Marea sarbatoare a Invierii Domnului se apropie cu pasi repezi. Pentru unii dintre noi, mai sunt chiar cateva zile pana atunci si pregatirile sunt deja pe ultima suta de metri. M-am gandit sa vin si eu in ajutorul vostru grupand la un loc cateva retete si idei pentru masa festiva de Pasti, care, sper va fie utile.
Pregatirea mesei de sarbatoare din ziua de Pasti incepe cu cateva zile inainte, cand ne organizam pentru a face meniul, aprovizionarea cu cele de trebuinta si apoi, in functie de zona in care locuim si de traditiile locului, mai pregatim, cozonac si pasca precum si nelipsitele mancaruri cu carne de miel. Si sa nu uitam de colorarea oualor, care, tot conform traditiei, se face in Joia Mare.
Cea mai des intalnita metoda de vopsire a oualor este cea in care se foloseste vopseaua cumparata din comert. Exista insa si varianta colorarii acestora folosind vopselele pe care mama natura ni le ofera cu generozitate.
Daca sunteti deja printre fanii blogului si urmariti ce se intampla in bucataria virtuala ”Lecturi si Arome”, stit deja ca am testat metode naturale de vopsire a oualor si v-am povestit cum vopsim ouale rosii in mod natural folosind cojile de la ceapa rosie.
Alte metode de vopsire in culori naturale ar mai fi cele in care se folosesc turmeric, sfecla rosie sau varza rosie (vezi AICI cum), morcov, afine, etc. De asemenea, ele mai pot fi decorate folosind diverse tehnici si materiale, vezi aici mai multe informatii.
De asemenea, pentru a intampina cu bucurie sarbatoarea Invierii Domului putem pregati diferite aranjamente pentru masa de sarbatoare, fie lucrand singuri fie implicand si pe cei mici sa ne dea o mana de ajutor.
Ideile ar fi foarte multe, si, cum stiti de anul trecut, v-am aratat deja patru idei pentru asezarea unei mesei festive de pasti si cateva decoratiuni inedite pentru masa de Pasti, idei care sper sa va fie de folos acum.
Daca am scapat de grija vopsirii oualor si am pregatit decoratiunile pentru masa de Pasti acum putem trece linistiti la alcatuirea meniului.
Aveti, mai jos cateva sugestii de retete pe care le puteti pregati pentru masa de sarbatoare din zilele de Pasti.
Carnea de miel….
De obicei, in meniul de Paste traditionale sunt preparatele care au la baza carnea de miel: drobul din maruntaie de miel facut in prapure sau chiar in foi de placinta, ciorba de miel, precum si friptura de miel.
Colectia de retete cu carne de miel o puteti gasi dand click AICI.
Pe langa acestea mai punem pe masa si platouri cu aperitive diverse de unde nu trebuie sa lipseasca verdeturile vestitoare ale primaverii, salata verde, ceapa verde, ridichile, etc.
Aperitivele…
Aveti aici, spre inspiratie, colectia de retete de aperitive (click aici) de pe blog dar si sugestii de decoratiuni pentru aperitive in forma de floare pe care le gasiti AICI.
Ciorba…
Alternative la traditionala ciorba de miel, cum ar fi reteta de ciorba radauteana cu carne de curcan, ciorba cu perisoare din carne de pui, ciorba greceasca de pui sau alte ciorbe de legume sau supe crema gasiti AICI.
Friptura…
Iar ca si alternative la friptura de miel puteti incerca alte retete de friptura de porc, friptura de iepure, friptura de pui pe care le gasiti adunate in colectia de retete de fripturi (click aici).
Desertul…
In ceea ce priveste capitolul DESERT, ei bine, aici lucrurile devin si mai complicate. Unii dintre noi pastra traditiile si gatim pasca si cozonac, alti prefera prajituri si torturi in loc de, sau in completare.
Click pe poza de mai sus pentru colectia de retete de pasca si cheesecake!
De pe masa, de sarbatoare, traditia spune ca nu ar trebui sa lipseasca cozonacul cu nuca si pasca cu branza sau pasca cu ciocolata. Insa mai puteti face si diferite feluri de torturi si prajituri cum ar fi cheesecake-ul care este o prajitura cu multa branza, asemanatoare cu pasca noastra.
Intreaga colectie de retete de prajituri (pe care o puteti gasi daca dati click pe poza de mai jos) printre care va pot sugera prajitura cu mac si crema de mascarpone, napolitana cu crema caramel si nuci sau cea cu crema de rahat si lamaie, prajituri dupa retete vechi cum sunt prajitura ”Televizor” sau Alba ca Zapada”,
Unii dintre voi poate aveti obiceiul sa faci si torturi asa ca o sa va invit sa rasfoiti si colectia de torturi si tarte de pe blog (click pe poza de mai jos), printre care veti gasi retetele la tortul diplomat, tortul cu crema caramel, cu ciocolata si migdale, sau cu ciocolata si mascarpone.
Acestea sunt doar cateva dintre ideile practice si retetele pe care le puteti pregati pentru meniul din zilele de sarbatoare de Pasti. Voi continua sa actualizez lista acestora pe masura ce noi articole specifice acestui subiect vor aparea fie aici, pe blog, fie pe celelalt blog pe care scrie si pe care va invit cu drag, ”Idei Practice”.
Pana atunci insa mi-ar placea sa pot afla si de la voi ce retete includeti in meniul de Pasti si ce alte idei practice pentru colorarea oualor si decorarea mesei de sarbatoare stiti.