Prajitura Televizor – reteta veche
Prajitura Televizor… cine nu o stie, cine nu a auzit de ea?! Poate ca daca esti un tanar inca abia iesit de pe bancile scolii au auzit de prajitura asta de la bunica ta. Si poate chiar ai si gustat-o si, evident, ti-a placut.
Prajitura Televizor este una dintre prajiturile celebre prin anii 60-70 si se numara printre retetele vechi care inca se mai gatesc cu drag si astazi si stau la loc de frunte pe mesele noastre de sarbatoare. Unii o cunosc sub denumirea de prajitura Budapesta.
Am vazut reteta acestei prajituri pe net, in diferite variante, nu mult diferite de cea pe care am incercat-o eu si a carei reteta o sa v-o dau astazi. Nu mult diferite dar totusi cu ceva diferente care, zic eu vor evidentia in final aceasta varianta fata de celelalte :)
Reteta de astazi de prajitura Televizor face parte din categoria retetelor vechi gasite in caietul matusii mele si despre care v-am tot vorbit in ultimul timp, atunci cand am inceput aceasta aventura culinara in incercarea de a aduce la viata retete asa cum se gateau ele pe vremuri.
Am gatit impreuna prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie (click aici pentru reteta)
dar si faimoasa prajitura ”Alba ca Zapada” (click aici pentru reteta)
doua dintre cele mai cunoscute prajituri care stateau acum zeci de ani in urma pe mesele de sarbatoare ale romanilor si care sunt si astazi indragite si pregatite alaturi de alte prajituri ale zilelor noastre.
Dar sa lasam vorba si sa trecem la treaba pentru ca, desi e o prajitura usor de facut, prajitura Televizor necesita mai mult timp pentru pregatire si deci ceva mai multa rabdare pana cand o vom putea gusta.
Este o prajitura cu doua foi, un blat de pandispan, o crema ”fiarta” cum este ea descrisa in reteta originala, si cu o glazura de ciocolata. Si… ce e specific acestei retete este faptul ca foile si blatul de pandispan sunt insiropate cu rom.
Mda, nu prea este ea pentru copii, in varianta asta ci mai mult pentru adulti insa, daca trecem putin peste acest mic indiciu din reteta, respectandu-l totusi ;) o sa avem in final o prajitura Televizor cu gustul cat mai aproape de original.
Reteta de prajitura Televizor
- Ingrediente pentru reteta de prajitura televizor
– pentru foile cu cacao
300 grame de faina alba de grau (eu am pus 320 grame de faina tip 654)
100 grame de zahar
80 de grame de unt
5 linguri de lapte
1 ou
o lingura de cacao
o lingurita de amoniac
doua linguri de zeama de lamaie
– pentru blatul de pandispan
200 grame de faina alba de grau
200 de grame de zahar (eu am folosit doar 100)
4 oua
8 linguri de apa calduta
o lingura de praf de copt
un praf de sare
– pentru crema alba
1 ou
200 grame de unt
200 grame de zahar (eu am folosit doar 100)
4 lingurite (pline) cu faina
350 de ml de lapte dulce
zeama si coaja rasa de la o lamaie mare
– pentru glazura
150 de grame de zahar (eu am folosit doar 100)
2 linguri de apa
20 de grame de cacao
50 de grame de unt (eu am folosit doar 25 de grame)
– pentru insiropat
250 ml de rom (eu am folosit un sirop din apa cu zahar aromatizat cu esenta de rom)
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura televizor
– pentru foile cu cacao
- Intr-un castron punem untul (la temperatura camerei), adaugam zaharul si amestecam bine cand acesta se topeste si obtinem o crema omogena.
- Separat batem oul si il adaugam peste crema de unt, turnam si laptele si omogenizam bine compozitia cu ajutorul telului sau a mixerului/robotului de bucatarie.
- Amoniacul il ”stingem”, adica il amestecam cu zeama de lamaie si il adaugam in crema de mai sus.
- Punem lingura de cacao si faina pe care le incorporam bine pana cand obtinem un aluat compact, omogen si care nu se lipeste de maini. Nota! Desi retete prevede doar 300 grame de faina eu am avut nevoie de putin mai mult pentru a obtine aluatul de consistenta ceruta.
- Lasam aluatul in castron, la loc caldut, acoperit cu un prosop sau folie alimentara, timp de un sfert de ora.
