• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 28, 2015 · 21 Comments

Castraveti murati in saramura pentru iarna

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 161     
161
Shares

O portie buna de muraturi nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru mai ales pe timpul iernii cand macarurile grase sunt mai mult prezente pe mesele noastre. Legumele murate in sare, cum ar fi si acesti castraveti murati in saramura, a caror reteta o scriu astazi, aduc aportul lor de probiotice, atat de necesar pentru a avea o flora intestinala sanatoasa in intestine. 

Bogate in enzime care ne ajuta sa digeram mancarea si in probiotice, adica in bacterii benefice care ajuta la reglarea florei intestinale, alimentele fermentate, cum sunt si castravetii murati in saramura, ajuta la imbunatatirea digestiei si in final la intarirea sistemului imunitar. 

Proprietatile anticancerigene, nivelul ridicat de vitamine, abilitatea de a popula intestinele cu bacterii benefice precum si abilitatea de a intari sistemul imunitar, fac ca alimentele fermentate sa fie recomandate a nu lipsi din dieta noastră zilnica. Mai multe despre fermentarea alimentelor puteti citi in articolul pe care l-am publicat pe Lecturi de Mamica (click aici).

Asa ca, acum, la inceputul toamnei, este bine sa ne facem rost de o portie buna de muraturi pentru a o avea pe timpul iernii in camara. Si cel mai la indemana ne sunt, pentru a fi conservati prin fermentare, castravetii.

Cine nu a auzit, sau cine nu a mancat pana acum macar un castravecior murat in sare? Si cat de e bun! Ca sa nu mai amintesc cat este de sanatos consumul acestuia langa o friptura de mixta de porc (vezi aici reteta) de exemplu, sau cat este de gustos cand este pus intr-o salata de boeuf (vezi aici reteta)!

Este important de retinut ca putem pune castraveti la murat fie in sare fie in otet. Insa cand vorbim despre alimente fermentate nu ne vom gandi la cei murati in otet ci la cei murati in sare deoarece acest gen de murare favorizeaza eliberarea acidului lactic care se obtine printr-un proces biologic in urma caruia zaharuri ca glucoza, fructoza si sucroza sunt convertite in energie celulara si in acid lactic.

Ei bine, tocmai acest acid lactic, asa cum spuneam mai sus, este cel ce mentine fructele si vegetalele într-o stare perfectă de conservare si, in acelasi timp promoveaza cresterea unei flore sanatoase in intestine.castraveti

Desi pare complicata treaba asta cu pusul muraturilor, sa stiti ca mare lucru nu e. Trebuie doar sa tii cont de cateva reguli pe care e bine sa le stii cand te apuci de pus muraturile si apoi treci fara teama la treaba.

De aceea practic, astazi nu o sa va scriu propriu-zis o reteta cu cantitati exacte la ingrediente ci o sa va dau doar  niste repere si apoi modul de punere la murat precum si cateva regului bine de stiut. Apoi, cantitatile le stabiliti fiecare in functie de necesitati.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici  pentru înscriere –

Ar fi pacat totusi sa treaca toamna si sa nu incercat sa puneti macar un borcan de castraveti murati in saramura pentru la iarna. Anul asta incercati. Anul viitor, prinzand curaj, cu siguranta veti pune mai multi.

Pentru reusita muraturilor, retineti ca este necesar a pregati difeirte frunze, cum ar fi de vita de vie, de coacaz negru, de stejar, de visin sau de telina. Ultimele sunt cele mai la indemana si deci cele mai des folosite. Aceste frunze, prin continutul lor in tanin si in diverse substante aromatice, contribuie la o mai buna conservare si la aromatizarea muraturilor.

De asemenea, la conservarea muraturilor in general, sunt de nelipsit: 

  • usturoiul – care are proprietatea de a distruge unii microbi si care contine uleiuri eterice care vor aromatiza si ele preparatul
  • boabele de mustar – care au rorul de a impiedica formarea mucegaiului la suprafata muraturilor
  • hreanul – care are rolul de a intari muraturile
  • o solutie de sare cu apa in proportie de 20 de grame de sare la un litru de apa, cantitate care poate sa varieze in functie de marimea legumelor care se pregatesc prin murare. Putem folosi si lingura la cantarit. In acest caz ar veni doua linguri rase de sare la un litru de apa sau o lingura cu varf de sare. Atentie! La muraturi NU se foloseste sare iodata ci sare mare, bruta, grunjoasa.

castraveți murați în saramură

Legumele conservate in saramura, dupa un timp mai scurt sau mai lung isi vor schimba gustul, devenind acrisoare, se vor mai inmuia putin iar saramura va deveni acidulata la gust, aromatizata si cu un aspect usor gelatinos, de culoare verzuie pala. Schimbare care se datoreste transformarii bacteriilor lactice, contribuind astfel la murarea legumelor.

