Ce poți pregăti pentru un meniu festiv de post (vegan)
Poate că mulți dintre voi, dacă vă numărați printre cei ce țin posturile de peste an și aveți nevoie să faceți chiar atunci o masă festivă, rămâneți pe gânduri când vine vorba de a alcătui un meniu festiv de post.
La fel am pățit și eu la începutul acestui post când a trebuit să organizez o masă festivă pentru băiețelul meu care împlinea 7 ani. Fiind în post și musafirii numărându-se printre persoanele care țin posturile de peste an a trebuit să concep tot meniul de post.
Începând de la aperitive și până la desert. Și nu vorbim aici de orice fel de desert cu chiar desertul suprem, tortul. Toate ca toate, dar când am ajuns la tort chiar că am intrat în panică.
Da, poți face orice fel de prăjitură sau tort folosind ingredientele vegetale cum ar fi frișca vegetală sau margarina. Dar cum eu nu le consider o opțiune sănătoasă și cum nu le folosesc nici în meniul zilnic chiar că nu era cazul să le folosesc pentru un meniu festiv.
Așa că am trecut, cu curaj la treabă și o să vedeți în continuare ce a ieșit. A durat un pic mai mult până să public aceste meniu deoarece unele rețete nu le avea publicate pe blog așa că a trebuit să respect ordinea: rețete și apoi meniu.
Să începem cu aperitivele:
Salată de icre din semințe de chia – vezi aici rețeta
Pate de post cu ciuperci și nuci – vezi aici rețeta
Salată de vinete – vezi aici rețeta
Chifteluțe din năut (falafel) – vezi aici rețeta
Pate de năut cu ardei copti – vezi aici rețeta
Pate din fasole uscată – vezi aici rețeta
Salata ”a la russe” cu maioneză vegetală
(rețeta de maioneză o găsiți aici
iar cea de salată este asemănătoare cu cea de la salata de boeuf – vezi aici)
În plus am mai avut și un platou cu diferite legume (roșii cheery, castraveți, ardei), puțină brânzică tofu în saramură (preferata mea) și măsline negre și verzi.
Ca și fel principal m-am gândit la 2 variante: una tradițională și alta împrumutată din bucătăria italiană. Așa că am avut, la alegere:
Sarmale de post cu ciuperci, învelite în frunză de varză murată – vezi aici rețeta
Pizza de post cu multe legume – vezi aici rețeta
Pentru aperitive și sărmăluțe am avut alături și niște pâine de casă făcută la mașina de făcut pâine Panasonic, o pâine foarte gustoasă și lăudată. Aveți AICI colecția de rețete de pâine.
Am ajuns și la desert… Poate că mulți dintre voi veți fi surprinși de faptul că în meniu nu am inclus și câteva prăjituri. Ei bine, dacă sunteți deja obișnuiți cu ce și cum gătesc și mai ales cu ceea ce încerc să promovez prin intermediul blogului, adică simplitate și cumpătare, ați înțeles deja motivul.
Prăjiturile ar fi fost mai mult decât trebuia să fie pentru această masă festivă. Să știți că nu le-a dus nimeni lipsa. Din contra, toată lumea a fost mulțumită și încă vreo 2-3 feluri de prăjituri ar fi fost prea mult. O felie de tort a fost mai mult decât necesar și bine primit după o masă copioasă cu mâncăruri de post.
Dacă însă doriți să faceți și alte deserturi în afară de tort, aveți AICI întreaga colecție de rețete de prăjituri/deserturi de post precum și o altă variantă, mai simplă de tort de post.
Noi, am avut, de data aceasta, în meniul festiv de post un alt tort, unul cu multă ciocolată și foarte apreciat, în ciuda faptului că nu avea nici ouă, nici unt și nici lapte. Deci se poate și așa.
Tort de post cu cremă de ciocolată – vezi aici rețeta
Dacă în ziua în care ai masa festivă de post este și dezlegare la pește poți include în meniu și preparate cu pește. Pentru asta te poti inspira din colecția de rețete cu pește și fructe de mare pe care o găsești AICI.
De asemenea, pentru alte aperitive sau feluri de bază de post poți răsfoi și secțiunea REȚETE DE POST de pe blog – click AICI.
[…] postul a trebuit să mă adaptez și așa am reușit să testez acest meniu festiv de post pe care îl poți vedea AICI, și de care musafirii au fost foarte […]