Prajitura Krantz cu nuca si caramel (reteta veche)
Daca ai ajuns pana aici cautand prajitura Krantz, probabil ca stii deja ca circula pe net mai multe variante. Majoritate dintre versiunile acestei retete de prajitura Krantz sunt cu blatul din 3 foi, blat din albus si crema din galbenusuri cu unt.
Ei bine, eu am cautat altceva, o alt fel de reteta. Am studiat vechile carti de bucate pe care le am in biblioteca si am gasit in cartea Silviei Jurcovan (vezi aici cartea) o reteta care era diferita de cele gasite pe net. Silvia Jurcovan foloseste in reteta de prajitura Krantz, ouale intregi atat pentru blat cat si pentru crema cu unt.
Buuun… zis si facut. Odata ochita reteta nu am reusit sa ma abtin pana cand nu facut si eu prajitura Krantz. Inspirata de reteta Silviei, am modificat usor cantitatile la ingrediente in ceea ce priveste zaharul (pentru ca noi mancam in general mai putin dulce) dar si modul de prezentare si ceva la modul de preparare.
Silvia Jurcovan spune ca se pune blatul intreg (eu l-am taiat) si apoi, peste el toata crema de oua si unt dupa care presara krantz-ul adica nuca cu caramel. Am strambat putin din nas. Nu sunt mare amatoare de creme cu unt, cred ca ti-ai dat seama deja de asta daca imi urmaresti retetele de ceva timp.
Apasa AICI ca sa te inscrii in grupul de Facebook.
Urmareste-ma si pe Instagram, Youtube, pagina de Facebook!
Asa ca am preferat sa tai blatul in doua la mijloc si apoi sa sectionez pe lungime cele doua bucati pentru a obtine patru foi cu gandul de a le suprapune si a face o prajitura Krantz cu foi. Cantitativ pare ca ies mai putine felii de prajituri insa la cat de consistente si calorice sunt iti recomand sa le tai mai inguste, ele fiind in felul acesta foarte inalte. Vezi in poza cum arata.
Eu am mai modificat usor si modul de preparare pentru blat, fata de cum il face Silvia Jurcovan in cartea ei.
- 6 oua medii
- 100 grame de nuca macinata
- 80 grame de faina
- 125 grame de zahar tos
- un praf de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
- 4 oua mici
- 100 grame de zahar
- 200 grame de unt cu 82% grasime
- o lingura de esenta de vanilie
- 70 grame de nuca
- 70 grame de zahar tos
Mod de preparare pentru reteta de prajitura ”Krantz”
– pentru blat
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 30/20 cm . Ungem cu unt sau punem hartie de copt. Eu am folosit hartie de copt.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Batem albusurile impreuna cu un praf de sare, pana cand acestea stau ferme. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si batem iar pana cand redevin ferme. Daca intorci castronul trebui ca acestea sa fie atat de bine batute incat sa nu cada.
- Separat, punem peste galbenusuri restul de zahar si batem pana cand acestea se albesc la culoare si zaharul se topeste. Pentru ambele operatiuni – de batere a albusurilor si a galbenusurilor idea ar fi sa folosim un mixer electric ca acesta de aici.
- Lasam mixerul deoparte, si amestecam, de data aceasta cu ajutorul unei spatule de silicon (linguri de lemn) galbenusurile cu albusurile, turnand treptat, pe masura ce amestecam galbenusurile peste albusuri.
- Amestecam faina cernuta cu nuca.
- Dupa ce am incorporat bine galbenusurile in albusuri adaugam si nuca amestecata cu faina.
- Incorporam la fel, cu miscari usoare, de jos in sus pentru a mentine aerarea albusurilor. Daca lucrezi cu atentie in aceasta etapa nu ai de ce te teme ca nu gasesti printre ingrediente praful de copt (pe care Silvia Jurcovan il trece totusi in reteta – eu nu am folosit)
- Turnam compozitia obtinuta in tava pregatita inainte, nivelam usor cu spatula de silicon si dam la cuptor pentru 30 de minute. Daca nu suntem siguri pe cuptor (unele mai fac figuri – mai ales cele pe gaz) facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit pe un grilaj.
– pentru crema
- Cat timp blatul se raceste ne apucam de facut crema de oua. Batem bine ouale cu zaharul si le gatim pe baie de aburi pana cand se ingroasa ca o smantana. Fii atenta ca vasul in care sunt ouale sa nu atinga apa fierbinte din celalalt vas. Risti ca ouale sa se gateasca prea tare si sa se transforme intr-o omleta dulce. Daca ai termometru pentru lichide poti masura ca temperatura sa nu treaca de 65 de grade, moment in care acestea sunt gatite. Atentie! Amesteca tot timpul in compozitia de oua daca nu vrei ca acestea sa se prinda de fund.
Vezi aici cum se face si prajitura Snickers
- Dupa ce compozitia de oua a capatat consistenta unui smantani dam deoparte si lasam la racit.
- Intre timp mixam foarte bine untul adus si el la temperatura camerei. Eu am trisat putin si l-am lasat in cuptor doua-trei minute ca sa fie mai moale si mai usor de frecat.
- Frecam bine untul impreuna cu esenta de vanilie pana cand devine ca o crema si adaugam treptat crema de oua gatite mai devreme si racite. Atentie! Nu pune crema in unt daca aceasta nu este rece!
- Incorporam bine cu untul si dam crema la frigider pentru macar jumatate de ora timp in care facem krantzul de nuca.
– pentru krantz de nuca
- punem zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si il caramelizam. Cand este topit si are culoarea chihlimbarului adaugam nuca.
