• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 22, 2015 · 14 Comments

Pasca cu branza de vaci – reteta traditionala

Aluaturi/Placinte· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 198     
198
Shares

Pască cu branza de vaci – reteta traditionala

Pana in ziua de Inaltarea Domnului, adica 40 de zile dupa Inviere, in mod traditional de gateste pasca. Asa ca, dupa ce de sarbatori v-am propus o reteta de pasca fara aluat acum m-am gandit sa scriu si reteta de pasca cu branza de vaci facuta in mod traditional adica cu blat si colac din aluat de cozonac dar si cu crucea din aluat pe mijloc.

Adica asa cum faceau bunicile noastre pe vremuri. De asta am si scris in titlu ca este vorba de pasca cu branza de vaci, traditionala pentru ca, mai modern este sa facem cu blat din pandispan, chiar fara blat, gen cheesecake si… de ce nu, pasca cu ciocolata in loc de branza.pasca cu branza de vaci reteta traditionala

E mai migalos de facut pasca din aluat de cozonac, pentru ca dureaza putin pana framantam aluatul si il lasam la dospit, dar gustul este unul aparte si cu putina rabdare puteti sa incercati si varianta traditionala a pastii.

Si cum nu te apuci de framantat aluatul doar pentru o singura pasca, reteta de astazi de pasca cu branza de vaci este pentru doua pasti. Mi se pare mult mai practic asa decat sa framananti doar pentru una. Si apoi, la cat de buna e se termina foarte repede ;)

Vezi in video de mai jos si cum se face pasca cu aluat din pandispan
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!

Reteta de pasca cu branza de vaci 

  • Ingrediente pentru reteta de pasca cu branza de vaci

– pentru aluat

600 grame de faina tip 000
2 oua
200 ml bors/lapte/apa
25 grame de drojdie
1/2 lingurita sare
125 grame de zahar
50 ml ulei

– pentru umplutura

900 grame de branza de vaci
100 grame de stafide
coaja rasa de lamaie
3 oua
100 grame de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de gris
3 plicuri de zahar vanilat
1/2 lingurita de praf de copt

– pentru uns

un ou

pasca cu branza de vaci

  • Mod de preparare pentru reteta de pasca cu branza de vaci
  1. Pregatim un aluat, din ingredientele specificate, urmand modul de preparare de la reteta de la cozonacul cu nuca.
  2. Cat aluatul sta la dospit pregatim si branza: amestecam ouale batute cu zaharul, zaharul vanilat, branza de vaci scursa bine si pasata cu furculita. Adaugam grisul, faina si praful de copt, apoi stafidele inmuiate in prealabil.
  3. Pregatim doua tavi rotunde, fie ungandu-le cu ulei si tapetandu-le cu faina fie cu hartie de copt. De preferat ar fi sa aveti doua tavi de tort cu inel detasabil.
  4. Impartim aluatul in doua. Dintr-o jumatate de aluat luam o bucata pe care o punem pe suprafata de lucru presarata cu fain si o intindem in forma rotunda apoi o punem in tava. Aceasta contituie baza pentru pasca. Din restul de aluat ramas formam colacul de pe margine dintr-un sul de aluat rasucit si crucea din inca doua suluri mici.
  5. Punem colacul rasucit in tava de jur imprejur, adaugam branza si apoi cele doua suluri mici rasucite le punem in mijloc, unul peste altul in forma de cruce, asa cum se poate vedea si in imagine.
  6. Aprindem cuptorul si il reglam la 180 de grade, foc mediu.
  7. Procedam la fel si cu cea de a doua pasca.
  8. Oul pentru uns il batem bine si cu ajutorul unei pensule in intindem peste aluatul de pasca.
  9. Dam pastile la cuptor la temperatura medie pentru aproximativ o ora pana cand vedem ca s-a rumenit branza pe deasupra. In ultimele minute putem mari temperatura cu cateva grade pentru a obtine o culoare frumoasa.
  10. Cand sunt gata le putem scoate din cuptor, le lasam la racit dupa care le putem taia felii si servi.

