Pasca cu smantana
De Pasti am vrut neaparat sa incerc o reteta de pasca cu smantana. Am tot citit pe ici pe colo, am intrebat si gospodinele de pe grup ca pana la urma sa ma hotarasc sa incerc o reteta de pasca cu smantana din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.
Citisem si reteta de pasca cu smantana din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman dar si pe cea din cartea de bucate a Sandei Marin, retete care sunt oarecum identice. Insa, reteta de pasca cu smantana semnata Silvia Jurcovan mi s-a parut deosebita, cel putin ca si tehnica e putin altfel. Asa ca am hotarat sa o incerc pe aceasta.
Si trebuie sa va spun ca intuitia nu m-a inselat si am facut o alegere foarte buna. A iesit o pasca cu smantana absolut delicioasa. Drept sa zic, cred ca cuvantul ”delicioasa” nu poate sa descrie totusi cat de buna este :) Este reteta perfecta de pasca cu smantana pe care neaparat trebuie sa o incercati.
Sa va mai zic ca a fost cea mai ceruta pasca si prima care s-a terminat? Si normal :) Iar baietelul meu in sfarsit a fost multumit de desertul de Pasti pentru ca e cam mofturos si nu ii place pasca traditionala cu branza de vaci si stafide. Motiv pentru care in aceasta reteta de pasca cu smantana nu am folosit stafide desi Silvia Jurcovan recomanda si 50 de grame de stafide inmuiate inprealabil in rom.
Vezi AICI și cum se face pasca cu blat din pandispan, smantana si ciocolata
Cum pasca cu smantana are si un blat de aluat de cozonac, ideal ar fi sa o faceti cand framantati aluatul pentru cozonaci pentru ca e mai simplu. Reteta o voi scrie exact asa cum este trecuta in carte pentru ca eu m-am organizat sa framant si aluat pentru cozonac cand am facut pasca cu smantana asa ca am trecut la ingrediente cantitatea totala de aluat folosita in reteta.
Însa, daca nu doriti sa framantati aluat de cozonac, daca nu faceti in acelasi timp si cozonac, puteti incerca varianta de pasca cu smantana si blat din pandispan. Reteta acesteia o gasiti AICI.
- 400 grame de aluat de cozonac (vezi aici reteta)
- 400 grame de smantana cu 20%grasime
- 300 grame de smantana cu 30% grasime
- 100 grame de faina alba de grau
- 5 oua
- 100 grame de zahar (sau 150 daca doriti mai dulce)
- ½ lingurita de sare
- o lingura de esenta de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de pasca cu smantana
- Pregatim aluatul de cozonac asa cum am aratat AICI.
- Aprindem cuptorul la 150 de grade si pregatim o tava rotunda cu diamentrul de 26 de centimetri si marginile detasabile. Punem foaie de copt pe fundul acesteia si de jur imprejur.
- Intindem aluatul de cozonac pe masa de lucru, il intindem si decupam un cerc cu diametrul de 26 cm pe care il vom pune pe fundul tavii.
- Din restul de aluat vom face colacul de pe margine. Intindem aluatul cu ajutorul mainilor, dandu-i forma unui baton subtire pe care apoi il vom rasuci usor si il vom pune peste aluatul de pe fundul tavii, circular, de jur imprejur. Lasam la crescut cat facem umplutura.
Vezi mai jos și cum se face pasca cu branza de vaci si blat din pandispan
Apasa pe poza si Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Batem bine albusurile cu un praf de sare pana cand acestea stau ferme. Adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand albusurile devin iar ferme. Cu alte cuvinte vom obtine un bezea.
- Lasam albusurile batute deoparte si ne ocupam de galbenusuri pe care le batem usor cu furculita, adaugam jumatate din smantana si amestecam, dupa care punem si restul de smantana, faina si esenta de vanilie. Amestecam bine.
- Adaugam jumatate din albusuri in compozitia de galbenusuri si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus, pana cand acestea se incorporeaza dupa care adaugam si restul de albusuri si amestecam la fel.
- Cand toate albusurile s-au incorporat bine, vom turna compozitia peste blatul de aluat pregatit in prealabil si dam tava la cuptor pentru aproximativ 60 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Cand vedem ca incepe sa se rumeneasca usor deasupra putem sa facem testul cu scobitoarea si daca iese uscata pasca cu smantana este gata
- Oprim cuptorul si o mai lasam sa stea la cald inca un sfert de ora, cu usa de la cuptor intredeschisa.
- Scoatem pasca din cuptor si o lasam putin la racit cat sa putem sa o scoate din tava dupa o scoatem si o punem pe un suport metalic sa se raceasca total. Pentru ca practic compozitia este ca de soufle aceasta tot se va lasa in mijloc dar nu conteaza. Gustul este desavarsit. Imaginati-va ca mancati inghetata sub forma de pasca. Ceva de genul acesta :) Explicabil deci de ce i-a placut asa de mult baietelului meu ;)
Tips&Trics
- Pentru o buna reusita a cremei de smantana scoateti din timp smantana din frigider, puneti-o intr-un castron si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp aceasta va lasa si zeama (zer) pe care il veti scurge pur si simplu punand o farfurie peste castron si apecand-ul pana cand zeama se scurge.
- Eu am folosit doua tipuri de smantana pentru ca nu am dorit sa fie chiar atat de grasa insa cel mai bine ar fi sa folositi smantana cu 30 % grasime pentru ca iese mai cremoasa.
- Smantana am cumparat-o de la supermarket pentru ca cea din piata lasa foarte mult zer si trebuie o tehnica speciala de separare a acestuia despre care poate va voi povesti in alta postare daca voi incerca reteta unei vecine in varsta de 80 de ani, reteta pe care o stie din tinerete. Reteta veche autentica :)
Pofta buna sa aveti!
Update: am incercat si o varianta FARA aluat de cozonac. Puteti face pasca cu smantana si cu un blat din biscuiti. Găsiți mai jos acceastă variantă
Varianta de pasca cu smantana si blat din biscuiti
Am testat si varianta de reteta de pasca cu smantana si blat din biscuiti si a iesit la fel de buna. Poate chiar e mai comod de facut in varianta asta daca nu doriti sa framantati aluat de cozonac.
Aveti nevoie de:
150 de grame de biscuiti populari, doua linguri de smantana, 75 grame de unt, doua-tei linguri de zahar.
Mod de preparare:
Sfaramati biscutii cu ajutorul unui sucitor si amestecati-i cu untul topit, smantana si zaharul. Puneti amestecul obtinut pe fundul tavii si presati cu mainile sau cu ajutorul unui pahar. Dati la cuptorul incins la 180 de grade pentru 10 minute.
Scoateti tava si lasati la racit. Ungeti peretii exteriori cu putin unt si tapetati cu faina dupa care turnati compozitia de smantana si nou si dati la cuptor asa cum am explicat mai sus.
Alte retete de pasca:
Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta)
Pasca (cheesecake marmorat) fara blat (click aici pentru reteta)
Pasca cu branza de vaci – traditionala (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Foarte frumoasa pasca ta! Am si eu cartea Silviei Jurcovan, a fost prima mea carte de bucate, primita de la mama. E atat de ingalbenita si de patata! Dar de nepretuit :)
Claudia V says
Multumesc! Da, cartea e … de capatai ;)