Poate ca multi dintre voi stiti deja reteta tortului cu mere si caramel. Si noi il facem acum, toamna, foarte des ca sa ne bucuram de savoarea merelor care sunt din belsug in acest sezon. Ei bine, cum ma plictisisem de clasica reteta m-am gandit ca o schimbare nu strica.
Si cum tocmai primisem, printre altele, in pachetul cu bunatati de la Green Sense (despre v-am povestit pe pagina de Facebook) migdale si fulgi de migdale mi-a venit ideea sa incerc clasica reteta de tort cu mere caramelizate in alta varianta, folosind, pe langa mere si nuci si migdale.
Nu va mai spun ce a iesit. O nebunie de arome si gusturi. Acrisor de la mar, dulce de la caramel, crocant de la nuci si migdale. Neaparat sa il incercati si in varianta asta! O sa va placa negresit. Si daca tot testati reteta, faceti si o poza, nu conteaza calitatea. O trimiteti apoi pe mailul de la adresa de contact de aici iar eu o incarc pe site, cu numele vostru, la aceasta postare :)
Reteta de tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale
- Ingrediente tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale
pentru blat:
6 oua
3 linguri de faina
6 linguri rase de zahar
1/2 plic de praf de copt
6-7 mere de marime medie (aproximativ 1 kg)
100 de grame de nuca macinata
70 de grame de migdale crude
un sfert de lingurita de scortisoara
pentru caramel:
3 linguri de zahar
pentru frisca:
400 grame smantana (minim 20% grasime)
o lingura de zahar pudra vanilat
pentru ornat:
o lingura de fulgi de migdale
un sfert de lingurita de scortisoara
Mod de preparare tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale
- Incepem prin a face caramelul, astfel: zaharul se pune intr-o cratita (in care vom coace tortul) pe foc mic si se caramelizeaza, miscand cratita continuu si avand grija ca zaharul sa nu se arda ci doar sa se topeasca si sa se repartizeze uniform pe tot fundul cratitei.
- Cand zaharul s-a caramelizat luam cratita de pe foc si ne apucam de pregatit merele. Le curatatam de coaja si le scobim in mijloc cu cutitul special pentru curatat fructe.
- Cu ajutorul robotului de bucatarie maruntim migdalele lasandu-le bucati mai mari si apoi le amestecam cu nuca macinata.
- Merele curatate le asezam uniform in cratita in care am facut caramelul, le umplem in scobitura formata cu o parte din amestecul de nuca si migdale, presaram putina scortisoara, dupa care le dam la cuptor timp de aproximativ 20 minute ca sa se coaca partial.
- Intre timp facem pandispanul: cu ajutorul mixerului batem bine ouale intregi cu zaharul dupa care adaugam praful de copt amestecat cu faina, si trei linguri din amestecul de nuci si migdale ramas.
Vezi si reteta de tort cu mere caramelizate, mascarpone si ciocolata
- Dupa 20 de minute scoatem cratita cu merele de la cuptor si turnam peste ele pandispanul facut. Dam din nou cratita la cuptor si lasam sa se coaca timp in continuare timp de 40-45 de minute, la 180 grade.
- Cand este gata, scoatem vasul din cuptor si il acoperim cu un prosop ca sa nu se raceasca brusc si sa se lase blatul.
- Il lasam sa se raceasca iar cand s-a racit desprindem cu ajutorul unui cutit marginile tortului de pe cratita si il rasturnam pe un platou, merele ajungand acum in partea de sus a blatului
- Facem frisca batand bine smantana cu zaharul cu ajutorul mixerului de bucatarie pana cand aceasta devine ferma.
Vezi aici cum se face corect frisca batuta din din smantana.
- Presaram deasupra merelor caramelizate din blat restul de nuca si migdale macinate ramas si apoi acoperim tortul cu frisca.
- Decoram cu fulgi de migdale, presaram putina scortisoara si dam totul la rece pana in momentul servirii. Simplu, nu-i asa? Dar cat de gustos…mmm…
Pofta buna sa aveti!
petalacalatoare says
Ce nebunie de arome azi la tine! Din fericire in drum spre serviciu am cumparat si eu mere si nuci, iar diseara exact asta aveam de gand sa fac. Acum imi mai trebuie si migdale ca sa fie 100% reteta ta :)
Claudia V says
:) Sa stii ca foarte bun asa cu nuci si migdale :) Mai ales ca migdalele le-am lasat mai mari si se imbina perfect textura lor cu cea a marului copt ;)