• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

November 15, 2013 · 34 Comments

Cozonac cu nuca (reteta traditionala)

Aluaturi/Placinte· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 333     
333
Shares

Cozonac cu nuca (reteta traditionala)

Cozonacul cu nuca este desertul traditional nelipsit de la mesele din zilele marilor sarbatori crestine. In Moldova face parte din meniul traditional de Craciun dar in alte zone ale tarii din cel de Paste.

Il pregatim insa si in cursul anului, cu diferite ocazii sau in zilele obisnuite ale saptamanii cand vrem sa avem ceva dulce alaturi de o cana cu lapte.cozonac cu nuca

Reteta de cozonac cu nuca pe care o voi scrie astazi este de fapt reteta mamei mele. Ea este specialista casei in ce priveste cozonacul si iese asa de bun incat nu are sens sa o inlocuiesc din functie :)

Pot insa sa trec reteta in cartea mea virtuala de bucate pentru a o avea peste ani si a o pregati si eu atunci cand v-a veni momentul.

Reteta de cozonac cu nuca

  • Ingrediente cozonac cu nuca

1. Pentru aluat

1 kg de faină alba de grau
4 oua
200 grame de osanza, untura sau unt gras de 82%
400 ml de apa minerala sau lapte
40 grame de drojdie proaspata
50 ml ulei
o lingura cu sare (15 grame)
200 grame de zahar
0 lingurita cu esenta vanilie
2 plicutele de zahar vanilat
mac pentru presarat pe deasupra

cozonac

2. Pentru umplutura de nuca:

400 grame de nuca
aproximativ 250 ml apa (in functie de cat de subtire doriti umplutura)
200 grame de zahar
o lingura, doua de faina
o lingurita de praf de copt
o lingura, doua de cacao (depinde de felul acesteia)
esenţă de rom

  • Mod de preparare cozonac cu nuca
  1. Cernem faina intr-un vas mai mare in care vom framanta aluatul.
  2. Dăm deoparte 2 linguri de făină după care, în restul adăugăm sarea si amestecam totul bine.
  3. Separat dizolvam intr-un castron drojdia in 100 ml apa,  adaugam o lingura de zahar si amestecam bine ca sa se topească. Peste acest amestec adaugam cele 2 linguri de faina date deoparte (care nu au sare) si amestecam cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase.
  4. Aceasta este maiaua care va ajuta cozonacul sa creasca si sa devina pufos. Maiaua se lasă la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
  5. Cat timp creste maiaua separam galbenusul de albus. Albusul in batem bine cu ajutorul mixerului si adaugam treptat zaharul, galbenusurile, uleiul, zaharul vanilat, esenta si apa minerala. Va iesi o compozitie asemanatoare cu cea de la un chec.
  6. Cand maiaua si-a dublat volumul facem o adancitura in mijlocul fainii pregatite initial. In acel crater adaugam maiaua, compozitia de oua si zahar de mai sus, dupa care incorporam treptat toata faina.cozonac cu nuca intreg
  7. Framantam cam 5-10 minute adaugand treptat untura topita pana cand aluatul se desprinde de pe vasul in care framantam.
  8. Dam alutului o forma de bila și-l punem într-un vas in care am turnat in prealabil uleiul.
  9. Acoperim vasul cu un prosop, il asezam la un loc cald si ferit de curent si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
  10. In timpul in care aluatul este lasat la crescut se pregateste nuca pentru umplutura. Se sparge, se alege si apoi se macina prin masina de nuca si se pregateste compozitia. Se adauga in nuca macinata cacaua, zaharul, praful de copt amestecat cu faina, apoi esenta de rom si apa cat sa devina ca o pasta omogena.
  11. Inainte de a ne apuca de pregatit cozonacii aprindem flacara de la cuptor pentru a-l preincalzi si incepem sa prelucram aluatul, impartindu-l in patru jumatati.
  12. Se ia un sfert de aluat si se imparte la randul lui in doua dupa care se intinde cu sucitorul fiecare bucata de aluat. Se imparte si cantitatea de nuca in opt parti egale. Se adaugă o cantitate din nuca  peste fiecare din cele două foi si se intinde uniform după care se rulează foile. Cele doua bucati rulate se impletesc una cu cealalta. La fel facem si cu celelalte trei sferturi de aluat ramase.
  13. Asezam cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, le mai lasam sa creasca in tava, la loc cald pentru inca o jumatate de ora.
  14. Inainte de a-i baga la cuptor ii ungem deasupra cu ou si presaram mac  dupa care introducem tavile in cuptorul preincalzit si lasam sa se coaca, la foc mediu (180 grade), timp de 40-45 de minute.
  15. Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit.
  16. Din cantitatile de mai sus ies doi cozonaci de cate un kilogram fiecare. Daca aveti tavi mai mici vor iesi mai multi cozonaci.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 333     
333
Shares
 