5.0 from 2 reviews
Castraveti murati in saramura pentru iarna
 
Save Print
Prep time
24 hours
Total time
24 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conservă
Cuisine: Românească
Serves: o portie
Ingrediente
  • castraveti proaspeti
  • marar uscat
  • frunze de telina
  • radacina de hrean
  • usturoi
  • ardei iute
  • sare
  • facultativ - frunze de visin, foi de dafin, patrunjel, maghiran, bucati sau felii de morcov
3.5.3228

Mod de preparare pentru reteta de castraveti murati in saramura pentru iarna

  • Alegem castravetii proaspeti si ii spalam bine si ii lasam zece minute in apa rece dupa care ii scoatem si incepem sa ii punem in borcane.  E de preferat sa ii alegem cam de aceeasi marime pentru ca murarea sa se faca uniform.
  • Pregatim borcane curate si pe fundul acestora punem frunze de telina si marar dupa care incepem sa asezam castravetii, asa cum vedeti si in video, in picioare, incercand sa ii asezam cat mai aproape unul de altul. Punem intai un rand si apoi continuam cu altul pana sus. In golurile dintre acestia putem pune si morcovi mici intregi sau felii de morcov precum si alte bucati de legume pe care dorim sa le muram.
  • Cand am terminat de asezat castravetii si eventual celelalte legume pune deasurpa un catel-doi de usturoi si un ardei iute intreg sau chiar bucati, in functie de cat de mare este borcanul in care muram castravetii.

Vezi mai jos si reteta in format video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!

  • In final adaugam si frunze verzi de telina, tije uscate de marar si frunze verzi de hrean sau radacina de hrean taiata fasii
  • Punem sub borcane un obiect de metal, cum ar fi lama unui cutit pentru a impiedica deteriorarea acestuia care este posibila in momentul in care turnam saramura clocotita, dupa care ne apucam de facut saramura care nu este altceva decat o solutie de apa cu sare.
  • Aproximam cantitatea de apa necesara pentru a umple borcanele si adaugam sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi (deci FARA iod!) in functie de cata apa avem. Se pun 20 de grame de sare la un kilogram de apa. Punem pe foc si lasam sa dea doua-trei clocote dupa care dam vasul cu saramura deoparte si asa fierbinte cum este incepem sa o turnam in fiecare borcan in asa fel incat sa ajunge pana la limita de sus a gurii borcanului si sa acopere tot ce am pus noi acolo.

castraveti murati

  • Lasam borcanele asa cum sunt ele puse, deci fara sa le acoperim cu capace, pana a doua zi cand, daca am pus prea multa saramura, dam jos din ea o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia. Inchidem cu capace, intoarcem borcanele invers ca sa vedem daca nu cumva curge saramura, le agitam de doua-trei ori, dupa care le punem la pastrare in loc intunecos si racoros pana la iarna cand le vom manca cu placere :)

Nota: Acest mod de a pune muraturile sau altfel spus reteta de castraveti murati in saramura, pe care am scris-o astazi este reteta mamei mele, reteta pe care si ea la randul ei a mostenit-o de la mama ei.

castraveti murati lecturi si arome

Spor la treaba sa aveti!

Alte retete de conserve pentru iarna gasiti daca rasfoiti colectia de AICI!

conserve si muraturi pentru iarna


Spune si altora!
 161     
161
Shares
 
161
Shares
 161    
« Tocana de ciuperci pentru iarna
Carte de bucate – luna septembrie 2015 »

Comments

  1. Hajni says

    April 28, 2021 at 12:26 pm

    Draga Claudia.
    Eu căutam o rețeta buna și am dat de rețeta ta.
    🥰
    Suna ft bine și cu siguranța o sa o încerc când vine vremea.
    Am o întrebare totuși.
    Dacă lași borcanul fără capac o zii sau doua (nu mai rețin cât ai scris), totuși nu se strica pana iarna? 🙈
    Eu am emoții cu astea.
    Îți doresc toate cele bune și Dumnezeu sa te ocrotească.
    Cu drag Hajni

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 28, 2021 at 4:39 pm

      Pai il lasati asa pentru ca trebuie sa fermenteze natural. Apoi sigilati si nu mai deschideti pana la iarna. Evident ca tine foarte bine pana atunci daca este inchis ermetic.

      Reply
  2. Tania says

    September 1, 2020 at 5:35 pm

    Va mulțumesc frumos! ❤️

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 1, 2020 at 6:41 pm

      Cu mare drag! <3

      Reply
  3. Iuliana says

    September 29, 2015 at 2:48 pm

    Vai ce pofta mi-ai facut! Mie asa imi plac castravetii, in saramura, nu in otet :)

    Reply
    • Claudia V says

      September 29, 2015 at 2:59 pm

      :) Nici mie nu imi plac in otet. Eu asa ii stiu murati de cand sunt mica si doar astia imi plac :)

      Reply
      • Crina says

        August 1, 2019 at 8:20 am

        Claudia draga, si eu apreciez muraturile in saramura, nu in otet. Care este rolul ultimei etape, cand “dam jos din saramura o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia” ?
        Si inca o intrebare, punem folie de nailon sub capacul borcanului?