pasca cu branza de vaci

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 198     
198
Shares
 
198
Shares
 198    
« Bucataria asiatica la tine acasa
Tarta din cartofi cu branza de capra si somon afumat »

Comments

  1. Iuliana says

    April 22, 2015 at 1:47 pm

    Pentru ca eu n-am atata rabdare sa mesteresc pasca cu aluat, pot sa dau o fuga pana la tine sa ma servesti cu o feliuta? :)

    Reply
    • Claudia V says

      April 22, 2015 at 4:25 pm

      Da, cum sa nu :) Mai fac o tura special pentru tine ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Pască cu cremă de brânză. Fină și FĂRĂ blat! - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2022 at 8:22 pm

    […] îți place pasca dar nu ești mare iubitor al aluatului adică al unei păști tradiționale, poți oricând încerca fie o pască cu blat din pandișpan fie una fără aluat. Un cheesecake, […]

    Reply
  2. Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan - Lecturi si Arome says:
    April 29, 2021 at 8:25 pm

    […] e o pasca tradițională cum e cea cu brânză de vaci și colăcel în formă de cruce, din aluat de cozonac dar este una […]

    Reply
  3. Pasca cu ciocolata si nuca - Lecturi si Arome says:
    April 10, 2021 at 9:10 pm

    […] traditionala este cea pasca cu branza si aluat de cozonac si care are o cruce in mijloc – vezi aici reteta sau macar cu branza fie ea si fara colac (cum e aceasta de […]

    Reply
  4. Cheesecake marmorat cu cacao - Lecturi si Arome says:
    April 22, 2020 at 5:37 pm

    […] Aceasta se face foarte usor si seamana cu desertul traditional la noi de Pasti, adica cu o pasca. Si cum se apropie Pastele am incercat o reteta simpla, practica si gustoasa de cheesecake care sa […]

    Reply
  5. Pulpă de miel gătită lent la cuptor | Selgros Cauta Pasiunea says:
    April 17, 2018 at 12:10 pm

    […] românilor își doresc să aibă pe masă friptură de miel și drob, pe lângă ouă roșii, pască cu brânză și cozonac cu […]

    Reply
  6. Pasca fara aluat (Cheesecake) - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2018 at 6:02 pm

    […] acesta, de Pasti am inclus in meniu, pe langa pasca traditionala, cea cu aluat, a carei reteta o voi scrie peste cateva zile, si o reteta simpla si un pic mai […]

    Reply
  7. Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea - Lecturi si Arome says:
    March 19, 2018 at 7:07 pm

    […] în mijloc cu o cruce tot din aluat este nelipsită de pe masa de sărbătoare de Paști – vezi aici rețeta. Neapărat una din păștile făcute trebuie să fie cu colac în formă de cruce pus în […]

    Reply
  8. Retete de pasca pentru toate gusturile - Lecturi si Arome says:
    April 5, 2017 at 10:29 am

    […] Pasca traditionala cu branza de vaci – vezi aici reteta […]

    Reply
  9. Pasca cu smantana - Lecturi si Arome says:
    March 19, 2017 at 11:52 am

    […] Pasca cu branza de vaci – traditionala (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  10. Cheesecake marmorat cu cacao - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2016 at 5:23 am

    […] Acesta se face foarte usor si seamana cu desertul traditional la noi de Pasti, adica cu o pasca. Si cum se apropie Pastele am incercat o reteta simpla, practica si gustoasa de cheesecake care sa […]

    Reply
  11. Cheesecake cu ciocolata (faza zahar) - Lecturi si Arome says:
    April 20, 2016 at 6:51 am

    […] Astazi m-am gandit sa va propun un cheesecake cu ciocolata si fara zahar. Un fel de pasca de ciocolata as putea spune altfel, o reteta pe care o puteti incerca acum de Pasti daca doriti altceva decat o reteta traditionala de Pasca facuta cu branza si aluat de cozonac. […]

    Reply
  12. Pasca fara aluat (cheesecake) - Lecturi si Arome says:
    March 25, 2016 at 8:37 am

    […] Pasca traditionala cu branza de vaci (click aici pentru reteta) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

April 2015
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316