Vezi in video de mai jos si reteta veche de bomboane Raffaello!
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru notificari!
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 20/30 cm pe care punem hartie de copt.
- Impartim alautul in doua bucati. Prima bucata o intindem cat mai bine pe suprafata de lucru, cu ajutorul unui sucitor, pana cand obtinem o foaie subtire pe care o intepam din loc in loc cu ajutorul unei furculite. La fel procedam si cu cea de a doua bucata de aluat.
- Punem prima foaie pe hartia de copt in tava (sau pe fundul acesteia) si o dam la cuptor sa se coaca timp de aproximativ 10 minute, in functie de cuptor. Atentie! Foile sunt subtiri si se coc repede asa ca stai cu ochii pe aragaz!
- Dupa ce s-a copt prima foaie, o scoatem din cuptor si o transferam pe un grilaj la racit si procedam la fel si cu cea de a doua foaie dupa care incepem sa facem blatul de pandispan.
– pentru blatul de pandispan:
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim aceeasi tava in care am copt si foile punand in ea hartie de copt.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Adaugam peste galbenusuri zaharul si amestecam bine pana cand zaharul se topeste si obtinem o crema.
- Turnam treptam apa calduta si o incorporam in crema dupa care adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt.
- Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare pana cand devin ferme si nu se desprind de castron daca incercam sa il intoarcem.
- Adaugam treptat si prin miscari usoare, de jos in sus, albusurile in compozita pregatita mai devreme.
- Cand sunt bine incorporate turnam compozitia in tava pregatita mai devreme si dam la cuptor timp de 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana cand observam ca incepe sa se rumeneasca. Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata scoatem blatul din cuptor, il transferam pe un grilaj si il lasam la racit.
– pentru crema
- Punem intr-un castron oul cu zaharul si le frecam bine pana cand devin o crema.
- Adaugam 100 de grame de lapte rece si apoi, treptat faina cernuta iar la final zeama si coaja de lamaie. Omogenizam cu ajutorul unui tel.
- Separat, intr-o alta craticioara aducem laptele la punctul de fierbere si apoi il luam de pe foc si il turnam incetul cu incetul peste crema de ou si zahar obtinuta in prealabil si amestecand continuu pana la incorporarea totala.
- Punem apoi totul pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu pana cand crema noastra s-a ingrosat si are consistenta unei smantani. Acoperim cu folie alimentara, intepam din loc in loc cat sa aiba aer sa respire si dam la rece.
- Intre timp frecam bine untul pana cand ajunge de consistenta unei creme.
- Cand crema de ou s-a racit adaugam treptat untul si amestecam energic pana la completa inglobare a acestuia.
Vezi AICI cum se face crema mousseline
– montarea prajiturii
- Pentru montarea prajiturii avem nevoie, conform retetei originale de 250 de grame de rom pentru insiropat. Daca nu aveti sau nu vreti sa folositi alcool puteti sa il inlocuiti cu un sirop din apa, zahar si esenta de rom sau orice alt lichid pentru insiropare doriti.
- Puneti una dintre foi pe un platou sau in tava de dimensiunile foilor prajiturii. Insiropati bine cu sirop , adaugati jumatate din cantitatea de crema, intindeti bine si apoi puneti blatul de pandispan.
- Insiropati foarte bine si blatul de pandispan si apoi puneti peste el si cealalta jumatate de crema ramasa dupa care si a doua foaie cu cacao.
– pentru glazura
- Punem intr-o craticioara, pe aragaz, la foc mediu, apa, cacaoa si zaharul si amestecam continuu pana cand se ingroasa glazura.
- Dam deoparte si adaugam untul.
- Amestecam pana cand acesta este topit si apoi turnam glazura peste prajitura si o intindem uniform pe suprafata acesteia.
- Lasam prajitura la rece (dar nu la frigider!) pentru ca glazura sa se intareasca si foile sa se inmoaie si a doua zi putem sa o taiem si sa o savuram impreuna cu prietenii :)
Pofta buna sa aveti!
