Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea
La noi în Moldova, și cel puțin la mine în casă, de când mă știu, masa tradițională de Paști a fost una mai puțin bogată decât în alte părți ale țării. Cel mai mult, țin minte de când eram copil, ne bucura să avem pe masă, ca și aperitive, neapărat caș proaspăt, ceapă verde și ridichi.
Apoi ne bucuram de gustul unic al drobului din măruntaie de miel. Fără aceste 2 aperitive aș putea zice că nu exista și nu există pentru noi masă festivă de Paști. A, și evident, nu în ultimul rând tradiționalele ouă roșii de Paști.
În anii în care cumpăram un miel întreg făceam, din capul de miel și un borș acrișor. Apoi, treceam la felul principal care neapărat era alcătuit dintr-o delicioasă friptură din carne de miel.
Poate o să vi se pară puțin mai ciudat dar cea mai ”vânată” parte din această friptură de miel făcută de obicei la tavă, la cuptor, erau … coastele de miel. Ca și garnitură, lângă friptura din carne de miel nu avem altceva decât o simplă salată, știut fiind ca această carne este mai greu de digerat și nu prea sunt recomandate altfel de garnituri lângă ea.
Desertul tradițional la noi în Moldova e pasca cu brânză și colac din aluat de cozonac. Îmi aduc aminte cum bunica frământa kilograme de aluat pentru cozonac după care împărțea aluatul și făcea din el atât cozonaci cu nucă cât și pască cu brânză dulce.
Nu se făceau, ca în alte zone ale țării prăjituri sau torturi ci doar cozonac și pască. Dar, zic eu, era suficient ca și desert pentru că masa de Paști este destul de copioasă ca să îți mai trebuiască și alte dulciuri.
Dimineața, la micul dejun mâncam de obicei cozonac cu o cană de lapte dulce iar pasca o lăsam ca și desert după masa de prânz. Evident, că noi, copiii, moftuream și consumam doar brânza iar colacul din aluat de cozonac îl lăsam adulților. Așa cum face și fiul meu acum…
Dar, revenind la subiectul de astăzi, hai să vedem împreună câteva rețete pe care le-am selectat pentru voi ca să alcătuiesc o colecție de rețete tradiționale de Paști. Am inclus la final și câteva recomandări de prăjituri și torturi pentru că nu ma adresez doar celor din Moldova.
Iată ce rețete tradiționale poți pregăti:
1. Oua roșii vopsite natural cu foițe de ceapă.
Am început cu ele pentru că sunt simbolul de Paști din punct de vedere culinar și nu cred că poate exista o masă de Paști fără ele. Detalii despre cum se fac acestea găsiți aici sau/și în filmulețul de mai jos:
Evident că acum se pot vopsi folosind vopsele din comerț precum și în diferite culori dar, în mod tradițional ele se fac roșii și se pot vopsi fără mare greutate folosind metode tradiționale. Folosirea foițelor de ceapă albă sau roșie fiind una dintre aceste metode cunoscute din bătrâni.
Alte rețete de aperitive tradiționale pe mesele de sărbătoare găsiți AICI!
2. Drob de miel în prapure
Deși drobul de miel se poate face în mai multe feluri, rețeta tradițională este cea gătită în prapure – o găsiți aici.
Mai modernă este varianta gătirii lui în foi de plăcintă (vezi aici cum se face). Iar pentru cei care nu consumă, din diferite motive carne de miel, se mai poate face și din ficat de pui (vezi aici rețeta).
3. Borș de miel tradițional
Tradițional la noi este borsul din cap de miel (vezi aici rețeta) însă am testat și o altă variantă, o rețetă din cartea lui Radu Anton roman, despre care am aflat că se pregătește în alte zone ale țării. Este vorba despre ciorba de miel cu galuște (vezi aici rețeta).
4. Friptura tradițională din carne de miel
Ei, și am ajuns și la felul de bază, adică la friptură unde deja se complică lucrurile. De ce? Pentru că multe sunt variantele în care poți face friptura din carne de miel.
