• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 10, 2019 · 8 Comments

Stufat de pui. O alternativă dietetică la stufatul de miel

cu carne· Feluri de baza

Spune si altora!
 52     
52
Shares

Stufat de pui. Stufat din piept de pui. O alternativă dietetică la stufatul
din carne de miel pentru masa festivă de Paști.

Nu toată lumea consumă carne de miel. Este un lucru știut. Unora nu le place gustul acestui tip de carne. Alții nu o consumă din motive care țin de alte considerente. Poate chiar și cele care țin de sănătate.

Carnea de miel, se știe, este o carne mai greu digerabilă și mai calorică. Doar 100 de grame de carne de miel conține 200-300 de calorii.stufat de pui

Așa că, dacă din anumite motive, pe masa festivă de Paști nu poți pune un preparat tradițional din carne de miel, cum ar fi o friptură de miel sau un stufat din miel, nu-i problemă. Poți face alte alegeri. Iar rolul meu este să te ajut, prin rețetele pe care le public, cu astfel de alternative.

Așa că, rețeta de astăzi de stufat de pui am gândit-o tocmai luând în considerare acest lucru și ea este o alternativă la fel de gustoasă la cea tradițională din carne de miel, dar ceva mai dietetică.

În plus, această rețetă mai are un avantaj, acela că poate fi gătită în orice perioadă a anului, nu doar de Paști. Bine, recunosc, e potrivită mai multă primăvară, când avem din belșug și la prețuri rezonabile de unde cumpăra usturoi verde, ceapă verde sau leurda proaspătă. Dar, această rețetă poate fi făcută și în alt sezon dacă avem neapărat poftă de o mâncare cu multăă verdeață.

Carnea de pui, spre deosebire de cea de miel, se găsește tot timpul anului și la prețuri accesibile oricui. În afară de acest avantaj, rețeta de azi mai are unul: este o rețetă care poate fi încadrată foarte bine la categoria rețete rapide și ușor de făcut. În 30 de minute poți pune pe masa familiei tale un preparat gustos și sănătos, plin de savoare.stufat de pui cu ulei Spornic

La prepararea acestui stufat de pui am folosit un ulei High Oleic, produs 100% românesc care provine din fabrica unuia dintre principalii producători de ulei vegetal din românia, Prutul SA.

Uleiul High Oleic este un ulei de floarea-soarelui cu un conținut de minim 75% Omega 9 (acid gras mononesaturat, considerat sănătos în alimentație) și provine de la un soi special de sămânță de floarea-soarelui care poartă aceeași denumire la nivel internațional (High Oleic).

stufat cu ulei high oleic

Primul ulei de floarea-soarelui 100% High Oleic îmbuteliat din România (Spornic Premium) a fost lansat de compania Prutul încă din anul 2015.

Spre deosebire de uleiurile obișnuite, de floarea soarelui, uleiul High Oleic are o stabilitate superioară la temperaturi înalte și oxidare. Aceste calități îl fac să fie un ulei vegetal potrivit pentru copt și prăjit. Spre exemplu, punctul de fumegare al uleiului Spornic Premium (High Oleic) este de 248°C.

Uleiul High Oleic este un ulei deosebit de apreciat la nivel internațional de către industria alimentară și HoReCa, pentru calitatile lui deosebite: un punct de fumegare foarte ridicat, ceea ce înseamnă stabilitate la temperature foarte ridicate dar și rezistență superioară la oxidare și râncezire.

Uleiul High Oleic este si versatil în utilizare, păstrând gustul și mirosul neschimbat în cazul proceselor de prăjire repetată la temperature foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scăzut, adică NU împrumută gustul sau mirosul de la un preparat la altul. Însă poate fi utilizat cu success înorice tip de preparate: salate, preparategătite la cuptor, fripte, prăjite etc.stufat piept pui

Ca fapt divers, pentru cei ce poate nu știu, Fabrica de ulei ”Prutul”, din Galați, este fabrica cu cea mai îndelungată tradiție în producția de ulei vegetal din România. Aceasta a fost înființată în anul 1893, așa că, anul trecut a aniversat 125 de ani de existență.

Un lucru important de reținuteste și faptul că floarea-soarelui, material primă din care se fabric uleiurile vegetale de la ”Prutul”, provine de la fermierii romani din întreaga țară, fiind achizitionată direct de la aceștia.

