• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 20, 2018 · 5 Comments

Maioneza de post din lapte de soia

De post (vegan)

Spune si altora!
 1K     
1K
Shares

Maioneza de post din lapte de soia

Am experimentat zilele trecute, post fiind și poftă având de o salată ”a la russe”, o maioneză de post din lapte de soia. De obicei nu consum soia pentru că știu că este controversată dar… cred că nu are cum să facă rău dacă e consumată în cantitate mică. Așa că am decis să vad cum este o maioneză de post din lapte de soia.

Am tot auzit că e lăudată pentru consistența ei care seamănă foarte bine cu cea a maionezei din ouă, că ar fi gustoasă și ușor de făcut. Trebuia să verific, nu? Sau mai bine zis să testez. Știți doar cât de curioasă sunt când vine vorba de mâncare.

maioneză de post cu soia

Ca să nu mai zic și de faptul că nici nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a o face și evident, că e mai sănătoasă decât orice maioneză cumpărată din comerț.

Așa că am trecut la treabă și concluzia e că da, merită făcută, cel puțin în perioadele de post sau de către cei care au un regim de viață vegan.

Datorită faptului că este făcută din lapte va fi mai deschisă la culoare decât maioneza din ouă însă puteți, pentru a o colora, să adăugați și puțin turmeric pudră.

Sunt și câteva  mici secrete pentru a o putea face:

  1. toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură așa că e bine să scoateți laptele din frigider cu ceva timp înainte de a începe să faceți maioneza de post din lapte de soia
  2. ca să iasă o maioneză de consistența celei cu ou va trebui să folosiți un raport de 1/2 lapte/ulei. Adică veți folosi dublul cantității de lapte când veți pune uleiul.
  3. Ideal ar fi să aveți un blender vertical pentru că puteți pune toate ingredientele în același vas și mixându-le deodată veți face mai repede maioneza.

Ar mai fi de spus și faptul că din cantitatea făcută de mine iese destul de multă maioneză. Eu am folosit jumătate din cantitate pentru a face o porție mare de salată rusească de post (salată boeuf de post, deși nu prea e corect spus așa).

Vezi mai jos si rețeta în format video
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube!

De asemenea, tot maioneză de post se poate face și din brânza tofu care este o brânză obținută din soia. Nu iese chiar atât de fină ca cea din lapte de soia, dat fiind textura acesteia (e brânză totuși) dar merge la o salată.

Vezi AICI și această rețetă de maioneză din tofu.

maioneză din tofu

Maioneza de post din lapte de soia
 
Save Print
Prep time
2 mins
Total time
2 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aperitiv
Cuisine: Românească
Serves: 2 portii
Ingrediente
  • 125 ml lapte de soia
  • 250 ml de ulei de floarea soarelui
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • o linguriță de muștar
  • sare, piper după gust
3.5.3229

Mod de preparare maioneză de post din lapte de soia

  • Punem laptele și uleiul și zeama de lămâie într-un vas înalt.
  • Introducem blenderul în vas și mixăm 1-2 minute până vedem că se îngroașă compoziția din vas și devine groasă ca o maioneză, adică de consistența unei smântâni.
  • Adăugăm și muștarul, sare după gust și turmeric dacă dorim să o colorăm puțin și mai mixăm câteva secunde până la omogenizare.
  • Punem într-un borcan și păstrăm la frigide 2, maxim 3 zile.

Notă: Ca să vedeți diferența de culoare, eu am pus turmericul la final și am amestecat cu o lingură așa încât nu s-a încorporat perfect. Cu cât puneți mai mult turmeric cu atât se va colora într-un galben mai intens.

Să aveți spor la făcut maioneză de post din lapte de soia!

maioneză de post din lapte de soia


Spune si altora!
 1K     
1K
Shares
 
1K
Shares
 1K    
« Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea
Smoothie cu morcov, măr și țelină făcut cu blenderul G21 Perfect Smoothie Vitality »

Comments

  1. Cristina Dragomir says

    March 20, 2018 at 3:28 pm

    Nu mi-as fi imaginat ca putem face maioneza di doua chestii lichide cum sunt uleiul si laptele de soia. Eu am facut maioneza de post de putine ori si atunci cu pufuleti. E mai buna asta cu lapte de soia?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 20, 2018 at 3:37 pm

      Nici eu nu credeam pana nu am vazut cu ochii mei :) Am facut si din pufuleti dar sa stii ca asta parca e mai buna, seamana mai mult a maioneza :)

      Reply

Trackbacks

  1. Maioneză din pufuleți (rețetă DE POST) - Lecturi si Arome says:
    March 9, 2020 at 9:42 pm

    […] altele nu prea, așa că nu le-am mai publicat. Rețetele pe care le găsiți pe blog sunt cele de maioneză din lapte de soia și maioneză din tofu. Am încercat și maioneză din aquafaba dar mie nu mi-a […]

    Reply
  2. Maioneza din tofu. Rețeta vegan (de post) - Lecturi si Arome says:
    March 20, 2019 at 11:21 am

    […] una a ajuns să fie publicată pe site și anume rețeta de maioneză din lapte de soia – vezi aici rețeta. Am mai încercat o maioneză din pufuleți. A fost ok, cât de cât dar nu am apucat să fac și […]

    Reply
  3. Ce poți pregăti pentru un meniu festiv de post - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2018 at 11:38 am

    […] ”a la russe” cu maioneză vegetală (rețeta de maioneză o găsiți aici iar cea de salată este asemănătoare cu cea de la salata de boeuf – vezi […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

March 2018
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316