• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 5, 2015 · 20 Comments

Pasca cu ciocolata si nuca

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 284     
284
Shares

Pasca cu ciocolata si nuca

Va place ciocolata? Mie da. Si inca foarte mult. Asa ca, desi de Pasti traditional e sa avem pe masa de sarbatoare pasca cu aluat imi place sa trisez putin si sa fac si o pasca cu ciocolata. Sa va mai spun care din ele se termina prima? :) Oricat de buna ar fi pasca traditionala cu branza sau pasca cu branza fara aluat, parca totusi pasca cu ciocolata le intrece pe toate.

Asa ca, decat sa fac de Pasti un tort de ciocolata, cum mai este obiceiul (netraditional, totusi) de a face si alte dulciuri pentru masa festiva, prefer sa fac ceva mai “light” si atunci fac aceasta delicioasa pasca cu ciocolata si nuca dupa o reteta luata din caietul de retete al matusii mele. O reteta simplu de facut dar peste masura de gustoasa. O sa va convingeti cand o sa o incercati. pasca ciocolata_3

De obicei o fac atunci cand framant si aluatul pentru cozonac asa ca am sa trisez putin de data asta si am sa va dau reteta plecand de la ideea ca faceti si voi la fel. Promit ca sa revin cu ingredientele exacte doar pentru aceasta cantitate de aluat atunci cand o voi face separat.

Daca nu aveti aluat de cozonac si sunteti pe fuga puteti sa o faceti cu aluat cumparat de la magazin dar sa fiti atenti sa nu luati aluat de patiserie ci aluat care scrie ca e facut cu drojdie. Am testat pe acest fel de aluat si merge facut asa.

Bineinteles ca puteti sa faceti tot timpul anului aceasta reteta de pasca cu ciocolata si nuca transformand-o in tarta cu ciocolata si nuca sau prajitura cu ciocolata si nuca. Sa nu uitam totusi ca pasca traditionala este cea pasca cu branza si aluat de cozonac si care are o cruce in mijloc – vezi aici reteta sau macar cu branza fie ea si fara colac (cum e aceasta de aici).

Vezi si cum se face pasca din branza de vaci si blat din pandispan!
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!

Cam asta am trecut eu in meniul de sarbatoare la categoria desert, in afara de nelipsitul si traditionalul cozonac cu nuca care ma gadesc ca anul acesta sa il fac si in varianta cu rahat pentru ca celui mic nu prea ii  place nuca.

Voi ce planuiti sa pregatiti pentru masa de sarbatoare? Mi-ar placea sa imi lasati un comentariu in care sa imi spuneti ce v-ati planificat pentru a pregati de Pasti. :)pasca cu ciocolata_2

Reteta de pasca cu ciocolata si nuca

  • Ingrediente reteta de pasca cu ciocolata si nuca

400 de grame de aluat pentru cozonac

doua linguri de cacao
40 de grame de faina
90 de grame de zahar
120 ml lapte dulce

3 oua
60 de grame de unt
3 linguri de nuca macinata

o lingurita de esenta de rom
un plic de zahar vanilat
un strop de sare

un ou pentru uns aluatul (eu am folosit un ou mic de prepelita)

  • Mod de preparare pasca cu ciocolata si nuca
  1. Amestecam faina cu zaharul si cacaoa si le punem intr-o craticioara.
  2. Turnam peste ele laptele dulce, treptat si amestecand continuu ca sa se incorporeze
  3. Punem vasul pe foc mic si amestecand in continuu fierbem compozitia pana se ingroasa ca o crema (aproximativ 10 minute) dupa care dam crema la rece.
  4. Cat se raceste crema separam galbenusurile de albusuri si batem albusurile cu un strop de sare pana devin o spuma ferma.pasca cu ciocolata
  5. Cand crema s-a racit adaugam galbenusurile unul cate unul, apoi untul si amestecam pana se topeste bine si la sfarsit nuca, esenta de rom si zaharul vanilat.
  6. Albusurile le incorporam in crema de mai sus treptat si cu miscari usoare de jos in sus pana la incorporarea lor.
  7. Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava. Eu am folosit o tava din yena de 23 cm diametru, pe care am uns-o cu putin ulei si am tapetat-o cu faina.
  8. Intindem aluatul de cozonac intr-o foaie subtire si decupam un rotund de dimensiunea bazei formei in care coacem dupa care il asezam in vas.
  9. Din restul de aluat taiem fasii de aluat subtiri de circa 4-5 centimetri pe care le rasucim si apoi le punem de jur imprejurul tavii formand o bordura in jurul foii de aluat de pe fundul tavii. Suprapunem fasiile rasucite una peste alta, de jur imprejur pana cand terminam aluatul de prelucrat.
  10. Turnam compozitia de crema pe care am obtinut-o mai devreme, ungem marginile de aluat cu oul batut bine si dam tava la cuptor pentru o ora.
  11. Cand este gata, scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca, pudram cu putin zahar pudra vanilat si servim.

pasca cu ciocolata

Pofta buna sa aveti!

