• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 19, 2018 · 26 Comments

Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea

Colecții de rețete

Spune si altora!
 17     
17
Shares

Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea

La noi în Moldova, și cel puțin la mine în casă, de când mă știu, masa tradițională de Paști a fost una mai puțin bogată decât în alte părți ale țării. Cel mai mult, țin minte de când eram copil, ne bucura să avem pe masă, ca și aperitive, neapărat caș proaspăt, ceapă verde și ridichi.

Apoi ne bucuram de gustul unic al drobului din măruntaie de miel. Fără aceste 2 aperitive aș putea zice că nu exista și nu există pentru noi masă festivă de Paști. A, și evident, nu în ultimul rând tradiționalele ouă roșii de Paști.rețete tradiționale de Paști ouă roșii Paști

În anii în care cumpăram un miel întreg făceam, din capul de miel și un borș acrișor. Apoi, treceam la felul principal care neapărat era alcătuit dintr-o delicioasă friptură din carne de miel.

Poate o să vi se pară puțin mai ciudat dar cea mai ”vânată” parte din această friptură de miel făcută de obicei la tavă, la cuptor, erau … coastele de miel. Ca și garnitură, lângă friptura din carne de miel nu avem altceva decât o simplă salată, știut fiind ca această carne este mai greu de digerat și nu prea sunt recomandate altfel de garnituri lângă ea.

Desertul tradițional la noi în Moldova e pasca cu brânză și colac din aluat de cozonac. Îmi aduc aminte cum bunica frământa kilograme de aluat pentru cozonac după care împărțea aluatul și făcea din el atât cozonaci cu nucă cât și pască cu brânză dulce.

Nu se făceau, ca în alte zone ale țării prăjituri sau torturi ci doar cozonac și pască. Dar, zic eu, era suficient ca și desert pentru că masa de Paști este destul de copioasă ca să îți mai trebuiască și alte dulciuri.

Dimineața, la micul dejun mâncam de obicei cozonac cu o cană de lapte dulce iar pasca o lăsam ca și desert după masa de prânz. Evident, că noi, copiii, moftuream și consumam doar brânza iar colacul din aluat de cozonac îl lăsam adulților. Așa cum face și fiul meu acum…

Dar, revenind la subiectul de astăzi, hai să vedem împreună câteva rețete pe care le-am selectat pentru voi ca să alcătuiesc o colecție de rețete tradiționale de Paști. Am inclus la final și câteva recomandări de prăjituri și torturi pentru că nu ma adresez doar celor din Moldova.

Iată ce rețete tradiționale poți pregăti:

1. Oua roșii vopsite natural cu foițe de ceapă. 

Am început cu ele pentru că sunt simbolul de Paști din punct de vedere culinar și nu cred că poate exista o masă de Paști fără ele. Detalii despre cum se fac acestea găsiți aici sau/și în filmulețul de mai jos:

Evident că acum se pot vopsi folosind vopsele din comerț precum și în diferite culori dar, în mod tradițional ele se fac roșii și se pot vopsi fără mare greutate folosind metode tradiționale. Folosirea foițelor de ceapă albă sau roșie fiind una dintre aceste metode cunoscute din bătrâni.

Alte rețete de aperitive tradiționale pe mesele de sărbătoare găsiți AICI!

2. Drob de miel în prapure

Deși drobul de miel se poate face în mai multe feluri, rețeta tradițională este cea gătită în prapure – o găsiți aici.

Mai modernă este varianta gătirii lui în foi de plăcintă (vezi aici cum se face). Iar pentru cei care nu consumă, din diferite motive carne de miel, se mai poate face și din ficat de pui (vezi aici rețeta).

drob de miel in prapure

3. Borș de miel tradițional

Tradițional la noi este borsul din cap de miel (vezi aici rețeta) însă am testat și o altă variantă, o rețetă din cartea lui Radu Anton roman, despre care am aflat că se pregătește în alte zone ale țării. Este vorba despre ciorba de miel cu galuște (vezi aici rețeta).

bors de miel traditional

4. Friptura tradițională din carne de miel

Ei, și am ajuns și la felul de bază, adică la friptură unde deja se complică lucrurile. De ce? Pentru că multe sunt variantele în care poți face friptura din carne de miel.

Dacă ar fi însă să aleg o variantă tradițională, optez pentru un stufat de miel, o rețetă cu muuultă verdeață și pe care o puteți găsi aici. Sau o friptură de miel la cuptor, cu usturoi si vin ca aceasta de aici.

stufat din pulpa de miel

5. Desertul… cozonac cu nucă

Iată-ne ajunși și la desert. Și cu ce să începem decât cu rețeta de cozonac tradițional cu nucă. De ce? Pentru că aluatul pe care îl facem la cozonac ne este de folos și când facem pasca tradițională.