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          August 1, 2019 at 10:29 am

          Buna, Crina!
          Facem aceasta operatiune ca sa fim siguri ca nu este prea mult lichid. Adica sa fie neaparat pana la gatul borcanului. Daca e prea plin da afara dupa aia.
          In ce priveste folia, noi nu punem sub capac. Daca capacul este nou nu trebuie folie dar daca ai un capac mai vechi care nu se inchide bine poti folosi si folie de nailon. Ideea e ca acesta sa inchida ermetic borcanul si sa nu curga zeama. Fa o proba intorcand borcanul cu susul in jos.
          Sper sa iti fi fost de ajutor raspunsurile mele :)

          Reply

Trackbacks

  1. Conopidă murată în saramură, pentru iarnă, la borcan - Lecturi si Arome says:
    October 28, 2021 at 5:36 pm

    […] mai simplu mai ales că am tot pus murături pe iarnă ba castraveți murați ba gogonele murate sau chiar ardei murați umpluți cu varză. Practic cam orice legumă se poate […]

    Reply
  2. Tochitura moldoveneasca din carne de porc - Lecturi si Arome says:
    February 10, 2021 at 6:59 pm

    […] ar trebui sa avem alaturi si niste muraturi si un pahar cu vin rosu. Simplu, rapid si gustos […]

    Reply
  3. Ardei umpluți cu varză în saramură, pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    October 5, 2020 at 9:07 pm

    […] vine vorba de astfel de rețete. De exemplu unii preferă castraveții murați în oțet, alții castraveții murați în saramură. Putem pune ardei copți la congelator dar putem pune și ardei copți la borcan, ca o conservă, […]

    Reply
  4. Pepene verde murat intreg pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    August 14, 2020 at 12:11 pm

    […] ar fi sa aleg intre un pepene verde murat si castraveti murati, as alege oricand pepenii. Imi plac mai mult pepenii verzi murati decat castravetii murati, care […]

    Reply
  5. Murături asortate în saramură, la borcan, pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    October 22, 2019 at 4:26 pm

    […] pentru că rețeta practic seamănă cu cea de la castraveții murați, care e deja pe blog, aici. Modul de preparare este același și diferă doar […]

    Reply
  6. Pilaf din orez basmati la cuptor - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2018 at 9:31 am

    […] cuptorul, scoatem tava și servim cât este cald încă punând alături niște castraveciori murați. Putem consuma pilaful fie ca și fel principal de post fie ca și garnitură lângă o […]

    Reply
  7. Mâncare de fasole cu ciolan afumat (cu os) - Lecturi si Arome says:
    November 6, 2017 at 4:21 pm

    […] caldă cu mămăliguță și castraveciori murați. Un […]

    Reply
  8. Omleta la cuptor cu creier si conopida - Lecturi si Arome says:
    May 3, 2017 at 7:24 pm

    […] Cand este gata scoatem tava din cuptor si servim cat este calda inca. Putem pune alaturi si cativa castraveciori murati. […]

    Reply
  9. Mancarica de cartofi in sos de rosii - Lecturi si Arome says:
    January 11, 2017 at 9:05 am

    […] calda alaturi de cativa castraveti murati in saramura sau o salata de sfecla rosie cu […]

    Reply
  10. Mancarica picanta de cartofi cu sos alb - Lecturi si Arome says:
    October 30, 2016 at 5:26 pm

    […] pic de culoare si … nu uitam sa punem alaturi si cateva muraturi pregatite din timp – castraveti murati, varza tocata murata, gogonele murate, […]

    Reply
  11. Cum punem varza murata la butoi pentru iarna? - Lecturi si Arome says:
    October 19, 2016 at 5:44 am

    […] trebuie sa fie grunjoasa, fara iod (ca si sarea pentru castravetii murati in saramura) si calculata astfel: 400 de grame de sare la 10 litri de […]

    Reply
  12. Gogonele murate in saramura pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 20, 2016 at 3:10 pm

    […] mici secrete care va vor spune cum sa va iasa muraturilor perfecte am scris pe larg in reteta de castraveti murati in saramura pentru iarna si chiar va recomand sa treceti si pe la aceasta reteta ca sa aflati mai […]

    Reply
  13. Carte de bucate - luna septembrie 2015 - Lecturi si Arome says:
    January 2, 2016 at 9:26 am

    […] ← Castraveti murati in saramura pentru iarna Crumble cu prune si nuci – fara zahar → […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316