Am numit acest tort pur si simplu: tort cu blat din pandispan si crema de ciocolata alba. Desi cred ca mi-ar fi placut sa il botez ”tort primavera” sau ”tort de primavara”. Insa suntem in plina iarna acum cand scriu reteta asa ca am lasat denumirea lui simpla dar care sa arate direct din titlu cum e facut.
Si mai ales cat de simplu este sa faci un tort cu blat din pandispan si crema de ciocolata. Ar fi si pacat sa cumperi blat gata facut din comert cand il poti face tu acasa din 5 oua. Apoi, din ciocolata alba, mascarpone si smantana faci o crema rapid.
Asamblezi tortul dupa ce il insiropezi cu niste zeama din compot si gata, ai un tort aromat si gustos, facut simplu si rapid si de care te poti bucura impreuna cu ai tai fara teama ca cine stie ce contine. Stii sigur ce ai pus in el pentru ca tu esti cel/cea care l-ai facut.
Si de decorat nu iti trebuie mare lucru ca sa arate dragut. Poti folosi decoruri sub forma de fluturasi si napolitana, decoruri care ii vor da un aer asa, primavaratec tortului tau.
Si daca vrei o pata de culoare in plus, insiropezi cu sirop de culoarea visinei si vizual vei avea impresia ca tortul tau are nu doar un rand de blat si un strat de crema alba ci un rand in plus de … altceva… poate inca un blat, poate inca o crema. Adica e un tort smecher ca si aspect dar simplu de facut. Si gustos, ai sa vezi!
- 5 oua
- 100 grame de zahar
- 150 grame de faina
- un varf de cutit de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
- 250 grame de mascarpone
- 100 grame de smantana pentru frisca (cu 20% grasime)
- 100 grame de ciocolata alba de calitate
- o lingurita de esenta de vanilie
- zeama de la un compot de prune
- bucati de napolitana tip tigareta
- decoruri din zahar cu fluturasi si margarete
Mod de preparare tort cu blat din pandispan si crema de ciocolata alba
- Cu cateva ore inainte de a ne hotara sa facem blatul scoate cele 5 oua din frigider si le lasam sa ajunga la temperatura camerei.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort cu diametrul de 18 cm si peretii detasabili. Ungem fudul si peretii acesteia cu putin unt iar de jur imprejurul peretilor pune o banda din hartie de copt. Important e ca aceasta sa fie dintr-o singura bucata si sa fie cu macar trei degete mai inalta decat peretii formei. La copt blatul va creste foarte mult si va depasi dimensiunile tavii.
- Separam albusul de galbenus, avand grija sa nu scapam deloc galbenus in vasul cu albusuri pentru ca nu se vor mai bate bine.
- Batem albusurile spuma, cu un strop de sare si esenta de vanilie. Ideal ar fi sa folosim un mixer de bucatarie cu bol – ca acesta de aici. Ne usureaza foarte mult munca si ne lasa timp pentru a face altceva.
- Cand albusurile si-au marit volumul adaugam zahar si continuam sa batem pana cand acestea devin lucioase si se formeaza varfuri stabile, care nu curg. Daca intorci castronul albusurile trebuie sa ramana pe acesta si nu sa cada!
- Adaugam galbenusurile si mai mixam putin cat sa le incorporam.
- Lasam mixerul deoparte si adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea acesteia. Atentie!!! Nu folosim mixerul ci o paleta de silicon, o lingura de lemn, orice altceva dar nu amestecam folosind mixerul. Facem acest lucru pentru a pastra aerarea albusurilor obtinuta mai devreme.
- Punem compozitia obtinuta in tava, nivelam si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul). Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iesei uscata inseamna ca blatul nostru de tort este gata.
- Deschidem usa cuptorului si il mai lasam inauntru inca 5 minute ca sa prevenim un soc termic. Eu prefer varianta aceasta desi se spune ca nu e necesara.
- Scoatem tava din cuptor si imediat, cu grija desprindem peretii detasabili si scoatem blatul pe care il lasam la racit pe un suport metalic. Daca l-am lasa in tava s-ar forma condens si s-ar umezi.
O alta varianta de blat de tort este si cea din video de mai jos!
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele retete video!
- Pentru a face crema procedam asa cum am explicat in reteta de crema cu mascarpone cu ciocolat alba – vezi aici pe larg.
- Asamblarea tortului este bine sa o facem a doua zi pentru a da timp blatului sa se raceasca bine si cremei sa se intareasca.
- Incepem prin a taia blatul in trei, obtinand astfel 4 felii de blat de tort pe care le vom insiropa pe rand, pe masura ce asamblat tortul, cu sirop de la un compot de prune sau visine. Am optat pentru un compot inchis la culoare pentru efectul vizual obtinut. Blatul fiind alb, crema alba ”se cerea” am vrut ca siropul sa fie ”pata de culoare”.
- Impartim crema in patru si punem, o felie de blat, o parte de crema, o felie de blat, alta parte de crema, incheind cu imbracarea totala la exterior a tortului in crema.
- Decoram apoi dupa dorinta si imaginatie. Daca tot l-am dorit vesel si colorat, eu am folosit pe laterale bucati de napolitana sub forma de tigareta si pe partea de sus am pus decoruri sub forma de fluturasi si margareta.
- Dam la rece pentru macar cateva ore, feliem si servim… cu mare pofta :)
Pofta buna la tort cu blat de pandispan si crema de ciocolata alba!
Antoaneta says
Arata apetisant! :*
Claudia V says
Multumesc <3