Am spus saptamana trecuta ca voi publica trei retete pe care le-am pregatit pentru meniul din zilele de sarbatoare de Pasti. Poate ca nu veti face acum drob de miel sau pasca traditionala cu branza de vaci si nici bors de miel traditional, insa ele vor prinde bine anul viitor, asa ca nu strica sa retineti ca aceste retete le puteti gasi pe site.
Pentru aceasta reteta de bors de miel traditional m-am inspirat din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, “Povestile bucatariei romanesti” (volumul 7 – Sarbatori crestine la romani), o adevarata colectie de retete traditionale romanesti specifice zilelor de sarbatori crestine la romani, combinata cu povestiri nu numai despre traditiile culinare din acestor zile ci si despre traditiile religioase respective.
Reteta de bors de miel traditional este o reteta simpla si usor de facut si nu difera prea mult de celelalte retete de bors. De retinut este faptul ca acestui fel de ciorba ii este specific imbogatirea gustului cu leustean si tarhon. Insa daca nu va plac aceste verdeturi le putei omite din reteta desi nu mai are acelasi farmec. O puteti servi in schimb cu un mujdei de usturoi cu gandul la o ciorba de burta cu care ar aduce la gust daca nu ar fi verdeturile respective.
Va mai spun doar ca eu am avut, din intamplare doua capuri de miel si exact asa am scris reteta, insa este suficient un singur cap de miel si alte oase din care nu puteti pregati o friptura de miel, si gata, trec la scris reteta.
Reteta de bors de miel traditional
- Ingrediente pentru bors de miel traditional
unul sau doua capuri de miel, coada, alte oase de la miel
doua cepe
doi morcovi
o bucata de telina
un pastarnac
o jumatate de cana de orez
200 ml smantana dulce de 12%
750 de ml de bors de putina
un ou
o legatura de leustean
tarhon
sare, piper
- Mod de preparare bors de miel traditional
- Spalam foarte bine oasele de miel, scoatem ochii de la capuri si le crapam in doua.
- Punem la fiert oasele de la miel in apa (cat sa le cuprinda) cu sare si lasam sa fiarba la foc mic pana cand vedem ca incepe sa de desprinda carnea de pe oase.
- Intre timp spalam bine legumele, le curatam si le taiem bucati mici sau le dam pe razatoare dupa care le punem la fiert in aproximativ un litru si jumatate de apa cu sare. Cand sunt fierte dam oala deoparte.
- Spalam orezul si il punem la inmuiat.
- Cand oasele sunt fierte dam oala de pe foc, le socatem din zeama, desprindem carnea de pe ele si strecuram zeama.
- Punem zeama de la carne, strecurata, peste legumele fierte, adaugam si carnea dezosata si punem din nou oala pe foc.
- Adaugam orezul si lasam sa mai fiarba inca un sfert de ora.
- Cand si acesta este fiert, adaugam borsul incalzit in prealabil si ii mai dam un clocot dupa care stingem focul si dregem ciorba cu smantana si oul batut bine (amestecam smantana cu oul batut bine, adaugam doua linguri din borsul fierbinte peste acest amestec si apoi, compozitia de bors si smantana o punem toata in oala cu bors amestecand bine).
- Presaram tarhonul taiat marunt (eu am avut tarhon uscat) si leusteanul, la fel maruntit, dupa care acoperim oala cu un capac si lasam sa se raceasca putin dupa care o putem servi alaturi de un mujdei de usturoi.
Pofta buna sa aveti!
Vicky`s Recipes says
Bun borsul tau de miel, Claudia! Si eu il fac aproape la fel, numai ca eu arunc prima apa in care fierbe carnea si nu strecor apoi zeama. Folosesc numai leustean. (Nu am apucat sa postez inca reteta!) Cu prima ocazie cand mai fac, am sa pun si tarhon, pentru ca imi place mult aroma! Arata tare bine borsul asta! Felicitari!
Claudia V says
Multumesc, Victoria! :)
Mie imi place tarhonul si vara am in gradina. Verde si proaspat. Acum insa am folosit din cel uscat din toamna. Nu avea chiar aceeasi aroma dar tot bun a fost.