• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 3, 2015 · 49 Comments

Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant

Dulceturi/Conserve· Salate/Garnituri

Spune si altora!
 1.3K     
1.3K
Shares

Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant

A doua reteta din seria conservelor pentru iarna pe care am inceput-o zilele trecute cand am postat articolul despre cum sa faci suc de rosii fara conservanti (click aici) am hotarat sa fie cea de gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant. Este o reteta simpla si rapida pe care am luat-o de la o matusa de a mea, brasoveanca de loc, si care mereu pune pe iarna gogosarii asa. 

Reteta pe care mi-a dat-o ea era pentru zece kilograme de gogosari dar eu am injumatatit-o pentru ca noi mai punem si multe borcane de castraveti murati in sare (urmeaza sa va dau si aceasta reteta) pentru iarna si nu avea rost sa aglomeram camara cu asa multe conserve. 

gogosari in otet fara fierbere

Asa ca, fara prea multa alta introducere sa trecem la facut gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant, o reteta usor de facut si care nu implica sa-i aloci mult timp in ciuda faptului ca, pentru a o pune in practica ai nevoie de 2 zile.

Stiu ca mai exista si varianta de gogosari opariti inainte. Eu nu am incercat-o pentru ca imi place mult cum ies asa, facut la rece si mi se pare mult mai comod. Daca tu ai incercat si cealalta varianta ne-ar fi de ajutor parea ta pe care te rog sa o lasi intr-un comentariu ca sa stim care dintre variante ar avea un rezultat mai gustos.

Urmareste-ma si pe Instagram!
Apasa pe poza ca sa dai follow!

instagram

In felul acesta, adica făcuti la rece, fara oparirea in prealabil, gogosarii ies crocanti și gustos, suficient de acri pentru gustul nostru adica nici prea acru si nici prea fara gust, ca sa zic asa.

gogosari la otet

5.0 from 3 reviews
Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant
 
Save Print
Prep time
24 hours
Total time
24 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 5 kg de gogosari
  • 500 ml otet de vin de 9 grade (de acest fel)
  • 500 grame de zahar
  • 100 grame de sare pentru muraturi
  • un manunchi de frunze de telina
  • o lingura de boabe de piper
  • o lingura de boabe de mustar
  • trei- patru bucati de hrean
3.5.3228

Mod de preparare pentru reteta de gogosari in otet, fara fierbere
  • Spalam foarte bine gogosarii, ii lasam sa se scurga si cand sunt uscati ii taiem in patru si le scoatem cotoarele si semintele dupa care ii punem intr-un lighenas sau o craticioara incapatoare.
  • Combinam, intr-o craticioara, otetul cu zaharul si sarea, amestecam bine pana cand acestea se topesc si se formeaza o solutie. Atentie!: este important sa folosim otet din vin de 9 grade pentru a putea conserva cu succes gogosarii! De asemenea folositi doar sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi!

gogoșari la oțet pentru iarnă

  • Turnam peste bucatile de gogosari solutia de otet, sare si zahar, acoperim si lasam pana a doua zi. Mai amestecam din cand in cand in vasul  in care se afla gogosarii astfel incat acestia sa se cuprinda. Peste noapte ei vor lasa zeama mai multa.

Vezi mai jos si rețeta video in alta varianta!

NU uita sa te ABONEZI si tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele retete video!

  • A doua zi separam gogosarii de solutia de otet in care au stat si ii punem in borcane curate, sterilizate si neaparat uscate!
  • Adaugam in fiecare borcan bucatile de gogosari, cat mai aproape unele de altele (mai inghesuite) si din loc in loc, intre ele adaugam bucati de hrean si frunze de telina iar la sfarsit pune si cateva bobite de mustar si piper
  • Strecuram zeama (solutia in care au stat gogosarii peste noapte) deoarece gogosarii vor mai lasa unele impuritati care in borcan vor putea fermenta.
  • Turnam zeama in fiecare borcan pana cand gogosarii se acopera.
  • Inchidem fiecare borcan cu capacele respective si … le putem pune la pastrat in camara peste iarna.

gogosari in otet

Nota!
Otetul NU il diluam cu apa deoarece, lasat peste noapte impreuna cu gogosarii, acestia vor lasa ei singur multa zeama si in final lichidul rezultat va fi suficient pentru a conserva gogosarii in borcane.

Apasa AICI pentru a vedea reteta de gogosari in sos de bulion pentru iarna!

gogosari in sos de bulion

Update: Trec aici si un sfat primit de la o cititoare care pune gogosari in otet dupa aceeasi reteta: ”cine doreste poate sa puna mai mult otet chiar daca ramane zeama, se poate folosi la salata din capia cu ceapa si putin ardei iute (dupa preferinta), se fierbe 5 minute si se aseaza in borcane tot cu fruze de telina si hrean.” O idee care mi s-a parut foarte buna si pe care v-o recomand si voua acum.

