• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 10, 2017 · 36 Comments

Stufat de miel – reteta traditionala de Pasti

cu carne· Feluri de baza

Spune si altora!
 473     
473
Shares

Stufat de miel – reteta traditionala de Pasti

Mielul este ”vedeta” mesei de Paste. Asa este si asa a ramas din vechime, pentru ca populatiile nomade, printre care si vechii evrei, obisnuiau sa sacrifice mieii cu ocazia anumitor sarbatori. Obiceiul s-a transmis si la crestini si chiar daca nu este absolut obligatoriu, pe masa de Paste nu lipseste mielul, preparat in fel si chip.

Romanii consuma relativ putina carne de ovine, adica de miel, oaie sau berbec. Exista chiar familii unde se mananca miel doar o data pe an, la Paste, sau nici atunci, pentru ca multora nu le place deloc gustul sau mirosul. Si totusi carnea de miel ramane o delicatesa, chiar daca, atentie, contrar unor idei preconcepute, nu este o carne usoara.stufat din pulpa de miel

Daca te numeri printre cei ce consuma carne de miel de Pasti si esti in cautarea unei retete bune pe care sa o pregatesti iti voi spune astazi cum sa faci un stufat de  miel. Am mai gatit carnea de miel in multe feluri (ai aici mai multe retete) , cum bine stii deja daca urmaresti ce retete public pe blog de 3 ani incoace. Dar stufat inca nu am facut. Era timpul sa incerc si acest gen de preparare a carnii de miel, nu?

Am inceput sa ma documentez din timp si sa testez reteta pentru ca, atunci cand vine vremea sa intri si tu in bucatarie pentru a pregati masa festiva sa stii exact cum sa faci stufatul.

Mi-am adus aminte ca am in biblioteca volumul 7 din seria cartilor de bucate semnate de marele si regretatul Radu Anton Roman, ”Povestile bucatariei romanesti – Sarbatori crestine la romani” si ca vazusem acolo o reteta de stufat de miel traditional, asa cum se facea pe timpuri.

Dacă nu consumi carne de miel dar vrei să faci un stufat,
poți încerca rețeta de stufat din piept de pui.
Click AICI

stufat din piept de pui cu ulei High Oleic

Epicurian si hedonist declarat fiind, Radu Anton Roman nu se bucura doar sa gateasca si sa manance savuroasele bucate romanesti, ci le si „invelea” in povesti literare de o frumusete incontestabila. Si ce frumos povesteste despre stufat in cartea lui! Ne spune ca acesta este un alt ”simbol al primaverii cu infatisare ritualica – plante verzi care se impletesc in coronite – inflorind in Muntenia cum nici unde”.

Mi s-a intiparit in minte reteta asta simpla inca de cand am cumparat cartea si mi-am zis ca anul acesta neaparat sa ma inspir de acolo si sa incerc sa fac varianta mea de stufat de miel.

Asa ca am tras o fuga pana la Selgros, cu care, asa cum stii am inceput de curand o frumoasa colaborare. Stiam ca acolo gasesc oameni pasionati si ca voi alege usor, cu ajutorul lor o bucata buna de carne de miel.

Si intr-adevar, domnul Cristinel Rusu, seful raionului de carne de la Selgros Bacau mi-a fost de mare ajutor. Evident ca am stat cu el mai intai la povesti ca sa aflu mai multe despre omul care are in grija acest raion atat de cautat din marele supermarket. Mi-a povestit ca si-a gasit adevarata pasiune pentru prepararea carnii dupa ce a lucrat multi ani… la o fabrica de hartie.productie proprie Selgros Lecturi si Arome

Tatal sau, acum in varsta de 87 de ani a fost un macelar priceput asa ca, la varsta maturitatii a facut o schimbare de cariera si a ”preluat” pasiunea acestuia. De 11 ani lucreaza la raionul de carne din Selgros Bacau, este pasionat si priceput si deja are cateva preparate proprii la vanzare. Trei mai exact. ”Carnaciorii de bere”, ”carnatii ca la Moldova” si „impletitura ca la Moldova” care numai la Selgros Bacau se vinde deocamdata.

Cum arata imprelitura aceasta? Apetisant e putin spus!  Sa o descriu putin? Desi o vezi si in poza. Niste carnaciori subtiri de porc impletiti cu fasii subtiri de piept de porc, totul afumat… Ce gust are? Deja imi ceri prea mult, pentru ca suntem in Saptamana Mare si nu vreau sa duc pe nimeni in ispita.

Pentru stufatul de  miel, domnul Cristinel mi-a recomandat sa folosesc o pulpa de miel care a fost sectionata bucati chiar acolo la raionul de carne. Evident ca un stufat de miel se poate face si din alte bucati de carne, nu doar din pulpa.