Acidul gras Omega 9 este o grăsime mononesaturată, cunoscuta sub numele de acid oleic. Folosirea acestuia scade nivelul de colesterol, ceea ce reduce, implicit, și riscul de boli cardiovasculare, previne apariția aterosclerozei (rigidizarea arterelor), reduce rezistenta la insulină, îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și protejează împotriva apariției anumitor tipuri de cancer.


ulei Spornic High Oleic

Și, pentru că începem deja să ne gândim la masa festivă din ziua de Paști, la prepararea acestei rețete de stufat am ales să folosesc un piept de pui dar, la fel de bine se poate folosi și pulpa de pui. O să difere puțin timpul de gătire însă va fi, cu siguranță la fel de gustoasă.

5.0 from 2 reviews
Stufat de pui. O alternativă dietetică la stufatul de miel
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
20 mins
Total time
30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de bază
Cuisine: Romaneasca
Serves: 4 portii
Ingrediente
  • 750 grame de piept de pui
  • 100 ml de ulei Spornic Premium High Oleic
  • o legătură de leurda
  • 3 legături de usturoi verde
  • 4 legături de ceapă verde
  • o legătură de mărar
  • o cutie de roșii cuburi de 400 de grame
  • o linguriță de zahăr (eu am folosit melasă)
  • sare, piper, boia după gust
3.5.3251

Mod de preparare pentru stufat de pui

  • Tăiem bucățile de piept de pui în cuburi de dimeniunea dorită. Nu trebuie să fie nici prea mici dar nici prea mari pentru că se vor găti mai greu.
  • Curățăm și spălăm verdețurile apoi le tocăm mărunt.
  • Punem uleiul Spornic Premium într-o cratiță încăpătoare și când acesta este încins adăugăm bucățile de carne de pui.
  • Adăugăm sare și prăjim carnea de pui până când aceasta își schimbă culoarea și se rumenește pe toate părțile după care o scoatem din tigaie și dăm deoparte, pe o farfurie.

stufat spornic

  • În locul ei punem ceapa verde, leurda și usturoiul verde, tocate. Amestescăm bine și lăsăm verdețurile să se călească 5-6 minute, până când observăm că au scăzut în volum.
  • Punem peste ele carnea de pui, adăugăm vinul, roșiile în bulion și zahărul. Notă: Roșiile sunt acide iar zahărul adăugat în compoziție contrabalansează aciditatea acestora dând un gust mai bun mâncării.
  • Acoperim cu un capac și gătim înăbușit, la foc mic, carnea de pui și verdețurile până scade zeama și se formează un sos gustos.
  • Dăm deoparte și servim cu mare poftă.

stufat din piept de pui cu ulei High Oleic

Să aveți poftă la stufat de pui cu multă verdeață!


Spune si altora!
 52     
52
Shares
 
52
Shares
 52    
« Pastă de avocado și castravete
Salată de cartofi de post cu roșii și castraveți »

Comments

  1. Sanda says

    May 6, 2022 at 9:55 am

    Bună,
    Arată așa de bine. :) Am să gătesc rețeta asta pentru familie weekend-ul acesta. Mulțumesc pentru inspirație. Multă sănătate tuturor și spor la gătit!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 8, 2022 at 5:12 pm

      Cu drag! Multumesc si eu!

      Reply
  2. Laura Seicean says

    April 12, 2019 at 12:11 pm

    Pfff, ce bine arata! Un adevarat festin. Ar merge tare bine cu mamaliguta.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 12, 2019 at 2:11 pm

      Multumesc! Ma bucur ca iti place! :) Da, ar merge bine cu ceva mamaliga alaturi ;)

      Reply
  3. Eva Anca says

    April 10, 2019 at 7:59 pm

    Vai, ce poftă mi-ai făcut! Nu știam de acest fel de mâncare, până am văzut la tine, dar trebuie să îl încerc și eu. Delicios arată!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 10, 2019 at 8:04 pm

      Multumesc, Eva! E foarte gustos si usor de facut! Sa incerci si tu acum cat sunt atatea verdeturi in piata :)

      Reply

Trackbacks

  1. Stufat de miel - reteta traditionala de Pasti - Lecturi si Arome says:
    April 24, 2019 at 4:02 pm

    […] Dacă nu consumi carne de miel dar vrei să faci un stufat, poți încerca rețeta de stufat din piept de pui. Click AICI […]

    Reply
  2. Retete de Paște cu Spornic – Adriana Joy says:
    April 15, 2019 at 11:20 am

    […] Rețeta aici […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

April 2019
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316