• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 13, 2015 · 17 Comments

Salata de boeuf (rețeta clasică)

Aperitive· cu carne

Spune si altora!
 19     
19
Shares

Salata de boeuf (rețeta clasică)

Salata de boeuf este un fel de mancare nelipsit din meniurile romanilor atunci cand acestia au o masa festiva, fie cea de Craciun, Pasti sau alta zi festiva. Cum ii spune si numele, aceasta salata ar trebui sa aiba inclusa in lista ingredientelor carnea de vita, “boeuf”, in franceza exact asta insemnand.

Multi dintre noi, însă, nu prea respectam aceasta regula si folosim in locul carnii de vita altfel de carne, in general piept de pui. Nu este nimic gresit in asta iar gustul ei la fel de bun. Si, desi numele te-ar face sa crezi ca isi are originile in vasta cultura gastronimica franceza nu e deloc asa.

salată de boeuf

Salata de boeuf este un fel de mancare care a derivat din modificarea unei retete rusesti, salata Olivier, preparata in anul 1860 de catre bucatarul belgian Lucien Olivier la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova.

Reteta originala a salatei Olivier, din pacate s-a pierdut in timp. Secretul prepararii ei a fost pastrat in bucataria restaurantului moscovit pana in anul 1905, cand acesta si-a inchis portile, dupa care s-a pierdut. Se stie doar ca reteta originara cuprindea in ea si delicatese scumpe cum ar fi carne de vanat sau raci, aceasta fiind inlocuite, in functie de fiecare regiune cu ingrediente mai ieftine cum sunt carnea de pui, mazarea, etc.

Reteta de salata de boeuf este atat de cunoscuta incat presupun ca deja o stiti si voi insa voi incerca sa descriu si eu cum o pregatim noi in casa si mai ales sa va sugerez un alt mod de a o servi. Personal nu prea sunt incantata de modul traditional in care este servita.

Vezi AICI si cum se face salata shuba cu peste afumat

salata ruseasca cu peste afumat

De obicei salata de boeuf se pune pe un platou, oval sau rotund, peste ea se adaugă un strat generos de maioneza si apoi se decoreaza in functie de inspiratia sau talentul creator al fiecaruia. Chiar si in functie de o anumita tematica. De exemplu, poza pe care o vedeti la inceput am facut-o la o salata pregatita pentru a fi pusa pe masa festiva de Revelion.

Din motive de sănătate eu una evit să folosesc multă maioneză așa că nu mai ornez și pe din afară iar pentru servit folosesc fie aceste cosulete din foi de placinta (cum se pot vedea mai jos) fie vase de ramekin sau pun pur si simplu pe platou si ornez. 

salata boeuf

Daca voua va place cu mai multa maioneza si ornata traditional va trebui sa tineti cont ca veti avea nevoie de mai multa maioneza decat am trecut eu la ingrediente asa ca va trebui sa faceti mai multa.

Reteta de salata de boeuf are in ea morcovi, pastarnac, oua, cartofi si carne sau organe (de exemplu limba de porc) care sunt fierte in prealabil si apoi taiate cubulete, la care mai apoi se adauga mazare (de obicei provenita din conserva), castraveti murati (taiati cubulete), masline, maioneza. Dar sunt și variante în care la ingrediente o sa vedeti gogosari alaturi de castraveti sau chiar ceapa, in varianta Juliei Child.

Reteta de salata de boeuf

  • Ingrediente reteta de salata de boeuf

– pentru salata:

500 grame de morcov
900 grame de cartofi 
200 de grame de mazare fina din conserva
700 grame de castraveți murați
un pastranac mediu (opțional)
250 grame de carne vita fiarta in prealabil
o lingura cu mustar
sare și piper dupa gust
aproximativ 300 de grame de maioneza facuta in casa

  • Mod de preparare reteta de salata de boeuf
  • Spalam bine cartofii si ii punem la fiert in coaja iar dupa ce se fierb ii lasam la racit si apoi ii curatam de coaja.
  • Spalam si curatam morcovul si pastarnacul. Daca sunt mari le taiem in 2.
  • Punem la fiert pieptul de pui impreuna cu morcovul si pastarnacul.
  • Cand legumele si pieptul sunt fierte le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca.
  • Taiem toate legumele cubulete cat mai mic, in functie de rabdarea si gusturile fiecaruia.
  • La fel procedam si cu carnea de vita.
  • Separat curatam castravetii murati de coaja si ii taiem si pe ei cubulete cat mai mici dupa care ii lasam la scurs sau, daca ne grabim, luam o cantitate mica de castraveti taiati, cat sa incapa intr-un pumn si strangem bine, cu forta, storcand astfel bucatelele de castravete murat.
  • Spalam si scurgem mazarea din conserva.

  • Intr-un castron mai incapator punem cartofii, morcovul, pastarnacul daca folositi, mazarea, castravetii scursi si carnea tocata marunt. 
  • Amestecam totul bine, adaugam maioneza si o lingura de mustar.
  • Omogenizam, potrivim de sare tinand cont ca in timp salata isi “va mai lua sare” si de la castravetii murati
  • Lasam la rece pana a doua zi ca sa se intrepatrunda aromele
  • Putem servi fie asezata in modul clasic pe platouri si “invelita” intr-un strat de maioneza (caz in care vom avea nevoie sa facem maioneza iar) sau putem opta pentru asezarea acesteia in mici vase de ramekin sau cosulete aperitiv din foi de placinta, pe care sa le facem noi in casa, asa cum putem vedea in imagini. In felul acesta reducem si cantitatea de maioneza pe care o vom consuma in final. 