Oricum, daca te duci la Selgros sa iti faci cumparaturile vei gasi de toate pentru masa de Pasti. De la carcase de miel la la drob gata preparat, de la oua rosii gata vopsite la cascaval in forma de miel sau decoruri speciale pentru masa festiva de Pasti, si cate si mai cate.

stufat de miel lecturi si arome

Dar sa revin la reteta de stufat de miel. Ca de aici pornisem cu ideea. Stufatul de miel este o friptura un pic mai altfel pentru ca are ca ingrediente, pe langa carnea de  miel multe, foarte multe plante verzi proaspete. Mult usturoi verde, multa ceapa verde, patrunjel si marar.

Iti poti imagina cam cum mirosea la mine in bucatarie?! Ispititor, divin, ametitor?! Ce poti sa-ti doresti mai gustos pentru masa de Pasti decat un stufat de miel? Nu degeaba spunea Radu Anton Roman ca friptura asta e simbol al primaverii.

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele rețete video,
abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click AICI

Vezi mai jos cum poți vopsi natural ouăle roșii!

Dar zic ca bine ar fi sa nu te mai tin de vorba cu povesti despre miel si oameni pasionati ci sa trec direct la fapte, adica la cum se face un stufat de miel in varianta cu sos de rosii (pentru ca exista si o varianta fara rosii, doar cu verdeturi). Vei vedea ca este o reteta simpla si usor de pregatit. Mai mult dureaza asteptatul sa se gateasca. Chinuitor, la cum miroase in bucatarie cat astepti sa se faca!

4.7 from 6 reviews
Stufat de miel - reteta traditionala de Pasti
 
Save Print
Prep time
30 mins
Cook time
90 mins
Total time
2 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de baza
Cuisine: Romaneasca
Serves: 4 portii
Ingrediente
  • 1,3 kg pulpa de miel
pentru marinat
  • 40 ml de vin alb
  • 50 ml ulei de masline
  • o capatana de usturoi
  • o lingura cu piper boabe
  • o lingura cu sare mare
  • un sfert de lingurita de fulgi de ardei iute
pentru gatit
  • 4 legaturi de usturoi verde
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • o conserva de rosii in bulion de 400 grame
  • o lingurita cu sare
  • 100 ml apa
  • 50 ml ulei de masline
  • o mana de marar tocat
  • o mana de patrunjel verde tocat
3.5.3226

Mod de preparare pentru reteta de stufat de miel

  • Cu o seara inainte punem carnea de miel la marinat. Frecam carnea cu sare. Amestecam vinul cu uleiul. Punem carnea intr-o punga si adaugam emulsia de ulei si vin. Adaugam si usturoiul curatat si taiat bucati, piperul si boiaua. Legam punga bine si o intoarcem de cateva ori cat sa imprastiem lichidul. Lasam carnea asa in punga peste noapte la frigider, pusa intr-un vas sau o tavita.
  • A doua zi scoatem carnea din punga si o asezam intr-o tava impreuna cu lichidul in care am marinat-o peste noapte.
  • Lasam sa ajunga la temperatura camerei si intre timp incingem cuptorul la 180 de grade.
  • Punem tava in cuptor pentru 15 minute ca sa rumenim putin friptura. Am preferat aceasta varianta pentru a nu praji carnea.ingrediente stufat de miel Lecturi si Arome
  • Intre timp ne ocupam de verdeturi. Spalam usturoiul si ceapa verde si le taiem marunt.
  • Incingem uleiul intr-o tigaie incapatoare si adaugam ceapa si usturoiul. Le gatim un minut amestecand dupa care adaugam apa si lasam sa se gateasca inabusit inca 2-3 minute.
  • Intre timp desfacem conserva de rosii, taiem rosiile si apoi adaugam totul peste usturoi si ceapa. Lasam sa se gateasca 5-10 minute cat sa dea un clocot.
  • Scoatem tava din cuptor si turnam sosul de usturoi, ceapa si rosii peste carne.
  • Dam tava la cuptor, la 170 de grade pentru 45 de minute dupa care o scoatem si intoarcem friptura pe partea cealalta.
  • Repunem tava in cuptor pentru inca 30 de minute. Cu 5 minute inainte scoatem tava si presaram din loc in loc mararul si patrunjelul tocate marunt.
  • Cand este gata scoatem stufatul din cuptor si servim cu pofta alaturi de o cana cu vin rosu.

Sa aveti pofta la stufat de miel!

stufat de miel

Reteta o gasesti si pe site-ul SelgrosCautaPasiunea.

