Pască cu branza de vaci – reteta traditionala
Pana in ziua de Inaltarea Domnului, adica 40 de zile dupa Inviere, in mod traditional de gateste pasca. Asa ca, dupa ce de sarbatori v-am propus o reteta de pasca fara aluat acum m-am gandit sa scriu si reteta de pasca cu branza de vaci facuta in mod traditional adica cu blat si colac din aluat de cozonac dar si cu crucea din aluat pe mijloc.
Adica asa cum faceau bunicile noastre pe vremuri. De asta am si scris in titlu ca este vorba de pasca cu branza de vaci, traditionala pentru ca, mai modern este sa facem cu blat din pandispan, chiar fara blat, gen cheesecake si… de ce nu, pasca cu ciocolata in loc de branza.
E mai migalos de facut pasca din aluat de cozonac, pentru ca dureaza putin pana framantam aluatul si il lasam la dospit, dar gustul este unul aparte si cu putina rabdare puteti sa incercati si varianta traditionala a pastii.
Si cum nu te apuci de framantat aluatul doar pentru o singura pasca, reteta de astazi de pasca cu branza de vaci este pentru doua pasti. Mi se pare mult mai practic asa decat sa framananti doar pentru una. Si apoi, la cat de buna e se termina foarte repede ;)
Vezi in video de mai jos si cum se face pasca cu aluat din pandispan
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
Reteta de pasca cu branza de vaci
- Ingrediente pentru reteta de pasca cu branza de vaci
– pentru aluat
600 grame de faina tip 000
2 oua
200 ml bors/lapte/apa
25 grame de drojdie
1/2 lingurita sare
125 grame de zahar
50 ml ulei
– pentru umplutura
900 grame de branza de vaci
100 grame de stafide
coaja rasa de lamaie
3 oua
100 grame de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de gris
3 plicuri de zahar vanilat
1/2 lingurita de praf de copt
– pentru uns
un ou
- Mod de preparare pentru reteta de pasca cu branza de vaci
- Pregatim un aluat, din ingredientele specificate, urmand modul de preparare de la reteta de la cozonacul cu nuca.
- Cat aluatul sta la dospit pregatim si branza: amestecam ouale batute cu zaharul, zaharul vanilat, branza de vaci scursa bine si pasata cu furculita. Adaugam grisul, faina si praful de copt, apoi stafidele inmuiate in prealabil.
- Pregatim doua tavi rotunde, fie ungandu-le cu ulei si tapetandu-le cu faina fie cu hartie de copt. De preferat ar fi sa aveti doua tavi de tort cu inel detasabil.
- Impartim aluatul in doua. Dintr-o jumatate de aluat luam o bucata pe care o punem pe suprafata de lucru presarata cu fain si o intindem in forma rotunda apoi o punem in tava. Aceasta contituie baza pentru pasca. Din restul de aluat ramas formam colacul de pe margine dintr-un sul de aluat rasucit si crucea din inca doua suluri mici.
- Punem colacul rasucit in tava de jur imprejur, adaugam branza si apoi cele doua suluri mici rasucite le punem in mijloc, unul peste altul in forma de cruce, asa cum se poate vedea si in imagine.
- Aprindem cuptorul si il reglam la 180 de grade, foc mediu.
- Procedam la fel si cu cea de a doua pasca.
- Oul pentru uns il batem bine si cu ajutorul unei pensule in intindem peste aluatul de pasca.
- Dam pastile la cuptor la temperatura medie pentru aproximativ o ora pana cand vedem ca s-a rumenit branza pe deasupra. In ultimele minute putem mari temperatura cu cateva grade pentru a obtine o culoare frumoasa.
- Cand sunt gata le putem scoate din cuptor, le lasam la racit dupa care le putem taia felii si servi.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Pentru ca eu n-am atata rabdare sa mesteresc pasca cu aluat, pot sa dau o fuga pana la tine sa ma servesti cu o feliuta? :)
Claudia V says
Da, cum sa nu :) Mai fac o tura special pentru tine ;)