• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 9, 2016 · 8 Comments

Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 732     
732
Shares

Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci. Pasca cu branza de vaci.
Pasca din aluat de pandispan. Cum se face pasca cu aluat de pandispan.

Aceasta reteta de pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci este ultima din seria celor pregatite pentru masa de sarbatoare de Pasti din anul acesta si pe care le scriu acum cat sunt calde in minte, ca sa le aveti, fie pentru anul viitor fie, de ce nu, sa le testati chiar luna aceasta pentru ca, pana la Inaltare se tot pregateste pasca, conform traditiei.

Reteta de astazi, de pasca cu aluat de pandispan o am de la o verisoara de a mamei mele care si ea, la randul ei o are de la mama ei si asa o face in fiecare an, de Pasti. Reteta era scrisa in cani si linguri ca unitati de masura insa, cum canile difera in fiecare casa si cum noi nu avem toti exercitiul pratic pe care il are verisoara mamei mele atunci cand ani de zile tot face pasca cu aluat de pandispan, eu am transformat canile si lingurile in grame ca sa va fie mai usor.pasca cu aluat de pandispan

De asemenea, in reteta originala de pasca cu blat de pandispan se foloseste un sirop facut dintr-o cana de zahar si un pahar si jumatate de apa. Mie mi s-a parut enorm de mult zahar, mai ales ca se mai pune si in branza zahar asa ca am ales sa pun 100 de grame de sirop din petale de trandafiri pe care il aveam deja facut de anul trecut (vezi aici reteta).

L-am ales pe acesta, desi aveam si alt fel de siropuri in casa, pentru ca mi s-a parut ca merge foarte bine aroma lui cu cea a branzei si a portocalei. Insa, daca nu aveti sirop de trandafiri puteti folosi ce fel de sirop doriti, in functie de gusturile voastre.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici  pentru înscriere –

UPDATE

Daca nu doriti sa faceti pandispanul de acest tip, adica cu sirop, puteti face pasca dintr-un aluat de pandispan din 6 oua, asa cum am procedat cand am facut prajitura rapida cu branza de vaci – vezi aici rețeta sau ca in cea de cel mai simplu blat de tort – vezi aici reteta. Cantitatea de branza si procedeul de a o pune in tava ramane la fel doar ca lasati 10 minute la cuptor inainte de a scoate si pune branza.

O altă variantă de pască cu blat din pandispan este si cea cu branză ricotta și stafide,
a carei reteta o gasiti dand click AICI

pască cu ricotta și stafide Lecturi și Arome

Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
60 mins
Total time
1 hour 15 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • - pentru pandispan
  • 100 ml sirop de trandafiri (sau sirop facut in casa din apa si zahar)
  • 3 oua
  • 45 ml ulei (4 linguri)
  • 100 grame de faina alba de grau
  • 7 grame de praf de copt ( o lingurita)
  • un varf de cutit de sare
  • o lingura de esenta de vanilie
  • - pentru crema de branza
  • 550 grame de branza de vaci bine scursa de zer
  • 3 oua
  • 100 grame de zahar
  • 30 de grame de faina alba de grau
  • coaja rasa de la o portocala bio
  • ½ lingurita cu sare
3.5.3251

Mod de preparare pentru reteta de pasca cu aluat de pandispan

  • Incepem prin a aprinde cuptorul  la 180 de grade si a pregati o tava rotunda, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm, punand hartie de copt pe fundul si lateralele acesteia.
  • Pregatim crema de branza si apoi compozitia de pandispan.
  • Branza de vaci, bine scursa o sfaramam cu ajutorul unei furculite pana cand o omogenizam dupa care adaugam si amestecam concomitent, zaharul, ouale batute bine, coaja de portocala, faina si sarea. Lasam deoparte si pregatim compozitia de pandispan.
  • Separam cele trei oua, albusurile intr-un vas si galbenusurile in altul.

O alta varianta a acestei retete o gasiti aici in format video!
Apasa pe poza si ABONEAZ-TE si tu la canalul de Youtube!

Public video NOU in fiecare saptamana!