Mai multe retete si idei pentru masa festiva de Pasti – click aici


Spune si altora!
 473     
473
Shares
 
473
Shares
 473    
« Tort de post cu crema de ciocolata si visine
Chec in doua culori cu glazura alba »

Comments

  1. Despre says

    January 19, 2023 at 12:11 am

    Mâncarea este cu adevărat delicioasă și îmi place să fac asta cu familia mea în vacanțe.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 19, 2023 at 5:43 pm

      Ma bucur ca va place :)

      Reply
  2. Alexandru says

    April 22, 2022 at 1:59 pm

    Am citit mult pana sa ajung la rețetă. Când am văzut ingredientele și modul de pregătire, spun cu toată certitudinea ca aceasta nu e rețeta clasica de stufat.
    Radu Anton Roman a fost un mare bucătar, gourmet și gurmand. Dar nu tot ce a scris el este conform cu realitatea

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 23, 2022 at 9:57 am

      Fiecare cu parerea lui … si varianta lui :)

      Reply
  3. Liviu says

    April 22, 2021 at 1:24 pm

    Mi se pare ca mai mult vorbesti decat sa faci ceva! Ma interesa stufatul nu cine vinde la magazinele din Bacau!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 22, 2021 at 8:24 pm

      Si nu e scrisa reteta de stufat? Eu stiu ca da…. Citeste doar acea parte. E simplu!

      Reply
  4. Liviu says

    April 22, 2021 at 1:22 pm

    – Aoleeuuu! Mai mult vorbesti decat sa spui o reteta! Nu puteai sa termini intai ce-ai inceput si povestile sa le lasi la urma?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 22, 2021 at 8:24 pm

      Liviu, nu te supara dar … aici esti in ”casa mea” si in casa mea vorbesc cat vreau si despre ce vreau :)
      Poti face abstractie de acele randuri si sa sari direct la reteta.
      Ar fi fost mai practic. Asa… ai consumat timp scriind comentarii prin care sa-ti exprimi nejustificat frustarile.

      Reply
  5. Doina Racoti says

    April 17, 2017 at 9:33 am

    Nu mananc miel sau iepuras. Daca ar fi dupa mine aceste 2 animalute ar muri de batranete.

    Reply
  6. Georgiana Sabina says

    April 16, 2017 at 1:48 pm

    Recunosc ca nu mananc miel dar arata foarte bine acele poze.

    Reply
    • Claudia V says

      April 16, 2017 at 3:15 pm

      Multumesc! Ma bucur ca iti plac pozele :)

      Reply
  7. Raluca Brezniceanu says

    April 16, 2017 at 1:47 pm

    Ti-a iesit super, cred ca miroase si are un gust divin. Eu anul acesta n-am mai facut stufat, dar dupa ce am vazut aceasta minunatie la tine cred ca pun si eu o pulpa la bataie.

    Reply
    • Claudia V says

      April 16, 2017 at 3:16 pm

      Multumesc! Da, e tare bun.
      Hai ca nu e tarziu sa faci si tu unul anul asta ;)

      Reply
  8. Rokolla says

    April 16, 2017 at 1:08 am

    Arata absolut delicios. Eu sunt singura din familie care mananca miel si profit de acest lucru si cand merg la masa de paste la ai mei, mananc acolo. Poate am sa-mi fac si eu curaj intr-un an sa fac si eu asa ceva

    Reply
    • Claudia V says

      April 16, 2017 at 10:23 am

      :) Incearca cu incredere. E foarte gustos!

      Reply
  9. Vyo Vyoleta says

    April 15, 2017 at 8:46 pm

    Nu ma inteleg deloc bine cu carnea de miel, dar voi tine cont pentru zilele urmatoare si ii voi pregati sotuli aceasta reteta.

    Reply
    • Claudia V says

      April 16, 2017 at 10:23 am

      Vyo, stufatul il poti face si din alta carne ;)

      Reply
  10. Antoaneta says

    April 15, 2017 at 8:25 pm

    Nu am mai mancat stufat de …secole!
    Mama mea pregatea cand eram copil, dar nu pot spune ca ma omoram dupa el.

    Reply
    • Claudia V says

      April 16, 2017 at 10:25 am

      La noi de obicei se pregatea friptura simpla. Eu abia acum am descoperit stufatul si mi place foarte mult! :)

      Reply
  11. Lamiita Petre says

    April 15, 2017 at 6:02 am

    Stufat in varianta la cuptor nu am facut niciodata dar arata extra, poate o voi incerca acum . Si noi mancam mie destul de rar, nu stiu de ce , poate fiindca nu fac eu cumparaturile ca as cumpara mai des. Nu stiu daca in magazin se gaseste si ied, e mult mai bun.

