Maioneză din gălbenuș crud (rețetă video)
Maioneza cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru că este unul dintre cele mai cunoscute și iubite ingrediente, nelipsită din mâncărurile care în mod tradițional sunt prezente la mesele de sărbătoare ale românilor.
Căci cine nu are pe masă o porție de salată boeuf sau una de ouă umplute, o salată rusească cu pește sau un platou cu salată de ceapă marinată și chifteluțe. Ca să enumăr doar câteva din felurile de mâncare în care maioneza este prezentă la o masă de sărbătoare organizată conform tradiției.
Maioneza nu e greu de făcut însă necesită puțină atenție. Teama oricărei gospodine, când vine vorba de făcut maioneză este aceea că se poate tăia. Și atunci, ca să fie mai sigură, gospodina noastră preferă să cumpere de la magazin una deja făcută. Teama asta însă poate fi depășită dacă ții cont de câteva reguli de bază atunci când te apuci de făcut maioneză.
În primul rând, însă, hai să vedem ce este maioneza. Nimic altceva decât o emulsie făcută din gălbenuș de ou, ulei, muștar și puțină zeamă de lămâie. Se poate face fie din gălbenuș de ou crud, fie dintr-o combinație de gălbenuș de ou crud și unul fiert. Am văzut pe internet chiar și unele rețete de maioneză făcute din ou întreg dar sinceră să fiu pe mine nu m-ar încânta să mănânc albuș crud. Din câte știu nu-i nici prea sănătos a fi consumat așa.
Pentru a face maioneză din gălbenuș crud ai nevoie de doar câteva ingrediente și ustensile de bucătărie. Știu că mulți dintre noi avem acum la dispoziție, în bucătărie mixere moderne, electrice pe care le putem folosi pentru a face maioneză. Însă mai sunt și persoane care chiar nu dispun de ajutorul acestora.
Așa că, eu am folosit, pentru a face maioneza de astăzi o simplă și banală lingură de lemn. Și trebuie să vă spun că, deși am bucătăria dotată și cu mixer și cu robot de bucătărie, nu le folosesc pentru a face maioneza.
Cantitatea pe care o facem noi este mică și utilizarea unui mixer nu își are rostul. În plus, folosind doar o lingură de lemn și un castron se reduce numărul vaselor de spălat la final și implicit timpul petrecut în bucătărie.
Când vine vorba de făcut maioneză din gălbenuș crud, ca aceasta să nu se taie, trebuie ca la început să adaugi uleiul în cantitate mică. Dacă vei turna prea mult acesta va fi greu de încorporat și maioneza se va tăia. Însă, dacă respecți regula aceasta nu vei avea probleme. După ce ai folosit cam jumătate din cantitatea de ulei și observi ca maioneza începe să se formeze, poți turna mai mult deodată. Dar cu măsură. Adică nu tot cât a mai rămas.
- 1 gălbenuș de ou
- o linguriță cu muștar
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- o lingură de zeamă de lămâie
- sare și piper după gust
Mod de preparare maioneză din gălbenuș crud
- Punem gălbenușul într-un castron și peste el adăugăm muștarul.
- Începem să amestecăm pentru a-l omogeniza cu gălbenușul.
- După ce s-a încorporat complet începem să turnăm ulei, puțin câte puțin. Câteva picături la început, apoi încorporăm. Repetăm operațiunea până când începe să se formeze maioneza și crește în volum după care începem să turnăm restul de ulei în fir subțire. pană la completa lui încorporare.
- După ce am terminat de adăugat tot uleiul, la final punem și zeama de lămâie. Asezonam cu sare și piper după gust.
Tips&Trics
* Pentru o maioneză reușită este bine ca ingredientele să fie la temperatura camerei
* Maioneza se poate combina cu diferite alte ingrediente înainte de a o folosi în prepararate. Un exemplu ar fi combinarea maionezei cu smântână, aceasta din urmă fiind un pic mai acrișoară ”taie” din gustul puțin greoi al maionezei.
* Dacă maioneza s-a tăiat nu intrați în panică. Se poate repara adăugând o lingură cu apă rece, carbozeificată.
Spor la pregătit maioneză din gălbenuș crud!
Dragomir Cristina says
eu doar din galbenus crud o fac si iese mult mai cremoasa si mai consistenta decat a mamei mele careia i-a intrat in cap ca nu se poate maioneza fara galbenus fiert.
Claudia Vasilache says
Da, asa crede multa lume ca nu se poate doar din galbenus crud. Ideea e ca aceasta are riscul mai mare sa se taie daca nu esti atent. In rest, cum zici si tu, e mai buna asa.