• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 20, 2013 · 37 Comments

Traditii culinare de Craciun la romani

Practic & Util

Spune si altora!
       

masa craciun

foto credit:libertatea.ro

Taierea porcului in ziua de Ignat (Sfantul Ignat) si apoi pregatirea acestuia, tranformarea lui in diferite preparate culinare, face parte din categoria traditii culinare stramosesti care se pastreaza si astazi si care se leaga de numele sfatului acestei zilei prin unele legende mai mult sau mai putin cunoscute.

In calendarul crestin-ortodox, pe 20 decembrie se sarbatoreste Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul, “cel care Il poarta pe Dumnezeu” sau “cel care a fost purtat de Dumnezeu”. Istoria ne spune ca Sfantul Igantie a avut parte de o moarte martirica la Roma in jurul anului 110, trupul sau fiind sfasiat de lei ca pedeapsa pentru credinta sa in Hristos, iar cand i-a fost despicata inima in mai multe parti s-a constatat ca pe fiecare bucatica este scris, cu litere de aur, numele Mantuitorului.

     Cu cateva zile inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului, cei ce au crescut un porc in decursul anului, il sacrifica acum pentru a pregati din el diferite feluri de preparate din carne care nu vor fi prezente doar pe masa de sarbatoare, ci vor fi incluse in meniurile zilnice pe tot parcursul iernii.

     O sa incerc sa scriu pe scurt, pentru cei care au uitat, sau inca nu au aflat, cam ce se pregateste in mod traditional dupa taierea porcului:

– sangerete, care pe langa slanina, carne de porc, orez mai are in compozitie si… sangele de la porc, acesta fiind de fapt ingredientul principal. Sangeretele se mananca repede, chiar in primele zile de dupa Ignat pentru ca nu se poate conserva mult timp. Exista o superstitie din batrani care spune ca in ziua de Igant e bine sa vezi sange, fiind astfel ferit de boli;

Vezi in video de mai jos cum se face kaiserul de casa!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

– caltabosii se fac din maruntaiele porcului, carnea foarte grasa de la gat si orez si se “ambaleaza” totul in mate groase de porc spalate bine in apa. Se pot manca ca atare, afuma, fierbe (cu hrean sau mujdei) sau praji in untura si conserva in ea. In Moldova insa caltabosii nu se fac din maruntaie, ci numai din carne, se mai adauga ceapa si uneori chiar stafide;

– carnatii, facuti in mod traditional din carne macra de porc si slanina, pot fi insa preparati si in combinatii mai… selecte, din carne de porc cu carne de capra, vaca, oaie sau chiar vanat;

carnati

– toba (vezi aici reteta), este un al deliciu culinar care se face in aceasta perioada. La prepararea ei se foloseste besica de la porc sau un mat gros de vita, iar ca ingrediente avem: carne de la picioarele si capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, sorici si condimente.

– chisca se face in zona Transilvaniei din carne, spartura de porumb, sange de la porc si condimente, toate puse in burta de la porc. In Moldova se face ca aici;

– slanina (vezi aici reteta), muschi, costita, sunculita, puse in bait si apoi afumate;

– carne de porc pusa in untura, varianta romaneasca a celebrului confit frantuzesc;

– jumari (vezi aici reteta), adica slanina proaspata, fara sorici, insa cu firisoare de carne prin ea, pusa la prajit pana devine aurie

– piftia (vezi aici reteta) facuta din cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici, nelipsita de la masa traditionala de Craciun;

– sarmale invelite in frunze de varza murata (vezi aici o reteta de sarmale) sau de vita de vie;

     Preparatele de porc (vezi aici intreaga colectie de retete) fac parte din traditia culinara a poporului nostru, traditie ce se pastreaza si astazi chiar daca unii dintre noi nu mai vedem cu ochi buni mancarurile pe baza de carne de porc, care, din cauza continutului mare de grasimi saturate sunt acuzate a fi responsabile a declansa boli de inima, lucru care este insa contestat de studii recente.

    Pe masa de sarbatoare din ziua de Craciun, in afara acestor mancaruri traditionale pe baza de carne de porc, specifice acestei perioade, mai gasim si alte preparate devenite traditionale, raportate fiind la zona geografica sau gusturile fiecaruia.

      La noi in casa, de exemplu, ajunul Craciunul are farmecul sau aparte dat de mirosul cetinii de brad combinat cu aromele delicate ale cozonacului cu nuca proaspat scos din cuptor

cozonac cu nuca

si al cornuletelor cu osanza si smantana.

cornulete_osanza

     Insa, cum fiecare are obiceiurile lui culinare in aceasta zi magica, va invit sa mergeti in vizita si la ceilalti blogeri culinari, din lista de mai jos, care fac parte dintr-un frumos proiect ce vorbeste despre traditiile culinare ale fiecaruia dintre noi.