 

Rețeta de cozonac tradițional cu nucă o găsești aici dar mai ai și alternative, cum ar fi un cozonac cu rahat (vezi aici rețeta) sau chiar unul cu brânză (vezi aici rețeta).

cozonac cu nuca

6. Tradiționala pască cu brânză de vaci

Tradiționala pască cu brânză de vaci, cu colac din aluat de cozonac și în mijloc cu o cruce tot din aluat este nelipsită de pe masa de sărbătoare de Paști – vezi aici rețeta. Neapărat una din păștile făcute trebuie să fie cu colac în formă de cruce pus în mijloc.

Restul pot fi cu mai puțin colac sau chiar în variante mai moderne cum ar fi pasca cu smântână (vezi aici rețeta) sau pasca cu aluat de pandișpan (vezi aici rețeta) și, de ce nu, pasca cu ciocolată și nucă (vezi aici rețeta).

pasca cu branza de vaci

7. La fel de tradiționalele prăjituri cu cremă

Cum spuneam și la începutul articolului, la noi, în Moldova pasca e desertul tradițional pe când în alte zone ale țării sunt nelipsite de masa de sărbătoare prăjiturile cu cremă și torturile festive.

Ca și prăjitură cu cremă eu vă recomand Prăjitură Krantz cu nucă și caramel (vezi aici rețeta) sau prăjitura Snickers cu două feluri de ciocolată (vezi aici rețeta), prăjitura cu cremă caramel, biscuiți și ciocolată (vezi aici rețeta) sau atât de vechea și cunoscuta prăjitură ”Televizor” (vezi aici rețeta).

Sunt încă foarte multe rețete de prăjituri pe care le poți face de sărbători așa că te invit să răsfoiești și colecția de rețete de prăjituri festive de pe blog – vezi aici.

prajitura krantz

8. Desertul tradițional suprem… tortul festiv

Ca și torturi, știi deja, dacă îmi urmărești blogul că îți voi recomanda un tort festiv dar și ușor de făcut în același timp.

Poți face, de exemplu acest tort cu blat umed și crema de mascarpone cu ciocolată albă și trandafiri – vezi aici rețeta.

Dar la fel de bine pot fi făcute tortul cu crema de mascarpone și ciocolată neagră – vezi aici rețeta – sau tortul cu blat de pandișpan și crema de ciocolată albă – vezi aici rețeta.

Mai sunt și alte torturi pe care le puteți încerca, torturi simple și relativ ușor de făcut. Găsiți AICI colecția de torturi festive și AICI un ebook care poate fi descărcat GRATIS și care conține 10 rețete de torturi și prăjituri festive.

tort cu blat umed

Cam acestea sunt recomandările mele dar mi-ar plăcea să aflu voi ce pregătiți tradițional pentru masa festivă de Paști? Ce fel de aperitive, friptură sau deserturi faceți de obicei cu această ocazie?

Vă mai recomand și colecția de rețete și idei pentru masa festiva de Paști
– vezi aici –


Spune si altora!
 17     
17
Shares
 
17
Shares
 17    
« Pizza de post cu legume cât mai multe
Maioneza de post din lapte de soia »

Comments

  1. Catalina Coman says

    March 26, 2018 at 2:05 pm

    Inca nu m-am hotatat ce gatesc, dar sigur pasca nu va lipsi.

    Reply
  2. paula sosoi says

    March 26, 2018 at 6:39 am

    Mie imi place friptura de miel, mai putin borsul, sau poate ca nu stiu eu sa il fac cum trebuie ;)

    Reply
  3. Rokolla says

    March 25, 2018 at 2:11 am

    De paste voi fi plecata si nu stiu daca eu personal voi face ceva. Probabil ca voi merge la mama la masa dupa ce ma intorc. Mi-as fi dorit sa fac un drob

    Reply
  4. Albu Steluta Georgiana says

    March 24, 2018 at 11:40 pm

    Anul acesta suntem plecati de Paste, insa oua vopsite natural tot vom face pentru ca in fiecare an le vopsim astfel!

    Reply
  5. violeta balaban says

    March 24, 2018 at 11:34 pm

    Abia astept sa vina Pastele, cu toate ca vremea de afara ma duce cu gandul la Craciun.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 25, 2018 at 8:26 am

      Of…da, sper sa se mai incalzeasca pana atunci ca pare iarna in toata regula :(

      Reply
  6. Raluca Brezniceanu says

    March 24, 2018 at 8:41 pm

    Dintre toate retetele tale gustoase nu am incercat niciodata sa prepar pasca. In zona mea nu cred ca e un preparat prea des intalnit, adica mama si bunica nu faceau asa ceva si nici alte persoane dimprejurul meu.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 25, 2018 at 8:26 am

      Da, pasca e traditionala mai mult in Moldova. Noi nu concepem ziua de Pasti sa nu avem pe masa pasca si oua rosii.

      Reply
  7. Urban Story says

    March 24, 2018 at 1:09 am

    Nu voi face mare lucru pentru masa de paste. In mod cert voi face un cozonac, drob si voi vopsi oua. Miel nu prea mancam si aici zic pas

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 24, 2018 at 9:39 am

      Pasca nu se face in zona voastra?