333
Shares
 333    
« Tort cu mascarpone, ciocolata alba si fructe de padure
Prajitura cu ciocolata si pere »

Comments

  1. Ela says

    February 10, 2018 at 12:56 pm

    In reteta de branzoaice ,de ce in umplutura de branza-urda ai pus si drojdie ,la ce ajuta ,te rog?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 11, 2018 at 12:16 pm

      Ajuta sa creasca putin si umplutura de branza adica sa fie mai pufoasa in interior.

      Reply
  2. violeta says

    September 9, 2015 at 12:02 pm

    Claudia, este prima oara cand aud ca se pune praf de copt in umplutura de cozonac.Spune-mi te rog,la ce ajuta?Cu stima, Violeta

    Reply
    • Claudia V says

      September 11, 2015 at 6:11 pm

      Violeta, scuze pentru raspunsul intarzaiat dar am fost plecata zilele astea si abia azi am vazut mesajul.
      Mama mea obisnuieste sa puna si praf de copt pentru ca afaneaza aluatul si ajuta umplutura sa creasca putin :)
      E un mic artificiu care poate fi omis in aluat. Poate ar trebui sa specific asta ca sa fie mai clar ca e optional.
      Sper sa iti fi fost de ajutor raspunsul meu :)

      Reply
  3. Claudia V says

    December 4, 2014 at 11:34 am

    Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia de greseala.Verific si corectez imediat :)

    Reply

Trackbacks

  1. Tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata - Lecturi si Arome says:
    January 29, 2022 at 12:56 pm

    […] oua 4 linguri de zahar o lingurita cacao 4 linguri nuca macinata o lingura pesmet un plic praf de […]

    Reply
  2. Pasca cu smantana - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2021 at 9:09 pm

    […] Pregatim aluatul de cozonac asa cum am aratat AICI. […]

    Reply
  3. Cele mai bune rețete de prăjituri pentru masa de Paște - Lecturi si Arome says:
    April 7, 2021 at 11:17 am

    […] Paști (vezi aici unul) te gândești, probabil, fără să vrei, la miel, ouă roșii, pască și cozonac. Însă, așa cum acestea sunt nelipsite de pe masa de Paști a majorității românilor noștri, […]

    Reply
  4. Placintă cu brânză dulce - Lecturi si Arome says:
    June 5, 2020 at 10:35 am

    […] o rețetă simplă care are la bază aluatul de la rețeta de cozonac cu nucă pe care o știți deja dacă urmărți ce public pe blog pe canalele de Social Media. Eu am […]

    Reply
  5. Pască cu ricotta și stafide (cu blat de pandispan) - Lecturi si Arome says:
    April 18, 2020 at 12:00 pm

    […] și cozonac. Așa că anul acesta am făcut doar două păști, și, cum cozonacul cu nucă (vezi AICI rețeta) l-am pregătit cu vreo săptămână și ceva înainte și l-am pus la congelator, […]