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!

Vezi si cum se face pasca cu smantana – Click AICI!

pasca cu smantana

Vezi si cum se face pasca cu blat din pandispan si branza de vaci
– Click AICI –

pasca cu aluat de pandispan

Vezi si cum se face pasca cu blat din pandispan si riccotta si stafide
– Click AICI –

pască cu ricotta și stafide Lecturi și Arome


Spune si altora!
 284     
284
Shares
 
284
Shares
 284    
« Carte de bucate – luna martie 2015
Mancare de urzici cu leurda »

Comments

  1. Cristina says

    April 17, 2020 at 1:36 pm

    Am incercat. E foarte buna. Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 17, 2020 at 6:41 pm

      Cu drag! Ma bucur ca ti-a placut, Cristina! :) Sarbatori fericite! :)

      Reply
  2. puiu says

    April 10, 2020 at 1:43 pm

    De ce ii spune pasca cu ciocolata. Ar fi trebuit s[ se numeasca pasca cu cacao si nuca. Inducem oamenii in eroare

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 10, 2020 at 4:10 pm

      Asa era denumirea ei in caietul vechi al matusii! Si apoi.. v-ati pus vreodata intrebarea din ce e facuta ciocolata? ;)

      Reply
  3. Madalina says

    April 24, 2016 at 10:18 pm

    Este pasca perfecta. Am făcut pasca săptămana aceasta de doua ori, si cu nuca si fără. Ușor de făcut si foarte gustoasa.

    Reply
    • Claudia V says

      April 25, 2016 at 5:37 am

      :) Ma bucur ca ti-a placut.
      Este intr-adevar foarte gustoasa si usor de facut :)

      Reply
  4. SAVORI URBANE says

    April 9, 2015 at 3:39 pm

    Cred ca e grozava pasca asta cu ciocolata! Mmmm..

    Reply
    • Claudia V says

      April 9, 2015 at 4:02 pm

      Nu ca o laud eu dar… e grozava. Abia astept sa mai fac una sambata. Poate chiar doua :)))))

      Reply
  5. Dana says

    April 8, 2015 at 4:38 am

    Arata superb si sint sigura ca si foarte buna. Multumesc mult.

    Reply
    • Claudia V says

      April 8, 2015 at 6:46 am

      :) Cu placere, Dana! Ma bucur ca iti place cum arata.
      Nu o laud pentru ca e facuta de mine dar sa stii ca e buna….. rau :))
      Daca incerci reteta te rog sa revii cu un comentariu si sa imi spui daca ti-a placut.

      Reply
  6. Iuliana says

    April 5, 2015 at 7:41 pm

    Arata minunat pasca ta cu ciocolata. Cred ca saptamana viitoare o incerc si eu :)

    Reply
    • Claudia V says

      April 5, 2015 at 8:10 pm

      Neaparat sa o faci ca e buna si se face usor ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Cheesecake cu ciocolata (fara zahar) - Lecturi si Arome says:
    October 29, 2021 at 7:23 pm

    […] m-am gandit sa va propun un cheesecake cu ciocolata si fara zahar. Un fel de pasca de ciocolata as putea spune altfel, o reteta pe care o puteti incerca acum de Pasti daca doriti altceva decat o […]

    Reply
  2. Pasca fara aluat (Cheesecake) - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2021 at 1:04 pm

    […] asa si este, o prajitura cu branza care poate fi foarte usor “transformata” in pasca atunci cand o pregatim de Pasti. Este o reteta rapida, se face foarte usor si este si versatila in […]

    Reply
  3. Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    April 2, 2019 at 8:14 am

    […] Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  4. Cookies cu nuca si ciocolata ( Mexican Wedding Cookies) says:
    July 5, 2016 at 3:28 pm

    […] crema de zahar si unt adaugam nuca si amestecam dupa care punem ciocolata rasa, scortisoara si la final faina pe care o incorporam […]

    Reply
  5. Pasca cu smantana - Lecturi si Arome says:
    May 30, 2016 at 8:59 am

    […] Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  6. Pasca cu branza de vaci - reteta traditionala - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2016 at 4:04 pm

    […] mai modern este sa facem cu blat din pandispan, chiar fara blat, gen cheesecake si… de ce nu, pasca cu ciocolata in loc de […]

    Reply
  7. Cheesecake cu ciocolata (faza zahar) - Lecturi si Arome says:
    April 19, 2016 at 6:33 am

    […] m-am gandit sa va propun un cheesecake cu ciocolata si fara zahar. Un fel de pasca de ciocolata as putea spune altfel, o reteta pe care o puteti incerca acum de Pasti daca doriti altceva decat o […]

    Reply
  8. Pasca fara aluat (cheesecake) - Lecturi si Arome says:
    April 13, 2015 at 8:22 am

    […] Pasca cu ciocolata si nuca April 5, 2015 […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

April 2015
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316