      Reply
  8. Antoaneta says

    March 23, 2018 at 7:01 pm

    Intre ceea ce prepara mama cand eram eu copil si ceea ce prepar eu ca mama e o diferenta notabila :P
    Mama prepara: drob de miel, stufat de miel, ciorba de miel, friptura de miel, pasca și placinta de branza, la aperitiv branza, ridichi, ceapa verde, rosii, placinta Alba ca Zapada si un tort, pandispan. Evident oua vopsite. La noi se mananca si peste atat cand se pleaca dimineata de la biserica unde se imparte peste, paine si vin rosu, cat si acasa. Precizez ca nu mi-a placut niciodata mielul. Nu am mancat decat fortat cand eram copil
    Ca adult am invatat sa il prepar mai ales pentru ca ii place sotului si, mai nou, copiilor.
    Eu prepar cam asa …aperitiv: telemea si salata de legume, supa de pui, drob de ciuperci, friptura de miel (24 de ore sta carnea cu condimente si iaurt pe ea), peste la cuptor pe blat de rosii, tort si cozonac…plus oua vopsite.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 23, 2018 at 7:11 pm

      Peste la cuptor? Interesant! :) Da, fiecare face diferit. Cred ca singurul numitor comun sunt.. ouale rosii :))))))))))))

      Reply
  9. Ioana S. Pavel says

    March 23, 2018 at 12:38 pm

    Anul acesta, fiind singura acasa, nu gatesc nimic de Paste.
    Ma fac musafir, si am rezolvat problema! :))

    Reply
  10. Cristina Barbieru says

    March 23, 2018 at 11:43 am

    Nici nou nu gatim exagerat. Pasca cu branza e nelipsita. Drobul mie nu imi place, nimic ce contine carne de miel nu imi place asa ca lipseste din meniu. De fapt nu mananc eu insa sotului ii fac.

    Reply
  11. Lamiita Petre says

    March 23, 2018 at 9:12 am

    Wow ce de bunatati ne-ai pregatit aici. Si noi gatim miel de Paste insa lui fi-meu nu ii place si folosim carne de pui ptr el . Stufat nu facem de Paste, dar facem mai incolo, dupa ce terminam bucatele astea.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 23, 2018 at 9:25 am

      Multumesc! Pentru fiul tau ti-as recomanda o fripturica de iepure ;) E mai festiva decat puiul :p

      Reply
  12. Mihaela says

    March 23, 2018 at 8:29 am

    Noi facem oua rosii de gaina si de prepelita, cozonac si friptura.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 23, 2018 at 9:25 am

      Pasca nu se face la voi?

      Reply
  13. Oana says

    March 22, 2018 at 11:30 pm

    Abea astept sa vina Pastele sa fac de toate bunatatile.

    Reply
  14. Mihaela Curea says

    March 22, 2018 at 9:33 pm

    Trebuie să-mi fac și eu lista cu meniul pentru masa de Paști. Mulțumesc pentru recomandări.

    Reply
  15. Cristina Dragomir says

    March 19, 2018 at 7:51 pm

    La noi se gateste asa mult de Paste. O sa fac un drob din organe de pui, o ciorba de gaina, cozonac si o pasca mica si cam aia e. Ah, si oua rosii, desigur. Am incercat acum cativa ani cu foi de ceapa, dar n-a iesit nimic. Nici foilea astea de ceapa nu mai sunt ce-au fost odata.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 19, 2018 at 8:09 pm

      Serios? Cum sa nu iasa? Ca eu de cativa ani doar asa le fac, cu foite de ceapa. Adun din timp foite de la ceapa rosie si cea galbena si imi ies asa cum se vede in video :)

      Reply

Trackbacks

  1. Drob de post cu ciuperci și orez - Lecturi si Arome says:
    March 17, 2021 at 10:33 am

    […] În afară de faptul că acest drob de post cu ciuperci și orez este perfect pentru o masă festivă din posturile de peste an sau pentru cei cu un regim vegan de viață, este, de ce nu, și o alternativă la drobul tradițional din măruntaie de miel pentru cei ce nu-l pot include, conform tradiției în meniul de Paști. […]

    Reply
  2. Stufat de pui. O alternativă dietetică la stufatul de miel - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2019 at 7:11 pm

    […] că, dacă din anumite motive, pe masa festivă de Paști nu poți pune un preparat tradițional din carne de miel, cum ar fi o friptură de miel sau un […]

    Reply
  3. Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    April 2, 2019 at 8:14 am

    […] de pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci este ultima din seria celor pregatite pentru masa de sarbatoare de Pasti din anul acesta si pe care le scriu acum cat sunt calde in minte, ca sa le aveti, fie pentru anul […]

    Reply
  4. Cozonac cu nuca (reteta traditionala) - Lecturi si Arome says:
    March 21, 2018 at 8:58 am

    […] Cozonacul cu nuca este desertul traditional nelipsit de la mesele din zilele marilor sarbatori crestine. In Moldova face parte din meniul traditional de Craciun dar in alte zone ale tarii din cel de Paste. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2018
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316