 Pofta buna sa aveti!

salată de boeuf clasică

Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retetelele sociale. Multumesc!


Spune si altora!
 19     
19
Shares
 
19
Shares
 19    
« Paste cu sos Gorgonzola
Salata cu creveti si mousse de avocado »

Comments

  1. Iuliana says

    January 13, 2015 at 12:40 pm

    Cred ca e interesanta diferenta de textura intre salata moale si cosuletele crocante. Si nici n-o mai mananci cu paine ;)

    Reply
    • Claudia V says

      January 13, 2015 at 1:50 pm

      Exact! Mai putina maioneza, mai putina paine, mai putin pe farfurie. Merge si in cura de slabire :p

      Reply

Trackbacks

  1. Aperitive festive pentru Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    December 14, 2020 at 2:17 pm

    […] ”boeuf” – Apasă AICI pentru […]

    Reply
  2. Castraveti murati in saramura pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    August 14, 2020 at 12:01 pm

    […] Cine nu a auzit, sau cine nu a mancat pana acum macar un castravecior murat in sare? Si cat de e bun! Ca sa nu mai amintesc cat este de sanatos consumul acestuia langa o friptura de mixta de porc (vezi aici reteta) de exemplu, sau cat este de gustos cand este pus intr-o salata de boeuf (vezi aici reteta)! […]

    Reply
  3. Salată de boeuf cu piept de pui (rețeta de familie) - Lecturi si Arome says:
    December 16, 2019 at 6:33 pm

    […] la o salată de boeuf originală se pune, așa cum îi sugereaza și titlul, carne de vită. În franceză ”boeuf” înseamnă […]

    Reply
  4. Cotlet de porc la cuptor cu vin. Rețetă de friptură fragedă și gustoasă - Lecturi si Arome says:
    March 4, 2019 at 9:02 pm

    […] pentru o masă festivă, gen ouă umplute cu pate de casă (vezi aici rețeta) sau salată boeuf (vezi aici rețeta), icre, pate de casă din ficat de pui (vezi aici rețeta), chifteluțe din piept de pui (vezi aici […]

    Reply
  5. Ce poți pregăti pentru un meniu festiv de post (vegan) - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2018 at 12:28 pm

    […] Salata ”a la russe” cu maioneză vegetală (rețeta de maioneză o găsiți aici iar cea de salată este asemănătoare cu cea de la salata de boeuf – vezi aici) […]

    Reply
  6. Maioneză din gălbenuș crud (rețetă video) - Lecturi si Arome says:
    December 5, 2017 at 8:26 pm

    […] cine nu are pe masă o porție de salată boeuf sau una de ouă umplute, o salată rusească cu pește sau un platou cu salată de ceapă marinată […]

    Reply
  7. Rețete de salate pentru sărbători - Lecturi si Arome says:
    November 14, 2017 at 6:20 pm

    […] Salată de boeuf – vezi aici rețeta […]

    Reply
  8. Salata ruseasca cu peste afumat (salata suba) - Lecturi si Arome says:
    January 4, 2017 at 6:39 pm

    […] pe care imi doresc de ceva vreme sa o incerc si am pus-o in aplicare acum de Revelion. E un fel de salata de boeuf dar nu cu carne de vita ci cu peste. Nu cu mazare ci cu sfecla […]

    Reply
  9. Salata de ciuperci cu maioneza si muraturi - Lecturi si Arome says:
    January 3, 2017 at 5:33 pm

    […] castravetii de coaja, ii taiem marunt (ca la salata de boeuf), ii stoarcem de zeama si ii adaugam peste […]

    Reply
  10. Aperitive festive pentru Craciun si Revelion - Lecturi si Arome says:
    December 14, 2016 at 9:04 pm

    […] 12. Salata de boeuf – click aici […]

    Reply
  11. Castraveti murati in saramura pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 30, 2016 at 5:43 pm

    […] Asa ca, acum, la inceputul toamnei, este bine sa ne facem rost de o portie buna de muraturi pentru a o avea pe timpul iernii in camara. Si cel mai la indemana ne sunt, pentru a fi conservati prin fermentare, castravetii. Cine nu a auzit, sau cine nu a mancat pana acum macar un castravecior murat in sare? Si cat de e bun! Ca sa nu mai amintesc cat este de sanatos consumul acestuia langa o friptura de mixta de porc (vezi aici reteta) de exemplu, sau cat este de gustos cand este pus intr-o salata de boeuf (vezi aici reteta)! […]

    Reply
  12. Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant says:
    March 30, 2016 at 7:41 pm

    […] folosim la o salata de boeuf sau la ornat alte aperitive, ca si garnitura la o friptura de pui sau de porc si de ce nu, chiar […]

    Reply
  13. Salata de ceapa marinata si chiftelute - Lecturi si Arome says:
    March 28, 2016 at 5:01 pm

    […] preferatele mele si o stiu de ani buni de zile, din negura timpului, ca sa fac o gluma. Alaturi de salata de boeuf era mereu prezenta in meniurile festive si mereu printre cele mai cautate aperitive gen […]

    Reply
  14. Carte de bucate lunara - ianuarie 2015 - Lecturi si Arome says:
    January 31, 2015 at 8:16 am

    […] Salata de boeuf […]

    Reply
  15. Oua umplute cu avocado - Lecturi si Arome says:
    January 23, 2015 at 7:11 am

    […] salata de boeuf, cred ca ouale umplute, reprezinta al doilea cel mai pregatit aperitiv de pe masa de sarbatoare a […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

January 2015
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316