Duminca trecuta a fost ziua mea de nastere si, asa cum era de asteptat, nu puteam sa o las sa treaca fara sa fac un tort si fara sa o serbez impreuna cu familia. M-am tot gandit, m-am tot invartit eu, ce tort sa fac. Sa fie cumva altfel, nu ce am mai facut pana acum. Si mi-am adus aminte de tortul cu bacon al Olgutei. Varsator fiind sunt foarte curioasa si deschisa la noi incercari culinare asa ca, am zis ca asta ar merge de ziua mea. Ar fi ceva … altfel.
Din pacate, sotul meu, varsator si el (totusi) nu a fost deschis la idee. A strambat din nas cand a auzit ca de ziua mea vreau sa ii servesc cu un tort cu bacon si mi-a spus ca daca vreau sa fac teste sa le fac in alta zi. Cum m-am gandit ca nici cel mic nu va fi prea incantat sa mananc un tort usor nonconformit (desi nu stie el ce e cuvantul asta :p) am ramas cu gandul la bacon si am pregatit din reteta Olgutei doar blatul cu bere neagra (despre care trebuie sa va zic ca este wow! la gust) cu mici modificari la zahar si cacao.
Pentru crema am folosit pana la urma o cutie de mascarpone pe care o gasisem in oferta la LIDL si evident ca nu am putut sa ma fac ca nu o vad :) si am combinat-o cu, ce altceva decat clasica, nemuritoarea si etern placuta ciocolata neagra. Deh, am vrut sa merg la sigur, de ziua mea, cu un tort cu crema de mascarpone si ciocolata pe care nu pot decat sa il laud, nu ca ar fi facut de mine ci pentru ca e bun, dar bun tare. Nu ma credeti? Intrebati-l pe fiul meu ;)
– pentru blatul cu ciocolata si bere neagra
285 grame faina alba
200 grame zahar alb
40 grame cacao
2 oua
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
250 ml lapte batut
125 ml ulei vegetal
250 ml bere neagra
100 grame ciocolata neagra
– pentru crema de mascarpone si ciocolata:
250 grame de mascarpone
o lingura de zahar pudra
100 grame de smantana dulce de 20% grasime
100 grame de ciocolata neagra cu 45% cacao
100 grame de nuca tocata grosier
- Mod de preparare pentru reteta de tort cu crema de mascarpone si ciocolata
- Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius si tapetam 2 tavi rotunde pentru tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 18 cm, punand hartie de copt pe fundul si peretii acestora.
- Amestecam toate ingredientele uscate intr-un bol/castron.
- Incalzim berea neagra intr-o craticioara si cand aceasta este calda luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati. Amestecam pana cand aceasta se topeste.
- Separat, in alt bol/castron amestecam ouale, vanilia, uleiul si laptele batut intr-un bol si le mixam usor cu un tel din inox in forma de para.
- Adaugam peste acestea amestecul de bere si ciocolata
- Turnam ingredientele lichide peste cele uscate.
- Amestecam rapid doar pana la incorporare. Nu insistam cu amestecatul deoarece riscam sa obtinem in final un aluat cleios si cu multe gauri cand de fapt ar trebui sa avem un blat umed si pufos.
- Impartim aproximativ egal cantitatea de aluat obtinuta si il turnam in cele doua tavi pregatite initial.
- Dam tavile la cuptor si coacem pentru aproximativ 30-35 de minute (in functie de cuptor) pana cand blaturile trec testul scobitorii. Atentie, sa nu lasati prea mult in cuptor blaturi deoarece se vor usca si nu vom mai avea in final un blat umed.
- Cand sunt gata, scaotem tavile din cuptor, lasam blaturile sa se raceasca in tavile in care s-au copt iar cand sunt reci le scoatem, le nivelam usor cu ajutorul unui cutit, daca au crescut neuniform si apoi le taiem in doua avand in final patru blaturi de tort, de dimensiuni aproximativ egale, moment iin care putem sa trecem la crema.
- Pentru a face crema de mascarpone si ciocolata trebuie mai intai sa facem un ganache de ciocolata procedand in felul urmator: incalzim usor smantana si cand aceasta este calda adaugam in ea ciocolata rupta bucati. Lasam sa se topeasca bine si apoi amestecam uniformizand compozitia cu o spatula de silicon. Dam crema la rece iar cand aceasta s-a racit de tot o batem bine cu ajutorul unei furculite/tel pana cand observam ca incepe sa se albeasca usor si sa se transforme intr-o crema mai groasa.
- Frecam branza mascarpone, adusa la temperatura camerei, cu o lingura de zahar pudra si apoi adaugam ganache-ul de ciocolata.
- Adaugam si nucile rumenite usor, in prealabil in cuptor, impreuna cu putina sare si zahar presarate peste ele.
- Amestecam bine si obtinem crema de mascarpone si ciocolata pe care o impartim in patru parti egale.
- Montam tortul foarte simplu punand cate un blat, o parte din crema, iar blat si crema pana cand ajungem ca in final sa avem deasupra crema pe care o nivelam cu ajutorul unui cutit si ne jucam facand diferite semne prin ea. Eu m-am jucat si mai departe de atat si am uns usor si peretii exteriori ai tortului. Cred ca in ziua aceea, fiind una speciala, ”m-a chinuit” talentul artistic de nu am lasat tortul asa, ”naked” cum era si am mai ”zburlit” crema si pe margini. Deasupra am pus cateva nuci si o forma din zahar ars despre care am sa v-am povestiti pe larg in reteta de la prajitura cu mascarpone si unt de arahide. Pai, daca tot era ziua mea trebuia sa fac si o prajitura, nu doar un tort, nu-i asa? ;)
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Tort cu ciocolata si portocale (click pe aici pentru reteta)
Tort cu crema panna cotta (click aici pentru reteta)
Tort cu diplomat cu fructe (click aici pentru reteta)
Buna dimineața!
As dori sa fac tortul cu blat de ciocolata si bere neagra, insa nu am inteles daca amestecul de ciocolata si bere neagra se pune cald, rece sau la temperatura camerei peste amestecul de oua, lapte batut etc.?
Va mulțumesc!
La temperatura camerei. Oricum se mai raceste pana se topeste ciocolata si pregatiti restul. Nu-i o problema nici daca e putin mai cald.Doar fierbinte sa nu fie.
Spor la treaba!
Nu stiu de ce mai intru la tine din moment ce imi faci pofta si ma preling in fata calculatorului de cate ori vad o reteta interesanta!
:))))))))))) de ce?
Pentru ca retetele mele dau dependenta :p
Da-mi voie sa nu ma uit la postare asta ca lesin aici in fata monitorului! :))
Ok. Ma fac ca nu ai vazut :)))
Am o mare problema, Mi s a taiat crema de mascarp.. Am amesteca cu ganasche ul care L am lasat in frigider. Asta e motivul?
Atat ganache-ul cat si mascarpone trebuie sa fie la temperatura camerei. La aceeasi temperatura! Si se combina treptat. Daca au temperaturi diferite sau sunt amestecate prea repede una cu alta se taie :(