Stufat de pui. Stufat din piept de pui. O alternativă dietetică la stufatul
din carne de miel pentru masa festivă de Paști.
Nu toată lumea consumă carne de miel. Este un lucru știut. Unora nu le place gustul acestui tip de carne. Alții nu o consumă din motive care țin de alte considerente. Poate chiar și cele care țin de sănătate.
Carnea de miel, se știe, este o carne mai greu digerabilă și mai calorică. Doar 100 de grame de carne de miel conține 200-300 de calorii.
Așa că, dacă din anumite motive, pe masa festivă de Paști nu poți pune un preparat tradițional din carne de miel, cum ar fi o friptură de miel sau un stufat din miel, nu-i problemă. Poți face alte alegeri. Iar rolul meu este să te ajut, prin rețetele pe care le public, cu astfel de alternative.
Așa că, rețeta de astăzi de stufat de pui am gândit-o tocmai luând în considerare acest lucru și ea este o alternativă la fel de gustoasă la cea tradițională din carne de miel, dar ceva mai dietetică.
În plus, această rețetă mai are un avantaj, acela că poate fi gătită în orice perioadă a anului, nu doar de Paști. Bine, recunosc, e potrivită mai multă primăvară, când avem din belșug și la prețuri rezonabile de unde cumpăra usturoi verde, ceapă verde sau leurda proaspătă. Dar, această rețetă poate fi făcută și în alt sezon dacă avem neapărat poftă de o mâncare cu multăă verdeață.
Carnea de pui, spre deosebire de cea de miel, se găsește tot timpul anului și la prețuri accesibile oricui. În afară de acest avantaj, rețeta de azi mai are unul: este o rețetă care poate fi încadrată foarte bine la categoria rețete rapide și ușor de făcut. În 30 de minute poți pune pe masa familiei tale un preparat gustos și sănătos, plin de savoare.
La prepararea acestui stufat de pui am folosit un ulei High Oleic, produs 100% românesc care provine din fabrica unuia dintre principalii producători de ulei vegetal din românia, Prutul SA.
Uleiul High Oleic este un ulei de floarea-soarelui cu un conținut de minim 75% Omega 9 (acid gras mononesaturat, considerat sănătos în alimentație) și provine de la un soi special de sămânță de floarea-soarelui care poartă aceeași denumire la nivel internațional (High Oleic).
Primul ulei de floarea-soarelui 100% High Oleic îmbuteliat din România (Spornic Premium) a fost lansat de compania Prutul încă din anul 2015.
Spre deosebire de uleiurile obișnuite, de floarea soarelui, uleiul High Oleic are o stabilitate superioară la temperaturi înalte și oxidare. Aceste calități îl fac să fie un ulei vegetal potrivit pentru copt și prăjit. Spre exemplu, punctul de fumegare al uleiului Spornic Premium (High Oleic) este de 248°C.
Uleiul High Oleic este un ulei deosebit de apreciat la nivel internațional de către industria alimentară și HoReCa, pentru calitatile lui deosebite: un punct de fumegare foarte ridicat, ceea ce înseamnă stabilitate la temperature foarte ridicate dar și rezistență superioară la oxidare și râncezire.
Uleiul High Oleic este si versatil în utilizare, păstrând gustul și mirosul neschimbat în cazul proceselor de prăjire repetată la temperature foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scăzut, adică NU împrumută gustul sau mirosul de la un preparat la altul. Însă poate fi utilizat cu success înorice tip de preparate: salate, preparategătite la cuptor, fripte, prăjite etc.
Ca fapt divers, pentru cei ce poate nu știu, Fabrica de ulei ”Prutul”, din Galați, este fabrica cu cea mai îndelungată tradiție în producția de ulei vegetal din România. Aceasta a fost înființată în anul 1893, așa că, anul trecut a aniversat 125 de ani de existență.
Un lucru important de reținuteste și faptul că floarea-soarelui, material primă din care se fabric uleiurile vegetale de la ”Prutul”, provine de la fermierii romani din întreaga țară, fiind achizitionată direct de la aceștia.
Acidul gras Omega 9 este o grăsime mononesaturată, cunoscuta sub numele de acid oleic. Folosirea acestuia scade nivelul de colesterol, ceea ce reduce, implicit, și riscul de boli cardiovasculare, previne apariția aterosclerozei (rigidizarea arterelor), reduce rezistenta la insulină, îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și protejează împotriva apariției anumitor tipuri de cancer.
Și, pentru că începem deja să ne gândim la masa festivă din ziua de Paști, la prepararea acestei rețete de stufat am ales să folosesc un piept de pui dar, la fel de bine se poate folosi și pulpa de pui. O să difere puțin timpul de gătire însă va fi, cu siguranță la fel de gustoasă.
- 750 grame de piept de pui
- 100 ml de ulei Spornic Premium High Oleic
- o legătură de leurda
- 3 legături de usturoi verde
- 4 legături de ceapă verde
- o legătură de mărar
- o cutie de roșii cuburi de 400 de grame
- o linguriță de zahăr (eu am folosit melasă)
- sare, piper, boia după gust
Mod de preparare pentru stufat de pui
- Tăiem bucățile de piept de pui în cuburi de dimeniunea dorită. Nu trebuie să fie nici prea mici dar nici prea mari pentru că se vor găti mai greu.
- Curățăm și spălăm verdețurile apoi le tocăm mărunt.
- Punem uleiul Spornic Premium într-o cratiță încăpătoare și când acesta este încins adăugăm bucățile de carne de pui.
- Adăugăm sare și prăjim carnea de pui până când aceasta își schimbă culoarea și se rumenește pe toate părțile după care o scoatem din tigaie și dăm deoparte, pe o farfurie.
- În locul ei punem ceapa verde, leurda și usturoiul verde, tocate. Amestescăm bine și lăsăm verdețurile să se călească 5-6 minute, până când observăm că au scăzut în volum.
- Punem peste ele carnea de pui, adăugăm vinul, roșiile în bulion și zahărul. Notă: Roșiile sunt acide iar zahărul adăugat în compoziție contrabalansează aciditatea acestora dând un gust mai bun mâncării.
- Acoperim cu un capac și gătim înăbușit, la foc mic, carnea de pui și verdețurile până scade zeama și se formează un sos gustos.
- Dăm deoparte și servim cu mare poftă.
Să aveți poftă la stufat de pui cu multă verdeață!
Bună,
Arată așa de bine. :) Am să gătesc rețeta asta pentru familie weekend-ul acesta. Mulțumesc pentru inspirație. Multă sănătate tuturor și spor la gătit!
Cu drag! Multumesc si eu!
Pfff, ce bine arata! Un adevarat festin. Ar merge tare bine cu mamaliguta.
Multumesc! Ma bucur ca iti place! :) Da, ar merge bine cu ceva mamaliga alaturi ;)
Vai, ce poftă mi-ai făcut! Nu știam de acest fel de mâncare, până am văzut la tine, dar trebuie să îl încerc și eu. Delicios arată!
Multumesc, Eva! E foarte gustos si usor de facut! Sa incerci si tu acum cat sunt atatea verdeturi in piata :)