Taierea porcului in ziua de Ignat (Sfantul Ignat) si apoi pregatirea acestuia, tranformarea lui in diferite preparate culinare, face parte din categoria traditii culinare stramosesti care se pastreaza si astazi si care se leaga de numele sfatului acestei zilei prin unele legende mai mult sau mai putin cunoscute.
In calendarul crestin-ortodox, pe 20 decembrie se sarbatoreste Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul, “cel care Il poarta pe Dumnezeu” sau “cel care a fost purtat de Dumnezeu”. Istoria ne spune ca Sfantul Igantie a avut parte de o moarte martirica la Roma in jurul anului 110, trupul sau fiind sfasiat de lei ca pedeapsa pentru credinta sa in Hristos, iar cand i-a fost despicata inima in mai multe parti s-a constatat ca pe fiecare bucatica este scris, cu litere de aur, numele Mantuitorului.
Cu cateva zile inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului, cei ce au crescut un porc in decursul anului, il sacrifica acum pentru a pregati din el diferite feluri de preparate din carne care nu vor fi prezente doar pe masa de sarbatoare, ci vor fi incluse in meniurile zilnice pe tot parcursul iernii.
O sa incerc sa scriu pe scurt, pentru cei care au uitat, sau inca nu au aflat, cam ce se pregateste in mod traditional dupa taierea porcului:
– sangerete, care pe langa slanina, carne de porc, orez mai are in compozitie si… sangele de la porc, acesta fiind de fapt ingredientul principal. Sangeretele se mananca repede, chiar in primele zile de dupa Ignat pentru ca nu se poate conserva mult timp. Exista o superstitie din batrani care spune ca in ziua de Igant e bine sa vezi sange, fiind astfel ferit de boli;
Vezi in video de mai jos cum se face kaiserul de casa!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
– caltabosii se fac din maruntaiele porcului, carnea foarte grasa de la gat si orez si se “ambaleaza” totul in mate groase de porc spalate bine in apa. Se pot manca ca atare, afuma, fierbe (cu hrean sau mujdei) sau praji in untura si conserva in ea. In Moldova insa caltabosii nu se fac din maruntaie, ci numai din carne, se mai adauga ceapa si uneori chiar stafide;
– carnatii, facuti in mod traditional din carne macra de porc si slanina, pot fi insa preparati si in combinatii mai… selecte, din carne de porc cu carne de capra, vaca, oaie sau chiar vanat;
– toba (vezi aici reteta), este un al deliciu culinar care se face in aceasta perioada. La prepararea ei se foloseste besica de la porc sau un mat gros de vita, iar ca ingrediente avem: carne de la picioarele si capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, sorici si condimente.
– chisca se face in zona Transilvaniei din carne, spartura de porumb, sange de la porc si condimente, toate puse in burta de la porc. In Moldova se face ca aici;
– slanina (vezi aici reteta), muschi, costita, sunculita, puse in bait si apoi afumate;
– carne de porc pusa in untura, varianta romaneasca a celebrului confit frantuzesc;
– jumari (vezi aici reteta), adica slanina proaspata, fara sorici, insa cu firisoare de carne prin ea, pusa la prajit pana devine aurie
– piftia (vezi aici reteta) facuta din cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici, nelipsita de la masa traditionala de Craciun;
– sarmale invelite in frunze de varza murata (vezi aici o reteta de sarmale) sau de vita de vie;
Preparatele de porc (vezi aici intreaga colectie de retete) fac parte din traditia culinara a poporului nostru, traditie ce se pastreaza si astazi chiar daca unii dintre noi nu mai vedem cu ochi buni mancarurile pe baza de carne de porc, care, din cauza continutului mare de grasimi saturate sunt acuzate a fi responsabile a declansa boli de inima, lucru care este insa contestat de studii recente.
Pe masa de sarbatoare din ziua de Craciun, in afara acestor mancaruri traditionale pe baza de carne de porc, specifice acestei perioade, mai gasim si alte preparate devenite traditionale, raportate fiind la zona geografica sau gusturile fiecaruia.
La noi in casa, de exemplu, ajunul Craciunul are farmecul sau aparte dat de mirosul cetinii de brad combinat cu aromele delicate ale cozonacului cu nuca proaspat scos din cuptor
si al cornuletelor cu osanza si smantana.
Insa, cum fiecare are obiceiurile lui culinare in aceasta zi magica, va invit sa mergeti in vizita si la ceilalti blogeri culinari, din lista de mai jos, care fac parte dintr-un frumos proiect ce vorbeste despre traditiile culinare ale fiecaruia dintre noi.
Systers kitchen
Voi ce pregatiti in mod traditional pentru masa de Craciun si Anul nou?
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Manu says
Multumesc! Aveam proiect despre asta la romana!
Claudia Vasilache says
cu drag! Ma bucur ca am fost de ajutor :) Succes!
Livia says
Buna,
Te rog sa inlocuiesti in lista din articol la Food Design vechiul link, cu acesta la care ai aprobat ping-back http://rouavision.ro/2013/12/20/biscuiti-cu-lamaie-christmas-lemon-cookies/ Multumesc!
adnia says
frumoasa postare…si reprezentativa pentru romani!
Claudia V says
Multumesc, Dia :)
Food and Beyond says
În concluzie, tot porcul rămâne cea mai bună legumă :)
Claudia V says
Cel putin pe masa de Craciun, da, e cea mai buna leguma :))
Sisters' Kitchen says
Frumoasa postare! Sarbatori fericite! <3
Claudia V says
Multumesc :)
La fel si voi sa aveti sarbatori fericite alaturi de cei dragi! :)