Dacă ar fi însă să aleg o variantă tradițională, optez pentru un stufat de miel, o rețetă cu muuultă verdeață și pe care o puteți găsi aici. Sau o friptură de miel la cuptor, cu usturoi si vin ca aceasta de aici.
5. Desertul… cozonac cu nucă
Iată-ne ajunși și la desert. Și cu ce să începem decât cu rețeta de cozonac tradițional cu nucă. De ce? Pentru că aluatul pe care îl facem la cozonac ne este de folos și când facem pasca tradițională.
Rețeta de cozonac tradițional cu nucă o găsești aici dar mai ai și alternative, cum ar fi un cozonac cu rahat (vezi aici rețeta) sau chiar unul cu brânză (vezi aici rețeta).
6. Tradiționala pască cu brânză de vaci
Tradiționala pască cu brânză de vaci, cu colac din aluat de cozonac și în mijloc cu o cruce tot din aluat este nelipsită de pe masa de sărbătoare de Paști – vezi aici rețeta. Neapărat una din păștile făcute trebuie să fie cu colac în formă de cruce pus în mijloc.
Restul pot fi cu mai puțin colac sau chiar în variante mai moderne cum ar fi pasca cu smântână (vezi aici rețeta) sau pasca cu aluat de pandișpan (vezi aici rețeta) și, de ce nu, pasca cu ciocolată și nucă (vezi aici rețeta).
7. La fel de tradiționalele prăjituri cu cremă
Cum spuneam și la începutul articolului, la noi, în Moldova pasca e desertul tradițional pe când în alte zone ale țării sunt nelipsite de masa de sărbătoare prăjiturile cu cremă și torturile festive.
Ca și prăjitură cu cremă eu vă recomand Prăjitură Krantz cu nucă și caramel (vezi aici rețeta) sau prăjitura Snickers cu două feluri de ciocolată (vezi aici rețeta), prăjitura cu cremă caramel, biscuiți și ciocolată (vezi aici rețeta) sau atât de vechea și cunoscuta prăjitură ”Televizor” (vezi aici rețeta).
Sunt încă foarte multe rețete de prăjituri pe care le poți face de sărbători așa că te invit să răsfoiești și colecția de rețete de prăjituri festive de pe blog – vezi aici.
8. Desertul tradițional suprem… tortul festiv
Ca și torturi, știi deja, dacă îmi urmărești blogul că îți voi recomanda un tort festiv dar și ușor de făcut în același timp.
Poți face, de exemplu acest tort cu blat umed și crema de mascarpone cu ciocolată albă și trandafiri – vezi aici rețeta.
Dar la fel de bine pot fi făcute tortul cu crema de mascarpone și ciocolată neagră – vezi aici rețeta – sau tortul cu blat de pandișpan și crema de ciocolată albă – vezi aici rețeta.
Mai sunt și alte torturi pe care le puteți încerca, torturi simple și relativ ușor de făcut. Găsiți AICI colecția de torturi festive și AICI un ebook care poate fi descărcat GRATIS și care conține 10 rețete de torturi și prăjituri festive.
Cam acestea sunt recomandările mele dar mi-ar plăcea să aflu voi ce pregătiți tradițional pentru masa festivă de Paști? Ce fel de aperitive, friptură sau deserturi faceți de obicei cu această ocazie?
Catalina Coman says
Inca nu m-am hotatat ce gatesc, dar sigur pasca nu va lipsi.
paula sosoi says
Mie imi place friptura de miel, mai putin borsul, sau poate ca nu stiu eu sa il fac cum trebuie ;)
Rokolla says
De paste voi fi plecata si nu stiu daca eu personal voi face ceva. Probabil ca voi merge la mama la masa dupa ce ma intorc. Mi-as fi dorit sa fac un drob
Albu Steluta Georgiana says
Anul acesta suntem plecati de Paste, insa oua vopsite natural tot vom face pentru ca in fiecare an le vopsim astfel!
violeta balaban says
Abia astept sa vina Pastele, cu toate ca vremea de afara ma duce cu gandul la Craciun.