Systers kitchen                                           

Retete de suflet

Dana Aphextwinz

Dragostea in bucate             

Simplu si bun     

Cartea de bucate aromate                 

Bucataria Elenei

Food and beyond                                                           

Saffron and dattes                         

Cristina’ s World

Gustolandia                            

Tara Bucatelor

Retete fel de fel

Arome in bucatarie

Retetele mele dragi                         

Transylvanian Kitchen

Dea’ s cake                           

Pasiune si culoare

Arta culinara cu Doina            

Casuta Laurei

Pansy’s recipies                          

Prajiturici si alte dulciuri

Livit                        

Alisons Trials

Voi ce pregatiti in mod traditional pentru masa de Craciun si Anul nou?

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!


Spune si altora!
       
 
      
« Pateu din ficat de pui
Carnati de casa din carne de porc si vita »

Comments

  1. Manu says

    December 19, 2020 at 11:04 am

    Multumesc! Aveam proiect despre asta la romana!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 19, 2020 at 11:45 am

      cu drag! Ma bucur ca am fost de ajutor :) Succes!

      Reply
  2. Livia says

    July 11, 2015 at 3:53 pm

    Buna,

    Te rog sa inlocuiesti in lista din articol la Food Design vechiul link, cu acesta la care ai aprobat ping-back http://rouavision.ro/2013/12/20/biscuiti-cu-lamaie-christmas-lemon-cookies/ Multumesc!

    Reply
  3. adnia says

    December 21, 2013 at 5:55 am

    frumoasa postare…si reprezentativa pentru romani!

    Reply
    • Claudia V says

      December 21, 2013 at 7:03 am

      Multumesc, Dia :)

      Reply
  4. Food and Beyond says

    December 20, 2013 at 3:41 pm

    În concluzie, tot porcul rămâne cea mai bună legumă :)

    Reply
    • Claudia V says

      December 20, 2013 at 4:00 pm

      Cel putin pe masa de Craciun, da, e cea mai buna leguma :))

      Reply
  5. Sisters' Kitchen says

    December 20, 2013 at 8:03 am

    Frumoasa postare! Sarbatori fericite! <3

    Reply
    • Claudia V says

      December 20, 2013 at 8:04 am

      Multumesc :)
      La fel si voi sa aveti sarbatori fericite alaturi de cei dragi! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Biscuiti cu glazura de lamaie pentru Craciun – Livit – Rețete culinare says:
    December 15, 2021 at 4:58 am

    […] Claudia Rusu Lecturi si Arome […]

    Reply
  2. Lebar de casa - Lecturi si Arome says:
    November 25, 2021 at 9:43 pm

    […] nu am taiat porcul de Ignat, adica zilele trecute, asa cum e traditia de Craciun pe la noi, am cumparat de la macelaria locala ingredientele necesare pentru a face lebar de casa. […]

    Reply
  3. Salata de boeuf (rețeta clasică) - Lecturi si Arome says:
    November 28, 2019 at 11:49 am

    […] fel de mancare nelipsit din meniurile romanilor atunci cand acestia au o masa festiva, fie cea de Craciun, Pasti sau alta zi festiva. Cum ii spune si numele, aceasta salata ar trebui sa aiba inclusa in […]

    Reply
  4. Carnati de casa din carne de porc si vita - Lecturi si Arome says:
    December 16, 2018 at 8:51 pm

    […] Carnatii se numara printre preparatele traditionale din carne aflate foarte des in meniurile noastre, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. […]

    Reply
  5. Biscuiti cu lamaie (Christmas Lemon Cookies) – Livit says:
    August 17, 2018 at 2:38 pm

    […] Claudia Rusu Lecturi si Arome […]

    Reply
  6. Cozonac cu nuca (reteta traditionala) - Lecturi si Arome says:
    December 26, 2017 at 10:53 am

    […] traditional nelipsit de la mesele din zilele marilor sarbatori crestine. In Moldova face parte din meniul traditional de Craciun dar in alte zone ale tarii din cel de Paste. Il pregatim insa si in cursul anului, cu diferite […]

    Reply
  7. Taierea porcului de Ignat. Ce pregatim din el? - Lecturi si Arome says:
    December 16, 2016 at 12:58 pm

    […] ales pentru adultii familiei, pentru ca toata lumea participa de zor la activitatile de pregatire a preparatelor culinare traditionale si nelipsite de pe masa de […]

    Reply
  8. Retete traditionale din carne de porc pentru Craciun - Lecturi si Arome says:
    November 23, 2016 at 7:46 pm

    […] trei ani, la inceputurile blogului scriam acest articol despre traditiile culinare de Craciun la romani. Il publicam pe 20 decembrie 2013, la cateva zile […]

    Reply
  9. Cum punem varza murata la butoi pentru iarna? - Lecturi si Arome says:
    October 19, 2016 at 12:31 pm

    […] nelipsita din multe gospodarii. Pai ce s-ar face romanul fara o sarmaluta in frunza de varza, pe masa de Craciun, […]

    Reply
  10. Pulpe de miel la cuptor - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2016 at 3:56 pm

    […] pulpe de miel la cuptor, ramase sau mai bine spus pastrate in congelator de anul trecut. Cum in meniul de Craciun am avut cam multe feluri cu carne de porc, am decis ca in cel de revelion sa fie una … de […]

    Reply
  11. Carnati de casa din carne de porc si vita - Lecturi si Arome says:
    November 29, 2015 at 8:04 am

