Tort bulgăre de zăpadă (FĂRĂ coacere). Tort din frișcă, mascarpone și cozonac sau panettone. Rețetă simplă, rapidă și ușor de făcut.
Am promis ieri, când am publicat rețeta de biluțe din somon și cremă de brânză, că o să scriu și o să public cât mai repede rețetele pe care le-am făcut de sărbători în ideea că poate vă sunt utile în perioada care vine. Este vorba despre câteva rețete care se pot face nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă exceptând acest tort bulgăre de zăpadă a cărei rețetă o voi scrie în continuare.
Bine, cât încă e încă frig afară cred că merge făcut oricum, chiar dacă sărbătorile au trecut. Și, dacă nu ținem cont de denumirea pe care i-am dat-o, merge făcut și vara pentru că este un desert FĂRĂ coacere, lejer, ușor de făcut și foarte gustos.
Acest tort este gândit atât că un tort festiv pentru Revelion sau alte zile de sărbătoare din această perioadă dar și ca motiv de reciclare a unui cozonac/panettone care de Crăciun a rămas nemâncat. Bine, eu am cumpărat în mod special acest panettone ca să-l transform în tortul de astăzi și din el am folosit doar jumătate.
Nu aveți nevoie de un panettone cu cremă sau unul în cantitate mare. E suficient unul simplu, cu sau fără fructe uscate prin el. Sau, puteți refolosi și felii de cozonac neutilizate, rămase uscate și nedorite de nimeni. Cu ceva smântână și o cutie de mascarpone puteți să transformați aceste resturi într-un desert elegant și gustos.
Te invit si in grupul de Facebook, locul in care facem schimb de retete si sfaturi in bucatarie
– apasa AICI sau pe poza pentru inscriere –
Evident că-l puteți face într-o formă obișnuită de tort dar parcă nu ar avea același farmec. Așa că alegeți un castron semisferic (bol) a cărui bază să fie de 20 cm și înălțimea de 10 cm, cu volumul de aproximativ 2 litri pe care îl veți tapeta cu folie alimentară în interior.
- - pentru interior
- o jumătate de panettone (aprox 400 grame)
- 250 grame de mascarpone
- 550 grame de smântână pentru frișcă de 20% grăsime
- 2-3 linguri de zahăr pudră (sau după gust)
- 10 grame de gelatină granule
- 40 grame de apă
- un compot de fructe tropicale (sau alt compot după preferință)
- o linguriță cu esență de vanilie
- - pentru exterior
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 1-2 linguri de zahăr pudră (sau după gust)
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru tort bulgăre de zăpadă
- Tapetăm vasul semisferic cu folie alimentară.
- Tăiem felii cozonacul/panettone. La bază lăsăm o felie întreagă, rotundă iar restul le tăeim în așa fel încât să le putem așeza pe pereții laterali, tapetându-i cu bucăți de cozonac/panettone.
- În alt vas pune smântâna de 20% împreună cu brânza mascarpone și le batem împreună. Pentru aromatizare dăugăm vanilie și puțin zahăr pudră după gust. Dăm compoziția la rece.
- Scurgem zeama din compot și fructele, dacă sunt mari le mai tăiem în cuburi mici.
- Punem în alt vas gelatina la hidratat cu 40 ml de apă pentru 10 minute după care o topim pe baie de aburi, amestecând, până când devine lichidă.
- Luăm o lingură din compoziția de frișcă și mascarpone și o adăugăm în gelatină. Amestecă. Mai adăugăm încă 2 linguri și procedăm la fel. În acest mod temperam gelatina adică o aducem la aceeași temperatură cu cea din bolul cu crema de mascarpone. Dacă nu facem acest lucru și adăugăm direct peste amestecul rece de mascarpone și smântână gelatina caldă aceasta se va ”strânge” și nu va gelatiniza compoziția așa cum trebuie.
- Abia după ce am temperat bine gelatina o adăugăm peste compoziția de mascarpone și smântănă.
- Adăugăm și fructele din compot și amestecăm totul.
- Cu ajutorul unei pensule înmuiem cozonacul din bolul pregătit pentru prepararea tortului folosind siropul de la compot.
- Turnăm compoziția de mascarpone și gelatină în bol, acoperim cu o altă felie rotundă de panettone/cozonac și apoi cu folie alimentară. Dăm la rece până a doua zi.
- A doua zi batem bine smântâna de 30% grăsime, aromatizată cu vanilie și zahăr după gust. Vezi AICI cum se face corect frișca din smântână din lapte de vacă.
- Răsturnăm pe un platou tortul, tapetăm exteriorul cu o parte din frișca făcută mai devreme iar restul îl folosim pentru a face mici decoruri care să imite fulgii de nea și presărăm puțină nucă de cocos. Din loc în loc, pentru un pic de contrast putem adăuga bucăți mici de merișoare și frunze de mentă.
- Tăiem felii și servim cu poftă!
Să aveți poftă la tort bulgăre de zăpadă!
[…] deserturile celebre, a căror savoare doar în Italia poți să o găsești. Poți alege între: panettone, tiramisu, panna cotta, crostata, cannoli […]