Aceasta reteta ar putea fi clasificata in categoria “cum sa transformi un esec intr-un succes”. Ma rog, nu a fost chiar un esec ci mai mult o greseala de estimare. Cand am facut tortul cu crema caramel am estimat gresit dimensiunile tavii in care am copt blatul asa ca in final m-am ales cu un blat de tort subtire, inalt cam de doua degete pe care, daca l-as fi taiat in doua pe orizontala, nu ar fi aratat prea bine, adica ar fi arata mai mult a prajitura si nu a tort asa cum imi doream. As fi putut sa renunt la ideea de a face tort si sa il transform in prajitura dar cum nu puteam sa intru in noul an fara un tort festiv, nu? :)
Asa ca am luat decizia de a reface blatul pentru tort intr-o tava mai mica si sa folosesc blatul acesta la altceva. Doar ca, pana la urma nici prajitura nu a mai fost prajitura ci tot tort pentru ca, in timp ce al doilea blat era in cuptor mi-a venit ideea sa folosesc inelele mici de metal pentru a taia blatul si a face din ele patru mini tortulete umplute cu un mousse de ciocolata. Cu alte cuvinte am intampinat noul an cu… doua torturi si nu cu unul singur. Am avut deci, un tort festiv cu crema caramel si fiecare dintre noi, propriul sau mini tort cu mousse de ciocolata neagra.
Acum, daca o sa ma intrebatii care din ele a fost mai bun, imi va fi greu de spus. Fiecare a avut “farmecul” lui, ambele au avut accelasi succes, au fost savurate cu placere si cu siguranta retetele vor mai fi facute si alta data.
Reteta de mini tort cu mousse de ciocolata neagra
- Ingediente mini tort cu mousse de ciocolata neagra
– pentru blat
– pentru crema
100 grame de ciocolata neagra
400 grame de smantana de 20 % grasime
5 grame de gelatina
esenta de rom
doua linguri de apa rece
– pentru decor
75 de grame de ciocolata alba
75 de grame de smantana de 20% grasime
- Mod de preparare mini tort cu mousse de ciocolata neagra
- Coacem blatul urmand pasii descris la reteta de tort cu crema caramel si il lasam la racit. Folosim o tava cu inel detasabil de 26 cm.
- Cand blatul s-a racit il taiem cu ajutorul formelor (inelelor) in patru rotunduri. Inelele folosite de mine au dimensiunea de 8 cm.
- Taiem, la randul lor, rotundurile, in doua, pe orizontala
- Restul de blat de tort in punem in robotul de bucatarie (minitocator) si il sfaramam
- Punem la hidratat gelatina in apa rece
- Facem frisca din cele 300 de grame de smantana procedand ca aici
- Topim ciocolata pe baie de aburi si cand aceasta devine lichida o lasam sa se raceasca putin dupa care punem in ea 100 de grame de smantana si amestecam bine totul
- Gelatina hidratata o incalzim usor pe baia de aburi sau pe flacara (dar doar cate doua-trei secunde) pentru a se topi, apoi adaugam si o lingura cu frisca in gelatina, continuand sa amestecam bine, pana cand avem o masa omogena, apoi dam deoparte la racit.
- Adaugam in frisca compozitia de smantana cu ciocolata, in timp ce amestecam totul cu mixerul, sau cu telul, apoi adaugam si gelatina racita, continuand sa amestecam. La final punem si blatul sfaramat si omogenizam bine totul (nu mai e nevoie de mixer, amestecam cu o lingura).
- Impartim compozitia in patru parti egale
- Punem intr-o forma din inox o parte din blatul mic de tort, turnam o parte din compozitia de ciocolata si smantana si punem deasupra si cealalta parte din blat. Procedam la fel pentru celelalte trei blaturi mici ramase si dam la rece pana a doua zi.
- Pentru a decora torturile folosim un ganache din ciocolata alba facut astfel: topim pe baie de aburi ciocolata, adaugam smantana in ea si amestecam bine pana cand se omogenizeaza. Dam putin la rece dupa care, cand a ajuns la temperatura camerei, impartim compozita in patru si turnam cate o parte peste fiecare tortulet, lasand-o sa se prelinga in jos.
- Decoram si cu putina ciocolata neagra rasa, pusa pe deasupra.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuit pe retelele sociale. Multumesc!
Giorgi says
Apetisante!Dar cum le-ai scos din forme?Sau erau detasabile?
cris31 says
Foarte frumusele tortuletele.
Claudia V says
Multumesc, Cris :)
simonacallas says
Delicioase tortulete si frumos prezentate, felicitari! :)
Claudia V says
Multumesc mult, Simona! :) Ma bucur ca iti plac tortuletele mele :)
Sa stii ca sunt si foarte bune, nu ca le laud eu ;)
Iuliana says
Minunate! Nu m-as multumi deloc doar cu o singura portie :)
Claudia V says
Din pacate doar patru ies din cantitatile astea deci va trebui sa le dublezi daca vrei mai mult ;)
Rodica Granpier says
Multumesc pentru reteta,ador ciocolata neagra,sigur voi face :)
Claudia V says
Cu placere, Rodica!
Nu ca il laud tare tare bun a mai fost :))))
Neaparat sa il incerci!