    Reply
  6. Cele mai bune 40 de rețete de post. Aperitive, deserturi și mâncăruri ușor de făcut! - Lecturi si Arome says:
    March 13, 2020 at 8:27 pm

    […] Cozonac cu nucă – (click pe denumire pentru a afla rețeta) […]

    Reply
  7. Tort de morcovi cu nuci și cremă de mascarpone - Lecturi si Arome says:
    February 21, 2020 at 9:04 am

    […] la noi, în Moldova, tradiția spune că pe masa festivă de Paști să avem pască și cozonac la desert, în alte părți ale țării, în special în partea vestică, în Ardeal, nu se […]

    Reply
  8. Chec Coroniță. Guguluf festiv cu cacao - Lecturi si Arome says:
    December 29, 2019 at 3:00 pm

    […] Anul acesta, de Crăciun nu am mai făcut, ca de obicei, cozonac. Am preferat să schimb puțin tradiția strămoșească și am ales să pun pe masa festivă de Crăciun nu un cozonac și un chec. Motivele au fost mai multe și printre ele s-a numărat și rapiditatea cu care se face checul comparativ cu un cozonac. […]

    Reply
  9. Guguluf pufos cu rahat. Rețetă simplă și rapidă - Lecturi si Arome says:
    December 29, 2019 at 2:50 pm

    […] ai timp să faci pentru sărbători un cozonac sau alte prăjituri festive dar vrei totuși să ai pe masă ceva bun făcut de tine. Nu te pricepi […]

    Reply
  10. Fursecuri Arici cu ciocolată - Lecturi si Arome says:
    December 10, 2018 at 1:02 pm

    […] timp măcinăm grosier nuca. Atenție! Nu o măcinăm fin ca pentru umplutura de la cozonac, de exemplu, ci o lăsăm mai mare pentru că va arăta mai bine când se lipește de […]

    Reply
  11. Balotină din pulpă de pui | Selgros Cauta Pasiunea says:
    August 30, 2018 at 7:24 pm

    […] V-am mai povestit și cu altă ocazie că pe vremuri se făceau praznice mari acasă. Gospodinele, vecine sau rude, se adunau cu câteva zile înainte și pregăteau mâncarea pentru pomenire. Se tăiau orătăniile din ogradă și carnea lor se folosea la ciorbă de pui și lângă pilaf, se aprindea focul în cuptorul cu lemne și se coceau cozonacii. […]

    Reply
  12. Traditii culinare de Craciun la romani - Lecturi si Arome says:
    August 21, 2018 at 8:38 pm

    […] Craciunul are farmecul sau aparte dat de mirosul cetinii de brad combinat cu aromele delicate ale cozonacului cu nuca proaspat scos din […]

    Reply
  13. Bomboane Raffaello cu lapte praf - rețeta veche - Lecturi si Arome says:
    May 7, 2018 at 8:23 am

    […] de la liceul unde predă soțul meu, am făcut mai multe platouri asortate pe care am pus felii de cozonac cu nucă, melcișori cu gem, cornulețe cu nucă și gem dar și bomboanele Raffaello cu lapte praf a cărei […]

    Reply
  14. Pulpă de miel gătită lent la cuptor | Selgros Cauta Pasiunea says:
    May 6, 2018 at 5:51 pm

    […] Cu toții știm că în preajma Sărbătorilor Pascale cererea de carne de miel explodează pur și simplu deși nu ar fi rău să o putem consuma și în restul anului. Majoritatea românilor își doresc să aibă pe masă friptură de miel și drob, pe lângă ouă roșii, pască cu brânză și cozonac cu nucă. […]

    Reply
  15. Retete pentru un meniu festiv de Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    April 27, 2017 at 3:42 pm

    […] Cozonac cu nuca – aici […]

    Reply
  16. Cozonac cu branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    June 24, 2016 at 8:41 am

    […] cu branza de vaci de astazi nu este una prea des intalnita pe la noi. De obicei se face fie traditionalul cozonac cu nuca sau, la fel de traditionalele placinte cu branza de vaci, numite pe la noi, prin Moldova […]

