Tort cu piscoturi si mousse de pere cu mascarpone
Ieri am avut o zi incarcata si am fost mai mult pe fuga. Putin timp mi-a mai ramas cand am ajuns seara acasa. Ce sa fac, ce sa combin? Ca maine (adica azi cand scriu) e ziua mea de nume. M-am tot intrebat, m-am tot gandit. Nu puteam sa las ziua asta sa treaca fara un tort. Si de data asta a fost un tort rapid.
Multe dintre retetele de pe blog, stiti deja, sunt rodul inspiratiei de moment de tipul ”gatesc cu ce am in frigider”. Asa si acest tort cu piscoturi si mousse de pere cu mascarpone.
Aveam in frigider o cutie mare cu frisca (de 900 grame) si una de 250 grame cu mascarpone. Niste piscoturi pentru tiramisu si ceva pere care se cereau rapid consumate. Odata ochite ingredientele nu a mai durat mult pana sa pun in practica ideea. Asa ca iata, va si scriu astazi reteta de tort cu piscoturi si mousse de pere cu mascarpone.
Si cum e deja toamna afara si noi am inceput deja culesul viei si am facut must dulce si bun, piscoturile le-am insiropat folosind o canita de must proaspat stors caruia i-am dat un clocot pentru mai multa siguranta :) As fi insiropt cu vin dar cum mananca si cel mic am evitat.
Apasa AICI pentru a intra in grupul de Facebook
Urmareste-ma și pe Instagram, Youtube, Facebook
Combinatia pere, vin si ciocolata este una castigatoare asa ca nu ezitati sa insiropati in vin piscoturile daca nu aveti decat adulti invitati la degustare.
- 400 grame de pulpa de pere (curate de coaja si cotor)
- 100 grame de zahar
- 250 grame de mascarpone
- 400 grame de smantana pentru frisca de minim 20% grasime
- 10 grame de gelatina
- 50 grame de apa rece
- 200 grame piscoturi
- 200 ml de must (vin sau orice altfel de sirop)
- 500 grame de smantana pentru frisca de minim 20% grasime
- un plic de zahar vanilat
- 50 grame de ciocolata
Tort cu piscoturi si mousse pere cu mascarpone
- Punem perele, curate de coaja si cotor si taiate bucatele intr-o craticioara, adaugam zaharul peste ele si o punem pe aragaz la foc mediu pentru 15 minute.
- Dupa primul clocot luam putin craticoara deoparte si zdrobim perele cu zdrobitorul de cartofi.
Mie mi-a fost mai comod sa procedez asa insa voi puteti sa folositi blenderul ca sa faceti piure perele. Nu e nimic gresit. Intentia mea a fost ca sa sfarsit sa am mai putine vase de spalat :P - Cand au fiert perele si a mai scazut din zeama putin, luam craticioara de poe foc si lasa gemul nostru improvizat sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei.
- Cand este racit il trecem prin sita pentru a separa eventualel parti grunjoase de la para si a obtine un piure mai fin. Din cele 400 grame de piure de pere cat am avut initial am mai ramas, dupa strecurare, cu doar 300 grame.
- Amestecam piureul cu branza mascarpone, foarte foarte bine, cu ajutorul unui tel de bucatarie.
- Cat timp noi amestecam perele cu branza lasat mixerul cu stand fix sa isi faca treaba si sa ne bata bine smantana ;) Sau, daca avem un mixer obisnuit facem frisca dupa aceea.
- Punem gelatina la inmuiat cu apa si lasam zece minute dupa care topim la cald punand vasul pe baie de aburi. Amestecam pana cand aceasta se topeste.
Vezi in video de mai jos si cum se face un tort simplu si rapid cu ciocolata
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Cat gelatina este la inmuiat pregatim vasul in care vom monta tortul. Eu am folosit o tava pentru copt blat de tort, de dimensiunea 24 cm, cu pereti detasabili. Punem in ea, de jur imprejur folie alimentara ca sa ne fie mai usor cand turnam si apoi scoatem din forma tortul.
- Luam fiecare piscot si in trecem rapid prin must (vin, sau ce sirop dorim) si asezam la baza formei de tort cate un strat.
- Cand gelatina e topita amestecam crema de mascarpone cu pere cu frisca si adaugam gelatina.
- Turnam peste stratul de piscoturi asezat mai devreme si peste crema mai punem alt strat de piscoturi, la fel inmuiate rapid, in prealabil.
- Dam tava la frigider pana a doua zi sau macar 5 ore, cat se se inchege gelatina.
- A doua zi facem frisca din restul de smantana si un plic de zahar vanilat asa cum am explicat pe larg aici.
- Daca folosim acelasi tip de mixer care face treaba in locul nostru, in acest timp dam pe razatoare 30 de grame de ciocolata si cand frisca este batuta adaugam ciocolata rasa in ea si amestecam foarte bine. Daca nu, radem ciocolata dupa ce terminam frisca, evident.
- Scoatem cu grija tortul din forma, ne ajutam de o un cutit lat, sau o paleta pentru tort si ridicand usor tragem folia. E o operatiune mai delicata ce trebuie facuta cu rabdare. Dar fiind bine inchegata gelatina, nu trebuie sa va temeti ca se va distruge tortul. Mie mi-a fost mai usor sa procedez in felul acesta. Daca gasiti o alta solutie chiar va rog sa imi lasati in comentarii sfatul vostru :)
- Punem frisca cu ciocolata peste blatul nostru de tort, distribuim bine de jur imprejur si pe deasupra presaram restul de ciocolata rasa si taiata bucati mai marisoare. Am preferat sa ornez simplu ca sa se potriveasca cu ideea de tort simplu, usor si rapid de facut. Un tort cu piscoturi si mousse de pere cu mascapone pe care il poate face orice incepator in ale bucataritului.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de deserturi simple si rapide:
Tort diplomat cu fructe – click aici pentru reteta
Tort racoros cu visine – click aici pentru reteta
Prajitura cu foietaj, mousse de ciocolata si portocale click aici pentru reteta
Adi says
Recomand tortul-cu-piscoturi-si-mousse-de-pere
cristina dragomir says
arata intr-un mare fel dar nici nu e prea simplu de preparat acest tort, mai ales de catre o lenesa ca mine care nu are nici rabdare.
Claudia V says
:))) Vai Cristina, dar e chiar foarte simplu. Crede-ma ca mi-a luat mai mult timp sa il scriu decat sa il prepar. :p
Antoaneta says
Arata tare bine!
Mi-ai facut pofta!
La multi ani!
Claudia V says
Multumesc! Sa il incerci ca se face usor si e tare bun!