Claudia Vasilache says
Of…da, sper sa se mai incalzeasca pana atunci ca pare iarna in toata regula :(
Raluca Brezniceanu says
Dintre toate retetele tale gustoase nu am incercat niciodata sa prepar pasca. In zona mea nu cred ca e un preparat prea des intalnit, adica mama si bunica nu faceau asa ceva si nici alte persoane dimprejurul meu.
Claudia Vasilache says
Da, pasca e traditionala mai mult in Moldova. Noi nu concepem ziua de Pasti sa nu avem pe masa pasca si oua rosii.
Urban Story says
Nu voi face mare lucru pentru masa de paste. In mod cert voi face un cozonac, drob si voi vopsi oua. Miel nu prea mancam si aici zic pas
Claudia Vasilache says
Pasca nu se face in zona voastra?
Antoaneta says
Intre ceea ce prepara mama cand eram eu copil si ceea ce prepar eu ca mama e o diferenta notabila :P
Mama prepara: drob de miel, stufat de miel, ciorba de miel, friptura de miel, pasca și placinta de branza, la aperitiv branza, ridichi, ceapa verde, rosii, placinta Alba ca Zapada si un tort, pandispan. Evident oua vopsite. La noi se mananca si peste atat cand se pleaca dimineata de la biserica unde se imparte peste, paine si vin rosu, cat si acasa. Precizez ca nu mi-a placut niciodata mielul. Nu am mancat decat fortat cand eram copil
Ca adult am invatat sa il prepar mai ales pentru ca ii place sotului si, mai nou, copiilor.
Eu prepar cam asa …aperitiv: telemea si salata de legume, supa de pui, drob de ciuperci, friptura de miel (24 de ore sta carnea cu condimente si iaurt pe ea), peste la cuptor pe blat de rosii, tort si cozonac…plus oua vopsite.
Claudia Vasilache says
Peste la cuptor? Interesant! :) Da, fiecare face diferit. Cred ca singurul numitor comun sunt.. ouale rosii :))))))))))))
Ioana S. Pavel says
Anul acesta, fiind singura acasa, nu gatesc nimic de Paste.
Ma fac musafir, si am rezolvat problema! :))
Cristina Barbieru says
Nici nou nu gatim exagerat. Pasca cu branza e nelipsita. Drobul mie nu imi place, nimic ce contine carne de miel nu imi place asa ca lipseste din meniu. De fapt nu mananc eu insa sotului ii fac.
Lamiita Petre says
Wow ce de bunatati ne-ai pregatit aici. Si noi gatim miel de Paste insa lui fi-meu nu ii place si folosim carne de pui ptr el . Stufat nu facem de Paste, dar facem mai incolo, dupa ce terminam bucatele astea.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Pentru fiul tau ti-as recomanda o fripturica de iepure ;) E mai festiva decat puiul :p
Mihaela says
Noi facem oua rosii de gaina si de prepelita, cozonac si friptura.
Claudia Vasilache says
Pasca nu se face la voi?
Oana says
Abea astept sa vina Pastele sa fac de toate bunatatile.
Mihaela Curea says
Trebuie să-mi fac și eu lista cu meniul pentru masa de Paști. Mulțumesc pentru recomandări.
Cristina Dragomir says
La noi se gateste asa mult de Paste. O sa fac un drob din organe de pui, o ciorba de gaina, cozonac si o pasca mica si cam aia e. Ah, si oua rosii, desigur. Am incercat acum cativa ani cu foi de ceapa, dar n-a iesit nimic. Nici foilea astea de ceapa nu mai sunt ce-au fost odata.
Claudia Vasilache says
Serios? Cum sa nu iasa? Ca eu de cativa ani doar asa le fac, cu foite de ceapa. Adun din timp foite de la ceapa rosie si cea galbena si imi ies asa cum se vede in video :)