• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 3, 2016 · 10 Comments

Pasca cu smantana

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 375     
375
Shares

Pasca cu smantana

De Pasti am vrut neaparat sa incerc o reteta de pasca cu smantana. Am tot citit pe ici pe colo, am intrebat si gospodinele de pe grup ca pana la urma sa ma hotarasc sa incerc o reteta de pasca cu smantana din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.

Citisem si reteta de pasca cu smantana din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman dar si pe cea din cartea de bucate a Sandei Marin, retete care sunt oarecum identice. Insa, reteta de pasca cu smantana semnata Silvia Jurcovan mi s-a parut deosebita, cel putin ca si tehnica e putin altfel. Asa ca am hotarat sa o incerc pe aceasta.pasca cu smantana

Si trebuie sa va spun ca intuitia nu m-a inselat si am facut o alegere foarte buna. A iesit o pasca cu smantana absolut delicioasa. Drept sa zic, cred ca cuvantul ”delicioasa” nu poate sa descrie totusi cat de buna este :) Este reteta perfecta de pasca cu smantana pe care neaparat trebuie sa o incercati.

Sa va mai zic ca a fost cea mai ceruta pasca si prima care s-a terminat? Si normal :) Iar baietelul meu in sfarsit a fost multumit de desertul de Pasti pentru ca e cam mofturos si nu ii place pasca traditionala cu branza de vaci si stafide. Motiv pentru care in aceasta reteta de pasca cu smantana nu am folosit stafide desi Silvia Jurcovan recomanda si 50 de grame de stafide inmuiate inprealabil in rom.

Vezi AICI și cum se face pasca cu blat din pandispan, smantana si ciocolata

pască cu smântână și ciocolată cu blat din pandișpan

Cum pasca cu smantana are si un blat de aluat de cozonac, ideal ar fi sa o faceti cand framantati aluatul pentru cozonaci pentru ca e mai simplu. Reteta o voi scrie exact asa cum este trecuta in carte pentru ca eu m-am organizat sa framant si aluat pentru cozonac cand am facut pasca cu smantana asa ca am trecut la ingrediente cantitatea totala de aluat folosita in reteta.

Însa, daca nu doriti sa framantati aluat de cozonac, daca nu faceti in acelasi timp si cozonac, puteti incerca varianta de pasca cu smantana si blat din pandispan. Reteta acesteia o gasiti AICI.

Pasca cu smantana
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
40 mins
Total time
55 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 400 grame de aluat de cozonac (vezi aici reteta)
  • 400 grame de smantana cu 20%grasime
  • 300 grame de smantana cu 30% grasime
  • 100 grame de faina alba de grau
  • 5 oua
  • 100 grame de zahar (sau 150 daca doriti mai dulce)
  • ½ lingurita de sare
  • o lingura de esenta de vanilie
3.5.3251

Mod de preparare pentru reteta de pasca cu smantana

  • Pregatim aluatul de cozonac asa cum am aratat AICI.
  • Aprindem cuptorul la 150 de grade si pregatim o tava rotunda cu diamentrul de 26 de centimetri si marginile detasabile. Punem foaie de copt pe fundul acesteia si de jur imprejur.
  • Intindem aluatul de cozonac pe masa de lucru, il intindem si decupam un cerc cu diametrul de 26 cm pe care il vom pune pe fundul tavii.
  • Din restul de aluat vom face colacul de pe margine. Intindem aluatul cu ajutorul mainilor, dandu-i forma unui baton subtire pe care apoi il vom rasuci usor si il vom pune peste aluatul de pe fundul tavii, circular, de jur imprejur. Lasam la crescut cat facem umplutura.

Vezi mai jos și cum se face pasca cu branza de vaci si blat din pandispan 
Apasa pe poza si Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

  • Separam albusurile de galbenusuri.
  • Batem bine albusurile cu un praf de sare pana cand acestea stau ferme. Adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand albusurile devin iar ferme. Cu alte cuvinte vom obtine un bezea.
  • Lasam albusurile batute deoparte si ne ocupam de galbenusuri pe care le batem usor cu furculita, adaugam jumatate din smantana si amestecam, dupa care punem si restul de smantana, faina si esenta de vanilie. Amestecam bine.
  • Adaugam jumatate din albusuri in compozitia de galbenusuri si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus, pana cand acestea se incorporeaza dupa care adaugam si restul de albusuri si amestecam la fel.
  • Cand toate albusurile s-au incorporat bine, vom turna compozitia peste blatul de aluat pregatit in prealabil si dam tava la cuptor pentru aproximativ 60 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Cand vedem ca incepe sa se rumeneasca usor deasupra putem sa facem testul cu scobitoarea si daca iese uscata pasca cu smantana este gata
  • Oprim cuptorul si o mai lasam sa stea la cald inca un sfert de ora, cu usa de la cuptor intredeschisa.
  • Scoatem pasca din cuptor si o lasam putin la racit cat sa putem sa o scoate din tava dupa o scoatem si o punem pe un suport metalic sa se raceasca total. Pentru ca practic compozitia este ca de soufle aceasta tot se va lasa in mijloc dar nu conteaza. Gustul este desavarsit. Imaginati-va ca mancati inghetata sub forma de pasca. Ceva de genul acesta :) Explicabil deci de ce i-a placut asa de mult baietelului meu ;)