Neli says
Buna ziua,este foarte buna prajitura,dar am ramas putin surprinsa la crema.Mama mea facea o crema de lamaie cu gris.Nu mai am reteta,si nu stiu cum semai face crema aia.In rest totul este la fel.:)
Claudia Vasilache says
Buna seara! Nu stiu ce sa va zic… eu asa stiu prajitura asta, cu acea crema. Insa am alta prajitura cu crema de gris. Aceasta
https://lecturisiarome.ro/2020/12/prajitura-cu-foi-de-bulion-si-crema-de-gris-prajitura-copilariei/
Doar ca eu am pus portocala aici insa o puteti inlocui cu lamaie. Poate asta e ceea ce cautati :)
Miha says
crema se poate folosi si fara unt? Si daca se poate pune gelatina in ea pentru tarte de exemplu?
Multumesc
Claudia Vasilache says
Untul intareste crema si de aia se foloseste dar ati putea sa puneti mascarpone in loc de unt. Nu imi dau seama de ce vreti sa excludeti untul ca sa va pot da un sfat mai bun. Nu va place sau sunteti alergica?
Gelatina … mmm… ar merge si nu prea. Adica in momentul in care puneti crema si peste ea alta foaie crema nu are cand sa se intareasca si nu stiu cat de bine va sustine blatul.
Ati mai putea incerca sa faceti mai multa crema si sa o fierbeti mai mult ca sa se intareasca mai tare si in felul acesta sa nu mai puneti nimic in plus.
miha says
Multumesc pentru raspuns. Am facut crema cu unt, dar mie imi place si fara unt de aia am intrebat. Referitor la gelatina, as vrea sa folesesc crema pentru a umple o tarta cu fructe.
Claudia Vasilache says
Cu drag! Daca e pentru o tarta atunci da, puteti pune gelatina fara probleme pentru ca deasupra cremei nu veti pune altceva sau chiar daca puneti fructe acestea sunt mai usoare :)
In loc de unt, care mie mi se pare foarte gras, eu folosesc de obicei mascarpone si iese o crema foarte fina. In functie de unde o folosesc, uneori mai adaug chiar si putina gelatina :)
Miha says
Multumesc frumos, o sa fac o tarta cu crema asta, si o sa incerc sa o fac fara unt. Sper sa iasa bine.Gelatina ar trebui sa o pun cand s a racit crema?
Claudia Vasilache says
Da, cel mai bine e sa puneti dupa ce s-a racit :)
Petri Maria says
Unde este a -II-a foaie de cacaco? A ramas pentru o alta prajitura? Nu apare la montaj.
Claudia V says
Am corectat acum :) Multumesc! Da, era de la montaj :)) Nu a mers la alta prajitura dupa cum bine se vede in poza ;)
Aurelia says
Dar untul de la crema fiarta? De ce nu apare la crema? Spune doar la prepararea cremei..ca se face untul separat…. Wtf….
Claudia Vasilache says
Nu inteleg intrebarea si revolta! Scrie clar, negru pe alb, la ingrediente si cantitatea de unt de la crema, adica 200 de grame. Probabil ca nu ati citit cu atentie!
Larisa says
Doamna draga, cu untul separat dupa ca e deja racita crema, se branzeste toata crema finala, doar pe foc iese cum trebuie. Am facut crema de doua ori, m-am gandit ca poate am gresit ceva, dar am avut acelasi rezultat. Dupa ce am pus pe foc crema si-a revenit. Atentie!!
Claudia Vasilache says
Doamna Larisa, nu va contrazic, fiind vorba de experienta dumneavoastra.
Va spun doar ca iese si cu untul pus dupa ce faceti crema de vanilie.
Crema folosite la aceasta prajitura este o crema mousseline (am reteta separat pe blog si am pus acum link si spre ea).
Aceasta crema este una clasica, folosita des in patiserie si asa se face.
Probabil nu ati pus untul treptat si temperaturile celor 2, crema si unt nu erau la fel. Daca una este mai calda si cealalta mai rece, atunci da, crema de branzeste!
Si eu am mai facut crema asta si alta data si la fel am pus untul dar nu s-a branzit crema.
Iuliana says
Caietul ala e o comoara! Am auzit de multe ori de prajitura televizor, dar nici nu am facut-o, nici nu am avut ocazia sa o gust. Dar bine ca i-am aflat reteta! :)
Claudia V says
Pe tine? Pe mine ca eu mai si mananc ce fac :)
Seamana cu o prajitura de cofetarie, prajitura asta Televizor sau cu cum ii zic eu, e stramosul entremetului de azi :))