Cotlet de porc la cuptor cu vin, rețetă de friptură fragedă și gustoasă.
Cum se gătește un cotlet fără os, la cuptor. Cum se face o friptură fragedă și suculentă
Cred că deja v-ați obișnuit ca de fiecare dată după ce trece 1 martie să public rețete noi pregătite pentru masa festivă pe care am o fac pentru a serba ziua băiețelului meu, născut chiar în această frumoasă zi de sărbătoare.
Dacă anul trecut ziua lui a căzut în post și a trebuit să concep un meniu de post, anul acesta a fost mai simplu pentru că am putut pregăti mâncăruri cu carne, lactate, ouă.
Culmea e că, de data aceasta sărbătoritul, ca orice copil influențat de ce vede la altul a vrut să îi comand tort de la cofetărie. Așa că dulcele nu l-am mai făcut eu acasă. Obișnuiam să decidem împreună cum să facem tortul și mereu îmi spunea cum să arate și cu ce fel de creme sau fructe. Dar anul acesta a vrut să încerce altceva.
Cu alte cuvinte, din rețetele noi din luna martie va lipsi cea cu tradiționalul tort de ziua lui dar o să public rețeta de astăzi de friptură, cotlet de porc la cuptor cu vin și încă o rețetă de aperitiv. Restul de rețete pregătite sunt deja pe site.
Am mers pe varianta clasica de meniu, cu preparate tradiționale pentru o masă festivă, gen ouă umplute cu pate de casă (vezi aici rețeta) sau salată boeuf (vezi aici rețeta), icre, pate de casă din ficat de pui (vezi aici rețeta), chifteluțe din piept de pui (vezi aici rețeta) și platouri cu aperitive uscate.
Felul de bază a constat în acest cotlet de porc întreg, fără os, la cuptor pe care l-am servit cu o salată de sfeclă cu hrean, ca și garnitură (vezi aici rețeta).
Am ales varianta de cotlet întreg dezosat la cuptor pentru că genul ăsta de carne nu este așa de grasă și, gătită corect, la cuptor, te scutește de stat prea mult în bucătărie. Plus că se face relativ rapid.
Ce înseamnă un cotlet de porc gătit corect?
Ei bine, trebuie să ții cont de temperatura internă la care ajunge carnea. Dacă îl lași prea mult la cuptor cotletul, fiind o carne mai puțin grasă se poate usca prea tare și poate ieși fad și înecăcios. Așa că cel mai bine este să faci niște calcule și să ai la îndemână un termometru pentru carne.
Acum acest gen de termometru este accesibil și se găsește la prețuri modice așa că nu ai niciun motiv să nu îți procuri și tu unul. Te asigur că îți va ușura mult munca în bucătărie și îți va fi de mare ajutor, la fel ca și termometrul pentru cuptor.
Pentru a face acest cotlet de porc la cuptor cu vin m-am ghidat după rețeta Laurei Laurențiu care explică, la ea pe site, pe îndelete cum se gătește genul acesta de carne. Laura este bucătar profesionist și știam că, dacă ascult sfaturile ei, merg la sigur în ce priveste obținera unui cotlet de porc la cuptor cu vin.
La ce temperatură și cât timp îl ținem la cuptor.
Pentru a obține o carne perfect gătită, nici prea crudă, nici prea uscată, temperatura interioară a cărnii nu trebuie să depășească 71 de grade. Poate fi chiar puțin mai mica, un 65 de grade dacă mai ținem cont și de faptul că, după ce este scoasă din cuptor, carnea continuă procesul de gătire, temperatura urcând cu câteva grade.
Dacă nu ai termometru poți ține cont de timpul de gătire. Teoria culinară spune că pentru fiecare bucată de carne întreagă, de 450 de grame, trebuie să calculezi 20 de minute pentru stat în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cum eu am avut 1,5 kilograme, ar fi trebuit să scot carnea cam după 65 de minute, adică o oră și un sfert.
Zis și făcut! Am pregătit totul, am băgat la cuptor, am setat timpul și am pregătit termometrul ca să îl am la îndemână după care mi-am văzut de treabă pregătind aperitivele pentru musafiri.
