Prăjitură cu pișcoturi, cremă de iaurt și fructe. FĂRĂ coacere!
Desertul din weekend-ul trecut a fost unul de sarbatoare dar simplu. Nu îmi plac deserturile complicate, care te țin mult în bucătărie. Afară, vară fiind, e foarte cald așa că nu prea am chef de copt blaturi drept pentru care merg pe ideea de deserturi FĂRĂ coacere.
Deserturile FĂRĂ coacere sunt rapide, ușor de făcut și gustoase în același timp. Iar cele cu pișcoturi sunt preferatele mele. Nu zic că nu îmi plac și cele cu biscuiți sau fără niciun fel de blat doar că parcă pișcoturile pentru tiramisu adică pișcoturile ”Savoiardi” sunt cele mai potrivite. Așa că nu-mi lipsesc din casă pe timpul verii.
Ai mei sunt fani tiramisu. Le-am făcut și cu căpșuni și simplu și cu ciocolată. Doar că, la tiramisu trebuie mascarpone. Ei bine, de data aceasta nu aveam deloc în casă mascarpone. Aveam însă niște cremă de brânză și ceva iaurt cu fructe. Inițial mă gândisem să fac un cheesecake fără coacere dar cum iaurtul era mai mult cantitativ am optat pentru a-l folosi pe acesta din urmă la desert improvizat.
Bun, odată ce am stabilit că va fi un desert cu pișcoturi și iaurt parcă nu mergea doar așa, simplu, cu iaurt. Deși iaurtul era din cel cu fructe în el. Așa că am scotocit ărin cămară după un compot de fructe și am găsit un cocktail de fructe tropicale. Le fix, pentru că și iaurtul era cu fructul pasiunii. Zis și făcut. M-am pus pe treabă și a ieșit un desert delicios, savurat rapid a doua zi. Hai să vedem de ce ai nevoie și cum se face.
- o jumătate de pachet de pișcoturi Savoiardi
- un compot de fructe tropicale sau orice alte fructe
- 700 grame de iaurt simplu sau cu fructe
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 2 linguri de zahăr pudră
- 15 grame de gelatină
- 75 ml de apă rece
- 2-3 cuburi de ciocolată pentru decor
Mod de preparare prăjitură cu pișcoturi, cremă de iaurt și fructe
- Facem frișca așa cum am arătat AICI, bătând smântâna împreună cu zahărul pudră. Tips: Dacă folisiti iaurt simplu adăugați un pic mai mult zahăr.
- Amestecăm iaurtul cu frișca, cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a păstra pe cât posibil aerarea din frișcă.
- Punem gelatina împreună cu apa într-un vas și o lăsăm la hidratat 10 minute.
- Între timp desfacem conserva de compot și separăm zeama de fructe. Dacă sunt mari, fructele le vom tăia bucăți mai mici.
- Adăugăm și fructele în compoziția de iaurt și smântână.
- Punem într-o tavă încăpătoare, cu pereții cât mai înalți, un rând de pișcoturi pe care le trecem înainte de asta, rapid prin zeama de la compot.
Vezi mai jos cum se face tiramisu cu capsuni!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Punem gelatina pe baie de aburi și o topim.
- Luăm o lingură cu iaurt și o punem în gelatină. Amestecăm bine. mai adăugăm treptat încă 2-3 linguri și amestecăm. Aceasta este etapa de temperare, adică de aducere la aceeași temperatură a celor două compoziții. Dacă am pune direct gelatina încălzită peste iaurtul rece aceasta s-ar coagula rapid, s-ar ”strânge” și nu ne-a ieși prăjitura așa cum trebuie.
- Punem compoziția amestecată peste întreaga compoziție de iaurt și smântână. Amestecăm bine, la fel, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- Turnăm toată compoziția peste pișcoturile din tavă.
- Pregătim un alt rând de pișcoturi pe care pe punem peste compoziția de iaurt și fructe, evident, după ce le-am trecut rapid prin zeama de la compot.
- Acoperim cu folie alimentară ca să nu prindă miros și dăm la rece, în frigider, până a doua zi.
- A doua zi decorăm după preferință. Se poate pune și frișcă pe deasupra dar eu nu am vrut să fac asta pentru că ar fi însemnat alte calorii în plus așa că am ras rapid 2 cuburi de ciocolată neagră peste pișcoturi, am tăiat felii și am savurat cu maare poftă.
TIPS
Dacă compoziția este prea multă pentru vasul în care montați prăjitura ce e în plus puteți pune într-un pahar și servi ca și desert la pahar. Am testat asta pentru că știam că cel mic nu va avea răbdare până a doua zi așa că am pus deoparte, într-un pahar, câteva linguri din compoziție și un pișcot rupt bucăți făcând flăcăul fericit chiar din acea seara. După nici o oră de stat la frigider compoziția s-a închegat suficient cât să poate fi mâncată cu lingura fără să curgă.
Să aveți spor și poftă la prăjitură cu pișcoturi, cremă de iaurt și fructe!
[…] cu piscoturi, crema de iaurt si fructe – click AICI pentru […]