  • Peste albusuri adaugam un varf de cutit de sare si le batem bine cu telul, sau cu mixerul daca avem, pana cand devin ferme.
  • Galbenusurile le amestecam cu uleiul. Adaugam treptat siropul de trandafiri (sau orice altfel de sirop aveti) si omogenizam.
  • Punem praful de copt si faina si amestecam pana cand obtinem o compozitie de consistenta unei smantani groase.
  • Peste aceasta adaugam treptat albusurile batute si amestecam usor, cu miscari circulare, de jos in sus, pentru a pastra aerarea obtinuta in prealabil.pasca cu branza de vaci

Mai multe retete si idei pentru masa festiva de Pasti – vezi aici

retete si idei pentru masa de Pasti

  • Turnam compozitia in tava pregatita in prealabil si o dam la cuptor pentru 7 minute dupa care scoatem tava si reducem temperatura la 160 de grade.
  • Compozitia de branza pregatita mai devreme o asezam incepand din mijlocul tavii, circular, punand cate o lingura de jur imprejur pana cand terminam toata branza de asezat in tava. Nivelam si dam la cuptor pentru 60-70 de minute (in functie de cuptor). Mai exact pana cand observam ca branza in mijloc s-a inchegat. Eu am facut si testul cu scobitoarea si cand a iesit curata am scos tava din cuptor. Cuptorul meu, fiind pe gaz, are toane si mai fluctueaza temperatura asa ca m-am obisnuit sa nu ma las doar pe baza timpului sau a temperaturii la care ar fi normal sa se coaca ci si pe alte metode practice ;)
  • Cand este gata, oprim cuptorul si mai lasam tava in cuptor, cu usa deschisa pentru un sfert de ora dupa care scoatem pasca din tava si o lasam la racit pe un gratar.
  • O taiem felii, chiar si atunci cat e calda ;) daca nu mai avem rabdare si o savuram cu pofta. Eu nu am rezistant tentatiei sa nu o gust cat inca nu se racise de tot si drept sa va zic mi-a placut foarte mult gustul ei fin si aromat cat era calda :)

Spor la pregatit pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci!

Alte retete de pasca:

  • Pasca cu smantana (click aici pentru reteta)

pasca cu smantana

  • Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta)

pasca ciocolata_3

  • Pasca fara aluat (click aici pentru reteta)

pasca fara aluat_1


Spune si altora!
 732     
732
Shares
 
732
Shares
 732    
« Cea mai simpla salata de oua cu ridichi
Tarta cu ricotta si broccoli »

Comments

  1. Iuliana says

    May 9, 2016 at 12:51 pm

    Asta e de departe pasca cea mai apropiata de gusturile mele. Pare mai usoara, oricum pandispanul e mai usor decat aluatul de cozonac. Iar cu sirop de trandafir…mmm…cred ca a fost o incantare!

    Reply
    • Claudia V says

      May 9, 2016 at 12:52 pm

      Da! Si noua de place dar dupa cea cu smantana :))))
      Blatul e chiar super asa facut cu sirop de trandafiri ;) Dar sigur e bun si cu altfel de arome.

      Reply

Trackbacks

  1. Pască cu cremă de brânză. Fină și FĂRĂ blat! - Lecturi si Arome says:
    April 22, 2022 at 11:02 am

    […] ești mare iubitor al aluatului adică al unei păști tradiționale, poți oricând încerca fie o pască cu blat din pandișpan fie una fără aluat. Un cheesecake, la urma urmei. Mie, personal, îmi place cea cu blat din […]

    Reply
  2. Pască cu ricotta și stafide (cu blat de pandispan) - Lecturi si Arome says:
    March 22, 2021 at 9:44 am

    […] cum cea mai rapid de făcut este pasca din aluat de pandișpan (vezi AICI o altă variantă) exceptând-o, clar pe cea fără aluat care parcă nu prea e pască ci mai mult […]

    Reply
  3. Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2020 at 1:57 pm

    […] Anul acesta am făcut doar 2 păști, ambele cu aluat de pandișpan. Una cu brânză de vaci și alta cu smântână. Pentru cea cu brânză și aluat de pandișpan aveți deja pe blog 2 variante, aici și aici. […]

    Reply
  4. Rețete tradiționale de Paști și câteva alternative la acestea - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2020 at 1:46 pm

    […] mai moderne cum ar fi pasca cu smântână (vezi aici rețeta) sau pasca cu aluat de pandișpan (vezi aici rețeta) și, de ce nu, pasca cu ciocolată și nucă (vezi aici […]

    Reply
  5. Prăjitură turnată cu mere | Selgros Cauta Pasiunea says:
    November 4, 2018 at 2:07 pm

    […] câțiva ani am publicat la mine pe site o rețetă de pască cu aluat de pandișpan. Rețeta am luat-o de la o verișoară a mamei mele care o face de mulți, mulți ani așa, după […]

    Reply
  6. Prăjitură turnată cu mere - rețetă simplă și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    November 1, 2018 at 3:27 pm

    […] te numeri printre fanii blogului și urmărești ce apare nou, că acum câțiva ani am publicat o rețetă de pască cu aluat de pandișpan. Rețeta am luat-o de la o verișoară a mamei mele care o face de mulți, mulți ani așa, după […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

May 2016
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316