Ii folosim la o salata de boeuf sau la ornat alte aperitive, ca si garnitura la o friptura de pui sau de porc si de ce nu, chiar si atunci cand e post si aveti pofta de o portie de cartofi prajiti. :)

Daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete. Iar daca iti plac discutiile ca intre prieteni te invit si pe grupul de Facebook Lecturi si Arome sa discutam despre retete, sfaturi, trucuri in gospodarie, carti, etc.

Spor la treaba sa aveti! :)

Apasa AICI ca sa vezi cum se fac gogosarii in sos de mustar pentru iarna!

gogoșari în sos de muștar

Intreaga colectie de conserve pentru iarna o gasesti dand click AICI!

conserve si muraturi pentru iarna


Spune si altora!
 1.3K     
1.3K
Shares
 
1.3K
Shares
 1.3K    
« Grisine – dupa o reteta din ”The children’s Books of baking bread”
Salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea »

Comments

  1. violeta says

    September 21, 2020 at 2:09 pm

    Buna, în reteta scrisa apare ca se amesteca otet+zahar+sare.In video arata altceva.Intr-un loc este cu hrean ,în video este fara.Te rog, lamureste,-ma.Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 21, 2020 at 5:04 pm

      Se poate si cu hrean si fara hrean! Hreanul mai intareste daca este pus la muraturi. Dar daca nu am in acel moment, atunci nu pun si tot iese bun.

      Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 21, 2020 at 5:09 pm

      Ah, si referitor la otet, zahar, sare… e totuna! Adica ori punem separat ori facem solutia inainte. Cum e si la compot. Se poate face in 2 moduri. rezultatul e la fel.

      Reply
  2. Manuela says

    September 15, 2018 at 11:01 pm

    Am facut aceasta reteta anul trecut, intocmai, a iesit minunat ! Baiatul meu vrea sa o faca impreuna cu mine, anul acesta, ca sa invete si el. Foarte buna ! Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 16, 2018 at 12:40 pm

      Cu mare placere! Ma bucur ca v-a placut! :)

      Reply
  3. florinel says

    August 31, 2018 at 4:20 am

    Buna ziua,reteta d-voastra mi sa parut interesanta,si o incerc si eu,dar va rog spuneti-mi si mie daca printre gogosari pun si conopida e vreo problema?multumesc anticipat,…

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 31, 2018 at 7:07 am

      Ma bucur ca va tenteaza sa o incercati. DIn cate am inteles, de la alte gospodine care pun tot asa gogosarii se poate pune la final si conopida. Deci puteti sa incercati.
      Eu am pus asa, separat, doar conopida!
      https://lecturisiarome.ro/2016/09/conopida-la-otet-pentru-iarna/

      Reply
  4. Vera says

    September 27, 2017 at 5:01 pm

    Fara zahar nu merge? Sau cu ce dietetic ar putea fi înlocuit?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 27, 2017 at 7:42 pm

      cu miere in loc de zahar! Altfel nu stiu sa se poata.

      Reply
      • violeta says

        October 2, 2020 at 7:23 am

        buna ziua

        Am făcut si eu reteta exact ca în descriere,numai ca am văzut ca încep sa îmi fermenteze ce as putea face sa nu se strica?
        Va multumesc.

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          October 2, 2020 at 9:15 am

          Buna ziua! Sincera sa fiu nu stiu ce sa va spun pentru ca eu nu am patit niciodata asa ceva. Probabil ati tinut borcanele la cald… Incercati sa faceti alta marinada si sa o inlocuiti pe cea care fermenteaza dar sa tineti la rece borcanele.

          Reply
  5. Lamiita Petre says

    September 14, 2017 at 11:42 am

    Si noi facem aceeasi reteta iar mie imi plac foarte mult gogosarii cum ies, n-as schimba reteta. interesanta ideea “Update”

    Reply
  6. Laura says

    September 6, 2017 at 6:19 pm

    Tot retete smechere ai! Foarte bine arata muraturile tale.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 6, 2017 at 7:41 pm

      Multumesc! :)

      Reply
  7. Ilie Gavrila says

    August 20, 2016 at 7:14 am

    Pentru siguranta eu sterilizez orcanele 5 minute de cind incepe sa fiarba.

    Reply
    • Claudia V says

      August 20, 2016 at 7:27 am

      Da, ar fi si asta o idee insa eu nu am avut probleme.Am pus fara sterilizare si au stat foarte bine peste iarna :)

      Reply
  8. Roxy R says

    February 10, 2016 at 9:36 pm

    Bună am și eu o întrebare. …Dacă pun gogoșarii în oțet de 6 grade nu se mai fac?

