si dam totul la rece pana in momentul servirii. Simplu, nu-i asa? Dar cat de gustos…mmm…

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 108     
108
Shares
 
108
Shares
 108    
« Pasta de ardei copti cu nuca (Muhammara)
Paste calde cu ton si branza Brie »

Comments

  1. petalacalatoare says

    October 3, 2014 at 8:58 am

    Ce nebunie de arome azi la tine! Din fericire in drum spre serviciu am cumparat si eu mere si nuci, iar diseara exact asta aveam de gand sa fac. Acum imi mai trebuie si migdale ca sa fie 100% reteta ta :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 3, 2014 at 1:46 pm

      :) Sa stii ca foarte bun asa cu nuci si migdale :) Mai ales ca migdalele le-am lasat mai mari si se imbina perfect textura lor cu cea a marului copt ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Retete de torturi festive pentru orice ocazie - Lecturi si Arome says:
    December 23, 2020 at 11:03 am

    […] 8. Tort cu mere caramelizate, nuci si migdale – click aici […]

    Reply
  2. 10 retete de torturi festive pentru Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    January 24, 2017 at 11:43 am

    […] 8. Tort cu mere caramelizate, nuci si migdale – click aici […]

    Reply
  3. Cea mai simpla prajitura cu mere rase - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2016 at 4:10 pm

    […] Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  4. Tort cu mere caramelizate, mascarpone si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    February 26, 2016 at 7:01 am

    […] alba, tortul pe care l-am facut de ziua sotului meu. El si-ar fi dorit sa facem aceeasi reteta de tort cu mere intregi caramelizate pe care il stiti deja insa eu i-am sugerat sa incercam o alta varianta a acestuia. De data aceasta […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

October 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316