Tips&Trics

  1. Pentru o buna reusita a cremei de smantana scoateti din timp smantana din frigider, puneti-o intr-un castron si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp aceasta va lasa si zeama (zer) pe care il veti scurge pur si simplu punand o farfurie peste castron si apecand-ul pana cand zeama se scurge.
  2. Eu am folosit doua tipuri de smantana pentru ca nu am dorit sa fie chiar atat de grasa insa cel mai bine ar fi sa folositi smantana cu 30 % grasime pentru ca iese mai cremoasa.
  3. Smantana am cumparat-o de la supermarket pentru ca cea din piata lasa foarte mult zer si trebuie o tehnica speciala de separare a acestuia despre care poate va voi povesti in alta postare daca voi incerca reteta unei vecine in varsta de 80 de ani, reteta pe care o stie din tinerete. Reteta veche autentica :)

Pofta buna sa aveti! 

Update: am incercat si o varianta FARA aluat de cozonac. Puteti face pasca cu smantana si cu un blat din biscuiti. Găsiți mai jos acceastă variantă

Varianta de pasca cu smantana si blat din biscuiti

Am testat si varianta de reteta de pasca cu smantana si blat din biscuiti si a iesit la fel de buna. Poate chiar e mai comod de facut in varianta asta daca nu doriti sa framantati aluat de cozonac.

Aveti nevoie de:
150 de grame de biscuiti populari, doua linguri de smantana, 75 grame de unt, doua-tei linguri de zahar.

Mod de preparare:
Sfaramati biscutii cu ajutorul unui sucitor si amestecati-i cu untul topit, smantana si zaharul. Puneti amestecul obtinut pe fundul tavii si presati cu mainile sau cu ajutorul unui pahar. Dati la cuptorul incins la 180 de grade pentru 10 minute.
Scoateti tava si lasati la racit. Ungeti peretii exteriori cu putin unt si tapetati cu faina dupa care turnati compozitia de smantana si nou si dati la cuptor asa cum am explicat mai sus.

Alte retete de pasca:

Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta)

pasca ciocolata_3

Pasca (cheesecake marmorat) fara blat (click aici pentru reteta)

cheesecake marmorat cu cacao pasca fara aluatPasca cu branza de vaci – traditionala (click aici pentru reteta)

pasca cu branza de vaci

 


Spune si altora!
 375     
375
Shares
 
375
Shares
 375    
« Carte online de bucate – aprilie 2016
Ciorba de miel cu galuste »

Comments

  1. Iuliana says

    May 9, 2016 at 12:42 pm

    Foarte frumoasa pasca ta! Am si eu cartea Silviei Jurcovan, a fost prima mea carte de bucate, primita de la mama. E atat de ingalbenita si de patata! Dar de nepretuit :)

    Reply
    • Claudia V says

      May 9, 2016 at 12:47 pm

      Multumesc! Da, cartea e … de capatai ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Retete de pasca pentru toate gusturile - Lecturi si Arome says:
    April 4, 2023 at 12:42 pm

    […] Pasca cu smantana  – vezi aici reteta […]

    Reply
  2. Pască cu ricotta și stafide (cu blat de pandispan) - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2021 at 9:07 pm

    […] Click AICI pentru a vedea cum se face pasca cu smântână […]

    Reply
  3. Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan - Lecturi si Arome says:
    April 22, 2020 at 12:02 pm

    […] rețeta de pască cu smântână nu e nouă. Mai există încă o rețetă pe blog (vezi AICI) doar că aceea este cu blatul din aluat de cozonac și fără ciocolată. Cum aluatul de cozonac […]

    Reply
  4. Pasca cu ciocolata si nuca - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2020 at 8:47 am

    […] Vezi si cum se face pasca cu smantana – Click AICI! […]

    Reply
  5. Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea - Lecturi si Arome says:
    March 26, 2018 at 4:26 pm

    […] pot fi cu mai puțin colac sau chiar în variante mai moderne cum ar fi pasca cu smântână (vezi aici rețeta) sau pasca cu aluat de pandișpan (vezi aici rețeta) și, de ce nu, pasca cu ciocolată și nucă […]

    Reply
  6. Retete pentru meniul pascal - 10 propuneri pentru inspiratie says:
    March 15, 2018 at 6:27 am

    […] Pasca cu smantana […]

    Reply
  7. Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    June 7, 2016 at 8:30 am

    […] Pasca cu smantana (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  8. Ciorba de miel cu galuste - Lecturi si Arome says:
    May 4, 2016 at 5:17 pm

    […] ieri v-am scris reteta de pasca cu smantana care era din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, astazi o sa va dau o alta reteta testa, cea de […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

May 2016
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316