Din păcate nu am avut cum să fac poză și la bucata întreagă așa încât să v-o pot arăta dar am reusit să fac poze cu o parte din friptură tăiată felii și se poate vedea cât de bine arată la interior. Vă mai pot spune și că a trecut testul gustului fiind lăudată de invitați. Dar hai să vedem, în detaliu cum se gătește un cotlet de porc la cuptor cu vin și usturoi.
- 1.5 kg de cotlet fără os (bucată întreagă)
- 1+ ½ linguriță cu sare roz de Himalaya
- 1 linguriță cu piper boabe (eu am avut de 3 culori - roșu, negru și alb)
- ¼ linguriță cu boia dulce de ardei
- 1 linguriță cu rozmarin uscat
- ¼ linguriță cu lemongrass (opțional)
- 3 căței de usturoi
- 75 ml vin alb
- 2 linguri de ulei de măsline
Rețeta de cotlet de porc la cuptor cu vin
- Curățăm cei 3 căței de usturoi.
- Punem sarea, usturoiul și celelalte condimente în mojar și le pisăm până le transformăm într-o pastă.
- Ungem carnea cu uleiul de măsline și apoi frecăm carnea cu pasta respectivă. O așezăm într-o vas cu capac/caserolă/pungă închisă etanș și o dăm la rece până a doua zi sau măcar 6 ore. Eu am ținut-o până a doua zi.
- Înainte de a începe să gătim carnea va trebui să o scoatem din frigider și să o lăsăm la temperatura camerei măcar o oră. E important să facem acest lucru deoarece carnea, înainte de a fi băgată în cuptor va trebui să ajungă la temperatura camerei. În caz contrar, dacă va fi foarte rece, indicațiile referitoare la timp sau temperatură nu vor mai fi de folos, nu mai sunt valabile.
- Cu un sfert de oră înainte de a începe a o găti aprindem cuptorul la 180 de grade, dându-i acestuia timp să se încingă.
- Încingem bine, pe ochiul de la aragaz o tigaie sau cratiță încăpătoare.
- Ștergem carnea ușor, prin tamponare, cu șervețele de bucătărie pentru a înlătura surplusul de lichid de pe suprafața acesteia.
- Punem bucata de carne în tigaia încinsă mai întâi cu partea care are grăsime și o gătim câteva minute după care o întoarcem și pe partea cealaltă și mai lăsăm alte câteva minute pentru a se găti și pe acea parte. În total ar fi cam 8-10 minute.
- Dacă avem o tigaie care poate fi băgată la cuptor o folosim în continuare pentru a găti carnea până la final. Eu nu am avut așa că am folosit un vas din sticlă termorezistentă, cu capac. Dacă nu aveți vas cu capac, folosiți folie de aluminiu pentru a acoperi.
- Turnăm vinul în vasul care va merge la cuptor, așezăm carnea cu partea cu grăsime în sus, acoperim cu capacul sau cu folia de aluminiu și dăm la cuptor.
- Setăm cronometrul cuptorului la 40 de minute și băgăm carnea în cuptor. După 40 de minute scoatem capacul și lăsăm să se gătească în continuare încă 30 de minute, fără capac.
- După ce trece și această jumătate de oră, friptura noastră din cotlet de porc întreg la cuptor, poate fi scoasă din cuptor. Testăm temperatura cu ajutorul termometrului și vom vedea că aceasta se ridică la peste 65 de grade, spre 70. E timpul să o scoatem din cuptor pentru a o putea servi.
- Înainte de a o tăia, carnea se mai lasă 15 minute să se odihnească, pe un platou/tăcător, pentru ca fibrele cărnii să se reimpregneze cu sucuri și să devină moi.
- După tăiere vom observa că am obținut o carne gătită perfect, cu interiorul roz pal, fragedă și suculentă, perfectă a fi consumată atât caldă cât și rece.
- Dacă o consumăm caldă, îi putem pune alături o garnitură de cartofi, orez, varză. Rece o putem consuma ca și ingredient principal în sandvișuri sau platouri reci.
Să aveți spor la facut și poftă la savurat cotlet de porc cu vin la cuptor!
[…] Servim cu poftă ca și garnitură lângă niște cartofi crocanți cu pesmet la cuptor sau o friptură. […]