Cozonac cu nuca (reteta traditionala)
Cozonacul cu nuca este desertul traditional nelipsit de la mesele din zilele marilor sarbatori crestine. In Moldova face parte din meniul traditional de Craciun dar in alte zone ale tarii din cel de Paste.
Il pregatim insa si in cursul anului, cu diferite ocazii sau in zilele obisnuite ale saptamanii cand vrem sa avem ceva dulce alaturi de o cana cu lapte.
Reteta de cozonac cu nuca pe care o voi scrie astazi este de fapt reteta mamei mele. Ea este specialista casei in ce priveste cozonacul si iese asa de bun incat nu are sens sa o inlocuiesc din functie :)
Pot insa sa trec reteta in cartea mea virtuala de bucate pentru a o avea peste ani si a o pregati si eu atunci cand v-a veni momentul.
Reteta de cozonac cu nuca
- Ingrediente cozonac cu nuca
1. Pentru aluat
1 kg de faină alba de grau
4 oua
200 grame de osanza, untura sau unt gras de 82%
400 ml de apa minerala sau lapte
40 grame de drojdie proaspata
50 ml ulei
o lingura cu sare (15 grame)
200 grame de zahar
0 lingurita cu esenta vanilie
2 plicutele de zahar vanilat
mac pentru presarat pe deasupra
2. Pentru umplutura de nuca:
400 grame de nuca
aproximativ 250 ml apa (in functie de cat de subtire doriti umplutura)
200 grame de zahar
o lingura, doua de faina
o lingurita de praf de copt
o lingura, doua de cacao (depinde de felul acesteia)
esenţă de rom
- Mod de preparare cozonac cu nuca
- Cernem faina intr-un vas mai mare in care vom framanta aluatul.
- Dăm deoparte 2 linguri de făină după care, în restul adăugăm sarea si amestecam totul bine.
- Separat dizolvam intr-un castron drojdia in 100 ml apa, adaugam o lingura de zahar si amestecam bine ca sa se topească. Peste acest amestec adaugam cele 2 linguri de faina date deoparte (care nu au sare) si amestecam cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase.
- Aceasta este maiaua care va ajuta cozonacul sa creasca si sa devina pufos. Maiaua se lasă la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
- Cat timp creste maiaua separam galbenusul de albus. Albusul in batem bine cu ajutorul mixerului si adaugam treptat zaharul, galbenusurile, uleiul, zaharul vanilat, esenta si apa minerala. Va iesi o compozitie asemanatoare cu cea de la un chec.
- Cand maiaua si-a dublat volumul facem o adancitura in mijlocul fainii pregatite initial. In acel crater adaugam maiaua, compozitia de oua si zahar de mai sus, dupa care incorporam treptat toata faina.
- Framantam cam 5-10 minute adaugand treptat untura topita pana cand aluatul se desprinde de pe vasul in care framantam.
- Dam alutului o forma de bila și-l punem într-un vas in care am turnat in prealabil uleiul.
- Acoperim vasul cu un prosop, il asezam la un loc cald si ferit de curent si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- In timpul in care aluatul este lasat la crescut se pregateste nuca pentru umplutura. Se sparge, se alege si apoi se macina prin masina de nuca si se pregateste compozitia. Se adauga in nuca macinata cacaua, zaharul, praful de copt amestecat cu faina, apoi esenta de rom si apa cat sa devina ca o pasta omogena.
- Inainte de a ne apuca de pregatit cozonacii aprindem flacara de la cuptor pentru a-l preincalzi si incepem sa prelucram aluatul, impartindu-l in patru jumatati.
- Se ia un sfert de aluat si se imparte la randul lui in doua dupa care se intinde cu sucitorul fiecare bucata de aluat. Se imparte si cantitatea de nuca in opt parti egale. Se adaugă o cantitate din nuca peste fiecare din cele două foi si se intinde uniform după care se rulează foile. Cele doua bucati rulate se impletesc una cu cealalta. La fel facem si cu celelalte trei sferturi de aluat ramase.
- Asezam cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, le mai lasam sa creasca in tava, la loc cald pentru inca o jumatate de ora.
- Inainte de a-i baga la cuptor ii ungem deasupra cu ou si presaram mac dupa care introducem tavile in cuptorul preincalzit si lasam sa se coaca, la foc mediu (180 grade), timp de 40-45 de minute.
- Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit.
- Din cantitatile de mai sus ies doi cozonaci de cate un kilogram fiecare. Daca aveti tavi mai mici vor iesi mai multi cozonaci.
Pofta buna sa aveti!
Ela says
In reteta de branzoaice ,de ce in umplutura de branza-urda ai pus si drojdie ,la ce ajuta ,te rog?
Claudia Vasilache says
Ajuta sa creasca putin si umplutura de branza adica sa fie mai pufoasa in interior.
violeta says
Claudia, este prima oara cand aud ca se pune praf de copt in umplutura de cozonac.Spune-mi te rog,la ce ajuta?Cu stima, Violeta
Claudia V says
Violeta, scuze pentru raspunsul intarzaiat dar am fost plecata zilele astea si abia azi am vazut mesajul.
Mama mea obisnuieste sa puna si praf de copt pentru ca afaneaza aluatul si ajuta umplutura sa creasca putin :)
E un mic artificiu care poate fi omis in aluat. Poate ar trebui sa specific asta ca sa fie mai clar ca e optional.
Sper sa iti fi fost de ajutor raspunsul meu :)
Claudia V says
Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia de greseala.Verific si corectez imediat :)