    Reply
    • Claudia V says

      April 15, 2017 at 7:44 am

      Multumesc :) E mult mai usor sa o faci la cuptor ;) Ied chiar nu am auzit nici eu sa fie in magazin :(

      Reply
  12. Corina says

    April 14, 2017 at 9:17 pm

    Exact asa fac si eu stufatul! Parca nu e Paste daca pe masa nu e drob, oua rosii, pasca, cozonac, stufat si ciorbita de miel.

    Reply
    • Claudia V says

      April 15, 2017 at 7:45 am

      Da! :) Macar putin din toate daca gustam tot e bine :)

      Reply
  13. Mihaela Curea says

    April 14, 2017 at 6:49 pm

    Sotul meu e innebunit dupa miel. Am scapat de sarbatori, face si mama si soacra friptura si drob. Dar dupa Paste am fost anuntata ca vrea miel facut la noi. Asa ca va fi o mare provocare.

    Reply
    • Claudia V says

      April 14, 2017 at 6:53 pm

      Pai e simplu, faci reteta de stufat ;)

      Reply
  14. coco says

    April 14, 2017 at 3:16 pm

    trebuie sa recunosc faptul ca nu am mancat stufat de cand eram copil! nu prea ma dau in vant dupa miel dar cand eram mica mancam!

    Reply
    • Claudia V says

      April 14, 2017 at 5:27 pm

      Poate ar trebui sa ii mai dai o sansa ;)

      Reply
  15. Irina Sima says

    April 14, 2017 at 2:52 pm

    Am facut si eu stufat de miel. Am folosit pulpa, am fiert-o si am rumenit-o putin. Am scos carnea separat. In uleiul in care am rumenit carnea am tras putin la tigaie ceapa verde, usturoiul verde, mararul si patrunjelul, am adaugat o conserva de rosii cubulete, am facut rantasul folosind putina zeama de la carne. Am adaugat carnea si mai multa zeama folosita la fiert ca noua ne place mult sosul ala. Condimente folosite doar sare si piper. A iesit SUUUUPER!

    Reply
    • Claudia V says

      April 14, 2017 at 2:55 pm

      Da, stiu ca se mai adauga si ceva faina pentru rantas dar facand in varianta ”la cuptor” nu am mai pus faina. Ies oricum bun, in orice varianta ;)

      Reply
  16. Mihaela says

    April 14, 2017 at 2:40 pm

    Arata delicios si e binevenita acum de Paste. Sunt sigura ca vor fi multe gospodine gata sa o prepare. Noi nu mancam miel dar facem alte preparate specifice.

    Reply

Trackbacks

  1. Stufat de pui. O alternativă dietetică la stufatul de miel - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2019 at 6:28 pm

    […] nu poți pune un preparat tradițional din carne de miel, cum ar fi o friptură de miel sau un stufat din miel, nu-i problemă. Poți face alte alegeri. Iar rolul meu este să te ajut, prin rețetele pe care le […]

    Reply
  2. Cele mai bune rețete de prăjituri pentru masa de Paște - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2019 at 11:08 am

    […] spui meniu de Paști (vezi aici unul) te gândești, probabil, fără să vrei, la miel, ouă roșii, pască și cozonac. Însă, așa cum acestea sunt nelipsite de pe masa de Paști a […]

    Reply
  3. Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea - Lecturi si Arome says:
    March 26, 2018 at 4:26 pm

    […] tradițională, optez pentru un stufat de miel, o rețetă cu muuultă verdeață și pe care o puteți găsi aici. Sau o friptură de miel la cuptor, cu usturoi si vin ca aceasta de […]

    Reply
  4. Piept de pui în sos cu brânză Gorgonzola - Lecturi si Arome says:
    December 11, 2017 at 9:42 am

    […] cum se gătește o rândunică de mare, apoi șeful raionului de carne mi-a sugerat să fac un stufat de miel, acum a venit rândul să trec pe la raionul de brânzeturi unde am stat puțin de vorbă cu doamna […]

    Reply
  5. Conopidă la cuptor cu piept de pui - Lecturi si Arome says:
    July 11, 2017 at 6:25 am

    […] de munca lor, câteva rețete simple și ușor de făcut. Am gătit un peste delicios, un stufat de miel, un piept de pui cu sos Grogonzola și am descoperit placa de sare pentru gătit. Adică am trecut […]

    Reply
  6. Stufat din pulpă de miel | Selgros Cauta Pasiunea says:
    April 11, 2017 at 12:29 am

    […] articol a fost publicat și pe blogul Lecturi și arome) Stufat din pulpă de miel – Claudia Vasilache – Selgros cauta […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

April 2017
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316