• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 18, 2015 · 11 Comments

Papanasi moldovenesti

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
  •  
  • 106
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    106
    Shares

Astazi facem ceva dulce: papanasi moldovenesti. De ce moldovenesti si nu doar papanasi cu branza? Pentru ca acestia se fac intr-un alt mod, diferit fata de reteta populara de papanasi pe care mult dintre voi cred ca o stiti, cea in care papanasul seamana ca si forma cu un covrig si care se mananca cu diferite sosuri de fructe sau smantana.

Ei bine, reteta aceasta de papanasi moldovenesti este putin altfel in sensul ca are ceva mai multa branza, aluatul este mai moale si se modeleaza cu mana iar la prajit ai nevoie de mai putin ulei.papanasi moldovenesti

Mie, poate si pentru ca sunt obisnuita cu aceasta reteta pe care o mostenesc de la bunica, imi plac mai mult papanasii asa pentru ca gustul de branza este mai pronuntat.

Chiar m-am mirat cand am comandat la un restaurant niste papanasi si am primit o farfurie cu un fel de gogoasa mare cu un mot pe deasupra si ”ornata” bine cu dulceata si frisca.

Au fost buni, nu zic nu insa nu aveau gustul acela de papanasi pe care il stiu din copilarie, cel al papanasilor moldovenesti, cum se mai numesc, adica gustul acela mai pronuntat de branza si nu de gogoasa cu dulceata.

De buni, clar sunt buni ambii asa ca daca nu ati facut niciodata papanasi moldovenesti si vreti sa faceti o comparatie, va scriu reteta mai jos, asa cum o stiu de la bunica, ca sa o incercati si voi. 

Reteta de papanasi moldovenesti

  • Ingrediente pentru reteta de papanasi moldovenesti

300 grame de branza de vaci bine scursa
2 oua
200 grame de faina
80 de grame de zahar
o lingurita rasa de sare
o lingurita de praf de copt (optional)
arome (esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie,etc)

ulei pentru prajit

papanasi moldovenesti 1

  • Mod de preparare pentru reteta de papanasi moldovenesti
  1. Batem bine ouale impreuna cu un praf de sare, cu ajutorul unui tel sau a unei furculite.
  2. Adaugam zaharul peste oua si batem in continuare pana cand acesta se dizolva.
  3. Adaugam branza de vaci foarte bine scursa de zer si o amestecam in compozitia de oua impreuna cu restul de sare.
  4. Cernem faina si o amestecam cu praful de copt.
  5. Adaugam faina in compozitia de branza si oua diferitele arome pe care le dorim si amestecam bine totul.
  6. Vom obtine un aluat moale si usor de modelat cu mainile.
  7. Incepem sa formam papanasii, luand cu mana usor umezita, bucati de aluat cat o nuca mai mare, le dam forma rotunda si apoi le aplatizam.
  8. Punem intr-o tigaie cateva linguri de ulei si le lasam sa se incinga.
  9. Cand uleiul este incins adaugam, pe rand papanasii, pe care i-am format in prealabil, atatia cat sa incapa in tigaie si ii lasam sa se rumeneasca intai pe o parte dupa care, cu ajutorul unei palete ii intoarcem si pe partea cealalta.
  10. Cand sunt prajiti ii scoatem pe o farfurie in care am pus in prealabil un prosop de bucatarie din hartie ca sa se absoarba surplusul de ulei.
  11. Procedam la fel pana cand terminam de facut toti papanasii.
  12. Presaram pe ei putin zahar pudra vanilat si ii servim cu pofta :)
  13. Sunt buni atat calzi cat si reci.

Vezi AICI și rețeta de papanași prăjiți cu smântână și dulceață

papanaș prăjit

Tips: Daca branza de vaci pe care o folositi este mai moale de felul ei sau pur si simplu nu ati reusit sa o scurgeti foarte bine mai adaugati putina faina in compozitie, atat cat aluatul sa devina unul usor de modelat cu ajutorul mainilor.

Sugestie: Daca din anumite motive nu doriti sa faceti papanasi prajiti, puteti incerca reteta de papanasi fierti cu branza de vaci. Click pe poza pentru reteta!

papanasi fierti cu branza de vaci

Pofta buna sa aveti! 

Au incercat reteta:

papanasi Miha
papanasi Andreea Iovita

Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video
Vezi cum se face si prajitura rapida, gata in 30 de minute

 


Spune si altora!
  •  
  • 106
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    106
    Shares
  •  
    106
    Shares
  •  
  • 106
  •  
  •  
  •  
  •  
« In bucatarie la Iconic Food pentru un ”Sandwich Battle”
Musuroi de cartita cu banane si mousse din unt de arahide »

Comments

  1. Jorjette says

    October 11, 2019 at 9:52 am

    Eu ii modelez cu lingura in tigaie, nu in mana..Mi-e mai simplu.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 11, 2019 at 7:09 pm

      Da, e si asta o idee si chiar una buna :)

      Reply
  2. Jorjette says

    October 11, 2019 at 9:38 am

    Astia sunt adevaratii papanasi moldovenesti cu care am crescut. O singura data am reusit sa-i gasesc intr-un restaurant din Brasov, in rest, zici ca i-au trimis in spatiu. Ceilalti pentru mine nu sunt papanasi, sunt un fel de gogosi cu branza si atat.

    Chiar acum prepar o portie, asa am si ajuns aici! Spor in toate!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 11, 2019 at 9:44 am

      Cam ai dreptate :p
      Spor si tie! :)

      Reply
  3. Mihaela says

    May 10, 2016 at 12:20 pm

    Buna ziua! Lingura de sare cand o ounem?

    Reply
    • Claudia V says

      May 10, 2016 at 12:31 pm

      Buna, Mihaela! O poti pune odata cu branza adica in branza. Daca nu pui sare mai multa nu are gust. Se poate si fara sare daca tii regim dar nu ies asa gustosi.
      Stii cum se zice… ca sarea in bucate :)

      Reply
  4. Iuliana says

    September 21, 2015 at 2:06 pm

    Exact asa facem si noi papanasii :) Si mai avem o varianta de papanasi fierti pe care ii mancam cu smantana si dulceata. Sper sa am timp sa ii fac in week-end, ca n-am mai facut demult pe motiv intemeiat de canicula :D

    Reply
    • Claudia V says

      September 21, 2015 at 3:31 pm

      Am si reteta de papanasi fierti ;)
      Dar stii tu…ce e prajit e mai gustos :p

      Reply

Trackbacks

  1. Papanași moldovenești cu brânză dulce și matcha - Lecturi si Arome says:
    July 20, 2019 at 4:02 pm

    […] blog mai există o rețetă de papanași moldovenești, cea a mamei mele, una simplă. Astăzi însă, răspunzând provocării pe care prietenii de la […]

    Reply
  2. Papanași prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață (rețetă tradițională) - Lecturi si Arome says:
    May 10, 2018 at 7:01 am

    […] de vaci, smântână și dulceață ci cu cea simplă pe care am publicat-o deja pe blog – vezi aici. Uneori o mai facem și pe cea de papanași fierți cu brânză de vaci – vezi aici […]

    Reply
  3. Papanasi fierti cu branza de vaci says:
    September 21, 2015 at 3:46 pm

    […] Papanasi moldovenesti September 18, 2015 […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Chec de post cu unt de arahide și nuci April 13, 2021
  • Budincă de post cu cacao. Gata în 15 minute! April 7, 2021
  • Ciuperci umplute cu măsline la cuptor Rețetă delicioasă DE POST April 2, 2021

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316