Ciorba de miel cu galuste
Daca ieri v-am scris reteta de pasca cu smantana care era din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, astazi o sa va dau o alta reteta testata, cea de ciorba de miel cu galuste, pe care am luat-o din cartea de bucate a Sandei Marin de data asta.
Mi-am propus ca periodic sa gatesc si retete din carti de bucate cunoscute sau chiar necunoscute, astfel incat sa va faceti o idee cat de cat despre retetele scrise in acele carti si poate asa le veti cumpara ca sa le aveti in biblioteca personala.
Poate suna ciudat ca astazi, in era internetului, sa va recomand intoarcerea la cartea scrisa insa, la urma urmei, aceasta este singura palpabila, cea pe care veti putea pune mana si cand pica netul sau nu aveti curent ;)
Inainte de Paste am frunzarit cartile de bucate pe care le am in biblioteca in cautarea de retete traditionale, vechi si care sa fie altfel decat ceea ce am eu acum pe site. M-am oprit la pasca cu smantana si la aceasta reteta de ciorba de miel… cu galuste.
Am mai testatat o reteta de bors de miel traditional, cu orez, inspirata din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, dar era facuta cu orez. Diferente mari nu sunt intre ele insa aceasta fiind cu galuste am zis ca merita incercata tocmai pentru ca e altceva :)
Reteta de ciorba de miel cu galuste
- Ingrediente pentru reteta de ciorba de miel cu galuste
un cap de miel
un morcov
un patrunjel radacina
o ceapa medie
100 ml smantana sau iaurt (eu am folosit iaurt)
aproximativ 3 litri de apa rece
sare, piper dupa gust
o lingurita de tarhon uscat
o mana de patrunjel tocat
500 ml de bors de putina
– pentru galuste
o lingura de unt
faina cat cuprinde (eu am pus trei linguri)
un ou
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba de miel cu galuste
- Incepem prin a pregati capul de miel astfel: indepartam ochii si curatam nasul de mucozitati, sub un jet de apa, scobind cu varful cutitului si indepartand cartilajele moi. Il clatim apoi cu apa rece si il punem la fiert, la foc mic, in apa cu sare.
- Il lasam sa fiarba doua, trei ore, luand din cand in cand spuma. Daca uitati sa faceti acest lucru, la sfarsit neaparat va trebui sa trecurati zeama printr-o strecuratoare fina.
- Cand este fiert, scoatem capul, il lasam la racit si apoi scoatem, cu rabdare, toata carnea de pe el.
- Legumele le radem pe razatoarea mare sau le taiem cubulete si apoi le punem in zeama in care a fiert capul si mai completam cu apa pana vom avea aproximativ 2 litri de lichid.
- Lasam legumele sa fiarba si intre timp pregatim compozitia pentru galuste.
- Punem untul topit intr-un vas, adaugam oul si frecam bine pana la omogenizare dupa care punem si faina cat cuprinde (eu am pus trei linguri de faina) astfel incat sa obtinem un aluat de consistenta unei smantani groase.
- Dupa ce au fiert legumele un sfert de ora adaugam si galustele luand cu ajutorul unei lingurite din compozitia de unt, faina si ou, si turnand cu grija in lichidul fierbinte.
- Lasam la fiert aproximativ zece minute, pana cand galustele se ridica la suprafata dupa care punem borsul incalzit in prealabil si mai dam un clocot, potrivind si gustul de sare si piper.
- Oprim focul si adaugam patrunjelul si tarhonul dupa care luam un polonic din oala si il turnam peste iaurtul pus intr-o farfurie. Amestecam si turnam totul inapoi in oala cu bors.
- Amestecam dupa care punem un capac si lasam macar zece minute sa se linisteasca ciorba.
- Servim cu pofta cat este calda inca.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Interesanta reteta. Ma faci sa scotocesc si eu prin congelator dupa restul de miel ramas de la Paste :)
Claudia V says
Scotoceste, scotoceste si daca mai ai incearc-o negresit. Nu are cum sa nu iti iasa ;)
Ioana says
Arata destul de bine. Privind ingredientele, as spune ca si gustul este unul foarte bun. Asta ramane de vazut cand o voi incerca. Chiar nu aveam idee ce as putea sa gatesc din carnea de miel ramasa de la Paste.
Claudia V says
Multumesc! Este si foarte buna adica noua ne-a placut :) Daca ti-a ramas capul de miel atunci la ciorba cu el :)