    […] ← Traditii culinare de Craciun la romani Cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana → […]

    Reply
  12. Biscuiti cu lamaie (Christmas Lemon Cookies) | Atelierele Roua says:
    July 8, 2015 at 5:54 am

    […] Claudia Rusu Lecturi si Arome […]

    Reply
  13. Salata de boeuf - Lecturi si Arome says:
    January 13, 2015 at 3:33 am

    […] fel de mancare nelipsit din meniurile romanilor atunci cand acestia au o masa festiva, fie cea de Craciun, Pasti sau alta zi festiva. Cum ii spune si numele, aceasta salata ar trebui sa aiba inclusa in […]

    Reply
  14. Saratele cu osanza si branza telemea - Lecturi si Arome says:
    December 23, 2014 at 5:19 pm

    […] ca eu zic ca e perfecta pentru sarbatori si buna de inclus in meniul de Craciun sau Anul Nou. Singurul “dezavantaj” este ca ar trebui sa aveti rabdare de pe o zi pe […]

    Reply
  15. Racituri din carne de curcan - Lecturi si Arome says:
    December 22, 2014 at 3:31 pm

    […] dintr-un meniu traditional de Craciun sunt si raciturile (piftia). Facute bineinteles din carne de porc. Insa ce faci daca din anumite […]

    Reply
  16. Cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana says:
    December 20, 2014 at 11:14 am

    […] facute din aluat fraged cu osanza si smantana sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare din ziua de Craciun. Cu ele il servim si in seara de ajun pe Mos Craciun daca trece personal pe la […]

    Reply
  17. Cozonac cu nuca - Lecturi si Arome says:
    September 17, 2014 at 2:15 pm

    […] traditional nelipsit de la mesele din zilele marilor sarbatori crestine. In Moldova face parte din meniul traditional de Craciun dar in alte zone ale tarii din cel de Paste. Il pregatim insa si in cursul anului, cu diferite […]

    Reply
  18. Bunatati de Craciun de la bloggerimea culinara: io-s cu turta dulce……. | Casuta Laurei says:
    August 9, 2014 at 5:32 am

    […] Varga 23.Geta Cipaianu 24. Dana Burlacu Visternicu 25. Didi26. Laura Laurentiu27.Simona 28.Claudia Rusu 29. Simona […]

    Reply
  19. Bomboane de pom preparate acasa (proiectul “Retete de Craciun de la bloggeri”) | Arta culinara cu Doina says:
    December 21, 2013 at 4:30 pm

    […] 03. Claudia Rusu https://lecturisiarome.ro/2013/12/traditii-culinare-de-craciun-la-romani/ […]

    Reply
  20. Fursecuri cu crema de branza | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu says:
    December 21, 2013 at 3:06 pm

    […] Iolanda si Georgiana Voinea 02. Brindusa 03. Claudia Rusu 04. Dana Aphextwinz 05. Adriana Lucia Mara 06. Daiana si Cosmin 07. Iuliana Miu  08. Elena Toma […]

    Reply
  21. Julfa sau Pelincile Domnului | Prăjiturici şi alte dulciuri. says:
    December 21, 2013 at 11:33 am

    […]                                                                Claudia Rusu Simona Haliga                                               Laura […]

    Reply
  22. Turta dulce cu Omega 3 si 6 | Retetele Mele Dragi says:
    December 21, 2013 at 10:52 am

    […]                                                                  Claudia Rusu Simona […]

    Reply
  23. Retete de craciun | Aphextwinz's Blog says:
    December 21, 2013 at 9:58 am

    […] 02. Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/retete-de-craciun-de-la-bloggeri/ 03. Claudia Rusu https://lecturisiarome.ro/2013/12/traditii-culinare-de-craciun-la-romani/ 04. (eu eram numarul 4) 05. Adriana Lucia Mara […]

    Reply
  24. RETETA DE CRACIUN,FRUCTE DEGHIZATE ( CHRISTMAS RECIPE,FRUITS IN DISGUISE) | Alison's Trials says:
    December 20, 2013 at 8:00 pm

    […] si Georgiana Voinea Brindusa Claudia Rusu Dana Aphextwinz Adriana Lucia Mara Daiana si Cosmin  Iuliana Miu Elena Toma Lucian Gavrilă Gina […]

    Reply
  25. Biscuiti cu lamaie (Christmas Lemon Cookies) | Food Design says:
    December 20, 2013 at 6:32 pm

    […] Claudia Rusu […]

    Reply
  26. Retete de Craciun de la bloggeriCooking with my soul says:
    December 20, 2013 at 6:18 pm

    […] si Georgiana Voinea Claudia Rusu  Dana Aphextwinz  Adriana Lucia Mara  Daiana si Cosmin  Iuliana Miu Elena […]

    Reply
  27. Muşchi de porc la cuptor şi câteva reţete de Crăciun de la bloggeri | Sisters' Kitchen says:
    December 20, 2013 at 4:31 pm

    […] Pingback: Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome […]

    Reply
  28. Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond… says:
    December 20, 2013 at 3:38 pm

    […] Pingback: Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

December 2013
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316