    Reply
    • Claudia V says

      February 11, 2016 at 9:07 am

      Buna!
      Cred ca e important sa fie de 9 grade pentru ca e mai puternic si deci se vor conserva mai bine gogosarii :)

      Reply
  9. efemera says

    October 26, 2015 at 7:16 pm

    Daca nu se sterilizeaza, gogosarii vor fermenta. Mai ales daca se depoziteaza in camara la bloc.

    Reply
    • Claudia V says

      October 26, 2015 at 8:14 pm

      Matusa mea de la care am reteta, precum si noi, facem fara sterilizare prealabila si tin peste iarna.
      Insa daca iti e teama sa nu cumva sa fermenteze poti folosi conservant, asa cum am precizat si in reteta

      Reply
  10. Didi says

    October 24, 2015 at 5:11 pm

    Da..si eu fac de cativa ani buni reteta,dar eu la 5 kg de gogosari curatati si sferturi taiati,1 kg otet,1 cana zahar si 1 cana sare mare neiodata,piper,boabe mustar,hrean,telina frunze..si isi lasa zeama mai multa decat trebuie..bineinteles ca o beau ca mi place zeama de la gogo.. ;) dar nu mai stiu daca se poate pune si catei de usturoi….

    Reply
    • Claudia V says

      October 24, 2015 at 5:44 pm

      Eu doar reteta asta o stiu deci nu as putea zice daca e buna si cu usturoi.
      Ca veni vorba de zeama… mama mea face ca si tine. Bea zeama pentru ca ii place mult ;)

      Reply
  11. Gina Ivan says

    October 19, 2015 at 5:34 pm

    De 6-7 ani si eu fac aceasta reteta si sunt cei mai buni gogosari!

    Reply
  12. mihaela stan says

    October 19, 2015 at 4:24 pm

    Fac aceasta reteta de 4-5 ani si niciodata nu mi-a ajuns zeama lasata de gogosari. Am mai facut separat amestec de otet ,sare,zahar si apa….

    Reply
    • Claudia V says

      October 19, 2015 at 4:28 pm

      Si noi o facem de ceva timp iar la matusa mea e traditie de ani buni. Ma mir ca nu iti iese asa cum ar trebui?
      Folosesti cantitatile din aceasta reteta? Procedezi cum trebuie si tot degeaba?

      Reply
  13. kta says

    September 5, 2015 at 12:12 pm

    5 kg de gogosari intregi sau 5 kg de gogosari dupa ce le-am scos cotorul? Solutia o turnam fierbinte peste gogosari sau rece? Multumesc!

    Reply
    • Claudia V says

      September 5, 2015 at 2:21 pm

      Cinci kilograme de gogosari intregi, cantariti inainte de ai curata.
      O sa precizez mai exact si in articol acest lucru.
      Solutia nu se teoarna fierbinte pentru ca, daca citesti cu atentie…. nu se fierbe nimic! Se face totul la rece, prin macerare!

      Reply
      • ktadidi says

        September 6, 2015 at 5:34 pm

        Multumesc frumos pt lamuriri…nu stiu de ce aveam impresia ca acea solutie se va pune pe foc pana se topesc sarea si zaharul….cred ca am vazut cuvantul ”craticioara” si am asociat direct cu aragazul! :)))) sunt incepatoare si eu! :) Succes in continuare!

        Reply
        • Claudia V says

          September 6, 2015 at 6:38 pm

          Cu cea mai mare placere, oricand! Ma bucur ca iti pot fi de folos cu lamuriri si ca doresti sa incerci reteta de la mine.
          Chiar mi-ar placea sa revii cu un comentariu in care sa imi spui impresiile de dupa aia. Poti face chiar si o poza ca sa o public pe site. O trimiti pe adresa de la rubrica ”Despre mine”.
          Spor la gatit! :)

          Reply
  14. Iuliana says

    September 3, 2015 at 11:59 am

    Sa-i transmiti matusii de la Brasov multumiri pentru reteta ca demult o cautam! :)

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2015 at 2:46 pm

      Ohoo, are deja mii de multumiri de la noi! Dar una in plus nu strica ;)

      Reply
      • vasile roaita says

        September 30, 2015 at 6:31 pm

        sa-i transmiti matusii de la Brasov ca mi-a iesit o pasta de gogosari in loc de gogosari in otet !!!!!!!!!!!!
        cum este posibil ca sa ajunga 500ml de otet sa acopere 5 kg de gogosari ?

