Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci. Pasca cu branza de vaci.
Pasca cu blat de pandispan. Cum se face pasca cu aluat de pandispan.
Aceasta reteta de pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci este ultima din seria celor pregatite pentru masa de sarbatoare de Pasti din anul acesta si pe care le scriu acum cat sunt calde in minte, ca sa le aveti, fie pentru anul viitor fie, de ce nu, sa le testati chiar luna aceasta pentru ca, pana la Inaltare se tot pregateste pasca, conform traditiei.
Reteta de astazi, de pasca cu aluat de pandispan o am de la o verisoara de a mamei mele care si ea, la randul ei o are de la mama ei si asa o face in fiecare an, de Pasti. Reteta era scrisa in cani si linguri ca unitati de masura insa, cum canile difera in fiecare casa si cum noi nu avem toti exercitiul pratic pe care il are verisoara mamei mele atunci cand ani de zile tot face pasca cu aluat de pandispan, eu am transformat canile si lingurile in grame ca sa va fie mai usor.
De asemenea, in reteta originala de pasca cu blat de pandispan se foloseste un sirop facut dintr-o cana de zahar si un pahar si jumatate de apa. Mie mi s-a parut enorm de mult zahar, mai ales ca se mai pune si in branza zahar asa ca am ales sa pun 100 de grame de sirop din petale de trandafiri pe care il aveam deja facut de anul trecut (vezi aici reteta).
L-am ales pe acesta, desi aveam si alt fel de siropuri in casa, pentru ca mi s-a parut ca merge foarte bine aroma lui cu cea a branzei si a portocalei. Insa, daca nu aveti sirop de trandafiri puteti folosi ce fel de sirop doriti, in functie de gusturile voastre.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
UPDATE
Daca nu doriti sa faceti pandispanul de acest tip, adica cu sirop, puteti face pasca dintr-un aluat de pandispan din 6 oua, asa cum am procedat cand am facut prajitura rapida cu branza de vaci – vezi aici rețeta sau ca in cea de cel mai simplu blat de tort – vezi aici reteta. Cantitatea de branza si procedeul de a o pune in tava ramane la fel doar ca lasati 10 minute la cuptor inainte de a scoate si pune branza.
O altă variantă de pască cu blat din pandispan este si cea cu branză ricotta și stafide,
a carei reteta o gasiti dand click AICI
- - pentru pandispan
- 100 ml sirop de trandafiri (sau sirop facut in casa din apa si zahar)
- 3 oua
- 45 ml ulei (4 linguri)
- 100 grame de faina alba de grau
- 7 grame de praf de copt ( o lingurita)
- un varf de cutit de sare
- o lingura de esenta de vanilie
- - pentru crema de branza
- 550 grame de branza de vaci bine scursa de zer
- 3 oua
- 100 grame de zahar
- 30 de grame de faina alba de grau
- coaja rasa de la o portocala bio
- ½ lingurita cu sare
Mod de preparare pentru reteta de pasca cu aluat de pandispan
- Incepem prin a aprinde cuptorul la 180 de grade si a pregati o tava rotunda, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm, punand hartie de copt pe fundul si lateralele acesteia.
- Pregatim crema de branza si apoi compozitia de pandispan.
- Branza de vaci, bine scursa o sfaramam cu ajutorul unei furculite pana cand o omogenizam dupa care adaugam si amestecam concomitent, zaharul, ouale batute bine, coaja de portocala, faina si sarea. Lasam deoparte si pregatim compozitia de pandispan.
- Separam cele trei oua, albusurile intr-un vas si galbenusurile in altul.
O alta varianta a acestei retete o gasiti aici in format video!
Apasa pe poza si ABONEAZ-TE si tu la canalul de Youtube!
Public video NOU in fiecare saptamana!
- Peste albusuri adaugam un varf de cutit de sare si le batem bine cu telul, sau cu mixerul daca avem, pana cand devin ferme.
- Galbenusurile le amestecam cu uleiul. Adaugam treptat siropul de trandafiri (sau orice altfel de sirop aveti) si omogenizam.
- Punem praful de copt si faina si amestecam pana cand obtinem o compozitie de consistenta unei smantani groase.
- Peste aceasta adaugam treptat albusurile batute si amestecam usor, cu miscari circulare, de jos in sus, pentru a pastra aerarea obtinuta in prealabil.
Mai multe retete si idei pentru masa festiva de Pasti – vezi aici
- Turnam compozitia in tava pregatita in prealabil si o dam la cuptor pentru 7 minute dupa care scoatem tava si reducem temperatura la 160 de grade.
- Compozitia de branza pregatita mai devreme o asezam incepand din mijlocul tavii, circular, punand cate o lingura de jur imprejur pana cand terminam toata branza de asezat in tava. Nivelam si dam la cuptor pentru 60-70 de minute (in functie de cuptor). Mai exact pana cand observam ca branza in mijloc s-a inchegat. Eu am facut si testul cu scobitoarea si cand a iesit curata am scos tava din cuptor. Cuptorul meu, fiind pe gaz, are toane si mai fluctueaza temperatura asa ca m-am obisnuit sa nu ma las doar pe baza timpului sau a temperaturii la care ar fi normal sa se coaca ci si pe alte metode practice ;)
- Cand este gata, oprim cuptorul si mai lasam tava in cuptor, cu usa deschisa pentru un sfert de ora dupa care scoatem pasca din tava si o lasam la racit pe un gratar.
- O taiem felii, chiar si atunci cat e calda ;) daca nu mai avem rabdare si o savuram cu pofta. Eu nu am rezistant tentatiei sa nu o gust cat inca nu se racise de tot si drept sa va zic mi-a placut foarte mult gustul ei fin si aromat cat era calda :)
Spor la pregatit pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci!
Alte retete de pasca:
- Pasca cu smantana (click aici pentru reteta)
- Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta)
- Pasca fara aluat (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Asta e de departe pasca cea mai apropiata de gusturile mele. Pare mai usoara, oricum pandispanul e mai usor decat aluatul de cozonac. Iar cu sirop de trandafir…mmm…cred ca a fost o incantare!
Claudia V says
Da! Si noua de place dar dupa cea cu smantana :))))
Blatul e chiar super asa facut cu sirop de trandafiri ;) Dar sigur e bun si cu altfel de arome.