- Amestecam foarte bine asa incat caramelul sa se lipeasca de nuca.
- Turnam nuca caramelizata pe o hartie de copt sau un vas plat de inox si lasam la racit.
- Dupa ce s-a racit macinam nuca folosind chopper-ul (daca avem unul ca acesta) sau o zdrobim pur si simplu cu sucitorul. Eu am folosit chopperul si am macinat-o mai fin.
Vezi aici si cum se face Prajitura Craiasa Zapezii!
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
– asamblare prajitura
- taiem blatul in doua parti egale, pe mijloc. Fiecare parte o taiem si orizontal, obtinand astfel patru foi de blat.
- Impartim crema in patru parti aproximativ egale, lasand totusi pentru ultima parte mai putina cantitate. O vom pune deasupra si trebuie sa fie doar un strat subtire de crema.
- Procedam la fel si cu krantz-ul de nuca doar ca, de data aceasta lasam mai mult krantz pentru a pune deasupra peste prajitura.
Vezi aici intreaga colectie de retete de prajituri
- Intindem o parte din crema peste prima foaie de blat, punem a doua foaie, presaram putin krantza si repetam procedura pana cand terminam de pus toate foile si crema.
- Ultimul strat trebuie sa fie de crema peste care presaram din belsug krantz de nuca.
- Dam la rece pana a doua zi sau macar cateva ore. Silvia Jurcovan spune in cartea ei, ca se lasa chiar si 1-2 zile la rece dupa care se poate taia in dreptunghiuri de marimea dorita.
- Cum am facut prajitura mai inalta, eu am taiat dreptunghiuri de 6/3 cm si apoi am pus bucatile de prajitura in hartie de briose.
- Se pastreaza la frigider pana in momentul servirii.
Spor la facut prajitura Kranzt!
Dănilă Alexandrina Mihaela says
Prăjitură deosebită! Am facut aseara si e delicioasa. Am pus 2 pachete de unt 65% grasime pt a fi cu mai multa crema. Mulțumesc!
Claudia Vasilache says
cu drag! Ma bucur ca v-a placut! :)
Christina says
Ce sunt măsurile la tavă? Mă gândesc ca am folosit o tavă prea mare ca mi-o ieșit foarte subțire și nu o crescut de loc.
Claudia Vasilache says
Dar sunt scrise masurile tavii chiar la descrierea modului de preparare. Este vorba de o tava micuta. Daca ati facut intr-o tava mare nu prea avea cum sa iasa.
Cris says
Crema din oua întregi nu a ieșit deși am respectat toți pași. Ori rețeta nu este Ok ori lipsesc niște pași. Am mai făcut creme cu ou și mi-au ieșit, asta nu înțeleg de ce nu a ieșit. Poate puneți un video data viitoare!
Claudia Vasilache says
Imi puteti spune cam ce anume nu v-a iesit la crema? Prima parte sau dupa ce ati pus untul sau cum?
Poate ati folosit un unt care nu e gras spre exemplu. Reteta este ok pentru ca au facut-o si altii si nu au fost probleme. Cand timmpul imi va permite am sa fac si un video. Multumesc pentru sugestie
Ana says
Mi a iesit blatul moale.
Claudia Vasilache says
Nu inteleg? In ce sens moale? Sunteti prima de la care aud asa ceva iar reteta a fost incercata de foarte multe persoane pana acum…
Ana says
Mi a crescut in cuptor si cand l am scos a dat inapoi
Claudia Vasilache says
Adica era copt dar s-a prabusit pur si simplu? Nu imi pot da seama de ce… normal nu ar fi trebuit sa dea inapoi…
Liliana Diac says
Am facut aceasta prajitura exact dupa reteta, doar ca am am pus cantitatile o data si jumatate….a iesit foarte buna. Cine a gustat.o, inca o mai pomeneste?.
Multumesc mult!!
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! Ma bucur mult ca v-a placut! Da, este foarte buna si merita facuta in cantitate dubla!:)
Enn says
Se poate face blatul devreme si pus la congelator?
Claudia Vasilache says
Sincera sa fiu nu am incercat pana acum sa congelez blaturi dar da, stiu ca se pot congela si sunt ok la decongelare. Puteti incerca si chiar v-as ruga sa reveniti cu un comentariu ca sa stie si altii daca e ok asa.
Laura says
Ce bunatate avem noi aici!
Claudia Vasilache says
Una buna rau de tot :))
Tania says
Multumesc de reteta. Cate portii rezulta din aceste cantitati?
Claudia V says
Cu placere! Depinde de cum le taiati. Dar tava e mica si nu iese mult!
Malina says
E o confuzie la crema. In reteta spuneti 4 oua, apoi mentionati crema de galbenusuri. Pana la urma, crema ati facut-o din oua intregi sau doar din galbenusuri?
Claudia V says
Da, am scris gresit galbenusuri la titlu :) Din oua intregi am facut, asa cum am povestit mai departe dar se poate si doar din galbenusuri daca vrei ceva mai ”fin”. Am explicat in articolul despre cum se face crema de vanilie ca sunt doua metode. Daca vrei doar cu galbenusuri vezi acolo cum se face.
Aici am facut varianta cu oua intregi!
Iuliana says
Wow, cebine arata! :)
Claudia V says
Multumesc :)
Avram Iuliana Florentina says
Interesanta varianta asta dar cu siguranta gustoasa si arata si foarte bine. :)
Claudia V says
:) Multumesc! Da, noua ne-a placut asa!