    Reply
  17. Pasca cu smantana - Lecturi si Arome says:
    May 3, 2016 at 4:26 pm

    […] 400 grame de aluat de cozonac (vezi aici reteta) […]

    Reply
  18. Pasca cu ciocolata si nuca - Lecturi si Arome says:
    April 12, 2016 at 3:42 pm

    […] 400 de grame de aluat pentru cozonac […]

    Reply
  19. Pasca cu branza de vaci - reteta traditionala - Lecturi si Arome says:
    April 12, 2016 at 3:41 pm

    […] sa scriu si reteta de pasca cu branza de vaci facuta in mod traditional adica cu blat si colac din aluat de cozonac dar si cu crucea din aluat pe mijloc. Adica asa cum faceau bunicile noastre pe vremuri. De asta am […]

    Reply
  20. Cozonac de post cu rahat - Lecturi si Arome says:
    April 8, 2016 at 6:01 am

    […] post al Pastelui. Insa, cum acesta i-a placut asa de mult ii voi face data viitoare si varianta de cozonac cu oua si lapte, adica ”de frupt” cum se mai poate […]

    Reply
  21. Cozonac de post cu nuca - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2016 at 4:28 pm

    […] nu este greu de facut si seamana, mai ales la modul de preparare, cu cea pe care o stiti deja de la cozonacul cu nuca scrisa deja pe site. Dar sa nu mai lungim vorba si sa vedem cum se face acest delicios cozonac de […]

    Reply
  22. Pariziene cu nuca si gem de mere - Lecturi si Arome says:
    February 23, 2015 at 4:27 pm

    […] gem de mere. De aceea si reteta modului de preparare a aluatului o veti gasi scrisa in amanunt la reteta de cozonac cu nuca. Este acelasi aluat pe care il folosesc si atunci cand fac placintele traditionale moldovenesti cu […]

    Reply
  23. Desert rapid din cozonac si crema Chantilly - Lecturi si Arome says:
    February 13, 2015 at 8:40 am

    […] cozonacul/panetone felii. Daca avem panetone sub forma rotunda, ansamblam feliile ca la tort. Daca avem […]

    Reply
  24. Placinta cu branza dulce - Lecturi si Arome says:
    January 16, 2015 at 5:51 am

    […] mamei mele pentru ca de la ea o am. Este o reteta simpla care are la baza aluatul de la reteta de cozonac cu nuca pe care o stiti deja daca sunteti abonati la newsletterul […]

    Reply
  25. Strudel cu branza in foi de placinta - Lecturi si Arome says:
    January 9, 2015 at 10:55 am

    […] mai multe cu placintele noastre moldovenesti, “poale-in-brau” si cu aluatul dospit de cozonac. Insa, fiecare are farmecul lui. O placinta dupa reteta din batrani a bunicii nu se compara cu un […]

    Reply
  26. Turta dulce glazurata - Lecturi si Arome says:
    December 19, 2014 at 5:54 pm

    […] desert traditional, specific sarbatorilor de iarna si sa o includ in meniul de sarbatori alaturi de cozonacul cu nuca si cornuletele cu […]

    Reply
  27. Tort cu blat de nuca si curd de capsune - Lecturi si Arome says:
    December 10, 2014 at 4:50 am

    […] oua 4 linguri de nuca macinata o lingura de pesmet patru linguri de zahar un plic de praf de […]

    Reply
  28. Tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata | Lecturi si Arome says:
    August 7, 2014 at 8:31 am

    […] oua 4 linguri de zahar o lingurita cacao 4 linguri nuca macinata o lingura pesmet un plic praf de […]

    Reply
  29. Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome says:
    December 20, 2013 at 7:50 am

    […] Craciunul are farmecul sau aparte dat de mirosul cetinii de brad combinat cu aromele delicate ale cozonacului cu nuca proaspat scos din […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

November 2013
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« Oct   Dec »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316