Drob de post cu ciuperci și orez
Poate dacă vă spun că rețeta asta de drob de post cu ciuperci și orez am testat-o de 3 ori, în diferite variante până să ajung la ceea ce vedeți astăzi, nu o sa mă credeți. Nu am fost mulțumită de primele 2 variante așa că m-am ambiționat și am mai testat una. Am zis ca e ultima. Și culmea e că a ieșit și foarte bine de data asta.
Așa că azi, pe blog, veți putea citi rețeta de drob de post cu ciuperci și orez de care sunt foarte încântată. Altfel nici nu aș fi publicat-o. Este o rețetă foarte ușor de făcut și nu ia prea mult timp de stat în bucătărie. Doar cât pregătiți ”aluatul” pentru drob. Apoi restul de treabă o va face cuptorul.
În afară de faptul că acest drob de post cu ciuperci și orez este perfect pentru o masă festivă din posturile de peste an sau pentru cei cu un regim vegan de viață, este, de ce nu, și o alternativă la drobul tradițional din măruntaie de miel pentru cei ce nu-l pot include, conform tradiției în meniul de Paști.
Este varianta mult mai digerabilă, fiind făcut din legume, a acestuia sau chiar a celui din ficat de pui. Acum aveți deci mai multe alternative așa încât puteți alege dintre rețetele de drob de pe blog cea care vă place cel mai mult sau care e pe gustul vostru sau … pentru sănătatea voastră.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
- 1 kg de ciuperci
- 2 morcovi mici
- 2 cepe mici
- 50 ml de ulei
- 100 grame de pesmet
- 2 lingurițe de faina de in
- 200 grame de orez
- 400 ml de apă
- sare, piper, cimbru după gust
- un vârf de cuțit de turmeric
- pătrunjel și mărar - câte o legătură
- 4 căței de usturoi
Mod de preparare pentru drob de post cu ciuperci și orez
- Curățăm și tocăm mărunt ciupercile.
- Spălăm și curățăm celelalte legume. Tocăm ceapa și dăm morcovul pe răzătoarea mare.
- Într-o oală punem orezul și apa, adăugăm și puțină sare și lăsăm la fiert până când scade apa și orezul se gătește. Lăsăm la răcit.
- Incingem într-o tigaie jumătate din cantitatea de ulei, adăugăm ciupercile și le lăcăm să se gătească până scade zeama lăsată de ele. Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Adăugăm și restul de ulei în tigaie și când este încins pune ceapa, o lăsăm să se gătească un minut după care adăugăm morcovul și îl gătim și pe acesta puțin. Când sunt gata le dăm deoparte și le lăsăm să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă dreptunghiulară ca cele pentru chec/cozonac. Punem în ea hârtie de copt.
- Într-un vas încăpător punem ciupercile gătite, amestecul de morcov și ceapă precum și celelalte ingrediente. Amestecăm bine compoziția.
- Punem compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 40-45 de minute.
- Când este gata scoatem tava din cuptor și lăsăm la răcit câteva minute cât să putem scoate drobul din tavă și să îl mutăm pe un grătar ca să se răcească în continuare.
Notă: e de preferat să îl tăiați după ce se răcește ca să se poată felia mai bine.
Poftă bună la drob de post cu ciuperci și orez!
DODO says
reteta nu este pt paste ci pt post De paste totul de miel !
Claudia Vasilache says
Poate asta e valabil pentru dumneavoastra! Insa nu toata lumea consuma carne de miel de Pasti! Sunt persoane care au un stil de viata vegan si nu consuma carne deloc sau sunt altii care nu consuma miel din diferite considerente! Deci, da, si aceasta poate si o reteta pentru Pasti!
Claudia claudia says
Asa este…fiecare se stie cu tabieturile sale.foarte explicita reteta..si sanatoasa
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca v-a placut :)
Carmen says
Incercati cu banană! E lipicioasa și eu o folosesc f. mult în aluatul de cupcakes. E un “ou” mai ieftin decât orice alta faina de bla bla
Claudia Vasilache says
Banana la drobul de ciuperci? Adica in preparat sarat?
Mihaiela Biciusca says
Se poate folosi in loc de ou faina de năut sau fulgi de drojdie inactivă. 1 ou= 1 lingura din aceste 2
Claudia Vasilache says
Nu am testat dar posibil sa se poata folosi. Din ce stiu si eu, drojdia inactiva este inlocuitor de ou in retetele vegane.
Ana Maria says
Bună ziua! Făina de in se poate înlocui cu făină de grâu?! Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Ana Maria, sincera sa fiu nu stiu. Faina de in are rolul de a inlocui oul. Este inlocuitor de ou in preparatele vegane. E posibil sa iasa si cufaina de grau dar poate ca trebuie pus mai mult si sigur nu o sa aiba acelasi gust.
Vio Vio says
Faina de în se poate înlocui cu altceva?
Claudia Vasilache says
Faina de in este inlocuitor de ou in retetele de post. Aceasta leaga compozitia. Ati putea incerca sa folosit faina de grau, pesmet, faina de naut sau orice altceva stiti ca ar putea lega aluatul.
Geta says
Faina de in poate fi înlocuita cu faina de naut ??
Claudia Vasilache says
Buna, Geta!
Nu am incercat dar cred ca da. Stiu de la alta reteta ca faina de naut leaga compozitie la fel ca si cea de in. Deci incearca asa. Si char as avea rugamintea la tine sa revii cu un comentarii dupa ce faci ca sa ne spui si noua daca a iesit ok.
Multumesc!
Cristina Dragomir says
Hai, bre, zi si tu chec cu ciuperci, dar nu drob. :D Nu are nici ceapa verde, nici usturoi verde, nici carne. Daca aude al meu ca asta e drob, se sinucide. Sper ca, daca venim la tine de Paste, nu ne dai drob cu orez sa plecam acasa morti de foame.
Claudia Vasilache says
Hai mai ca poate fi si un altfel de drob…
Chec in nici un caz nu e pentru ca nu are oua :))))))))))))))
Conceptul blogului este acela de a oferi alternative asa incat fiecare sa gaseasca ceva pe gustul lui… cat de cat ;)
Eu de Pasti prefer drobul de miel ;) Si sper sa il am si anul asta pe masa asa ca va astept cu drag sa il impartim :p
unblogcolorat says
:))))) ca tare esti, Cristina