        Reply
        • Claudia V says

          September 30, 2015 at 8:21 pm

          Vasile, este curios cum tie nu ti-a iesit reteta asta cand la altii iese. Cred ca ai inteles gresit ca trebuie sa acopere otetul toti gogosarii. Am scris ca se acopera si apoi se amesteca din cand in cand. Nu ca se scufunda gogosarii in otet. Iti dai seama ce fel de gogosari ar iesi daca am tine practic scufundati gogosarii in otet? Adica sa stea in vreo sase litri de otet? Pai aia nu mai sunt gogosari murati ci inecati!
          Parerea mea este ca ai facut tu ceva gresit ca altfel nu se poate. Este o reteta testata de noi in casa si nu scrisa dupa dictare la telefon!

          Reply
          • bombonica says

            October 24, 2015 at 3:45 pm

            Se pot pune asa si ardeii capia ???

          • Claudia V says

            October 24, 2015 at 4:02 pm

            Nu as putea sa iti dau un raspuns, nici pozitiv si nici negativ pentru ca nu am incercat alta varianta.
            Poti insa testa :) Daca o faci si iese bine poate imi spui si mie :)

Trackbacks

  1. Carte de bucate - luna septembrie 2015 - Lecturi si Arome says:
    June 11, 2022 at 10:09 am

    […] Gogosari in otet – fara fierbere si fara conservanti (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  2. Carte de bucate - luna decembrie 2015 si un bilant - Lecturi si Arome says:
    January 12, 2021 at 10:48 am

    […] primele trei retete in top anul acesta au fost: friptura de iepure la cuptor cu vin, reteta de gogosari in otet fara fierbere si fara conservanti si cea mai simpla prajitura din foi de placinta cu iaurt si […]

    Reply
  3. Oua umplute cu pate de casa si maioneza - Lecturi si Arome says:
    February 25, 2020 at 10:19 am

    […] cu bucatele de maslina, gogosar murat si patrunjel proaspat. Dam la rece pana in momentul […]

    Reply
  4. Ardei iuti la borcan cu otet (fara fierbere) - Lecturi si Arome says:
    July 23, 2019 at 11:32 am

    […] otet. Aceasta insa o am ”mostenire” de la matusa mea din Ardeal. Cea care mi-a dat si reteta de gogosari in otet fara fierbere si fara conservanti, pe care o stiti deja daca urmariti blogul si care a devenit una dintre cele mai accesate/cautate […]

    Reply
  5. Cum poti conserva ardeii copti pentru iarna. 3 metode simple - Lecturi si Arome says:
    July 3, 2017 at 8:49 am

    […] eu ardei copți în oțet. Până acum am încercat doar să păstrez gogoșari în oțet – vezi aici rețeta – dar e o rețetă cu gogoșari […]

    Reply
  6. Gogosari in sos de bulion pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    October 5, 2016 at 8:20 pm

    […] Vezi AICI si reteta de gogosari in otet fara fierbere si fara conservant! […]

    Reply
  7. Conopida la otet pentru iarna (fara conservant) - Lecturi si Arome says:
    September 26, 2016 at 5:07 am

    […] minte reteta de gogosari in otet, FARA fierbere si FARA conservant pe care am publicat-o pe blog anul trecum cam pe vremea asta. Va spuneam atunci ca reteta o am de […]

    Reply
  8. Gogonele murate in saramura pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 21, 2016 at 11:04 am

    […] Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  9. Ardei iuti la borcan cu otet (fara fierbere) - Lecturi si Arome says:
    August 29, 2016 at 4:42 pm

    […] Gogosari in otet fara fierbere si fara conservant (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  10. Tocana de legume pentru iarna cu orez - Lecturi si Arome says:
    August 27, 2016 at 5:46 am

    […] cand v-am povestit cum se face un suc de rosii fara conservanti, pentru iarna. Am continuat apoi cu reteta de gogosari in otet, facuta la rece, fara fierbere si cu reteta de rosii in bulion, pentru iarna, fara […]

    Reply
  11. Rosii in bulion pentru iarna - fara conservant - Lecturi si Arome says:
    July 5, 2016 at 10:21 am

    […] cum se face sucul de rosii pentru iarna, fara conservanti, si cum se pun la pastrare peste iarna gogosarii in otet, la rece, adica fara fierbere, acum sa vedem cum facem sa pastram si rosiile intregi mai mult timp, prin […]

    Reply
  12. Carte de bucate - luna septembrie 2015 - Lecturi si Arome says:
    January 2, 2016 at 9:26 am

    […] Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant (38,067 views) […]

    Reply
  13. Carte de bucate - luna decembrie 2015 si un bilant - Lecturi si Arome says:
    December 31, 2015 at 8:30 am

    […] Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant (38,039 views) […]

    Reply
  14. Interview With Claudia Vasilache, Food Blogger - Today Elite says:
    December 6, 2015 at 11:07 am

    […] Peppers in vinegar without boiling and no preservatives: […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316